Little Inferno

Chcete sa hrať so zápalkami?

PC
pridal wellbi 20.7.2014 o 12:11 pod používateľské recenzie

7.5


Oheň neuveritelne spája ľudí. Naši pra-pra-predkovia pri ňom doma sedeli a využívali ho ako televíziu a radiátor v jednom. My pri ňom sedíme v prírode dodnes. Ako jedno staré príslovie hovorí: "Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán". Nehovorili vám toto príslovie rodičia? Nekričali na vás aby ste si s tými zápalkami prestali hrať? Že niečo podpálite? Áno? V tom prípade prišla hra na ktorú ste čakali celé detstvo. Little Inferno. Hra od pyromanov-vývojárov pre pyromanov-hráčov. Ste ochotní obetovať svoje hračky ohňu?

Little Inferno sa snaží vyzerať ako priateľská hra. Priateľská až dokým ju nezapnete. "It´s Little Inferno Just for me!". A tiež zistíte že hra nieje taká hlúpa ako sa zdá. V tajomnom mestečku jedného dňa poriadne prituhlo a z teplého leta tam teploty klesajú pod -20°C, ľudia zamŕzajú a nieje čím kúriť. V zmetku a chaose dostane ale skupina rodičov nápad na spásu, dajú svojim deťom všetky zápalky čo majú, so slovami: "It´s Little Inferno! Burn your toys! Make warm!". A pred vami otázka? Hračky alebo teplo? V -20°C bude odpoveď jednohlasná: "Teplúčko!"

Cieľ hry nieje zložitý. Viac zapálených hračiek = väčšie teplo = vaša radosť. V Little Inferno okrem pálenia hračiek aj hračky nakupujete. Je to jednoduché: čo zapálite, to zhorí a premení sa navždy na popol. Potom musíte ísť do katalógu a novú hračku (prípadne čokoľvek iné.) Zo všetkého čo vám zhorí zázrakom vypadnú dollárové mince ktoré už podľa vzhľadu slúžia ako in-game mena, kupujete si za ne hlavne hračky a katalógy v ktorých máte nový tovar a tak dookola. Vyzerá to zatiaľ jednoducho? Verte mi, že nieje, keďže autori sem dokázali nacpať niečo čo vám predĺži hru asi o 90%. Nie jednu zbytočnosť, ale hneď dve.



Rozhodnutie je takmer nemožné. Vždy jeden zhorí prvý, druhý sa väčšinou chytne pri hraní s niečim iným.

Prvou najotravnejšou vecou v Little Infernu je čakanie. Správne, musíte čakať na to kým vám príjde balík s objednanou hračkou. Drahšia a lepšia hračka = dlhšie a bolestivejšie čakanie... (*možno ma sprdnete že sem dávam moc a = b, no Little Inferno je jedna veľká rovnica, bez nich to nejde..) Samozrejme, čakanie si môžete skrátiť špeciálnymi tokenmi ktoré vám počas hrania môžu spadnúť, sú ale veľmi vzácne, a nikdy ich nebudete mať viac než 5, pokiaľ teda nieste moc trpezlivý človek. 

Druhou a tou viac otravnejšou vecou sú tzv. combá. Aby ste si mohli odomknúť nové hračky a katalógy, musíte zapáliť správnu kombináciu hračiek, jediné s čím vám hra pomôže je názov comba, takže keď máte jedno s názvom "Drunked Dwarf" musíte naraz zapáliť trpazlíka a fľašu vína, no nie vždy je to takto jednoduché, niekedy po vás 3 nelogické veci s ešte viac nelogickejším názvom.... Okrem týchto malých somarín je hra zábavná, no pokiaľ viete nápovedu aj extrémne krátka.

 

V peci horí všetko bez výnimky. Či už je to zombie, pirát alebo aj stará babka.

Trochu sa poopravím, hračky nebudú jediná vec čo budete v hre páliť. Áno, hrajú pomerne dôležitú úlohu, no sprístupnením dalších katalógov (pomocou combinácií) ziskate aj ďalšie zaujímavé veci. Budete zapalovať kuchyňské veci, jedlo (plné hmyzu), bomby, mŕtve zvieratá... Ohňom odpalovať bomby, zamŕzať veci.... Čerešničkou na torte sú napr. planéty ako mesiac či slnko, ktoré menia gravitáciu alebo motorová píla ktorou rozsekáte pár plyšových veveríc.. Niekedy ale hra nevie vyvážiť pomer brutálnosti a tej zdravej "srandy", takže sa môže že stať situácia v ktorej hádžete na nevinný školský-bus malých detí atómovú bombu alebo ako posielate samovražedného škriatka na tlupu naklonovaných mini-ludí bude až moc gýčovito nechutná, no dá sa to ale prekusnúť a verte mi, pocit keď zapalujete počítačový Cloud je k nezaplateniu..

 

Takto zhruba vyzerá desatina z toho čo budeme páliť. Hračky, tehly, fotky.. je toho veľa.

Pálite hračky, z nich dostávate viac a viac mincí, za tie kupujete lepšie hračky, robíte kombá a takto dookola... Potom vám ale namiesto balíka s hračkou príde dopis. V ňom chce vaša susedka hračky.. (*keby to bolo namne, tak jej pošlem veľké kulové, no game-progress nepustí) A musel som jej poslať pár hračiek. Ona mi poslala naspäť slnečné okuliare, ktoré som si nenasadil ale instantne ich zapálil.. Sem tam počas hrania budete ako spestrenie dostávať dopisy od susedov, ktoré od vás vyžadujú sem-tam niečo poslať, oni vám zato trochu poodhalia zahmlený príbeh. Posledné minúty hry sa hra zmení z "vypalovačky hračiek" na adventúru a tvorcovia vám pekne vysvetlia všetky nezodpovedané otázky. Hra vyzerá že v nej príbeh absenduje, no opak je pravdou. Budete chcieť vedieť čo sa stalo.

Čerešnička na záver a to najlepšie z hry je oheň. O ňom celá táto hra je. Sú to až priam grafické (2D) orgie, ako sa dynamicky papier mení na popoľ, ako ho horiaci uchopíte a hodíte o zem, ako tam po ňom ten popol zostane... Neskutočné. Horenie len tak neomrzí a bude vás poriadne dlho (aj po dohratí hry) baviť. Je tu ale ale. Dve ale. Prvé ale je, že väčšina vecí horí podozrivo rovnako. U väčšiny vecí po tom čo ju oheň obkolesí sa začnú rozpadať a premieňať na popoľ. Či už je to obraz, autobus s detmi alebo tehla. Druhé ale je, že horenie a prenášanie vecí robíte ľavým myšítkom, takže sa vám môže stať že omylom škriatka ktorého ste chceli posunúť na druhý koniec pece zapálite, a on pekne vybuchne.. No dá sa na to zvykúť, a v strede hry to už budete mať v ruke, no na začiatku to dosť vadí.

Little Inferno je veľmi netradičná hra. Dovolí vám podpáliť vašu krabicu hračiek a potom sa v dvojrozmernej grafike pozerať ako sa rozpadajú na popoľ. Páči sa mi že tvorcovia World of Goo dokázali presunúť svoj neopozeraný art-štýl do 2D pece s ohňom a správne implementovať neopozerané chovanie ohňa. Chybičiek v hre je pomenej no o to sú závažnejšie. Komu by sa chcelo čakať kým vám predmety prídu domov? Alebo komu sa chce robiť kombá? Oheň navyše väčšinu vecí ničí rovnako a (takmer) rovnako rýchľo, taktiež sa po odomknutí vecí začnete pekelne nudiť a na hru zabudnete. Celkovo ale hodnotím hru ako indie-jednohubku na jedno až dve upršané dopoludnia alebo na situáciu kedy by ste mali pekelnú chuť niečo páliť, dopomôže vám táto hra. Za plnú cenu by som ju ale nebral, no často býva v Steam-akcii, kde býva za pár centov, a poviem vám, za tú cenu tento zážitok stojí.

Pokiaľ vaše očakávania nebudú prehnané, užijete si to.


napísal wellbi 20.7.2014



Páči sa mi!

7.5
LITTLE INFERNO

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk