Need for Speed: Carbon

PC
pridal peter5number 22.11.2006 o 17:07 pod používateľské recenzie

7.9


Tak ako každý rok, aj túto jeseň sme sa dočkali nového dielu série Need for Speed. Veľmi som sa naň tešil pretože každý diel má svoje kvality a herná značka NFS je obľúbená medzi hráčmi už dlhé roky. Niektorý už teraz kritizujú málo noviniek, ktoré by Carbon odlíšili od predchádzajúcich dielov, ale načo by autori masívne vylepšovali niečo, čo zožalo úspech? Pravda, nedotiahli celú hru do stavu dokonalosti, ale poďme sa na to pozrieť bližšie v recenzii.

Príbeh hry sa odohráva v Palmont City, v meste do ktorého sa vracia hlavný hrdina. Dá sa povedať, že Carbon je pokračovanie Most Wanted, pretože na začiatku hry idete na starom známom BMW M3 GTR. Skôr než stihnete poriadne zahriať gumy to však napálite do kamióna naloženého oceľovými rúrami a auto je totálne na šrot. Záchrannú ruku Vám podá (ako v každom dieli:) nežné stvorenie, prezývané Nikky. Oboznámi Vás s rozdelením mesta na jednotlivé teritória ovládané rôznymi gangmi, novinkami v pretekoch a hlavne s Vašou úlohou, čo nebude nič iné ako povyhrávať všetky závody a vysporiadať sa s jednotlivými bossmi. V porovnaní s MW je tu viac renderovaných animácií, ktoré približujú príbeh. Príbeh je však posledná vec, kvôli ktorej by sa nový diel oplatilo hrať.

Na začiatku hry si vyberiete jedno z troch aut, reprezentujúce svoju kategóriu. V Carbone sú autá rozdelené na skupiny tuner, muscle a exotic. Váš počiatočný výber ovplyvní napríklad odomykanie performance upgradov, ktoré sú špecifické pre jednotlivé kategórie. Ponuka aut, ktoré sa Vám neskôr odomknú, je naozaj bohatá a vyberie si naozaj každý, len škoda že tie najväčšie klenoty sa otvoria tesne pred koncom hry. Okrem auta si zvolíte aj logo a názov svojho gangu a vrhnete sa do nočného Palmont City.

Mesto je po vzore Undergroundu 2 zahalené do nikdy nekončiacej tmy a má aj podobné rozmery. Rozdeľuje sa na 4 veľké časti, pričom každá sa skladá z menších teritórií. Všetky časti sú dosť podobné, nenájdete tu takmer žiadne diaľnice len mestské cesty. Každá časť obsahuje okolo 14 pretekov. Priveľké novinky v tejto oblasti nečakajte, z minulosti sa vrátil len drift a ďalej tu je circuit, sprint, speedtrap, toolboth (checkpoint), a závod v kaňone. Vládnu tu štyri gangy na čele s bossmi, ktorých môžete vyzvať na súboj až obsadíte jednotlivé teritória (obsadíte ich vyhratím príslušného závodu). Niekedy sa však stáva, že teritória, ktoré už vlastníte, napadne iný gang a musíte si ich brániť (znovu vyhrať daný závod). Okrem predlžovania hracej doby to nemá žiadny iný význam, pretože za obhajobu získate len smiešnu sumu peňazí, ale je potrebné chrániť si územie ak chcete mať úspešnosť prejdenia hry na 100%. Samotné súboje s bossmi sú osviežujúca novinka, škoda len že ich je v kariére tak málo (neplatí to len pre canyon duely, veľmi málo je aj driftov, ktoré sú vďaka zlepšenému fyzikálnemu modelu auta omnoho lepšie ako v U2 :( ) . Najprv musíte bossa poraziť v klasickom circuite v meste a potom sa presuniete do kaňonu. Tento pretek sa skladá z dvoch častí, najprv ide prvý súper a vy sa ho musíte držať čo najbližšie (získavate body v ich množstvo závisí od blízkosti) alebo ho predbehnete a ak vydržíte na prvom mieste 10 sekúnd, víťazstvo je okamžite Vaše. Inak ste v druhej časti na začiatku vy, a tým že súper Vás dobieha, prichádzate o nahraté body. Musíte sa ho striasť a doraziť do cieľa aspoň s nejakými bodmi. A v čom je ešte háčik? Vedľa cesty je priepasť a ak nevytočíte zákrutu letíte dole. Nepomôže ani nezničiteľný fyzikálny model auta, preteky musíte opakovať. V týchto kaňonoch sa odohrávajú aj niektoré drifty a pri nepozornom šmyku taktiež hrozí vypadnutie z vozovky. Zvláštne, že pri kaňonových šprintoch sú všetky bariéry nezničiteľné, takže súperov do priepasti sa zhodiť nedá.
Po kapitulácií Vám boss ponúkne výber zo 6 bonusov, z ktorých si môžete vybrať dve. Podobne ako v MW sú tu rôzne špeciálne upgrady, financie, priepustky od polície a aj možnosť „pink slipnúť“ rivalove auto (mne sa to vždy podarilo:).

Ďalšou skvelou novinkou je možnosť mať svoj vlastný tím jazdcov. Naraz môžu byť vo Vašich službách tri osoby a z nich si vyberiete jedného, ktorý Vás bude sprevádzať pri pretekoch. Môže to byť blocker, blokujúci súpera, skaut, vyhľadávajúci skratky alebo drafter, ktorý Vás zrýchli, ak sa držíte presne v jeho stope. Ich inteligencia je veľmi dobrá, oni väčšinou len normálne pretekajú, ale keď ich akčným tlačítkom (ďalšia novinka) povoláte do služby, hneď sú pri Vás a pomôžu Vám. Samozrejme že občas predvedú totálnu hlúposť, ale väčšinou mi naozaj pomáhali. Okrem toho ich hlášky sú vynikajúce, a i keď sa začali časom opakovať, vôbec mi neliezli na nervy. Keď som do kamoša narazil, ešte sa mi ospravedlňoval: „Oh, I didn’t see you:). Najviac som si obľúbil skauta, pretože skratkami mi dosť uľahčil preteky a dosť často ich aj vyhrával. Znamená to že nemusíte byť v každom prípade prvý vy, stačí keď preteky vyhrá člen Vášho tímu.

V každom prípade je závodenie omnoho zábavnejšie, keď viete že niekto stojí aj na Vašej strane. Pretekov sa zúčastňujete buď sám (napr. checkpoint) alebo až so siedmymi ďalšími jazdcami. Po každom víťazstve získate peňažnú odmenu a otvorí sa Vám nové auto, upgrade, vynil alebo reward card (novinka, za rôzne úlohy zbierate kartičky, ktoré Vám odomknú nové autá, vynili a pod., sú to však úlohy určené prevažne pre maniakov a skalných fanúšikov). Niekedy sa však stane, že podobne ako v MW Vás počas pretekov začnú naháňať policajti a vy im následne musíte zdrhnúť. Môžete využiť pursuit breakers, v podobe gigantického zmrzlinového kornútka alebo autobusovej zástavky. Po úteku nasleduje cooldown, ktorý je zrýchlený na hiding spotoch. Nič čo by sme nevideli v Most Wanted, vlastne mám pocit že všetko je presne okopírované, AI policajných vozov sa síce mierne vylepšila, ale modely aut sú veľmi podobné, hlas vo vysielačke je ten istý a takisto aj hudba počas naháňačky je tá istá z MW! V praxi však policajtov stretnete len občas, veľa priestoru v tomto diele nedostali. Počas celej kariéry sa im nepodarilo chytiť ma ani raz, zrejme som sa dobre vycvičil pri MW:). Inteligencia súperov je na celkom slušnej úrovni, občas budete mať s nimi problém, pretože nech jazdíte akokoľvek dokonale, držia sa Vás ako kliešte ale mám také tušenie že väčšiu úlohu ako inteligencia tu zohráva catch-up. Napriek tomu som nemal s hrou veľké problémy, inak odporúčam Vám používať speedbreaker, v MW som ho použil len zriedkavo, no tu sa dostal na denný poriadok. Nemožnosť nastaviť obtiažnosť v kariére však môže byť pre niekoho nevýhoda, hard-core hráči preletia hrou ako horúci nôž maslom za niečo okolo 10 hodín, obyčajnému smrteľníkovi kariéra vystačí možno na 15 hodín, k tomu si prirátajte čas strávení pri iných herných módoch.

Hra ponúka okrem kariéry aj rôzne challenge preteky (odmena je odomknutie špeciálnych vynilov, spojlerov alebo aut) , quick race alebo multiplayer. Aby som nezabudol, tento diel sa už dávnejšie chválil prepracovaným tuningom. Autori všetko splnili do bodky, možnosti sú naozaj neuveriteľné, napr. len pri kolesách si môžete upraviť až 9! rôznych parametrov. Ak sa Vám však nechce vytvárať originálny tuning, máte možnosť vybrať si už z vopred vytvorených body kitov, podobne ako v MW.

Grafika v hre je na vysokej úrovni, veľmi detailne sú zvlášť modely aut, ktoré vypadajú úchvatne. V porovnaní s MW sa nároky zdvihli len o minimum, jediný zásadný rozdiel je že Carbon potrebuje graf. kartu s podporou pixel a vertex shader 1.0, takže na GF4MX hru nespustíte. Rozdiely grafiky mesta oproti MW zrejme žiadne nie sú, jediná fakt prepracovaná vec sú autá. K tomu pribudlo pár pekných efektov, napríklad pri vysokej rýchlosti vidíte ako auto rozvíri vzduch. Nastavenie grafiky v options je pomerne podrobné, akurát ma zaskočila nemožnosť zapnúť motion blur na mojej karte, predsa len pixel shadery druhej generácie by mali niečo zvládnuť. Zrejme je táto funkcia prichystané len pre karty s ps 3.0. Nemohol som teda vidieť ako vypadá rozmazaný obraz pri použití nitra, no akosi mi to ani nechýbalo. Celkovo som bol s vizuálnou stránkou veľmi spokojný. Škoda len že hra mi občas padla do windowsu a to sa stávalo aj iným ľuďom, takže moja chyba to nebola. Nejaký patch to určite vyrieši.

Hudba v hre sa mi až tak nepáči, dabing je síce kvalitný, ale soundtrack sa ani zďaleka nechytá na predošlé diely. Žiadna skladba mi nejako neutkvela v pamäti, jediné pozitívum bola hudba pri závodoch v kaňone, vtedy to boli skôr len také inštrumentálne skladby (bubny a pod.), ktoré dobre dopĺňali dramatickú atmosféru, keď mi súper dýchal na päty. Zato autá znejú perfektne, rev motorov nemá chybu a závisí aj od toho, ako máte vytunované auto (v rámci performance upgradov).

Carbon podľa mňa nesklamal (čo iné sa dalo čakať?), ponúka kvalitnú zábavu a môžem potvrdiť, že hranie som si naozaj užíval (hral som na analógovom gamepade). Drobné chybičky možno nájsť v interface (mapu musíte pozerať cez menu, skrolovanie pri tuningu Vás neustále hádže na začiatok, nemôžete si pozrieť vo výsledkoch na akých autách jazdili súperi atď.) a kritici budú vyvolávať, že je to len mierne zmenené Most Wanted, vlastne ono to aj je také Most Wanted reloaded, ale hra prináša niekoľko noviniek, ktoré sa oplatí vyskúšať. Ja sa už teraz teším na ďalší diel a dúfam, že svojou kvalitou nás opäť nesklame.

+ závod so spoločníkom
+ modely aut a grafické efekty
+ preteky v kaňonoch a návrat driftov

- slabší soundtrack
- pomerne krátka kariéra
- nudné ochraňovanie svojho územia
- menšie nedostatky v ovládaní a interface
- príbeh (ale koho by to trápilo, však?:)
- s BMW M3 GTR sa rozlúčite hneď na začiatku :(

P.S. Galériu mojich aut nájdete tu:

https://peter.blog.sector.sk/blogclanok.asp?idclanku=1837“


napísal peter5number 22.11.2006



Páči sa mi!

7.9
NEED FOR SPEED: CARBON

PC
PS2
PS3
PSP
Xbox
Xbox 360
Wii
Gamecube
DS

Vývoj: EA / EA
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11. 2006
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18385)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk