Red Dead Redemption

Obávaná legenda divokého západu prichádza.

Xbox360
pridal carny15 5.3.2012 o 9:02 pod používateľské recenzie

9.5


Poznáte ten pocit, keď kráčate po zaprášenej ceste v malom mestečku uprostred ničoho ? Fúka jemný vietor ktorý výry prach okolo vašich nôh. Keď sa pred vami kotúľa klbko trávy a keď viete že pomaly dorazíte na miesto na ktorom sa v najbližších sekundách rozhodne o vašom ďalšom osude. Nie ? Tak to ste zrejme nehrali Red Dead Redemption.




V dnešnej dobe hľadať kvalitný western na hernej scéne je prakticky nemožné. Existujú celkom podarené kúsky ako GUN alebo Call of Juarez, ale to sú len výnimky. Preto si zrejme v ľudia v Rockstar povedali, žeby bolo treba túto bohatú studnicu nápadov oživiť. Spojili dokopy všetky hlavy, použili skúsenosti z GTA, pridali sandbox, okorenili to skvelým príbehom a ako čerešničku na torte tam šupli geniálne audiovizuálne spracovanie. Ale...pozrime sa nato bližšie.

Naša púť začína na severe, v mestečku Blackwater. Dorazí sem bývalý bandita John Marston ktorý dostal ,,pozvanie“ od federálnych agentov aby vystopoval a zneškodnil svojho bývalého spoločníka Billa Williamsona. Ten totiž aj s ostatnými členmi nechali Johna pred rokmi napospas osudu s guľkou v tele. John teraz musí Billa nájsť aby dostal späť svoju rodinu ktorú zadržiavajú federáli. John nastupuje na vlak do mestečka Armadillo v strednej Amerike. Podľa federálov sa Bill nachádza práve v pevnosti, ktorá leží v blízkosti mestečka. John vystupuje v Armadillo a mieri rovno do salónu ( nie, nejde sa hneď ožrať do kolien takto na začiatku ) kde sa má stretnúť so sprievodcom ktorý ho má zaviesť k Fort Mercer, kde sa skrýva Bill so svojím novým gangom. Po chvíľke jazdy sa stretnete s Billom a po ,,priateľskej“ konverzácií končíte znovu s guľkou v tele. Našťastie vás zachráni miestna rancherka Bonny ktorá vám pomôže postaviť sa späť na nohy. Zotavíte sa na jej ranči a keď John znova položí ruky na svoje zbrane, dá si na hlavu klobúk a vysadne na svojho verného párnokopytníka viete, že očistná jazda Johna Marstona môže začať. A verte, že bude plná mŕtvol.




Samotná hra vychádza z klasického GTA sandbox módu. Máte kompletnú voľnosť v krajine a misie, či už hlavné alebo vedľajšie plníte pre rôznych ľudí, ktorých stretne počas putovania za krvavou očistou. A verte že sa po celý čas nebudete nudiť. Hlavná dejová línia sa totiž skladá z množstva rôznorodých misií ktoré spolu v priemere zaberú zhruba 30-35 hodín, ak nie aj viac. K tomu si pridajte minimálne 6-8 hodín vedľajších misií ktoré sú spravené vo forme Strangers task. Každá jedna úloha od cudzincov je zložená z niekoľkých častí ktoré sú vyobrazené na mape. Navyše tieto úlohy nie sú  jednotvárne, takže pocit stereotypu nehrozí. Ďalej v hre funguje systém náhodných udalostí ktorý pri ceste divočinou vygeneruje nejakú udalosť a potom už záleží na vás, či ju budete ignorovať, alebo sa rozhodnete zasiahnuť. Taktiež autori pridali podarené challenge úlohy, či už vo forme poľovania, súťaži v streľbe, krotenia koní, five-finger rulete, rôznych hazardných hier, bounty hunter misií, nočných strážnych misií alebo vo forme klasických, často náročných ale zábavných dueloch. Všetky tieto činnosti budú ovplyvňovať vašu postavu, vašu hrdosť a vašu slávu. Pomôžete dostavníku zbaviť sa banditov, alebo sa pridáte k nim a rozdelíte si lump ? Berte však na vedomie že každá kriminálna činnosť vám znižuje hrdosť, takže môžete byť známy ako ochranca bezbranných alebo ako obávaný pištoľník ktorý bez milosti zabije každého, kto sa mu postaví do cesty. To záleží na vás.

Hra taktiež obsahuje multiplayer pre 16 hráčov ktorý spolu menia divoký západ k nespoznaniu. Existuje dostatok herných módov aby vás multiplayer chytil na dlhý čas. Vaša postava časom leveluje a otvárate si rôzne zbrane, skiny alebo tátoše. I keď osobne multiplayer v RDR tak často nehrávam a nakukol som do neho len z dôvodu recenzie, musím ho uznať za veľmi komplexný a zábavný. Dočkáte sa klasikých standoff súbojov, deathmatch prestreliek, dobývania pevností aleo úkrytov či zábavnej variácie Cpture the Flag.





Aby John mohol naplniť svoju očistu, potrebuje k tomu zbrane. Veľa zbraní. A všetky nájdete v hre. Rockstar ako zvyčajne prináša širokú paletu zbraní, výbušnín a iných pomôcok. Začínate so slabým revolverom a pomalou puškou, no po pár hodinách hrania priložia ruku k dielu silné šesťraňáky, poloautomatické pušky, rôzne brokovnice či dokonca snajperki. Ale ak chcete ísť cestou ticha, nájdete tu dýku a vrhacie nože. Taktiež vyskúšate molotov koktaily alebo dynamit. V pár misiách si zastrieľate dokonca z gattling gun, ktorá kosí nepriateľov rýchlosťou svetla.

Hra využíva cover systém ktorý bol predstavený už v GTA IV, no pre potreby RDR bol vylepšený a vyšperkovaný k dokonalosti. John dokáže ako krytie využiť naozaj všetko, no nie všetko tu stojí večne, čiže častá výmena krytia nechýba. Kedže RDR je akčná adventúra  a veľa sa v nej strieľa autori priniesli z pôvodného Red Dead Revolver jednu vymoženosť ktorá vám neraz zachráni život. Volá sa Dead  Eye, čiže vylepšený bullet time. John sa dostane do spomaleného času a dokáže nielen lepšie zamieriť, ale dokonca označiť protivníkov a pekne ich naraz zložiť na zem. Dead Eye ale môžete využiť len keď naplníte Dead Eye meter.

Zámerne som sa vyhýbal tomu najlepšiemu. Tým je samozrejme audiovizuálne spracovanie ktorému nemožno takmer nič vyčítať. RAGE engine vytvorený pre potreby GTA IV je v RDR kompletne prekopaný a vylepšený k dokonalosti. Úchvatné modely postáv, dychberúce scenérie, dokonale nasvietené interiéri a exteriéri, ostré textúry, to je len zlomok z toho čo RAGE engine ponúka hráčom RDR. Navyše engine bol programátormi konečne doladený, takže pokles FPS sa už tak často nekoná. Engine dokáže renderovať na dosť veľkú vzdialenosť čiže doskakovanie objektov pred nosom sa nekoná. No stále som neprezradil čerešničku na torte ktorá sa volá Euphoria. Jedná sa o fyzikálny engine, taktiež použitý v GTA IV no RDR bol konečne plne využitý jeho potenciál. Engine vytvára unikátne a reálne správanie sa ľudského tela, čiže už žiadne rovnaké pohyby vašich nepriateľov. Euphoria bola aplikovaná aj na tátošov, ktorý napínajú svaly presne tak, ako ich živé predlohy. Buhožiaľ ani také veľdielo ako RDR sa nevyhlo občasným bugom alebo glitchom. Tie ale nie sú nejako závažné, čiže sa dá pri nich prižmúriť oko.





Samozrejme ani zvuková stránka nezaostáva za tou vizuálnou. Zvuky a rôzne šumy lesa a celej divočiny znejú až strašidelne reálne. Taktiež klasický ruch v salóne alebo taký motor lokomotívy znie úchvatne. To isté sa dá povedať o zvukoch zbraní, ktoré sa ozývajú v diaľke. Nechýba ani ten správny pišťavý zvuk keď guľky letia tesne nad Johnovou hlavou. Navyše má hra dokonalý hudobný podmaz ktorý presne zachytáva atmosféru zomierajúceho Divokého západu.

Nezostáva mi povedať nič iné len BRAVO ! Rockstar znovu dokázal že vo svojom odbore sú neprekonateľný. Opäť nám doniesli akčnú open-world adventúru ktorá zachádza s detailami na úplne iný level. K tomu si pridajte neskutočne dlhý a dokonale napísaný príbeh v ktorom vystupujú až strašidelne reálne napísané postavy ktoré si jednoducho zamilujete. Všetko je to zabalené v luxusnom oblátku, ktoré sa skladá zo špičkovej grafiky a ozvučenia. V skratke, RDR by som osobne zaradil medzi veci ktoré musí človek vyskúšať predtým, ako v pokoji umrie.


napísal carny15 5.3.2012



Páči sa mi!

9.5
RED DEAD REDEMPTION

PS3
Xbox 360
Switch
PS4

Vývoj: Take Two / Rockstar San Diego
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 21.5. 2010
 17.8. 2023 (PS4,Switch)
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19750)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk