Fighting Force

Jedna z najobľúbenejších 3D beat‘em-up zo starej školy. Vydajte sa spolu s Fighting Force čeliť zlu.

PS2
pridal Roné 7.3.2012 o 19:59 pod používateľské recenzie

6.5


Bol by v tom čert aby sa zabudlo na 3D beat‘em-up z doby kedy ešte Core Design vyvíjalo veci, ktoré sa dali vôbec  nazývať hrami. Z roku 1997 pochádza nezabudnuteľný titul Fighting Force známi v Japonsku aj ako Metal Fist. Akčná bojovka sa dostala aj na starú konzolu PS1. Nehrali ste hru alebo si chcete zaspomínať? Čítajte ďalej!

Dej 5/10


Obvykle sa v 3D beat‘em-up hrách nejedná o nejaký veľký príbeh. Nič veľkého nečakajte. Jedná sa len o jednoduchý príbeh, ktorý si z časti domýšľate. O jednu úlohu, prenasledovať Dr. Zenga kade tade po svete a prekaziť jeho podlé plány. Na to aby sa tak stalo, potrebujete nejaké postavy s ktorými budete túto vojnu viesť. Máte ich štyri. Mace, Hawk, Smasher a Alana. Každý pripravený na to stať sa vaším vyvoleným a ísť ničiť rôzne druhy zločincov, od elegantov v čiernom odeve, feťákov, skinhedov, armádu až po samého Dr.Zenga. Cesta však nebude jednoduchá a vy budete musieť čeliť obrovskému náporu nepriateľov. Nemusíte byť však sami pretože hru môžu hrať maximálne dvaja hráči.

Hrateľnosť  6/10

To že vám hra ponúka možnosť hrať s kamarátom a spoločne čeliť zlu Dr. Zenga je veľmi pekné, ale komplikácie ktoré tým vznikajú už ani nie. Hranie s dvomi postavami je trošku iné. Najme pre to lebo kamera sa väčšinou sústredí na hlavnú postavu. Tá vedľajšia je trochu mimo a keďže sa váš parťák rozhodne ísť iným smerom, často sa stáva že sa postavy jednoducho zaseknú, a chvíľku poskakujete na jednom a tom istom mieste. Takže to nie je až tak super ak hráte dvaja. Ak teda budete chcieť hrať dvaja, držte postavy radšej blízko seba.



Tak ktorá z postáv bude tá vaša? 

Fighting Force ako som už povedala ponúka možnosť výberu medzi štyrmi postavami. Na prví pohľad sa líšia len vzhľadom, no ak by ste vyskúšali všetky zistíte že vlastnosťami sa líšia omnoho viac. Každá postava má svoje špecifické vlastnosti. Smasher je postava, ktorú som si zo všetkých asi najmenej obľúbila. Na jednej strane je výhodou že dokáže dávať silné údery, prehnúť nepriateľa cez koleno, no na strane druhej je dosť nemotorný a ťažko sa ovláda. Hawk a Mace patria k najsilnejším postavám, pretože si dokážu nepriateľa prichytiť a fackať ho, kopať ho, až do jeho skonania, čo je vlastnosť ktorá sa vám bude hodiť najmä ku koncu, kde je sila nepriateľov najväčšia. Údery zasadíte nepriateľovi jednoducho. Môžete kombinovať niektoré tlačidlá na vašej konzole a budete prekvapený koľko trikov tak môže vzniknúť. Z každého darebáka ktorého zbijete, vám ostane nejaký predmet na zemi. Tie vám môžu pomôcť k vylepšeniu HP, ale častejšie to bývajú zlaté tehličky, mince a diamanty ktorými si zbierate body. Tie však boh vie aké využitie nemajú. Ak hráte dvaja a jedného z vás zabijú tak, sa za tie body môžete vykúpiť. To je však bohužiaľ všetko. Na konci si môžete svoj počet porovnať s nejakými imaginárnymi postavami. Tieto body dostávate aj za zabitie bossov alebo ak svojim kombom zraníte minimálne dve postavy. Použite tejto funkcie si však vždy vyžiada menšiu čiastku vašej HP.

Ukážka toho ako to vo Fighting Force vyzerá tu:


https://www.youtube.com/watch?v=iokMWUtOFC8

Bojovať však nemusíte len holými rukami. V celej hre je veľa možností, čím ubiť nepriateľov na smrť. Môžete vytrhnúť železnú tyč, použiť hasiaci prístroj či rozkopať automat, v ktorom sa okrem vražedných predmetov nachádzajú aj nejaké tie plechovky s colou, ktoré sa dajú využiť aj ako menšia lekárnička. Ak rozbijete nejaké auto, často to môže byť policajné, v jeho vnútri môžete nájsť motor. Dosť účinná zbraň, avšak ak hráte so ženou je vám to na dve veci, pretože ho udvihnú len mužské postavy.  Granáty a zbrane sú samozrejmosťou. Pri tých granátoch a dynamitoch to občas býva trochu obtiažne, pretože si dobre musíte naplánovať kde granát hodíte. Vrátiť sa totižto z jedného miesta na predchádzajúce je nemožné a môžete na to doplatiť najmä v metre, kde priestory boh vie aké veľké nie sú. Zbrane tiež nie sú žiaden herný zážitok. Na nejaké mierenie a podobné veci zabudnite. Hra je snímaná statickými kamerami čo je pre používanie zbraní „ úžasné“ . Musíte mať skratka akú takú predstavivosť a nejako postavu usmerniť lebo inak netrafíte ani kebyže vám dám súradnice.



Hmm... šéfové sekretárky?

 Zbrane sú rôzne. Najčastejšie je to klasická devina. Niekedy ju môžete na začiatku levela dostať náhodne. No nie vždy. Občas ju mávajú so sebou aj nepriatelia a inokedy sa dá nájsť len tak na zemi či v nejakých debnách. Druhou zbraňou je nejaká sniperka, boh vie aký druh keďže grafika nič extra. Účinnosť však často rovná devinke, záleží to však a na druhu nepriateľa. Bazuka vie byť pekná kamarátka, no viac sa dá využiť na otvorenie brány či zničenia vozidla, pretože s ňou sa dá len sotva niečo menšie trafiť. Neraz som v tejto hre objavila aj guľomet ktorý si však treba zobrať z lietadla a aj to sa dá len v jednej misií. Strach o to že by ste sa v hre nemali čím byť mať až do predposledných misií nemusíte, pretože po celú tú zvyšnú dobu vás budú obklopovať rôzne nože, fľašky, bejzbalová pálka a mnohé iné veci ktoré si často nepriatelia nosia.

Najúčinnejším z týchto predmetov je nôž, ktorý ako aj iné predmety, môžete hodiť priamo do nepriateľa. Ak sa trafíte prima zabijete ho (ak sa nejedná o nejakú gorilu) na prví krát. Ak sa však netrafíte, čo je dosť možné, budete si musieť pomôcť inak. Keďže je nepriateľov habadej a vaša HP boh vie ako dlhá nie je, zopár lekárničiek máte k dispozícií. Ak ich ale ovšem nájdete. Čo sa týka bossov, zopár ich tam v hre pobehuje. Je to šialený vodič Driver so svojou dosť účinnou hračkou sekerou, Exo ktorý je zrejme jeho dvojča keďže rozdiel medzi nimi až taký veľký nie je a potom je už len na vás ktorý bude ten nasledovný pretože za každým čo nejakého zabijete, si volíte smer vašej cesty. Každá z nich je odlišná a sú delené podľa náročnosti. Tým finálovým bossom je samozrejme Dr. Zeng, ku ktorému prídete na návštevu. Poraziť však Zenga je omnoho ľahšie ako predchádzajúcich bossov, čo je tak trochu od veci.



Jeden z bossov v plnej paráde.

Čo sa týka nepriateľov, okrem toho že väčšina sa od seba líši výzorom a vlastnými, opakujúcimi menami je aj AI. Tí lepší sa dokážu lepšie brániť a používajú silnejšie útoky, ako klasický mužíci v čiernom zo začiatku hry. Niektorý majú aj tú drzosť ísť proti  vám na motorke. Jedna z tých lepších vecí vo Fighting Force je tá, že okolie sa často mení a tým pádom nie je všetko až tak nudné. Zažijete boj v akomsi špičkovom hotely, v metre, na ulici, v nejakej feťáckej štvrti, na lietadle či na lodi alebo v nákupnom centre. Záleží však aj na tom ako sa vy rozhodnete a čo navštívite. Hra nie je príliš dlhá, práve na opak. Je až odporne krátka, takže ak si ju zopakujete 3 krát, za pár hodín prejdete naozaj každý jeden kútik a nič vám neujde.

Grafika 7/10

Rokom 1997 je hra dosť poznamenaná, najmä po grafickej stránke. Je pravdou že oproti takému Tomb Raider 2 ktorý vznikal v tom istom období je Figting Force na tom s grafikou v priestoroch oveľa lepšie, no to však neplatí v v ukážkach ktoré sú na tom horšie. V takom Tomb Raider 1 boli oveľa krajšie a to je už ako stará hra. V celej hre ich však ani moc nie takže sa nemusíte strachovať, no i tak sa na tom mále mohli trochu viac posnažiť. V samotnej hre však nájdete toľko detailov a rôznych maličkostí, že vám to akurát tak bude stačiť. Sú to najmä objekty, ktoré môžete využívať.




Použitie komba sa vyplatí najmä ak vás obklopujú nepriatelia. 

Môžete sa správať aj ako vandal a ničiť všetko čo sa bude dať no potom vám to však šéf strhne z účtu. Veľa vecí bolo v hre detailnejšie spracovaných. Napríklad praskliny na výkladovom okne alebo poletujúce papieriky v jednom z levelov boli na tú dobu dobre vykreslené, či efekty v metre. Neodpustiteľné sú však chyby, ako napríklad niektoré predmety, ktoré padnú až niekam za stenu a vy sa k nim už nedostanete.

Zvuk 6/10


Fighting Force ako som už bola povedala, je sústredená len a len na akciu. Nejaké zvuky či rozhovory nečakajte. Vy v podstate neviete ani o čo sa jedná, pretože okrem nejakých krikov, stonania, búchania a faciek tam nič iné nepočujete. I príbeh si musíte vlastne domyslieť. Nikde nie je napísané ani vyslovené, prečo idete tam a prečo musíte zabiť tamtoho. Akčná hudba však nesmie na akciu chýbať. V niektorých častiach to však nie je ani tak hudba, ako nejaký zvuk. Akýsi vánok z metra či ruch nákupného centra. Takou zaujímavosťou je že tie „ hlasy“ postavám požičali herci ako Shawn Hatosy, Mayim Bialik, Robby Benson a neskrotnej Alane prepožičala hlas Pat Musick. Ak niekoho z nich poznáte ste na tom lepšie než ja.


Ak chcete hrať s terminátorom zvoľte si Smashera. 

Akciou nabitá Fighting Force dokáže pobaviť skôr ako oddychovka . Krátka hracia doba a niektoré chyby hranie naozaj nevedia boh vie ako spríjemniť, no o to ťažšie sa to hrá. Pobaví najmä bojovou stránkou, v dnešnej dobe grafickou už nie. I keď už roky prešli Fighting Force si aj napriek chybám veľmi veľa hráčov obľúbilo a radí sa k najobľúbenejším 3D beat‘em-up  z old schol.

Plus


-Akcia

-Bojové triky

-Postavy

-Bossovia

Mínus


-Krátka hracia doba

-Ovládanie zbraní

-Nedá sa vrátiť späť


napísal Roné 7.3.2012



Páči sa mi!

6.5
FIGHTING FORCE


+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19628)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk