The Walking Dead: 400 Days

Ako si počínali Telltale Games v snahe prepojiť prvú a pripravovanú druhú sériu ich doteraz najúspešnejšieho počinu?

PC
pridal Dado94 21.11.2013 o 7:01 pod používateľské recenzie

8.0


Sam & Max, Monkey Island, Back to the Future. Kalifornský vývojársky tím združujúci sa pod názvom Telltale Games si od svojho vzniku dokázal nielen týmito počinmi vybudovať neotrasiteľné miesto na poli videoherných adventúr a zároveň i v srdci nejedného hráča. Aj napriek tomu však málokto v roku 2012 očakával s príchodom ich novej série inšpirovanej svetoznámym komiksom a zároveň seriálom The Walking Dead taký obrovský úspech, akého sme boli napokon všetci svedkami. Výsledkom boli nadšené ohlasy hráčov, vysoké hodnotenia kritikov a dokonca mnohé nominácie v kategóriách hier roka.

 

Ohlásenie druhej série preto nebolo žiadnym veľkým prekvapením. Ešte pred ňou nám však tvorcovia dožičili menší sťahovateľný prídavok pod názvom The Walking Dead: 400 Days. Ako napokon dopadol návrat do sveta sužovaného zombie apokalypsou?

 

 

Vince, Wyatt, Russell, Bonnie a Shell. Päť mien, päť neľahkých osudov. Všetci hlavní protagonisti dostávajú od vývojárov priestor na to, aby vám rozpovedali svoj príbeh odohrávajúci sa v priebehu prvých štyristo dní od vypuknutia nákazy. Príbehy, ktoré zdanlivo navzájom nesúvisia, no ich vývoj a následky napokon hráča dovedú až do spoločného konca, priamo pred brány chystanej druhej série hry. Ani jedna z piatich kapitol, ktorú hráčom Telltale Games naservírovali, pritom netrvá viac, ako dvadsať minút.

 

Je pochopiteľné, že ani k jednej z uvedených postáv si za pomerne krátky časový úsek nedokážete vytvoriť natoľko silný vzťah, ako tomu bolo v prípade putovania Leeho a malej Clementine v priebehu prvej série. Napriek tomu však tvorcovia opäť raz dokazujú svoj nesporný um a nadanie vytvoriť aj na malej a obmedzenej ploche príbeh, ktorý sú schopní vyrozprávať a upútať ním človeka tak, ako to mnohé herné či dokonca filmové tituly nedokážu za celé svoje trvanie. A to je oproti akejkoľvek konkurencii objavujúcej sa na hernom trhu rozhodne obrovská výhoda.

 

Hra vás pritom nenúti hrať jednotlivé kapitoly presne za sebou a je len na vás, v akom poradí sa s nimi oboznámite. Zároveň je však potrebné dodať, že pre dokonalejšie chápanie udalostí a malých prepojení medzi nimi je najlepšie, ak ich prejdete v časovej chronológii. Vývojári si pre hráčov pripravili takisto aj príjemné spestrenie celého zážitku v podobe sotva viditeľných odkazov na dianie z prvej série, na ktoré pri pozornom hraní určite natrafíte.

 

 

Telltale Games sa pri 400 Days rozhodli zbytočne neriskovať a napriek tomu postavili tento doplnok na osvedčených základoch z minulosti. Opäť tak skôr, ako o hre, môžeme hovoriť o hodine a pol strávenej pred monitormi počítačov ako o interaktívnom filme. Hráč je znova postavený pred neraz náročné rozhodnutia, ktoré následne ovplyvňujú celé dianie. Tu však trochu zamrzí fakt, že druhá časť poslednej vety platí skôr len pre dilemy, pred ktoré vás hra postaví vždy tesne pred koncom danej kapitoly. Ostatné rozhodnutia možno vyzerajú na prvý pohľad dôležito, no v neskoršom dôsledku pochopíte, že mali skôr len kozmetický vplyv. Opraty celého priebehu hrania tak väčšinu času nedržíte v rukách vy, ale samotná hra.

 

Väčších zmien sa nedočkala ani samotná hrateľnosť. Tá prichádza v prídavku so všetkými kladmi, ale na druhej strane aj neduhmi, aké sme mali možnosť spoznať už minule. Hra vás opäť viac menej vedie pekne za ručičku po striktne lineárnom prostredí, ktoré vám len občas poskytne ilúziu otvoreného priestranstva. To však rozhodne nie je v tomto prípade výčitkou, keďže ako už všetci dobre vedia, podstatným prvkom všetkých adventúr od Telltale a najmä tejto, je príbehová stránka. Návratu sa zároveň dočkali aj rozporuplné quick time eventy, ktoré si určite našli svojich fanúšikov, no zároveň aj nemalú skupinu odporcov. Bohužiaľ nechýba ani nie celkom dotiahnuté ovládanie prostredníctvom klávesnice a myši, ktoré čiastočne kazí veľmi dobrý dojem vytvorený mnohými kladmi tohto titulu.

 

Podobne sú na tom aj technické atribúty hry. Vizuálne spracovanie v kreslenom štýle s hrubými obrysmi totiž neprešlo žiadnymi viditeľnejšími zmenami. Tento fakt sa však dá z určitého uhla pohľadu brať aj ako klad a zároveň aj charakteristické poznávacie znamenie celej série, bez ktorej by tá stratila svoje čaro.

 

 

Pri zvukovej stránke by sme museli hľadať doslova pod lupou akékoľvek negatíva a chybičky. Všetky zvuky a im prislúchajúce efekty sú tak, ako sme si už zvykli, na štandardne vysokej úrovni. Najväčšie slová chvály si však zaslúži samotný dabing jednotlivých postáv. Počet hercov prepožičiavajúcich svoje hlasy je dostatočne vysoký a každý jeden z nich spĺňa aj tie najprísnejšie kritériá, aké sa pri tejto práci berú do úvahy. Dialógy medzi postavami sú tak vierohodné, precítené a bez najmenších pochýb veľkým dielom dopomáhajú k vynikajúcemu pocitu z hrania.

 

Verdikt: Telltale Games si pre hráčov pripravili možno krátky, no i napriek tomu pôsobivý doplnok k ich doteraz najúspešnejšiemu produktu, po ktorom sa čakanie na jeho druhú sériu stane ešte náročnejším, ako predtým. Akékoľvek ďalšie odporúčanie opätovne navštíviť svet, ktorému možno vládnu mŕtvi, no ešte väčšie nebezpečenstvo predstavujú paradoxne živí, už pravdepodobne nie je potrebné.

 

+ pôsobivé vyrozprávanie príbehov

+ žiadne zbytočné zmeny oproti 1. sérii

+ rozhodnutia pred záverom každej kapitoly

+ vynikajúci dabing

+ skrátenie čakania na 2. sériu

 

- prílišná jednoduchosť

- mnohé rozhodnutia nemajú váhu na priebeh hry

- ovládanie klávesnicou a myšou


napísal Dado94 21.11.2013



Páči sa mi!

8.0
THE WALKING DEAD: 400 DAYS

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Skybound Entertainment / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 2.7. 2013
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
| Top hry rokov 90-tych
[pridal PrecedaVlasť 30.4.2024 0]
6.0
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20281)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk