Port Royale

Port Royale - Zlato, sila a kanóny. Toto je meno špičkovej obchodno-budovateľskej stratégie z dôb kolonizovania Karibiku.

PC
pridal Kubqo 10.6.2007 o 12:03 pod používateľské recenzie

10


GRAFIKA
Hneď po spustení hry zaujme úvodná ukážka, ktorá je veľmi pekne graficky spracovaná. Zamrzí, že takto envidíte celú hru... Keď sa dostanete do menu, je to opäť veľmi pekne spracovaný kompas (alebo niečo pod.). ďalej grafika v hre je veľmi pekná, dokonca môžete priblížiť na mesto tak, že vidíte čo robia ľudia. Ľudia väčšinou niečo nesú ale zaujímavý je taký námroník v pásikavom tričku, ktorý výde z lode vojde do baru a odtaiľ sa už tacká preč s fľašou rumu v ruke :D
Skvelo urobená grafika dobre šľape aj na najnižšom rozlíšení 1024×768 aj na slabých PC. Trocah len zamrzí, že mestá sú rovnaké. Len inakšie usporiadané budovy sa v nich líšia. No tých budov sú 4 "slohy" (alebo 4 druhy každej podľa národa). Znamená to, že Obytný dom angličana sa líši od obytného domu španiela, aspoň toto je tam dobre.


HRA
Vyberiete si novú hru alebo tutorial. Rozdiel je v tom, že vtutoriali máte na začiatu hry viac peňazí, ale zato si nemôžte zmeniť obdobie ani štát a mesto v ktorom začínate. Takže zvolíme si novú hru. Vybehne menu, kde si zvolíme cieľ hry a dobu, ktorú na to máme. Keď si zvolíte za cieľ hry nejakú hodnosť (napr. lodník) po tom čo ju dosiahnete sa vás hra opýta, či chcete pokračovať. Keď dáte áno, hráte do nekonečna a najvyššia hodnosť pre vás bude Pán Morí 2. Keď som bol ja v tejto hodnosti, mal som zastúpenie v troch zo štyroch štátov, výrobu asi v 8 mestách a jedno vlastné mesto = úkryt. V úkryte máte neobmedzený sklad a zadarmo vám tam opravia lode. Problém je však, že keď tam chcete mať ľudí, všetko im musíte zaobstarať vy, lebo iné lode tam ísť nemôžu. No ale naspeť k hre. Keď som mal hru takto rozohratú a na konte (v čistej hre - tj. žiadne hacky a pod.) 6.000.000 začali 2 štáty proti sebe vojnu. Bola to vojna veľmi zlá, lebo si navzájom otrávili vodu v mestách, zabránili výrobe rýb otrávením mora, vypaľovali sýpky s obilím a rozširovali mor v mestách súpera. Nakoniec v 5 z mojich 8 miest ľudia nepracovali, lebo boli nakazení a mňa to zruinovalo :D.

CIEĽ HRY: GUVERNÉR: Keď chcete byť guvernér, hlavne sa staráte o dobrú povesť vo vašom meste a štáte. Odisahnete to napr. kúpou zajímacej listiny, s ktorou môžete legálne potaápať lode štatu, ktorý proti vám vedie vojnu. Plníte guvernérove úlohy a pod. Guvernér vám potom ponúkne ruku jeho dcéry a tak sa stanete jeho zaťom. Neskôr, keď budete usilovní, vám ponúkne mieesto guvernéra. Vy prímete. Keď nie, hocikedy inokedy môžete toto miesto zobrať. Keď sa tak stane, uvidíte krásne video, ako vojdete do guvernérskeho paláca, prejdete okolo stráží do svojej kancelárie, zložíte svoj klobúk na stôl, otvoríte okno a pokocháte sa na mesto. Táto scéna, ten pohľad na to graficky krásne spracované mesto, vám stojí za tie hodiny hrania, nehovoriac o tom, že samotné hranie je skvelé. Predtým ako zoberiete miesto guvernéra, by ste mali ale vyriešiť záhadu okolo vašj rodiny. Je to síce nepovinná úloha, ale predsa nencháte nikoho zabíjať vašu rodinu! Hor sa na pirátov!
Postupne ako budete dosahovať hodnosti, budú vám chodiť listy, aby ste prišli do nejakého mesta za nejakým týpkom, ktorý vám povie o pirátoch viac. Nebudem to tu rozpisovať, pretože by potom príbeh nebol prekvapivý. Poviem len, že nakoniec piráta dostanete a všetci budú štastní. No bitka to bude poriadna!

BITKY
Sú 2 možnosti a to: 1. konvoj lodí proti inému konvoju, 2. konvoj proti mestu.
1. konvoj proti konvoju. Ako si tak plávete po Karibiku uvidíte pirátov alebo nepriateľa. Pravým klikom naňho kliknete a keď ho dolapíte začne sa bitka. Súper podľa toho aký ste silný bude: a) je silnejší = bojovať a vyhrať, b) je to rovnako = bojovať a uvidí sa, c) je slabší a hneď bude utekať.
Ďakej sa môžestať, že na vás zaútočí nejaký konvoj. Najčastejšie piráti, preto doporúčam svoje obchodné lode NEVYBAVIŤ bojovou technikou (delá atď.). Pítate sa prečo NIE? Jednoducho preto, lebo keď na vás zaútočí, dáte automatickú bitku a nestaráte sa. V automatickej bitke totiť neozbrojený konvoj utečie. Je to jednoduché.
Môže sa ale stať, že vy sami vyprovokujete útok lode iného národa. Je to vojenský konvoj zložený z 10 galleón. Galleóna je druhá najlepšia loď z hry. Prvá je Plachetnica, ale tú máte iba vy (ak vám ju daruje guvernér, alebo ju ukradnete priátovi) a najobávanejší piráti. Útok vyprovokujete zajatím, olúpením, potopením viac ako 4 lodí iného národa v krátkom časovom slede. KEď nemáte konvoj dostatočne veľký, rýchlo utekjate do blízkeho mesta!

TIP: Keď máte zajímaciu listinu tak zaútočte na malú loďku s pirátskou vlajkou. Skoro vždy je takáto malá loďka "korzár". Korzár je pirát, ktorý má povolenie od štátu ničiť lode iných štátov. Za korzára dostanete v jeho štáte od guvernéra aj 100.000, čo je poriadny peniaz.

TIP 2: keď zabijete alebo zajmete hľadaného piráta (ma meno, ostatný sa volajú "neznámy piraát") dostanete v štaát, ktorému okrádal lode odnemu.

2.Útok na mesto. Na mesto útočíte z 2 dôvodov. Buďto máte zajímaciu listinu na niektorý štát a ich mesto môžete olúpiť, alebo vám guvernér dá úloju zabrať mesto pre váš štát. V oboch prípadoch doporučujem útok po súši radšej ako z mora. Útok po súši sa pripravuje tak, že si najmete veľa námorníkov, kúpite im šable a muškety. Zaškrtnete si v možnsotiach konvoja "úočiť na štát" a vydáte sa na mesto.
Jeden TIP: Dajte útok po súsi a tam kde nastavujete počet zbraní a posledné nastavenia pred útokom dajte Storno. Zaútočte opäť. No tentoraz už dajte útok. Morálka vojakov v meste bude nižšia ako vaša a v pohode vyhráte s nízkymi stratami. Mesto zajmete alebo vydrancujete.

DELÁ: Čím väčšia loď, tým viac diel. Je to najpotrebnejšia zbraň v hre. Má 3 druhy munície a to
a) tažké gule - ktoré potopia loď.
b) reťazové gule - ktoré pretrhajú plachty
c) moje najobľúbenejšie - 3 gule zlepené asfaltom, ktoré sa za letu rozpadnú. takzvané po česky "kartáčove" strely. Zabijú posádku jedna radosť. Dobre, keď chcete zahákovať loď. Loď hákujete z 2 dôvodov
a) chcete ju zajať a predať (poprípade nechať si ju)
b) chccete ju olúpiť - o tovar, delá a muníciu.
POSÁDKA
Preskakuje na inú loď pri hákovaní takže musí mať zbrane
a) šable - dobré na boj zblízka a lacné
b) muškety - dobré pri útoku na mesto -drhšia záležitosť, ale pár si ich do lode dajte.

Pohľad na bitku je veľmi krásne graficky spracovaný takže sa potešíte aj keď máte slabší PC.

ANIMÁCIE
Animácie sa vám zobrazia vpravo hore kde máte mapu. Napríklad ak niečo staviate a stavba sa dokončí, ukáže sa konštrukcia domu a postupne sa zmení na dom. Trvá to niekoľko sekúnd.
Animácia 2: Ukáže vlajku lode, ktorá na vás útočí. 4 vlajky štátu alebo pirátska vlajka.
Animácia 3: po nájdení pokladu sa vám zobrazí pobrežie osvetlené zpadajúcim slnkom a zlatý otáznik.
Animácia 4: Pri povýšení na ďalšiu hodnosť. Spomeniem nepríklad pri hodnosti kormidelník sa ukáže veľké drevené kormidlo a pri hodnsoti námroník zase šabľa a delové gule.

Animácie sa dajú vypnúť, ale doporučujem ich nechať, lebo sú krásne spracované.

ZHRNUTIE
+grafika ukážok, mesta, bitiek
+príbeh
+vlastné mesto
+možnosť výberu: buďto pirát alebo obchodník
+bonus na CD wallpapery krásne spracované

-niekedy až nudná hra
-málo líšiace sa mestá

To je asi všetko. Tejto hre sa nedá veľa vytknúť, snáď len niekedy nuda, ale to vás razom prejde pri akčnej bitke. V tejto recenzii som sa asi až veľmi rozpísal o hre, ale myslím, že to vadiť nebude :)

napísal Kubqo 10.6.2007



Páči sa mi!

10
PORT ROYALE


+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Port Royale shots 11.4.2002
| Port Royale shots 2.3.2002
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
| Top hry rokov 90-tych
[pridal PrecedaVlasť 30.4.2024 0]
6.0
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20224)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk