Tekken 5

Ninja trénuje svoje reflexy, boxer zatína päste, zápasník napína svaly, nájomný vrah mieri a najmocnejší bojovník v dejinách Tekkenu čaká na víťaza. Prisahá pomstu. Nesie záhubu. Opäť je tu King of Iron Fist Tournament...

PS2
pridal Griever 9.5.2007 o 19:00 pod používateľské recenzie

9.0


Bojovky pôsobia na hernom plátne prakticky skoro od počiatku (herných) vekov a dodnes medzi nimi nájdeme nespočet veľa titulov, či už tých úspešnejších, alebo naopak prepadákov. Medzi jedny z úspešnejších sa radí aj séria Tekken, ktorá sa od zástupu „tuctoviek“ odlíšila predovšetkým ovládaním a istou dávkou originality. Postupom času po opakovaných úspechoch dorazila aj na PS2, kde teraz boduje už s piatou časťou.

Heihachi Mishima...is dead

Presne týmito slovami sa otvára príbeh v poradí piateho pokračovania. Ten sa začína presne tam, kde predošlý diel skončil. Kazuya a Heihachi sa po porážke s Jinom v horskom chráme Honmaru prebúdzajú z bezvedomia, no vzápätí sú napadnutí hŕbou bojových androidov pod označením JACK. Chvíľu bojujú ako otec so synom, ale potom Kazuyu ovládne diabol vo vnútri jeho tela a Heihachiho použije ako návnadu, aby sám mohol utiecť. Avšak explózia, ktorá vyhladí najbližšie okolie, vypustí z útrob chrámu oveľa väčšiu hrozbu...
Celým týmto vás prevedie neskutočne krásne úvodné intro, zostrihané v tých pravých okamihoch, so zmyslom na každý najmenší detail, podfarbené skvelou hudbou. Ukazuje ako začiatok príbehu, tak predstavuje aj všetky postavy v hre, a verte že si ho budete púšťať častejšie ako si myslíte :).

Toto však zďaleka nie je všetko čo vás ešte čaká. Pred očami sa vám zobrazí síce strohé, ale o to prepchatejšie menu. Možností je naozaj veľa, ale pekne zaradom. Prvou možnosťou je v hre Story Battle. Ako sme už u Tekkenu zvyknutí, tento mód umožňuje vidieť turnaj očami jednej postavy, ktorú si zvolíte. Vypočujete si každého osobné dôvody prečo sa do turnaja prihlásili a taktiež čo by sa stalo, keby daná postava vyhrala. Začiatok vždy začína rozprávaním čo sa hrdinovi/hrdinke prihodilo a prečo sa prihlásil/a, odprezentovaný pomocou kreslených obrázkov. Ku koncu sa spravidla stretnete s posledným bossom, ktorého tentoraz predstavuje Heihachiho otec Jinpachi Mishima. Koniec si potom vychutnáte ako pekný CG film. Príbehy sú na priemernej úrovni, u menej podstatných postáv možno trochu odfláknuté, ale pri Tekkene to nikdy nejak veľmi neprekážalo.
Ďalej tu máme vylepšený mód Arcade, v ktorom sa prebíjate hordami súperov, v podstate až kým vás to prestane baviť. Zmena prichádza ale v tom, že po každej víťaznej bitke, máte možnosť vybrať si ktorého z troch ďalších protivníkov chcete nakopať do jeho tlustého zadku. Taktiež sa vám (vašej postave) zvyšuje level zručnosti, čiže stupne kyu, dan a neskôr aj Shihan, Expert, alebo Legend. Jednotliví protivníci majú tiež svoje hodnotenie, čo sa odzrkadľuje na ich úrovni Al. Potom nasleduje Time Attack, kde musíte prejsť turnajom za čo najkratší možný čas, nesmie chýbať VS Battle, v ktorom si to rozdáte s druhým (živým) hráčom, Team Battle, kde si vyberiete členov svojho tímu a pustíte sa do tímu svojho súpera a mód Survival, v ktorom je potrebné poraziť čo najväčší počet nepriateľov, pričom sa vám po každom zápase doplní len kúsok zdravia. Bojové chmaty a údery si môžete nacvičiť v Practice, či už na nepohyblivej „figuríne“, CPU, alebo inom hráčovi. Tekken Force z predchádzajúceho dielu nahradil Tekken: Devil Within, v ktorom si zabojujete s Jinom a jeho temným ja. Ovláda sa síce omnoho lepšie a je situovaný do plného 3D prostredia, ale na výber je len Jin, ktorý ovláda len zopár základných kopov a úderov a budete prechádzať stále tými istými fádnymi prostrediami (laboratória G Corporation). Zaujímavou možnosťou je položka Arcade History, kde si môžete zahrať AC verzie prvých troch Tekken-ov a vyskúšať tak postavy ako Kunimitsu, alebo Jun Kazama. Po prvom prejdení niektorého z príbehov sa ešte odomkne miestnosť Theatre, kam sa môžete ísť ešte raz pozrieť na záverečné CG videá, alebo si pistiť soundtrack k hre. No a konečne tu máme poslednú možnosť, a tou je Customise. Za ťažko zarobené peniaze v súbojoch (Arcade Battle, Story Battle a Survival) si tu môžete svojim postavám dokúpiť najrôznejšie predmety (okuliare, klobúky, účesy, náramky,...), meniť farby ich oblečenia a pre niektorých zakúpiť aj špeciálny kostým. Niekedy sa budete až pozastavovať nad fantáziou (alebo skôr strelenosťou) vývojárov, ktorí dokázali vymyslieť toľko „blbiniek“.

Teraz ale k hre samotnej. Prvé čo vás na nej uchváti, je nepochybne jej hrateľnosť. Aj keď ste predtým nič podobné nehrali, po pár zahrievacích bojoch sa už budete cítiť ako pravý drtič kostí. Taktiež ovládanie nie je nič zložité. Smerovými šípkami svojou postavou pohybujete do strán a skáčete, popríp. sa krčíte. ▲, □, O a X potom reprezentujú pohyby bojovníkových končatín. Všetko ostatné sa v podstate odvíja od týchto základných pohybov. Niekedy po vás hra ale bude chcieť stláčanie niekoľkých tlačítok naraz, alebo v rýchlom slede za sebou, čo je hlavne pri zápale boja dosť náročný úkon. Ďalším nepríjemným faktom je vysoko nastevená obtiažnosť. Na výber sú síce možnosti Easy, Medium, Hard, Very Hard a Ultra Hard, ale čo z toho, keď sa nepriatelia na Easy chovajú skoro takisto ako na Medium (niekedy aj horšie). Je jedno, akú obtiažnosť máte nastavenú, protivníci do vás budú vždy búšiť špeciálnymi útokmi a 10-úderovými kombami, ktoré sú častokrát nezastaviteľné. Potom to ešte dorazia záverečným bojom, ktorý vás za 10 sekúnd pripraví o celé vaše zdravie a vy budete márne hádzať Dualshockom o zem. Našťastie sa jedn „len“ o vvyššie úrovne story battle, ale aj tak vás to dokáže poriadne nasr...ehm...vytočiť.

Vývojári chceli s príchodom PS2 samozrejme priniesť niečo nové a preto sa v predošlej, štvrtej časti po prvykrát objavili rozbíjateľné prekážky, steny, o ktoré ste mohli súperov otrieskavať a výmena polohy zo súperom za pomoci vhodnej kombinácie tlačidiel. S týmito prvkami však fanúšikovia neboli až tak spokojní, preto sa Namco rozhodlo piatym dielom vrátiť sériu späť do pôvodných koľají. Tí, ktorí hrali 4, si určite všimnú, že hra je oveľa rýchlejšia ako jej predchodca, nielen reakcie postáv, ale celkovo aj loading sa výrazne skrátil. Z mapiek zmizli rozbíjateľné prekážky, súperov už nebudete môcť posúvať a steny už nie sú tak smrteľné. Pribudlo aj praskanie a odletovanie podlahy po silnejšom údere, alebo bolestivom dopade na zem. Všetko mi to jemne pripomínalo práve úspešný tretí diel.

V hre nájdete presne 30 hrateľných postáv, z toho 10 odomykateľných. Je to vcelku vysoké číslo, keď si k tom prirátame, že každá z nich ovláda od 70 do 150 útokov a má úplne odlišný štýl boja. Zo starších dielov sa vrátili niektoré postavy ako Anna Wiliams, Baek Doo San, Wang Jinrei, Bruce Irvin, Ganryu, alebo akýsi zvláštny kus polena Mokujin, imitujúci pohyby iných postáv. Pribudli aj tri úplne nové postavy: Asuka Kazama, Feng Wei, Raven a zahráte si aj za Jina posadnutého diablom. O rozmanitosti prostredí ani nemá cenu písať. Nie je ich síce až tak veľa ako by ste čakali, ale vďaka svojej rôznorodosti a nápaditosti úplne postačujú.

Ohľadom grafiky niet čo dodať. Prepracovaný je každý najmenší detail, od tváre bojovníka, jeho oblečenia, až po okolité scenérie.Bol použitý skvelý motion capture, takže pohyby a chmaty postáv to nemajú až tak ďaleko k realite. Pri hádzaní protivníka o stenu, alebo iné predmety sa z nich efektne odlupuje omietka, praskajú sochy a lámu sa kamene. Grafiku určite hodnotím ako jedno z najlepších „vycucaní“ konzoly až na samé dno. Jedinú malú výhradu mám voči praskajúcej podlahe. Totižto vždy, keď sa po dopade vytvorí nová puklina, tá stará sa záhadne vyparí, nevedno kam. Pri zápale boja si to až tak nevšímate, ale problém nastáva pri replayoch. A pritom by sa dala táto malá chybička krásy tak ľahko odstrániť...
Zvuky taktiež nezaháľajú a až na zopár otravných songov je ozvučenie kvalitné, s profesionálne nahovrenými postavami, niektoré majú aj ponechaný originálny, či už japonský, alebo kórejský dabing.


Piate pokračovanie slávnej bojovky určite splnilo mnohé očakávania, vracia sa späť ku koreňom série a zároveň prináša aj zopár vylepšeení naviac, v podobe skrášľovania postáv a vylepšeného módu Arcade. Aj po prejdení príbehu so všetkými postavami a prekonaní všetkých rekordov sa k nej budete neustále vracať a to hlavne kvôli skvelému multiplayeru, ktorý (ak máte s kým hrať) neomrzí ani po dlhých hodinách mlátenia.


Plusy
+ hrateľnosť
+ multiplayer
+ skrášľovanie postáv
+ grafika

Mínusy
- frustrujúce prehrávanie
- po čase možno stereotypný singleplayer


napísal Griever 9.5.2007



Páči sa mi!

9.0
TEKKEN 5

PS2

Vývoj: Namco / Namco
Štýl: bojovka
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2005
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19891)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk