Harry Potter and the Order of the Phoenix

Čaká nás veľkolepý návrat na Rokfort. Najmä, keď si priznáme fakt, že v minulej časti sme tam vôbec neboli.

PC
pridal Vivaldi 8.4.2013 o 17:46 pod používateľské recenzie

5.0


Všetci si asi pamätáte ešte na moju recenziu Harry Potter And The Goblet Of Fire. Nenávidím tú hru. A tá bola aj dôvodom, prečo som piatemu dielu Harryho Pottera od EA maximálne odolával. Nechcel som už nič ďalšie, ako bol štvrtý diel. Avšak v komentároch ku mojej recenzii mi jeden z vás písal, že by sa mi mohol Fénixov Rád páčiť, a že je aj stavaný pre inú kategóriu hráčov. V prvom rade chcem povedať, že túto hru som dohral a dokonca som s ňou bol spokojný. I tak sú tu však určité veci, ktoré si je nutné povedať.

V prvom rade grafika a animácie. Skvelé. O tomto sa nedá hádať. Tvorcovia tu odviedli kus roboty a pôsobí to na mňa konečne ako Harry Potter, akého som si vždy predstavoval. Hrdinovia skutočne vyzerajú ako herci a je to skvele podané. A takisto si povedzme úprimne, prvýkrát tu skutočne vidíme, ako jednotliví študenti reagujú a slizolinčania sa správajú ako skutoční slizolinčania. Je tu vidno, že na tejto hre sa prepracovali mnohé veci, ktoré mi na minulých prekážali a oveľa viac sa dostávame do celkového diania.

Rokforf je tu v plnej paráde

Rovnako, čo sa týka samotného príbehu, je tu prerozprávaný oveľa lepšie než počas všetkých predchádzajúcich častí. Je to najmä tým, že tentokrát je celková línia rozpracovaná minimálne na 10 – 12 hodín celkového hracieho času, a dáva nám to možnosť plnohodnotnejšie si príbeh vychutnať (aj keď to stále nie je to, čo nám dávajú knihy). Na druhú stranu však za dlhší čas často môžu aj nezmyselne komplikované a dlhé questy, ako napríklad behanie po celom Rokforte a snažiť sa nájsť 5 hovoriacich gargoylov. Navyše, keď sú všetci rozmiestnení úplne kdesi inde.

Ako som už naznačil teda vyššie, máme tu sprístupnený celý Rokfort. A môžeme si ho vychutnať v plnej paráde. Navyše to nie je obmedzované nejako misiami a teda si v ňom chodíme kam len chceme. Fungujú tu aj skratky, ktoré vám môžu dosť pomôcť skrátiť niekedy dlhé cesty cez celý hrad (ak teda zistíte jednotlivé heslá) a plus pár ďalších drobných možností, ktoré vám môžu prísť zábavné (oslobodzovanie duchov, objavovanie šachových fígúr atd). A keď si do toho ešte pridáme, že máme po ruke aj záškodnícku mapu, ktorá nás vynikajúco navedie do jednotlivých miest (podľa stôp pred nami) a súčasne aj k osobám, ktoré nám budú zadávať rozličné úlohy, musím priznať, že je to dobre vymyslené.

Plus množstvo mini-hier, ktoré vás môžu príjemne zabaviť. Ja som si ich osobne celkom užil, a hoci niektoré môžu byť jednoduché, nájdu sa aj iné, pri ktorých musíte používať aj rozum. Najmä čo sa týka hier proti šampiónom. Tie vedia dať zabrať. Máte tu hry typu – čarodejnícke šachy, rachotiace pexeso, petang a ďalšie. Za úspešné zvládanie týchto úloh sa vám aj odblokujú postupne bonusy vo vašej miestnosti odmien.

Čarodejnícke šachy sú príjemnou mini-hrou spolu s mnohými ďalšími

Rozhodne tu už teda vidíme množstvo pozitívnych zmien, ktoré nastali v porovnaní s minulým dielom. Radím ho však na úroveň prvých troch Potteroviek, ktoré ma bavili zo všetkých najviac? Nie. A hneď vysvetlím prečo.

V prvom rade za to môže absolútne katastrofálna kamera. Točí sa smerom akým sama uzná za vhodné a často je to úplne nesprávne. Potom sa vám bude točiť podľa nej aj ovládanie a nestalo sa mi raz, že by som sa nezačal točiť v kruhoch. Je to možno o niečo lepšie ako v predošlom diele, no i tak je kamera podľa mňa veľmi zlá a hru výrazne degraduje.

S tým súvisí aj komplikované a opäť konzolové ovládanie, ktoré je na PC oveľa horšie ovládateľné. Aspoň je to už presmerované na ľavú ruku, čo môžem označiť za pozitívnu správu. Už nemusím ovládať svoje postavy na kurzoroch, ale podľa zvyku na W,A,S,D. Zlepšilo to game-play. Aspoň o trošku oproti minulej časti Harryho Pottera. Je to však dosť veľké mínus pre EA, že už druhýkrát urobili Harryho Pottera s komplikovaným ovládaním a skutočne hroznou kamerou. To je fakt tak ťažké donútiť hru fungovať tak ako prvé 3 časti?

Ron a Hermiona sú často otravní a v úzkych koridoroch vám budú zavadzať. Verte mi. Ale horšie je, že v prípade, že vezmete nejakú úlohu, tak Hermiona vám to bude pripomínať každých 5 minút počas hry. Ako už aj so spomínanými hovoriacimi gargoylami. A keď to bude opakovať dokola a dokola, tak budete už z toho šalieť rovnako ako aj ja. Jediná postava, ktorá je ešte otravnejšia je Umrnčaná Myrta, ktorá bude fňukať keď nebudete navštevovať vašu miestnosť odmien a po každom navýšení levelu sa vám zjaví za chrbtom a bude vás chváliť ako na sebe makáte. Toto fakt nebolo treba.

Zosielanie kúziel pomocou myši je lepšie a aj fakt, že sme predelili zaklínadlá a kliatby na ľavé a pravé tlačidlo myši je super. Teraz už dokonca aj viem, akú kliatbu sa chystám zoslať. Ale ovládanie pomocou myši je nedokonalé a zložité. Musíte krútiť do rôznych strán ovládačom, alebo ho ťahať dole alebo hore. Problém je, že myš často reaguje celkom inak než chcete, alebo vám prestane kúzliť a môžete ísť znovu. Nápady lepšie, ale nedotiahnuté do konca.

Boje. V tejto hre sú asi ešte nudnejšie, než v minulom. Dokopy máte 8 kliatob na boj, pričom si ale myslím, že všetko to môžete prejsť len s jedným jediným zaklínadlom. Protego. A neustále budete odrážať prúžky kúziel až kým nezasiahnu vašich nepriateľov. Stupefy a Expelliarmus využijete maximálne na začiatku a Patronusa si vyčarujete fakt jedného jediného na ochranu Dudleyho. Inak sú tie všetky kliatby zbytočné. A v boji nemajú žiaden efekt, nakoľko budú slizolinčania často vo veľkej presile a kým sa vy zodvihnete po zásahoch kúziel, už sa na vás sypú ďalšie a ďalšie. A v momente ako pochopíte, že stačí dookola dávať Protego, stratia všetky boje akúsi chuť a akciu.

Boj Dumbledora s Voldemortom je nudný a dlhý

Najhoršie na tom všetkom je, že takto porazíte s Dumbledorom aj Voldemorta. S tým rozdielom, že teraz boj netrvá 2-3 minúty, ale skoro 15 minút. A je to skutočne nuda.

Jediné, čo je zaujímavé je blokovanie mysle so Snapom, a učenie sa zaklínadiel počas tréningov Dumbledorovej armády. Inak bude využívanie kliatob úplne zbytočné a nudné.

Ako sú na tom zaklínadlá? Tie samozrejme využívame na hrade oveľa častejšie. Lenže akosi som mal z hry pocit, že Harry sa stal asistentom pána školníka Filcha, aby poopravoval pomocou kúzla Reparo všetky zničené kalichy, sochy, brnenia a podobne. Wingardium Leviosa budeme používať na vešanie obrazov alebo presúvanie lavičiek, Reducto v podstate skoro ani nepoužijete a Accio s Depulso sú taktiež dosť málo efektívne a využívané. Akurát s Incendio ešte môžete zapaľovať fakle a odhaľovať tak secrety v hrade.

školník Harry Potter

Questy sú tu často veľmi nudné a najmä vám zaberú asi dve tretiny hracieho času hľadania prísad do elixírov, presúvanie krmiva pre testraly do kopcov, hľadanie učebníc a podobné nudné záležitosti. Toto nie je práve to, čo som od tejto hry čakal. A keď som na záver čakal poriadnu akciu, tak systém a možnosti boja ju podkopali. Možno jediné questy, ktoré sa mi celkom páčili a prišli mi vtipné bolo čarovanie močiarov na dvoroch a hrade. Ale to je asi tak všetko.

Čiže si to zhrňme. Táto hra mala potenciál na to, aby bola vynikajúcou. Máme tu Rokfort v plnej paráde, skvelé mini-hry a lepšie podaný príbeh ako počas minulých častí. Plus kvalitná mapa, ktorá nám pomôže sa orientovať. Ale nemôžeme prehliadať nudné questy a boje s hroznou kamerou a komplikovaným ovládaním. A plus keď si zvážim, že Harry na mňa pôsobil počas hry miestami ako školník, dostáva hra záverečné hodnotenie 5/10.

Je to priemerná hra, ktorá môže miestami celkom príjemne zabaviť, ale rozhodne to nemá tú chuť, ktorá sa prejavila počas prvých hier. A určite už sa k tejto zábavke nebudeme vracať. Najmä, keď je vonku určite oveľa viac kvalitnejších hier, ktoré nám prinesú určite viac zábavy, než Harry Potter. 

Plusy:

Záškodnícka mapa

Rokfort máme kompletne sprístupnení

Známe postavy z kníh a filmov (a nielen Ron a Hermiona)

mini-hry

fantastická grafika a výborné animácie

postavy sa správajú tak, ako by som od nich očakával

Mínusy:

Hrozná kamera

komplikované ovládanie

komplikované zosielanie kúziel

nudné questy a boje

Harry pôsobí viac ako školník 

Niektoré kúzla v hre sú zbytočné

 


napísal Vivaldi 8.4.2013



Páči sa mi!

5.0
HARRY POTTER AND THE ORDER OF THE PHOENIX

PC
PS2
PS3
Xbox 360
Wii

Vývoj: EA / EA
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  2007
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk