Dragon Age: Origins

Osud kráľovstva leží vo vašich rukách.

PC
pridal Rolash1 25.8.2012 o 18:00 pod používateľské recenzie

9.0


Zdravím všetkých RPG-pozitívne naladených hráčov. Vítam vás pri mojej prvej recenzií a dúfam že sa vám bude páčiť.  Pripravil som si pre vás jednu staršiu ale stále vynikajúcu hru ktorá určite aj po necelých troch rokoch od vydania stále žije v mysliach hráčov a na ich hard diskoch.

Hra vás už od začiatku vtiahne do deja a vytiahne vás z neho až po približne dvadsiatich hodinách hrania. A to nerátam aj všetky vedľajšie úlohy ktoré sa dajú splniť. Hra začína výberom rasy, povolania a pôvodu. Na výber máte človeka, elfa alebo trpaslíka, ktorí následne môžu byť bojovníci, lotri alebo mágovia, okrem trpaslíkov, tí neboli obdarení silou mágie, ale namiesto toho aby vás upiekli alebo zmrazili vás môžu poriadne tresknúť po hlave kladivom. Po výbere rasy a povolania si môžete vybrať pôvod ktorý súvisí zo začiatočným dejom a v niektorých častiach hry aj s dialógmi. Autori nesklamali ani tvorením vzhľadu postavy a môžete si tu upraviť všetko od vlasov až po bradu a hlas.

Vývoj postavy je jednoduchý, sú tu základné atribúty ako sila, obratnosť a mágia. Vaša postava môže variť elixíry, vyrábať pasce alebo zákerné jedy. Za každú úroveň dostanete 3 atribúty ktoré môžete prideliť a 1 schopnosť alebo kúzlo. A tu prichádza to čaro vývoja postavy v Dragon age. Nováčik ktorý túto hru hrá prvýkrát môže prideliť všetky kúzla do jedného odvetvia napríklad do odvetvia elementov a nič tým nepokazí, hru zvládne dohrať bez problémov. Avšak skúsenejší hráč ktorý rád kombinuje si môže vytvoriť mága skombinovaného z dvoch alebo troch odvetví a takisto tým nič nepokazí.

Aj takto môžte

Čo som ale mal spomenúť už skôr a čo robí Dragon Age hrou ktorú môžeme radiť k baldurs gate alebo neverwinter nigths je štýl boja. V boji ovládate seba a svojich troch spoločníkov ktorým môžete vybrať taktiku ktorú budú počas boja dodržiavať, ale samozrejme si na nich môžete kliknúť a určiť im čo majú robiť. Niekedy ale to že sa ovládajú sami je skôr na škodu ako na užitok, pretože pri hre na vyššej obtiažnosti mi tank vletel priamo do stredu miestnosti bez toho aby som ho stihol zastaviť a nabral na seba všetko čo nie je práve jednoduché ani pre samotného tanka. A keď už hovorím o obtiažnosti, tá je pre hráčov ktorým RPG niečo hovorí tak akurát nie je to ani ľahké alá jeden fireball a všetci ležia uškvarení na zemi, ale ani zas príliš ťažké, všetko závisí od výberu obtiažnosti. Takže hru si užije aj hráč ktorý RPG moc často nehráva.

Pri boji môžete  kúzla a schopnosti kombinovať. Napríklad, mastnú škvrnu môžete ohňom podpáliť a začne horieť, zmrazeného nepriateľa môžete silným útok rozbiť alebo nepriateľa uspať a potom naňho poslať nočnú moru a zosilniť tak jej účinok. Takýchto kombinácií je v hre viac a pridáva to na jej hodnotení. Hru môžete kedykoľvek pozastaviť, zadať príkazy vašim postavám a hru znovu spustiť s tým že postavy vykonajú všetko čo ste im prikázali.

Aha ohník, snáď nepáli.

Ďalšia vec ktorá Dragon Agu pridáva jedno veľké plus je príbeh, ktorý je naozaj epický. Počas hry sa do psychiky postáv vžijete a pri každom dialógu rozmýšľate čo spraví táto odpoveď a čo by sa stalo keby vyberiem tú druhú. Proste vývojári na poli príbehu bodujú na 100%, ale nechcem vám pokaziť zážitok z hry tak vám poviem iba to, že na vás v hre čaká mnoho rozhodnutí ktoré v závere ovplyvnia výsledok hry a hra vám naservíruje dôsledky ktoré sa stali pod vplyvom vašich rozhodnutí. Vaši spoločníci sa správajú ako reálny ľudia a tak aj reagujú, ak sa im nepáči nejaké vaše rozhodnutie dostanete u nich mínus do „obľúbenosti“, na to si dávajte naozaj pozor, pretože ak vám body klesnú znížia sa bojové schopnosti daného spoločníka, a naopak ak sa im vaše rozhodnutie páči dostanete plusové body a zlepšia sa bojové schopnosti spoločníka. Vplývate aj na ich správanie a to podľa toho ako sa k nim správate vy. 

Čo ale musím dragon age vytknúť je platenie za sťahovatelné prídavky, takzvané DLC, niektoré totiž neponúkajú nič okrem krátkej kampane, alebo nového spoločníka a sú vzhľadom na to dosť drahé. Ďalej, niekedy ako som už spomenul robí problémy AI, keď vaši spoločníci nerobia čo majú. Hra podľa mnohých recenzií nemá zvlášť dobrú grafiku ale mne vyhovuje, hodí sa k tomuto typu hry a level dizajn je na špičkovej úrovni, na to že hra je tri roky stará, mimika je prepracovaná a hudba epická a hodí sa do hry. Čo sa ešte dá hre vytknúť sú menšie chyby typu nejde mi otvoriť truhla alebo postava poslala kúzlo na iný cieľ ako ste mali v pláne. Ale sú to len malé chyby ktoré vám zážitok z tak dobrej hry ako je Dragon Age nemôžu pokaziť.

PLUSY:                                                                                            MÍNUSY:

+bojový systém                                                                               -menšie technické chyby

+príbeh a ovplyvňovanie deja                                                       -platba za DLC

+dĺžka hry                                                                                         -niekedy slabšia AI spolubojovníkov

+systém spolubojovníkov


napísal Rolash1 25.8.2012



Páči sa mi!

9.0
DRAGON AGE: ORIGINS

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / BioWare
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 5.11. 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19763)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk