Týždenník - Draci prileteli

Zhrňme si udalosti minulého týždňa

pridal saver 24.3.2024 o 21:43 pod hry
Týždenník - Draci prileteli

HRY > NOVINKY >

Tento týždeň sa niesol vydaním Dragon's Dogma 2 od Capcomu, ktorá skončila v recenziách ako veľmi slušná RPG. Na konzolách dosiahla 86% priemer, na PC dokonca 90%. Na PC dala aj pekné počty súčasných hráčov. Začala na 180 tisíc hráčov a dnes to napriek kontroverznosti to vytiahla už na 228 tisíc.

Väčšina hráčov tak zjavne nerieši kauzy, ktoré sa objavili. Totiž autori po vydaní k hre pribalili aj dávku DLC obsahu, ktoré boli vlastne mikrotransakcie na rôzne menšie doplnky v hre. Tie však jednoducho viete získať aj počas hrania, a teda nie je vôbec potrebné niečo kupovať. To väčšina hráčov ani nevedelo.

Čo však je reálnejší problém, je výkon hry, ktorý nie je ideálny a hlavne autori neoptimalizovali fyziku na NPC postavách a čím viac je ich okolo hráča, tým je záťaž na procesor väčšia (preto ich hráči radi vraždia). Vidieť to na konzolách a aj na slabších procesoroch na PC. Analýza to ukázala bližšie. Plus hra má ešte rôzne ďalšie zvláštne problémy, ako len jedna pozícia alebo neštandardný systém ukladania. Stále má dobrú hrateľnosť a hráči to masívne hrávajú. Postupne sa už dvíha aj hodnotenie na Steame, kde bolo 40% a už je 50%.

Mimochodom Metacritic vyhodnotil najlepších vydavateľov roka 2023, a za minulý rok to vyhral Capcom.

Zo Sony oblasti sa objavili detailnejšie špecifikácie PS5 Pro konzoly, ktorú čakáme koncom roka. Tentoraz nebude o toľko výkonnejšia ako to bolo pri PS4 Pro, ale prinesie krajší vizuál hlavne v ray tracingu a v upscalingu. Popritom sme počuli, že u Sony to má nahnuté Bungie, ktoré firma hodnotí ako neúspešnú investíciu. Uvidíme, ako to s nimi skončí.

Sony tento týždeň vydalo Horizon 2 na PC a ten síce odštartoval dosť potichu a náležite tomu aj s menším počtom hráčov na PC, ale je to dobrý port a zrejme si postupne hráčov nájde. Sony k tomu na PS5 priniesla aj Rise of the Ronin, ten až tak neohúril a vizuál nie je úplne aktuálny a niektoré veci v hrateľnosti tiež nie, ale stále je to decentná hra.

Microsoft tiež niečo pripravuje a vieme, že si certifikoval nový Xbox dev kit, ale nevieme, aký to môže byť alebo k čom u presne. Popritom sa však hovorí, že firma už má prototypy Xbox handheldu. Ten už od Microsoftu dlhšie čakáme, ale zrejme čakal na dostatočne výkonný procesor. Uvidíme, či ho prinesie a ak áno, či bude ešte do tejto generácie alebo rovno do novej. Tam sa spomínali plány na rok 2026.

Microsoft postupne začína vydávať Activision Blizzard hry v Game Passe, kam teraz prichádza Diablo IV ako prvé. Od Activisionu práve vydali Call of Duty: Warzone Mobile na iOS a Androidoch a je prekvapivo vizuálne pekný. K tomu World of Warcraft spustil battle royale, update dostal aj Starfield, rovnako aj Halo Infinite, Blizzard odomkol hrdinov v Overwatch 2 a Sea of Thieves predstavilo novinky na rok 2024, to prichádza teraz aj na PS5. Práve tam Microsoft vydal kvalitný Hi-Fi RUSH.

Tento týždeň bola vývojárska GDC konferencia, kde firmy ukazovali hlavne AI postavy. Čo bude ďalším trendom v hrách. Konkrétne Nvidia priniesla novú ukážku AI postáv a aj najvýkonnejšiu AI kartu, zapracovanie NPC AI ukázal aj Ubisoft a pridala sa aj Convai. Na GDC nechýbal ani Epic, ktorý ukázal Dune Awakening na Unreal Engine 5.2, predstavili aj Unreal Engine 5.4, zhrnuli hry na Unreal Engine 5 a pre Fortnite ohlásili FPS mód, ale aj Metahumans. Na tento rok pripravujú spustenie Epic Games Store na Android a iOS. Nakoniec ohlásili aj Marvel 1943: Rise of Hydra a ukázali ho rovno na  Unreal engine 5.4.

Z iných noviniek sme sa dozvedeli, že Max Payne 1&2 remaky majú rozpočet ako Alan Wake 2, ale aj to, že sa pomaly blíži Star Citizen 1.0 a GTA VI tiež, ale možno príde až v roku 2026. Viac sme tu toho mali ohľadom Baldur's Gate 3, ktorý dostal špeciálne vydanie soundtracku na vinyle, zároveň autori potvrdili, že DLC do hry nepríde, rovnako nebudú robiť Baldur's Gate 4, ale prídu ešte updaty do hry a nové konce

Tento týždeň bol aj Future Games Show livestream, ktorý priniesol niekoľko pekných hier a ukázal napríklad Star Wars Outlaws, ale aj Hellblade II. Predstavený bol Project Birdseye, viac ukázala akcia Spine, dátum dostal Still Wakes the Deep, pridal sa Broken Roads a prekvapila sa INDUSTRIA 2 alebo Dustborne. Vizuálom trochu sklamal Simon the Sorcerer Origins. Pekne však vyzerá Outpost: Infinity Siege alebo Blockbuster Inc.

Z technológií sme tu mali prekvapivú žalobu a totiž  Apple toľko skúšalo utláčať konkurenciu, až si ho všimla americká vláda. Dozvedeli sme sa aj to, že Sony vraj dočasne zastavila výrobu PSVR 2. Oficiálne však Fanatec spustil predaj Clubsport Racing Wheel F1 bundlu, peknej kombinácie výkonného motora a F1 volantu. 

Zo seriálov mal tento týždeň premiéru Netflixovský 3 Body problem, ktorý sme si rovno aj zhrnuli. Rovnako sa skončila druhá séria Halo seriálu, ktorú sme si tiež zhodnotili. Prekvapivo vyšiel animovaný ARK seriál. Ale prišlo aj veľa trailerov a to na Alien: Romulus, na seriál Star Wars Acolyte, ukázala sa aj scéna z Fallout TV seriálu. Trailer dostal aj Rebel Moon Part 2 film, Furiosa: A Mad Max Saga a Beetlejuice Beetlejuice.

Z recenzií sme tu mali spomínané veľké veci, prišla Dragon's Dogma II, ktorej síce po vydaní pridali aj mikrotransakcie, ale tie môžete kľudne ignorovať. Prišiel aj hororový  Alone in The Dark, ktorý ponúkol decentný návrat klasiky. Nechýbal Rise of the Ronin, ktorý uzavrel našu sériu osmičkových hier. Pozreli sme sa aj na S.T.A.L.K.E.R.:Legends of the Zone Trilogy, ktorý prišiel na konzoly, a aj na slabšieho The Inquisitora alebo finálnu verziu Outlast Trials. Pridali sme Reveil a na Switchi vyšiel Princess Peach: Showtime! titul. Z hardvéru sme otestovali kvalitné reproduktory Creative Pebble X Plus.

Teraz cez víkend sme zhrnuli, aké herné PC zložiť na jar 2024 za 800, 1000, 1500 alebo 2000 eur.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20105)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk