Botanicula

Dobrodružsto ukryté pod listami jedného stromu.

PC
pridal de Bielawa 30.8.2012 o 14:45 pod používateľské recenzie

8.0


Botanicula je ďalšou hrou od nezávislého českého štúdia Amanita Design, známeho svojimi adventúrami s nezameniteľným vizuálom a celkovým spracovaním. Na rozdiel od predchádzajúceho Machinaria, odohrávajúceho sa v hrdzavejúcom svete plnom robotov, nás tentoraz autori zaviedli na miesto po všetkých stránkach odlišné - na životom prekypujúci strom, ktorý však bude čoskoro musieť čeliť hrozbe, zakrádajúcej sa na tenkých pavúčích nohách a ničiacej všetko organické, čo jej stojí v ceste. Má táto púť za záchranou jedného malého semienka aj celého rastlinného sveta kvalitu, zodpovedajúcu povesti svojich tvorcov?

Hra začína pádom semienka, akoby zázrakom vyviaznutého spomedzi hnátov zlého pavúka, na hlavu lieskového orieška. Následkom nárazu je vidina, ktorá oriešku ozrejmí jeho neľahkú úlohu. S pomocou svojich kamarátov tobolky, hríbika, vetvičky a pierka, ho musí ochrániť, zniesť zo stromu a zasadiť. Botanicula, rovnako ako Machinarium, rozpráva príbeh bez použitia slov, len pomocou animovaných sekvencií. Neexistujú tu ani klasické rozhovory, aké poznáme z iných adventúr, kde košaté dialógy tvoria jeden zo základných pilierov hrateľnosti. Napriek tomu vždy presne viete, čo Vám chcú postavy povedať, či kam práve smeruje rozprávanie. Sú totiž nahradené komiksovými bublinami s obrázkami, alebo krátkymi animáciami, dokonale vystihujúcimi všetko podstatné. Tento ojedinelý spôsob sprostredkovania deja úspešne búra snáď všetky mysliteľné bariéry - porozumejú mu všetci, bez ohľadu na vek, či krajinu pôvodu.



Po hernom svete beháte s celou skupinkou naraz, plníte rôzne úlohy od obyvateľov stromu a snažíte sa pokročiť ďalej. Ako v žiadnej inej adventúre, ani v Botanicule nechýba zbieranie rozličných predmetov a ich používanie na prostredie. Na rozdiel od nich ale nikdy nebudete mať preplnený inventár, málokedy totiž nesiete viac ako jeden. S tým súvisí úplná absencia kombinovania predmetov, čo hra našťastie kompenzuje veľkým množstvom minihier - okrem tradičných logických tu nájdete postrehové, či také, ktoré trochu pocvičia Vašu šikovnosť. Niektoré dokonca svojim spôsobom zasahujú aj do iných herných žánrov - budete pretekať s chrobákmi, s pažravým červom za zadkom vyslobodzovať hviezdu z bludiska, dokonca si trochu "zastrieľate". Pri nich, rovnako ako v prípade interakcie predmetov s prostredím, často musíte najprv pochopiť princíp akým fungujú. Ten vo fantaskných lokalitách nemusí byť na prvý pohľad zrejmý. Očividne je tomu tak nie z dôvodu zvýšenia už tak dosť jednoduchej obtiažnosti, ale aby mohol hráč objavovať, skúšať čo sa stane pri tom či onom, dôkladne preskúmal lokáciu a jej možnosti. Nenásilným spôsobom tak nastupuje radosť z odhaľovania každého tajomstva stromového sveta. S hľadaním je spätá taktiež ďalšia činnosť v hre - zbieranie potrebného množstva vecí ( napríklad pierok ), aby ste mohli pokračovať do novej oblasti. Každá oblasť obsahuje veľa lokácií, má bohaté rozvetvenie, preto príde vhod štýlová mapa v podobe listu. Pri niektorých situáciách máte možnosť výberu hrdinu, ktorý svojimi schopnosťami prekoná daný problém. Správna je síce vždy len jedna voľba, avšak určite vyskúšate aj ostaných, pretože aj ich neúspešná snaha vyvolá úsmev na tvári. Taktiež zbierate karty s podobizňami všetkých tvorov, ktorých ste streli, alebo odhalili.



Obrovským kladom Botaniculy je jednoznačne jej grafické spracovanie, spolu s jedinečným art - štýlom. Všetky miesta, ktoré navštívite, vyzerajú samy osebe krásne, sú plné rôznych malých detailov, zaplnené roztomilými tvormi, listami, plodmi, aj predmetmi, ktoré by nik na strome neočakával. Niektoré scenérie, napríklad tú s korytnačkou ( z ktorej mám sánku dole ešte teraz ), by ste pokojne mohli zavesiť na stenu a kochať sa nimi ako obrazom. Na rozdiel od väčšinou statických prostredí iných adventúr, len s pár animáciami pre dotvorenie potrebného dojmu, stromovému svetu vládne pohyb. Lístky, vetvičky, či iné výrastky sa pohybujú ako vo vetre, keď cez ne prejdete myšou, čmeliaky opeľujú kvety, mravce pracujú okolo mraveniska, chrobáky vykukujú zo svojich skrýší, priesvitnými konármi vidíte prúdiť živicu. Taktiež tu nájdete interaktívne prvky, ktoré nijako nesúvisia s príbehom ani úlohami, ale potešia nejakou ( obvykle vtipnou ) animáciou. Čulý ruch prebieha pred Vami, rovnako ako na rozmazanom pozadí, čo umocňuje dojem žijúceho miesta. V kombinácii so zaujímavou hudbou ( veselo - tajomno - upokojujúcou ), zvukmi lesa od vtáčieho štebotania, cez bzukotanie hmyzu, až po radostné ujúkanie partie hrdinov, vytvára grafika veľmi silnú rozprávkovo - prírodnú atmosféru. Predsa len ju však čiastočne narúša windowsácky kurzor, vyrušujúci svojim vzhľadom.



Botanicula je skvelá nezávislá hra, s neskutočným audiovizuálnym spracovaním a príjemnou hrateľnosťou, zameranou predovšetkým na objavovanie sveta a riešenie hádaniek, navyše vhodná skutočne širokému spektru hráčov ( ak teda majú radi adventúry ). Má duši lahodiacu atmosféru, originálny spôsob rozprávania príbehu, plno roztomilých postavičiek aj humorných situácii. Čo jej však nemálo podráža nohy, je prílišná krátkosť. Dobrodružstvo končí, ani sa nenazdáte, pritom by ste určite radi strávili ešte aspoň zopár chvíľ v spoločnosti nezvyčajnej partie hrdinov...

Plusy - audiovizuálne spracovanie

           - atmosféra a hravosť celej hry

           - interaktivita prostredí

           - žijúci svet plný pohybu

           - originálne rozprávanie  príbehu a spracovanie dialógov

           - niekoľko typov hádaniek

           - nevšední hrdinovia

Mínusy - extrémne krátke                                                                                     

              - veľmi jednoduché ( na druhú stranu to korešponduje s duchom hry )

              - zarytým adventuristom nemusí vyhovovať absencia rozsiahlych dialógov a 

                kombinovania predmetov

              - niekomu môže Botanicula pripadať infantilne ( ale to je už jeho problém :) )


napísal de Bielawa 30.8.2012



Páči sa mi!

8.0
BOTANICULA

PC

Vývoj: Amanita Design
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 19.4. 2011
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19906)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk