The Movies

Máte doma hru The Movies a neviete dať do svojho filmu dabing alebo titulky a podobné veci? Tak čítajte.

PC
pridal andrej0904 26.7.2007 o 10:16 pod

10


ÚVODOM…
The Movies je bezpochyby veľmi kvalitná budovateľská stratégia s veľmi originálnym nápadom, ale bohužiaľ niektoré prvky sú však až moc zložité. Rozhodol som sa preto, že napíšem takú menšiu príručku, v ktorej sa budem snažiť popísať dopodrobna všetky funkcie post production a advanced script office. Dúfam, že to všetko už každý pochopí.

1) Základy písania vlastného scenára
2) Písanie scenára dopodrobna
3) Základy post production
4) Strih
5) Fogy
6) Titulky
7) Dabing
8) Hudba
9) Zvukové efekty
10) Export


1) ZÁKLADY PÍSANIA VLASTNÉHO SCENÁRA
Keď už máte budovu pre písanie vlastného scenára, začnete ho písať tak, že prázdny list presuniete do políčka. Teraz sa vám otvorí okno, v ktorom uvidíte tri polia a v nich nejakých troch členov vášho štúdia. Tieto tri polia značia obsadzovanie úloh. Pole úplne naľavo značí hlavnú úlohu, ostatné dve vedľajšie úlohy. Je v podstate jedno, koho kam dáte, lebo je to vlastne len pre efekt v titulkoch, ale na nich sa aj tak ukáže meno, ktoré najviac vo filme vystupuje.

Keď chcete tieto úlohy obsadiť, presuňte nejakého herca do daného políčka. Hlavy hercov nájdete naľavo. Teraz vyberte žáner filmu - romantický film, horor, akčný film, sci-fi film, komédia. Vyberte si jeden z týchto žánrov a na základe toho potom napíšte meno filmu. Na samotný koniec si potom ešte môžete vybrať formu písania scenára - freeform, simple, advanced. Doporučujem zvoliť freeform, u simple a advanced máte scenár rozdelený, a je to potom zbytočne zložité. Vašich hercov potom tiež môžete prezliecť podľa vlastného výberu. A to síce tak, že ich presuniete do tlačítka makeover department. Tam si môžete upraviť takmer všetko na ňom, nech už je to oblečenie, fúzy, oči, vlasy, farba vlasov apod. Keď je tak, ako ste si priali, kliknite na tlačítko.


2) PÍSANIE SCENÁRA DO PODROBNA
Hurá, idem písať scenár! To si možno niekto z vás povie, ale až uvidí pásku, a celkom veľa tlačítok, bude možno trochu zmetený. Takže páska je myslím jasná, do nej budete postupne vkladať scény. To urobíte tak, že kliknete na prázdne políčko v páske, vyberiete si kulisu, ktorú musíte mať už postavenú a potom scénu.

Výber scén je pomerne veľmi široký, takže by si na svoje mali prísť mnohí hráči. Tak, scéna, ktorú ste si vybrali je teraz v páse, a môžete si ju prehrať buď z voľného pohľadu, alebo po kliknutí na kamierku nad pásom si ju môžete prehrať priamo z pohľadu kamery. Toto budete robiť najčastejšie, alebo práve v tomto pohľade uvidíte väčšinu zmien, ktoré môžete predviesť.


Väčšina scén má niekoľko možností, ako sa herci majú chovať. Na pravej časti obrazovky je lišta s mnohými tlačítkami, medzi nimi i tlačítko so šteľovacím znakom. Keď na toto tlačítko môžete pri prehrávaní niektorej zo scén kliknúť, znamená to, že scéna obsahuje viac možností predvádzania. Takže aj tu sa môžete celkom dobre vyblbnúť. Nakoniec podotknem, že hercov v scéne môžete ľubovoľne prehadzovať tým istým spôsobom, ako v predošlom okienku, ale tento krát musíte hercov preniesť priamo na postavu.

UPOZORNENIE: Ak do scény vložíte nejakého herca, ktorého ste neobsadili ani do hlavnej, ani do vedľajšej úlohy, a budete ho chcieť i v budúcej scéne, budete si ho musieť nanovo upraviť tak, ako vypadal v predošlej scéne, lebo neobsadené úlohy sa generujú zakaždým inak, čo je celkom škoda.

Takže za sebou týmto spôsobom skladujte scény, upravujte hercov, kedykoľvek môžete v niektorej zo scén upraviť ich vzhľad, nad tlačítkom pre úpravu scény je také tlačítko pre úpravu počasia, to ale len v niektorých scénach.
3) ZÁKLADY POST PRODUCTION
Post Production je tu od toho, aby ste mali viac priestoru pri úprave filmu. V Post Production môžete do filmu vložiť titulky, zvukové efekty, hudbu na pozadie alebo dokonca vlastný dabing. To ale len v prípade, že vlastníte nejaký mikrofón.

Zároveň tu nájdete nápovedu v podobe krátkej animácie, ktorá vám ukazuje presne, čo máte urobiť pre vytvorenie danej funkcie a do toho všetkého vám to popisuje príjemný ženský hlas. Pre niekoho bohužiaľ anglicky. Post Production je tiež niečo ako movie player, totiž priamo odtiaľ je možné film exportovať do systému. O tom ale až neskôr. Ďalej v ňom môžete ku scéne pridať tzv. fogy, o ktorých si budeme hovoriť neskôr.


4) STRIH
Vôbec najjednoduchšia funkcia post produkcie je strih. Myslím, že nie je nutné ho moc predstavovať. Tlačítko, na ktorom sú zobrazené nožnice, to je strih. Keď si prehrávate nejakú scénu, a v istom momente ju chcete vystrihnúť, stačí prehrávanie pauznúť a kliknúť na tlačítko s nožnicami.

Scéna bola vystrihnutá, tzv. Oddelená na dve rôzne scény, čo znamená, že jednu z nich môžete vymazať. Potom, keď ste scénu vystrihli a máte ten potrebný kúsok, ktorý potrebujete presunúť medzi niektoré iné scény, stačí na ňu kliknúť, držať tlačítko od myši a presunúť na potrebné políčko. Nie je to nič zložitého.


5) FOGY
Ide vlastne o skrášlenie scény. Fog môžete vložiť ako na začiatok scény, tak i na jej koniec. Urobí to taký efekt, keď scéna v danom bode ( začiatok alebo koniec ) pomaly mlhavo sčernie. Je to celkom pekné. A je to jedna z najľahších funkcií. Má to i svoje menšie chyby, tie sú ale prehliadnuteľné. Takže keď prehrávate nejakú scénu, stačí prehrávanie pauznúť a zafajkovať fogy. Nie je to zložité.


6) TITULKY
Titulky sú ľahko zložitejšia funkcia post production. Stačí kliknúť na tlačítko nad páskou naľavo a vysunie sa vám ďalšia lišta obsahujúca štyri ďalšie funkcie. Medzi nimi sú i titulky. Táto lišta s týmito funkciami je jasne pod páskou za scénami. Takže kliknite na riadok titulkov a do otvoreného okienka napíšte text. Potom si môžete zmeniť štýl písma. Rozpätie tituliek je obmedzené pomerne dosť, takže si váš text usporiadajte v závislosti na scénach logicky, aby vám to vôbec vyšlo.


Teraz vám poviem pár upozornení ohľadne tituliek. Keď titulky napíšete, objaví sa v riadku akési políčko. To je jeden text tituliek. Ten potom môžete ľubovoľne naťahovať, čo určuje dĺžku zobrazenia daného textu. Robte to starostlivo podľa scény. Potom ich môžete v riadku ľubovoľne posúvať z miesta na miesto. Ale hlavne! Keď máte vložené titulky, buďte si istí strihom! Nie, aby ste strihali nejakú scénu, keď už máte vložené titulky! Tie totiž zostanú v pôvodnom stave a musíte to potom celé znovu upravovať, čo je frustrujúce!


7) DABING
Asi najzložitejšou funkciou post production je vkladanie dabingu. V tej istej lište, kde sú titulky, nájdete i dabing. Pokiaľ máte mikrofón, môžete si vašich hercov nadabovať. Nie je to ale vôbec jednoduché a je to pomerne veľmi komplikované. Byť vami, zostanem pri titulkoch. Nie? Tak dobre, takže ako sa vlastne vkladá dabing.

Ako náhle máte pripravený mikrofón, stačí stlačiť a držať nahrávacie tlačítko a rozprávať. Až to dokončíte, jednoducho tlačítko pusťte. Všimnite si vytvoreného políčka. To je váš dabing. Doporučujem s ním nič nerobiť, lebo mu môžete len tak pridať ozvenu, ani by ste nechápali, ako ste to urobili. Takže vám doporučujem poriadne dabing nacvičiť a až sa do toho pustíte, nahrávacie tlačítko držať po celý film a žiadne podobné komplikácie by sa nemali vyskytnúť.


8) HUDBA
Ďalšia časť lišty s funkciami je hudobný doprovod. Stačí kliknúť na tento riadok a objaví sa vám okienko s výberom. Výber je rovnako široký, ako výber scén. Rozhodne si každý príde na svoje, aj keď mnoho týchto melódií sú s prepáčením trošku trápne.

Ale to je len na vás. Keď dotočíte film a dáte ho do post production, automaticky sa vám nejaká pieseň vygeneruje na základe voľby žánru. Doporučujem to zmazať a napríklad tam vložiť to isté, ale teraz bude pieseň skutočne dokončená a vy potom budete môcť vložiť ďalšiu melódiu.


9) ZVUKOVÉ EFEKTY
Zvukové efekty ako je výstrel zo zbrane či ženský krik sa vkladajú úplne rovnakým spôsobom, ako hudba. Objaví sa vám okienko s veľmi širokým výberom rôznych zvukový efektov, ktoré sú naviac roztriedené do určitých kategórií. Zo zvukovým efektom však nejde manipulovať. Môžete ho presúvať v riadku v závislosti na scéne, ale nemôžete ho natiahnuť, čo je pravda logické, ale na druhú stranu trošku škoda, pretože napríklad práve výstrel zo zbrane by predĺžene mohol pôsobiť ako v bullet-timu ( spomalenom čase ). Ak vám však môžem niečo doporučiť, zvukové efekty vynechajte, na druhú stranu je to pomerne veľká zbytočnosť.


10) EXPORT
Export filmu je vlastne uloženie filmu na disk. To môžete urobiť v movie makeru, ktorý si môžete kedykoľvek zapnúť v hlavnom menu, alebo priamo v post production, ako som sa už zmienil. Urobí sa to tak, že stlačíme tlačítko pre export a aktualizujeme audio. Potom sa váš film uloží do dokumentov, kde máte súbory a info o hre. Mimochodom, export filmu trvá celkom dlho, takže netrpezlivci, vy sa exportu oblúkom vyhnite.


ZÁVEROM…
Tak, milí čitatelia, to je všetko, dúfam, že som niektorým aspoň trochu pomohol.

napísal andrej0904 26.7.2007



Páči sa mi!

10
THE MOVIES

PC

Vývoj: EA / Lionhead Studios
Štýl: Managementová / Sims
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2005
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19595)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk