Killzone Liberation

PSP
pridal Liam Gallagher 18.1.2007 o 21:59 pod používateľské recenzie

8.9


Ešte stále rozmýšľate nad kúpou čierneho (bieleho alebo ružového) klenotu, ktorý svet pozná pod názvom „PSP“? Stále ste na pochybách, či tie svoje peniaze máte naozaj investovať do tejto hračky? Ja sa vám najbližším textom pokúsim priblížiť jeden z dôvodov, prečo sa to určite oplatí. Ten dôvod sa volá „Killzone Liberation“ a je to pokračovanie jednej slávnej FPS-ky, ktorú si hráči pod názvom „Killzone“ mohli zahrať na PS2. V tomto prípade už síce nepôjde o FPS hru ale myslím, že to na kvalite titulu určite neubralo (hoci som pôvodný „Killzone“ nehral). Nerozoberajme to tu zbytočne, ale poďme sa teraz už radšej pozrieť na túto akčnú rezbu akú si len tak často na hadheldovej scéne zahrať nemôžete. Vojna môže začať!


Vývojari z „Guerrilla Games“ prvé informácie o svojom pokračovaní „Killzone“ pustili do šíreho sveta už veľmi dávno. Hra mala ponúknuť veľké množstvo prestreliek, explózii, ukrývania a dokonalú a drsnú vojnovú atmosféru. Myslím, že sľuby boli dodržané. Túto hru si dokonalé vychutnáte v pokoji na postieľke ale určite aj vonku n lavičke v miernom chlade, čo ešte pekne pridáva na atmosfére. Vtedy už mate všetko dokonalé pripravene na boj s nepriateľskými vojskami Helgastov, nad ktorými nesmiete mať zľutovanie. Niekto sa bude určite báť noviniek, ktoré „Killzone Liberation“ (ďalej „KL“). Zmenil sa žáner, herný princíp a aj platforma. Takmer všetko je iné. Jedno sa ale pre hráčov a fanúšikov určite nezmení...kvalita .


Každá správna hra ma nejaký ten príbeh. Príbeh KL pokračuje po udalostiach prvého dielu na PS2, kde sa podarilo ľuďom silné a nebezpečné vojska Helgastov rozohnať a zabrániť tak obsadeniu planéty Vekta. Tento krát sa ale temný nepriateľ vracia v čele s generálom Metracom a zdá sa, že tento krát bude boj ešte krvavejší a tuhší. Stačí si pozrieť brutálne intro tejto hry (jedno z najlepších aké som kedy videl) a každý pochopí. Metrac ma dokonca rukojemníkov s jednotky ISA a preto vy ako kapitán Templar a člen jednotky sa púšťate do záchrannej akcie, ktorá na začiatku vyzerá ako vopred prehraná. O príbehu sa dozvedáte s pekne akčných „in - game“ ukážok, ktoré sa zapínajú na začiatku a konci každej jednej úrovne. Poviem len toľko, že príbeh je drsný, temný a neobsahuje žiadne citové vložky, čo hre len pridáva na zaujímavosti a originalite. Ide predsa o pravú a nefalšovanú vojnu!


Teraz sa vám pokúsim priblížiť grafické spracovanie titulu. To nemôžem hodnotiť inak ako a výbornú. Na hru sa dívame zhora z kvalitne spracovaného izometrického pohľadu (ktorý hre pridáva na arkádovej príchuti) a o všetkom, čo sa deje budete mať dokonalý prehľad. Myslím, že každý fanúšik pravej vojnovej akcie ocení zdemolované prostredie, zničene zákopy, tanky a iné stroje, množstvo nádherne vyzerajúcich výbuchov, odletujúce mŕtve tela helgastov aké na vás čaká v tejto hre. Prostredia na ktorých sa budete pohybovať jednoznačne oceníte pre neskutočne dokonale vyzerajúcu akciu a pohyb. Budete sa s nepriateľmi strieľať na rôznych nepriateľských komplexoch, v horskom prostredí a potešia vás aj zimné levely. Budete sa strieľať proti helgastom zo samopalmi, zo sniperkami, s ich rýchlymi psiskami...budete ničiť nepriateľské guľometné hniezda, pavúčie míny (tie sú obzvlášť nepríjemné) a k slovu sa dostanú aj 4 bossovia a ubezpečujem vás, že minimálne s jedným sa určite poriadne potrápite  . „In - game“ ukážky z hry sú už len pre uhol kamery naozaj na vysokej úrovni a intro som už vyššie spomínal. Táto hra vyzerá minimálne tak dobre ako sa hraje. Na PSP je veľmi málo hier, čo majú také geniálne prevedenie ako ma KL a keď chcete vidieť, že čo po grafickej stránke PSP dokáže, tak si KL k nemu určite budete musieť zadovážiť.


Zvuková stránka hry je tiež na výbornej až dokonalej úrovni. Dokazuje to aj už niekoľkokrát spomínane intro, kde hudba minimálne na takých 35% dotvára pocit, že prichádza niečo zle. A keď sa potom dostane k slovu akcia, tak dojde na perfektnú hudbu, ktorá dianie na krásnom PSP displeji všetko ešte viac dokresľuje. Dobrá akčná a atmosferická hudba hraje aj počas samotného hrania, ktorá ale mierne prenecháva vyniknúť zvuky. Zvuky streľby, výbuchov, výkriky nepriateľov znejú naozaj na vysokej úrovni. Na škodu je len absencia ruchu okolitého prostredia. Táto chybička sa ukáže len zriedkavo (keď sa momentálne nestrieľa) ale trošku zamrzí. To je asi ale len jedna chybička...inač ma hra naozaj perfektnú zvukovú zložku, ktorá hre naozaj dotvára dokonalú vojnovú atmosféru.


Ovládanie tejto hry nebude na začiatku žiadnu hračkou. Pohyb analógom vám bude určite robiť problémy podobne ako samotné mierenie na nepriateľov. Ovládanie je veľmi citlivé a keďže sa hra odohráva v reálnom čase, tak treba byť neustále v strehu a snažiť sa byť čo najrýchlejší a streľbou čo najpresnejší. S Templarom sa môžete kryť čupnutím, kotúľať sa a proste uhýbať guľkám. Mŕtvolám môžete brať náboje, strieľať do vybuchujúcich sudov a pod ruku sa vám dostanete na chvíľku aj ovládanie tanku či vodného obrneného skútru. Budete strieľať z guľometných hniezd, hádzať granáty, dopĺňať si muníciu v krabiciach a sem-tam vám príde na pomoc aj nejaký spoločník z ISA jednotky, ktorého môžete strategicky ovládať. Pri sebe inač môžete nosiť len jeden typ strelnej zbrane a granátu. Zastrieľate si z revolveru, samopalov, brokovnice, kuše s v vybuchujúcimi šípmi, raketometu, sniperky, atď...z granátov tu sú klasické vybuchujúce, "Smoke" granáty a potešia vás aj míny a C4. V hre ďalej zbierate tzv. „Vektan dollars“ za ktoré si potom nakupujete upgrade pre vaše zbrane. Hra ma checkpointove ukladanie a niekedy sa stane, že niektoré pasáže budete opakovať viackrát. Hra nie je žiadna prechádzka ružovou záhradou ani na normálnej obtiažnosti, na ktorej som hru hral ja. Nájdu sa úseky, pri ktorých si pre obtiažnosť naozaj s chuti zahrešíte poprípade mierne hodíte PSP -čkom. Ale dá sa povedať, že checkpointy sú v hre rozložene spravodlivo. Inač je hra rozložená na 4 kampane, pričom každá kampaň ma 4 ševely. Nečakajte žiadne logické problémy a úlohy sú po väčšinou jedného a toho istého charakteru (všetko rozstrieľať a zničiť  ), čo je trošku škoda. Hra je strašne lineárna ale pri tej rýchlosti a akcii tento problém s ľahkosťou prehltnete. Toľko k singleplayerovej kampani. Okrem tej na vás v singleplayeri čaká aj mód „challenges“, kde si budete skúšať svoju zručnosť a rýchlosť obraňovaním základne, strieľaním do pohyblivých terčov, manipuláciou s C4 alebo vháňaním pavúčích mín do klietok. Za splnenie úloh v danom časovom limite dostávate hodnotenie v podobe zlatej, striebornej alebo bronzovej medaile. Ja sa musím pochváliť, že pri každej z týchto úloh som mal zlatú medailu  .


Multiplayer tejto hry ma svoj osobitný príbeh. Dlho som sa rozhodoval, či napísať recenziu bez odskúšania hry pre dvoch a je viac než veľmi dobré, že som tak neučinil. Jedného pekného dna totiž dostal PSP do ručičiek môj veľmi dobrý kamarát DC a my dvaja sme si to mohli proti sebe rozdať v „combat zóne“, kde sme si navolili klasicky „death match“ (k dispozícii je aj boj o vlajku, tímový "death match“ alebo mod, kde jeden obraňuje základňu a druhý sa ju pomocou C4 pokúša zničiť), ktorý je brutálne návykový a prakticky nesmrteľný. Škoda, že sme ho hrali len dvaja (hrať ho môžu až 6 hráči). Multiplayer som hral vonku v zime a dokonca v bare pri pivku a cigaretke (krááásna kombinácia ). Ešte musím spomenúť aj kooperatívny mod kampane, kde môžete hrať hru zase ale tento krát dvaja, čo dáva hre úplne nový rozmer. Strieľanie v dvojici je ľahšie a vzájomná spolupráca pridáva na motivácii k hraniu a vás táto hra baví stále viac a viac. Snáď raz ten kooperatívny mod s kamošom dohrajem  .


KL je ozajstný killer „must - have" titul pre PSP a nemôžem inač ako tento titul odporučiť každému žoldnierovi, ktorý vlastní PSP. Určite moje odporúčanie ocení, pretože ide naozaj o perfektne chladnokrvnú a veľmi atmosferickú akčnú strieľačku aká sa len tak nevidí. Klobúk dole pred chlapcami z vývojárskeho týmu Guerrilla. Ďakujem, chlapci...ďakujem, že vďaka vám som mal možnosť ochutnať pravú prichuť drsnej vojny!


+ + + + +

- grafické spracovanie
- atmosféra vojny, dokonalá akčná rezba
- nesmrteľný multiplayer
- „must - have“ titul pre PSP 


- - - - -

- linearita
- miestami obtiažne pasáže



LG
Dont Believe The Truth

napísal Liam Gallagher 18.1.2007



Páči sa mi!

8.9
KILLZONE LIBERATION

PSP

Vývoj: SCEE / Guerrilla Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11. 2006
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk