Deus Ex: Human Revolution

Už vás nudia bežné FPS hry, kde ste voči vašim nepriateľom výrazne odolnejší? Chcete konečne mať skutočnú akciu a vysokú náročnosť? Vyskúšajte si Deus Ex: Human Revolution

PC
pridal Vivaldi 21.8.2013 o 11:58 pod používateľské recenzie

9.0


Nie je to jednoduché spraviť dobrú hru v oblasti FPS žánru. Je vždy potreba priniesť niečo čerstvé, nové a neotrepané. Eidos Montreal však konečne priniesli hru, ktorú som dlho chcel vidieť, a ktorá svojou náročnosťou skutočne posunula stealth do nového levelu. V prípade, že by ste sa v tejto hre chceli postaviť horde nepriateľov, nemalo by to žiaden efekt.

 

Každý krok je treba dôsledne skontrolovať a ešte raz si premyslieť. A v hre sa výborne spolupracuje s mapou, ktorá bude vaším najväčším priateľom od začiatku až do konca hry. A už je len na vás, či sa rozhodnete prejsť hru zabíjaním nepriateľov, alebo radšej budete hľadať cesty, ako sa im čo najlepšie vyhnúť a vyhnúť sa likvidovaniu desiatky ozbrojených nepriateľov. To nie je však jediné, v čom táto hra vyniká.

V ďalšom rade tu máme FPS, kde výborne funguje systém krytia, strely nepriateľov sú veľmi účinné a stačia občas len tri zásahy na to, aby ste boli mŕtvi. Je treba dobre zvažovať postup, ktorý si zvolíte. Osobne som si otestoval oba postupy, a akosi mi viac vyhovuje, keď môžem nepriateľov likvidovať jedného za druhým z dobrého úkrytu.

Presuňme sa však ďalej. Príbeh hry je z Detroitu budúcnosti, kde veľká korporácia, pre ktorú pracuje váš hrdina Adam Jensen. Ten bude počas útoku na Sarif Industries vážne zranený a pre jeho záchranu dostane augmentácie, ktoré však on nechcel. A hoci sú jeho schopnosti (po tom, čo si ich budete vylepšovať) fantastické, Adam sa nikdy celkom nezmieri s faktom, že už nie je obyčajný človek.

Prejdime priamo už k spomínaným vylepšeniam. Dôležité je si uvedomiť pár dôležitých faktov. Napriek tomu, že Adam dostal augmentácie na záchranu života, nestal sa z neho zrazu nijaký super hrdina. Všetko si musíte postupne zvyšovaním levelu alebo zakupovaním balíčkov v nemocnici zdokonaľovať sami. Padáky, pohľad cez steny, hackovanie, zdvíhanie tažkých predmetov a podobne. Je to len vo vašich rukách. Vy sa musíte rozhodnúť, ktoré z týchto vylepšení vás oslovia najviac.

Tieto vylepšenia vám budú počas gameplayu veľmi užitočné. Milujem hry, kde si môžem vybrať z viacerých možností riešenia problému. Je tu obrovské množstvo ventilačných kabín, kanálov a iných ciest, ktoré musíte postupne objavovať. Väčšinou sú veľmi rafinovane skryté a ich objavovanie si vyžaduje trpezlivosť. Rovnako sa do jedného nemenovaného klubu môžete dostať zaplatením si drahého členského, alebo využiť tajnú chodbu skrz vetraciu šachtu.

Ďalej tu máme (viac menej) otvorený Detroit budúcnosti. Môžete si ho preskúmať ako uznáte za vhodné. Škoda, ale je, že nie je to absolútna otvorenosť, lebo človeka to núti ísť ďalej a ďalej. Jeho záujem je tým nádherným prostredím vyvolaný okamžite. Neužijete si však len toto veľmi známe americké mesto, ale skončíte aj v Číne, ktorá pôsobí o niečo otvorenejšie. Nie je moment, kedy by ste sa nudili. Prostredia si tu užijete kvalitné a krásne. Graficky sú však rovnako kvalitne zvládnuté aj miestnosti a najmä (čo ma veľmi teší) je vidno kus roboty aj na postavách.

A to nielen po grafickej stránke. Ich charaktery sú tak zaujímavé, že budete zvažovať každý váš krok a mnohé z nich sa vám zapíšu do pamäti. Zo ženských postáv je to najmä úžasná doktorka Megan... ale aj vaša pilotka Mallik. Je ich tu ale oveľa viac. Napríklad reportérka Eliza Cassan, ktorá je do celého diania veľmi zaujímavo zapojená.

Medzi zaujímavé postavy treba zaradiť aj samotného Adama, ktorý si často robí veci po svojom a odmieta poslúchať rozkazy, ak má pocit, že je jeho názor lepší a správnejší. A nebyť toho, neboli by sme mnoho podlostí ani neboli odhalili. Jeho cesta do Singapuru patrí medzi najzaujímavejšie a pri sledovaní príbehu si neraz všimneme, že so svojim šéfom a jeho názormi často nebude súhlasiť.

Augmentácie, ktoré si postupne gameplayom odblokujeme sú úžasné. Miloval som hackovanie počítačov, zbieranie vírusov a zlepšovanie svojich schopností. Dokonca sa mi podarilo hacknúť počítač, po ktorom som „vedel príliš veľa“ čo sa mi ohromne zapáčilo. Rovnako som si obľúbil svoje pevné svaly a padáky, ktoré mi zabezpečili bezpečné pristátie na zemi, ale súčasne mohli fungovať aj ako tlaková vlna. Rovnako efektívne bolo aj rozbíjanie slabších stien alebo možnosť vidieť cez steny.

Keď už som spomínal hackovanie, rovnako s tým súviseli aj ďalšie možnosti. Mohli ste strelné veže prepnúť na vašich spojencov. Vypnúť nepriateľských robotov a kamery. To všetko sa vám náramne v boji osvedčilo. Nepriatelia sú totiž veľmi všímaví a každý výpadok kamery veľmi rýchlo zaregistrovali. Hackovaním ste ale mohli vyradiť z funkcie aj alarmy. Ja som si v tomto smere gameplay maximálne užil a priniesol veľký zážitok.

Ďalej zbrane. Tam mám rozličný meter, nakoľko niektoré boli zaujímavé a efektívne, naopak pri iných som sa poriadne natrápil. Ja som veľký fanúšik shotgunu, ktorý je v tejto hre vynikajúco spracovaný a rovnako je na tom aj samopal. Čo sa malých zbraní týka, tak odporúčam revolver. Je účinnejší ako 9mm pištoľ. Sklamaný som však ostal s kuše, ktorej využitie je veľmi slabé, a podobne je na tom aj zameriavacia puška. Útočná puška bola celkom schopná zbraň, no viac som si obľúbil samopal. Čo však hru spravilo úplne fantastickou boli rôzne varianty granátov, ktoré ste mohli vložiť do základu míny a tak pripraviť zaujímavé pasce. Červené sú výbušné, zelené plyn a modré zase skratovali na čas všetky augmentácie a stali ste sa celkom obyčajným smrteľníkom.

Rovnako ste si ale mohli vylepšovať aj zbrane. Zakúpiť si tlmič, laserový zameriavač, alebo prípadne ste si mohli upraviť muníciu na výbušnú (tento update mi fantasticky vylepšil revolver). Ohromné.

Prejdime ešte na ťažké a neutralizujúce zbrane. Vašou úlohou totiž nebolo všetkých postrieľať. Mohli ste nepriateľov aj jednoducho zneškodniť taserom, čo sa stalo mojou obľúbenou metódou, ak som skutočne nechcel nikoho zraniť. Jediná nevýhoda tejto zbrane bolo jej dlhé prebíjanie a fakt, že po výstrele ste museli okamžite prebíjať. Mohli ste však nepriateľovi aj zblízka uštedriť poriadne silnú ranu päsťou. Alebo využiť chvaty skutočného zabijaka pomocou skrytých mečov. Zaujímavé však na tejto hre bolo, že vás v nijakom smere neobmedzovala. Mohli ste likvidovať úplne kohokoľvek. Nepriateľov, policajtov i bežných nevinných ľudí. Jediné čo by sa ale dalo vytknúť, že ich AI nebola úplne dokonalá. Občas vás okamžite registrujú, inokedy ich môžete z úkrytu zlikvidovať pekne jedného za druhým.

Z ťažkých zbraní tu máme tradične nádherný raketomet, veľmi rýchly a efektívny guľomet, ale aj (čo sa mi páčilo úplne najviac) nádherná laserová a plazmová puška, ktorá sa veľmi osvedčila najmä v boji proti silným nepriateľom. Voči ťažkým zbraniam nemám jedinú výhradu.

Čo sa však týka bojov, tak som ostal jemne zmätený. Páči sa mi hardcore spracovanie hry, ktoré vás doslova núti hľadať skryté cesty, nakoľko priamy útok je nezmyselný a neefektívny. Správanie nepriateľov je však zvláštne a nie úplne domyslené. Niekedy reagujú veľmi presne, no inokedy vás absolútne nevidia. Podobné zážitky som mal aj napríklad pri Assassins Creed II, kde ste mohli nepriateľa vtiahnuť do kopy sena a jeho kamarát si ani neuvedomil, že ostal sám. Tu vznikali občas podobné situácie.

Čo bolo ale veľké sklamanie boli súboje s bossmi. Dosť nedopracované a po výbornej taktickej akcii som ostal výrazne sklamaný. Lebo jediný taktický súboj (ako tak) s Jaronom Namirom, ale ostatné neboli vôbec zaujímavé. Najmä prvý. Kryte sa, strieľajte a utekajte. Tak to asi v skratke prebehlo. Yelena už bola zaujímavejším bossom, no i tak to nebolo nič extra. Len ste mali zrušiť jej schopnosti a strieľať. A najmä sa nezabudnúť healovať. Žiadne nejaké výrazne taktizovanie v týchto bojoch nebolo. Bolo treba len prísť na slabiny, stieľať a kryť sa. A mať pri sebe dostatok prostriedkov na liečenie.

Napriek sklamaniu zo súbojov s bossmi som bol ale nadšený z komunikácie s jednotlivými NPC postavami. Pretože svojim jednaním a rozprávaním ste ich mohli presvedčiť o svojom názore a urobiť tak dej oveľa zaujímavejší. Páčila sa mi napríklad hádka so šéfom, v ktorej som mal obstáť, alebo presvedčiť barmana, aby vás doviedol k svojmu šéfovi. Tieto scénky boli zaujímavé a vynahradili mi moje sklamanie zo súbojov s bossmi.

Napriek tomu však je Deus Ex: Human Revolution hra, ktorá stojí za vašu pozornosť a v prípade, že ste ju ešte nehrali a ste fanúšikom stealth FPS hier, najvyšší čas sa po tomto titule poobzerať. Nebudete ľutovať. Zážitok z tejto hry je skutočne ohromný a verím, že i vy si ju užijete rovnako.

Deus Ex: Human Revolution týmto dostáva záverečné hodnotenie 9/10. Ak tento titul ešte nemáte, rozhodne si ho zaobstarajte. Treba ho mať. Je to skvelá akčná hra s vynikajúcimi stealth prvkami a ohromnými možnosťami, ktoré sa len tak hocikde nevidia. Plus nám ponúka skvelý futuristický príbeh s vynikajúcim záverom. Sú miesta, kde hra mohla ešte viac excelovať, no nič to nemení na fakte, že je to vynikajúca hra hodná vašej pozornosti, času i peňazí.

Plusy:

- príbeh
- postavy
- augmentácie
- sortiment zbraní a ich využitie
- náročnosť
- zaujímavé postavy
- dostatočne otvorený svet
- hackovanie
- otvorené možnosti robiť čokoľvek
- soundtrack
- skvelé dialógy
- atmosféra hry
- výborné secrety

Mínusy:

- slabo vyriešné súboje s bossmi (skoro žiadna taktika)
- občas nedokonalá AI
- kuša má nulové využitie

Záverečné Hodnotenie: 9/10

treba mať


napísal Vivaldi 21.8.2013



Páči sa mi!

9.0
DEUS EX: HUMAN REVOLUTION

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19545)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk