Diablo III

Sanctuary nás už čaká...Diablo prinieslo presne to, čo sa do neho čakalo

PC
pridal life28 26.5.2012 o 19:58 pod používateľské recenzie

9.0


Každý rok vyjde jedna z hier, na ktoré sa čaká poriadne dlho. Minulý rok to bol Duke Nukem, ktorý bol skôr sklamaním, tento rok to je Diablo 3, ktoré vychádza dvanásť rokov po dvojke. A vyšiel naozaj vo veľkom štýle, ako sa na Blizzard patrí. Trhol rekord v predajnosti a za prvých 24 hodín bolo pripojených viac ako 4,6 miliónov hráčov, po týždni predala hra už viac ako 6,2 miliónov kusov.

 

Tutovka s červeným Diablom na krabici je kompletne vypredaná a snáď každému stihol za ten čas zobrať desiatky hodín zo života. A vraj sú vtipy na adresu Diablo 3 nezmysel, ono vás to v skutočnosti fakt chytí tak, že sa od neho neodtrhnete na celý deň, aj noc. Zbohom sociálny život, zbohom priateľka, vstupujeme do sveta Sanctuary.

 

 

Musím sa priznať, že nie som veľký fanúšik série, pretože v prvých dvoch dieloch som strávil sotva pár hodín, no Diablo 3 ma navnadilo a nevylučujem, že si v najbližšej dobe zapnem staručké Diablo znova. Ethernal Conflict - Vojna Večnosti je udalosť, ktorá spája všetky tri diely, trojka sa odohráva dvadsať rokov po záverečných udalostiach Diablo 2: Lord of Destruction. Svet je pripravený na inváziu z Horiacich pekiel, tá sa ale nekoná podľa predpovede.

 

Namiesto toho spadne do katedrály v známom mestečku Tristram hviezda, spojitosť udalostí hľadá Deckard Cain a vy, ako hrdina z ľudskej rasy Nephalem, mu máte v tom pomôcť. Vaše nadprirodzené a magické schopnosti vám túto cestu uľahčia, ale postavíte sa obrovským hordám nepriateľov z pekiel a možno aj najvyššiemu zlu. Aj keď je príbeh dosť béčkový, udalosti vám uchádzať nebudú a ľahko pochopíte, o čo v boji dobra a zla ide. Váš hrdina sa dostane do najvyšších sporov a porazí najsilnejších protivníkov.

 



Pocit z toho, že väčšina hráčov sa rozhovorom nebude venovať ale trvá, animované sekvencie nie sú na pohľad nič extra, do hry je však primiešaných niekoľko renderovaných filmov, ktoré znova ukazujú majstrovské dielo Blizzardu. Okrem toho príbeh rozpráva vaša samotná postava počas kreslených prestrihov, každá z tried má vlastný dabing pre mužskú aj ženskú postavu. A to ani chodenie po svete nie je taká nuda, keď sa váš hrdina dá do reči s ďalším parťákom a okomentuje situáciu. Kampaň vám pri kompletnom prečistení všetkých dungeonov a oblastí zaberie zhruba 19 hodín, pri rýchlejšom hraní aj 15. Sledujete však len hlavné príbehové questy, tie vedľajšie sú generované náhodne a ponúkajú vám osobitné výzvy.

 

V menu hry máte na výber z piatich tried postáv, každá z nich vám prinesie unikátny herný zážitok. Za každú vytvorenú postavu však musíte prejsť osobitnú kampaň, takže po prejdení na vyššiu obtiažnosť si postavu nevymeníte. Aspoň sa s ňou lepšie stotožníte a budete sa o ňu zodpovedne starať. V súbojoch na blízko vyniká Barbar, ktorý môže držať dve ručné zbrane, alebo jednu ťažkú, stáva sa z neho mlynček na mäso, drvička odpadu a chodiace kladivo. Jeho výhodou je silný úder a veľká výdrž. Lovec démonov je naopak - ľahký a svižný bojovník, ktorý sa špecializuje na ďaleký boj, s mečom nepochodíte, no s kušou a lukom dokáže odstreliť nepriateľa skôr, než sa priblíži a tak nemusí dostať ani škrabanec. Pomôcť vám v tom môžu aj rôzne pasce, granáty, obranná veža alebo rýchly úskok, pri kontakte však dlho nevydrží.


Treťou postavou je Mních, ktorý bojuje na blízke až stredné vzdialenosti, je však ľahší ako barbar, ohybnejší a rozosiela veľmi rýchle údery z každej strany. Dokáže rýchlo liečiť nie len seba, ale aj spolubojovníkov a mágiu sa nebojí použiť aj v boji. Šaman bojuje dýkami a palicou, jeho prednosťou je čierna mágia, vyvolávanie temných posíl, rôzne jedy a prekliatia. Poslednou postavou je Kúzelník, ktorý svoju slabú výdrž nahradzuje liečiteľskými kúzlami a ovládaním živlov - ohňa, blesku a ľadu. Vytvorte kombo a dostanete obrovské ničivé sily.

 

Čo si vyberiete je len na vás, už za prvú hodinu hrania sa presvedčíte o kvalite vášho výberu. Každá má svoje pre a proti a triedy sú vyvážené tak, aby sa žiadna z nich nelevelovala rýchlejšie ako druhá. Každá z nich má svoju históriu a zaujímavú rozpravu si prečítate v hernom manuáli v češtine, ktorý je pribalený v štýlovej krabici.




Hrať singleplayer samým vám samozrejme nikto nezakazuje, ak ale otvoríte svoju hru pre verejnosť, alebo sa spojíte s priateľmi, hra naberie znova iné grády a je oveľa zábavnejšia. Pre každého z hráčov padajú predmety a peniaze osobitne, takže vám nikto nič neukradne. Pomoc spoločníka je neoceniteľná, ak nemáte nikoho, kto by s vami hral, môžete si najať jeden z charakterov v hlavných mestách, kde zakotvíte v jednotlivých aktoch. Svojich najatých partnerov si môžete vybaviť podľa chuti a zvoliť im aj pevné skilly, voľte preto také, ktoré pomôžu hlavne vám.

 

Strom schopností z Diablo 3 zmizol, čo je obrovská škoda, avšak väčšina z vás by možno pridelila body schopnosti podľa šablóny, ako to robí hra za vás. Každým levelom sa odomykajú skilly alebo runy im priradené, ich aktivácia je jednoduchá a prebieha real-time. Sklamanie, že sami nemôžete ovplyvniť vývoj postavy prideľovaním skillov a bodov do života, sily alebo manny, môže byť veľké práve u hráčov starých Diabloviek. Je to zjednodušenie a odpadáva premýšľanie nad tým, kam sa so svojou postavou začnete uberať. Aspoň sa Diablo netvári old-school za každú cenu.

 


Rôznych schopností sa v hre objavujú desiatky, každá z nich vyzerá efektne inak a má inú silu. Dva základné útoky použijete myškou, ostatné sú namapované na číslice 1-4, používať ich môžete po rýchlom dobití skillu a napokon aj manny/energie, ktorú schopnosti spotrebúvajú. Súboje sú tak rýchle a atraktívne na pohľad.

 

Diablo 3 je klikačka od základu a pri desiatkach nepriateľov oproti je to normálne. Lektvary už nehrajú takú dôležitú rolu, ako minule, použiteľné sú len v súrnych prípadoch a to aj na vyšších obtiažnostiach. Zo zabitých príšer totiž vypadujú flaštičky, ktoré doplnia život vám, aj partnerovi na blízku. Všetky predmety okrem peňazí je treba zbierať ručne a najväčšiu korisť samozrejme získate z bossov, vzácnych truhlíc a vyšších nepriateľov. To ale neznamená, že bossovia sú najťažší z celej hry, často krát zomriete práve v hordách stredných nepriateľov, pri porážaní bossa sa však budete dvojnásobne tešiť na vzácny loot, ktorý ma pridané ako na hodnote, tak na vlastnostiach.

 

Najsilnejšie kúsky vybavenia teda nájdete pri potulkách svetom, nechýba ale ani obchodník a remeselník, u ktorého si zbrane vyrobíte. Opakovanou činnosťou sa stane zaplňovanie obmedzeného inventára (ktorý je mimochodom riešený úplne rovnako prehľadne ako starý) a predávanie nepotrebných vecí u obchodníkov, alebo rozkladanie očarovaných predmetov na suroviny. Pri craftovaní novej veci poznáte len základné parametre, ako poškodenie za sekundu a rýchlosť, ostatné bonusy k zbrani a brneniu vám náhodne vygeneruje hra, takže sa môže stať, že si vyrobíte zbraň lepšiu, ako nájdete.




Postupom hry sa do inventára dostanú aj kúsky, ktoré majú voľné sloty na vzácne kamene, tie sa dajú rovnako nájsť ako vyrobiť, stupeň vyrobeného kameňa a zbrane sa zvyšuje vylepšením celej remeselníckej budovy, čo samozrejme stojí kopu peňazí a neskôr aj plánikov, či kníh, ktoré budete zbierať po svete. Tieto možnosti sa vám odomknú až na vyššej obtiažnosti, čo je hlavný dôvod, prečo si Diablo zapnúť znova po zabití posledného bossa. Osobne som dohral príbeh v kooperácii na leveli 35, maximálny je 60 a s ním sa odomknú aj všetky skilly. Dovtedy budete ale hru hrať aspoň dva krát, maximálna obtiažnosť Inferno nasleduje až za normal, nightmare a hell. 

 

Pokým je normal vlastne len tutoriál, poriadne Diablo začína na stupni nightmare, ktorá vás síce nezaskočí, ale ponúkne konečne akúsi výzvu. Pri boji treba začať používať aj mozog, a obtiažnosť má vplyv na všetky vlastnosti aj regeneráciu, nie len na sile utŕžených rán. Silu postavy a jej život ovplyvníte jedine očarovaným oblečením, zbraňami a kameňmi pre navýšenie bonusov.

 

Pre tých, ktorí majú v inventári naozaj unikátne predmety, alebo nebodaj si chcú taký kúsok kúpiť, je do hry pridaný aukčný dom, kde hráči ponúkajú svoje predmety za určitú sumu. Dá sa tam kúpiť čokoľvek, od kameňov, cez oblečenie, zbrane aj nákresy a naopak, všetko sa dá aj predať. Aukčný dom bude navyše spustený aj za reálne peniaze, ktorý momentálne funguje napríklad aj v Team Fortress 2. Je jednoduchý a prehľadný, stačí mať pri veľkej konkurencii šťastie.

 

 

 

Tu padá kameň úrazu. Ak sa napojím na verejnú hru a vidím tam týpka o 7 levelov nižšieho, ktorý si ale v aukcii kúpil zbraň, na ktorú moja kuša proste nemá, sú to také vidly do chrbta. Ak som ale poriadny Diablo hráč, nemám sa prečo znepokojovať a pozerať na iných. Kúpou predmetu si samozrejme hru uľahčíte, ale tak to hrať nemusíte, ak nechcete.

 

K znovuhrateľnosti neprispieva len potreba zvyšovať atribúty postavy, ale aj stovka achievementov, ktoré sa vám budú odomykať postupne pri každom znovuzahratí. Stavím sa, že sa nájdu maniaci, ktorí prejdú Diablo 3 s každou postavou na každej obtiažnosti a strávia v hre aj pol roka. Blizzard však so značkou neskončil, toto je však uzatvorená trilógia, takže si ju vychutnajte ako sa patrí. Po znovuzahratí sa tiež uistíte, že Diablo náhodne generuje dungeony aj nepriateľov, ktorých sú mimochodom v hre desiatky, či už malí a rýchli, tak aj obrovskí a prerastení.

 

 

Diablo má nádherný umelecký štýl, všetky textúry sú kreslené ručne a neraz budete prekvapený výhľadom, hoci je to len top-down RPG. Slabší je až štvrtý akt, či už vizuálne, tak príbehovo. Cez rozsiahle územia a lokality sa budete môcť presúvať či už pevne daným portálom, alebo priamo na svojho spoluhráča, tak aj svojim vlastným portálom, ktorým sa teleportujete do mesta odkiaľkoľvek. Až budete mať plný inventár a pred sebou ďalšiu korisť, budete ho využívať dosť často.

 

Kto by čakal uber mega grafiku, môže byť sklamaný, ale Diablo už teraz vyzerá super, aj keď to vlastne hra zameraná na vizuálny zážitok nie je. Efekty a magické perly každej triedy sú úžasné a aj zdanlivo neprehľadný masaker vám ponúkne pastvu pre oči. Hru je možné zazoomovať, no ani detailnosť postáv nie je nič extra. Ako celok vyzerá ale Diablo perfektne a farebnejší štýl a nasvietenie pridal sérii očakávaný vzhľad fantasy sveta. Chýba tomu ale kvalitný soundtrack, ktorý by nás cestou sprevádzal, všetky ostatné zvuky a ambient ozveny napríklad v dungeonoch sú úplne bezchybné. Rovnako aj dabing, ktorý je rozprávaný tým intonačným fantasy štýlom, hlas Deckarda Caina by ste spoznali už kedykoľvek.


 

Často hráči nadávajú na permanentné pripojenie, bez ktorého si Diablo nezahráte, avšak nie je tam len kvôli aukčnej sieni. Hra má riešenú ochranu pomocou streamovania dôležitých herných súborov a svoj postup, postavu, itemy a aukcie môžete nájsť kdekoľvek budete chcieť hrať. Na DRM ochranu preto môžu nadávať len tí, ktorí si hru nekúpia a dnes sú výpadky servera minimálne, respektíve hráčom, ktorí sa už zakusnú do kampane to je jedno. Diablo 3 hrá už sedem miliónov hráčov len na PC a MAC, Blizzard preto pracuje na opravách a bugoch, ktoré súvisia s pripojením. Pravdou však je, že prvý deň spustenia Blizzard absolútne nezvládol.

 

Diablo 3 je hra naozaj vysokej hodnoty (nie len ceny). Kampaň je síce napriek očakávaniam kratšia, ale odohratím na prvý krát to nekončí, práve začína. Až vyššie obtiažnosti vám ponúknu skutočnú výzvu, či už v boji proti démonom, tak aj v systémoch výroby cennejších predmetov a vylepšeniach postavy. Príbeh je slabší, zachraňujú ho renderované filmy a súvislosti, ktoré do seba zapadajú. Hlavným esom je samotná hrateľnosť, ktorá sa zachovala zo starších dielov a ponúka zábavu, ktorá vás proste pritiahne a nepustí.

 

Plusy:   

- rozprávanie príbehu postavami

                - vizuálny dojem

                - zvuky

                - znovuhrateľnosť

                - bossovia a nepriatelia

                - atraktívne súboje

                - kooperácia

 

Mínusy:

                - technické problémy

                - nevyvážená hra s predmetmi v aukcii

                - slabší soundtrack


napísal life28 26.5.2012



Páči sa mi!

9.0
DIABLO III

PC

Vývoj: Blizzard Entertainment / Blizzard
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 15.5. 2012
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18418)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk