Harry Potter and the Order of the Phoenix

Najznámejší čarodejník dôb, Harry Potter je späť. Tentoraz je však všetko iné. Najtemnejší čarodejník, Lord Voldemort sa vrátil, no celý čarodejnícky svet odmieta pripustiť toto tvrdenie a pokladá Harryho za blázna. Ministerstvo mágie a čarodejnícke noviny „Denný Prorok˝ z neho robia klamára, ktorý sa len pokúša zaujať pozornosť. Navyše ministerstvo dosadí do Rokfortu novú učiteľku obrany proti č

PC
pridal Luky3451 29.4.2008 o 20:47 pod používateľské recenzie

7.2


Po tom, ako Harry zachráni svojho bratranca pred dementormi a vyhrá súdne pojednávanie o tom, že použil mágiu, hoci je neplnoletý a pred muklom a naučí sa od svojho krstného otca pár dobrých kúziel, vracia sa späť do Rokfortu.

Vyvalí sa na vás perfektná grafika(výrobcovia na Rokforte prepracovali takmer každý detail), no hlavne skutočný Rokfort. Ten je až na pár výnimiek taký istý, ako ho poznáte z filmu. V Rokforte je celkom slušné interaktívne prostredie, nehovoriac o slušnej AI vašich spolužiakov. Väčšina z nich sa vám pozdraví, pokecá s vami, no iní(hlavne slizolinčania) sa vám pekne do tváre vysmejú, alebo vám zaspievajú populárnu pieseň- „Weasly je náš kráľ˝. Niektorí študenti zase odpočívajú pri hraní šachu, alebo pľuvadlíkov, či ohováraním. Skrátka, Rokfort je väčší, živší a lepší ako bol v predošlých dieloch. No, ako to už býva, aj tu je zopár chýb a tou asi najzaujímavejšou je drzosť študentov a ich tzv. superschopnosť zavadzať. Stačí, ak máte niekam namierené, vrazíte do študenta, no ten vás nielenže nepustí, ešte sa ďalej pekne rozpráva s kamošom. Našťastie, ak vás niektorý študent naštve, môžete ho napríklad pekne zavesiť dolu hlavou, ak vám pravdaže od strachu neujde.

Celkom slušnú polku hry vám zaberie hľadanie členov Dumbledorovej armády(DA) a plnenie ich úloh. Budú to zväčša obyčajné hlúposti: musíte nájsť nejaké kvety, nalevitovať balíčky do člnov, nájsť hovoriacich gargoylov, opraviť vitríny s odmenami... No najväčšou hlúposťou je, že tieto banálne úlohy by zadávatelia zvládli kľudne aj sami, vzhľadom na ich slušnú čarodejnícku úroveň. Len občas budete plniť niečo zaujímavé, ako napríklad poraziť niekoho v dueli, či šplhať sa vo vysokej výške, pričom si môžete aspoň vychutnať nádherný výhľad na okolie hradu. Občas hru aspoň oživia dueli, no je ich len okolo 7-8. Novinkou však je „vyhľadávanie duelov˝. Stačí nájsť nijakého staršieho slizolinčana(a tých je dosť) a zaútočiť naňho. On už zaútočí na vás a pri najvyššej náročnosti si môžete vychutnať perfektný čarodejnícky duel plný krásnych efektov.

Podobne ako v predchádzajúcom diely, aj tu si môžete vylepšovať silu svojich kúziel, ktorými už môžete poraziť súpera. Hra je totiž založená na systéme odhaľovanie tajomstiev Rokfotru. Tie sú po celom hrade a po každom nájdenom tajomstve získate magické „body˝ a keď získate ich určité množstvo, Harrymu sa zlepší sila jeho kúziel.

Kúziel je v hre 12, 6 bojových a 6 nebojových. Každé má určitú funkciu a na jeho použitie musí Harry vykonať určitý pohyb prútikom, čo občas môže liezť pekne na nervy, keď Harry namiesto zapálenia ohňa použije privolávacie kúzlo. Kúzla sa učíte od svojich priateľov: stačí zamieriť, stlačiť určité tlačítko myši, vykonať daný pohyb myšou a Harry už kúzlo použije. Zrejme najlepšie bojové kúzla sú „Protego˝(cloniace kúzlo); „Expelliarmus˝(dorážacie kúzlo, no občas aj odhadzovacie) a „Stupefy˝(kúzlo na oslabenie súpera, keď spadne, stačí ho už len doraziť).


Medzi tie najhoršie stránky patrí behanie po celom Rokforte(občas je to totiž pekná nuda trepať sa 8 minút tam a 8 späť), plnenie hlúpych úloh, ktoré by každý zvládol sám, nemožnosť behať pri rozhovoroch, no hlavne absolútne sprostá kamera. Tá sa občas zachová úplne inak ako sa má a tak nie je divu, že v hre občas Harry vrazí do steny, študenta, alebo sa nevie vymotať spoza lavičky. Nanešťastie, kamera veľmi ovplyvnila aj samotné čarovanie, pretože namiesto toho, aby Harry privolal lavičku, namieri si to na fakľu, alebo namiesto toho, aby zaútočil na slizolinčana sa sám otočí a zaútočí na chudáčika prváčika bystrohlavčana. Inak povedané, ak je tu niečo, čo vám hru pekne pokazí, je to práve kamera a nedá sa na ňu úplne zvyknúť.


Nakoľko je celý Rokfort veľmi rozsiahli, kľudne sa hráčovi môže stať, že zablúdi, alebo teda nevie kam a čo ďalej. Našťastie, Harry má vždy pri sebe svoju dobrú pomôcku: záškodnícku mapu. Stačí si len vybrať kam sa má Harry dostať, nájsť si to miesto na mape a nakoniec sa vďaka stopám, ktoré sa pred Harrym dostanete kam chcete, no tiež vám pomôžu Hermiona, alebo Ron, ak sa ich spýtate. Cestu si môžete skrátiť portrétmi. Stačí nájsť nejaký portrét a ten vám už povie, čo urobiť pre to, aby ste zistili jeho heslo. Ak sa vám to podarí, môžete si práve vďaka portrétom výrazne skrátiť cestu na dané miesto.

Ak sa budete nudiť(čo je pri sprostých úlohách časté), môžete si hru spestriť minihrami. Môžete skúsiť poraziť 3 Rokfortských majstrov v šachu, alebo vyhrať v niekoľkých typoch pľuvadlíkov. Ak vyhráte, vylepšuje sa vaša úroveň, takže v dueloch budete čoskoro majstrom.

Kvôli perfektne prepracovanej grafike a rozsiahlemu Rokfortu, nehovoriac už o perfektných špeciálnych efektoch sú hardwarové nároky na hru pochopiteľne veľké. No hra(aj keď z miernym sekaním) pobeží aj na tých trochu slabších počítačoch, nakoľko RAMka potrebná pre hru je vskutku slušná a aj textúry v hre sú robené tak, aby vyhovovali aj trochu pomalším počítačom.

Aj napriek tomu, že hra nie je celkom dokonalá, určite poteší už toľkokrát spomínaný Rokfort, minihry, duely, no aj soundtrack z filmu. Hra má dobrú atmosféru, hoci postupne vás možno trochu začnú unavovať tie isté miesta a banálne úlohy. Príbeh je navyše zostrihaný tak perfektne, že občas nemáte ani šajnu, čo sa práve deje. Navyše chýba starý dobrý metlobal, ktorý by v tejto hre určite vyzeral celkom slušne.


Plusy: perfektná grafika
Rokfort
čarovanie
duely
minihry
soundtrack z filmu
vydarená mapa
vylepšovanie sily kúziel

Zápory: sprostá kamera
niekedy úplne banálne úlohy
žiadny metlobal
zlé spracovanie príbehu

napísal Luky3451 29.4.2008



Páči sa mi!

7.2
HARRY POTTER AND THE ORDER OF THE PHOENIX

PC
PS2
PS3
Xbox 360
Wii

Vývoj: EA / EA
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  2007
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19884)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk