Mirror's Edge

Ako vyzerá najnovší počin z dielní švédskych DICE? Ako sme si mali možnosť u prvých obrázkoch z hry všimnúť - je to FPS - ale trochu inak.

Xbox360
pridal F1REFLY 20.3.2009 o 21:13 pod používateľské recenzie

9.0


Ako vyzerá najnovší počin z dielní švédskych DICE? Ako sme si mali možnosť u prvých obrázkoch z hry všimnúť - je to FPS - ale trochu inak.

Mirrors Edge začína v neznámom meste, ste bežcom či skôr bežkyňou v políciou kontrolovaniom meste, kde kedysi vládla občianska vojna, pri nej zahynuli rodičia hlavnej postavy - Faith ktorá sa potom stala skupiny bežcov - tých ktorí nový režim mesta neuvítali a teraz ste štvancom, vašu sestru Kate totiž obvinili z vraždy ktorú nespáchala no bolo v tom niečo viac, teraz ju musíte nájsť a to za každú cenu.

Možno sa to zdá ako nejaké zastarané klišé, no opak je pravdou. Príbeh dokáže upútať ak sa doňho vžijete, jeho záver je síce trocha hollywoodsky urobený ale to len pridáva na jeho kvalitách. Každá misia má nejaký vopred určený cieľ a ten sa často krát nečakane zmení, napr. pôvodne rutinná cesta zostreliť konvoj ktorý viezol vašu sestru do väzenia sa odrazu vykľuje na nebezpečný boj o život proti hordám policajtov a SWAT - ov.

Ovládanie Mirrors Edge je zvládnuté na výbornú. Autori sa so všekým pohrali a preto vám hneď padne vhod do ruky a naučíte sa ho behom krátkeho tutoriálu na cvičnom tréningovom centre bežcov.
Jedným tlačidlom skáčete, beháte po stenách a odrážate sa, druhým sa zas skláňate, a ak tieto pohyby budete kombinovať s tlaičdlom na úder čo je veľmi jednoduché vzhľadom na rozostavenie tlačidiel na ovládači tak dostanete krásne vývrtky, kopy do tváre, sklonenie sa k zemi a následné kopnutie protivníkovi medzi nohy, hra skrátka ponúka veľa možností na to ako zaobchádzate s nepriateľmi, skrátka - bojujte ako vy chcete a nie ako vývojári.

Ďalej tu máme množstvo odzbrojovacích úderov ktoré súpera ak stlačíte tlačidlo Y v správnom čase už prakticky odrovnajú, Faith spraví nejaký trik a má súperovú zbraň a ten už leží na zemi v bezvedomí.

V hre sa stretnete aj s veľkým množstvom neuveriteľných WoW momentov ako napr. sklz po mrakodrape pričom vidíte celé mesto a vrtuľník ako po vás páli vo vašej rovine či krásny skok z mrakodrapu na strechu rýchlika ženúceho sa po meste. Poviete si luxus - ale hráči chcú a tak ho majú.

Spočiatku mi hra nepripadala až taká hrateľná ako som v mnohých recenziách čítal, no čím ďalej prichádzajú nové misie tým viac vás zaujíma. Budete hltať doslova každú chvíľočku ktorú potom budete s Mirrors Edge môcť prežiť. A aj keď ukončíte hru na prvý raz za krátkych 7 až 8 hodín čistého hrania je tu ešte množstvo obsahu ktorý treba vyskúšať, ako napríklad módy Time Trial či Speedrun a ak sa chcete presvedčiť že ste správnym bežcom a nik vás neprekoná tak sa vám odomkne aj možnosť prejsť hru na najvyššej obtiažnosti.

Spomínal som módy. Time Trial je v podstate časť nejakého levelu ktorú musíte prejsť za čo najkratší čas a pre takých ktorý sa chcú stále prekonávať ponúka veľa času na vybláznenie sa. V každej trati môžete totiž získať 3 hviezdičky, avšak na každú potrebujete čoraz lepší čas a pre zarytých hráčov určite uspokojením nebude jedna a tak pri hre strávia ešte možno aj o nejaké dve tri hodinky viac.

Speedrun je v podstate jasný. Máte prejsť celý level na čo najlepší čas, a ak sa vám to podarí tak máte až 10 achievementov.

Čo sa týka zvuku, Mirrors Edge je doslova lahôdka pre uši, v každom levely je iná hudba ktorá vám lahodí na uši, spája sa vždy so situáciou v kaej sa práve nachádzate, keď vás naháňajú haldy policajtov je rýchla a zároveň svižná a ak v pohode beháte je príjemná a hádže pohodové melódie. Aj zvuky v hre sú primerane realistické a ak si zvuk nastavíte naplno poviete si že také zvuky sú ako keby reálne a hneď budete volať po dome či byte kto to strieľa či beží.

A čo sa týka grafiky tú som si naschvál nechal až na koniec, čosi také ste ešte nemali možnosť vidieť, túto grafiku vystihuje iba jedno slovo - jedinečné. Toľko málo farieb, poviete si, ale mesto je krásne a miestami pôsobí realisticky, aj architektúra je prepracovaná až si budete hovoriť že tak by to bolo aj v skzutočnosti. A naozaj bolo, všetko do seba skutočne skvele zapadá. Každá rúra, zábradlie, strecha, či čokoľvek iné je na svojom mieste tam kde by to bolo aj v skutočnosti a vy len spočiatku civíte na mesto a zabúdate že musíte byť rýchly, ak totiž na mieste čoarz dlhšie zostávate skôr či neskôr príde polícia amk vás práve naháňa. Textúry sú úžasné, detaily postáv a nepriateľov taktiež, zbrane sú premakané do takej miery až si pomyslíte že v televízore máte skutočnú zbraň. Skrátka je grafika jedna báseň, poteší aj neprítomnosť akéhokoľvek bugu ktorý bi prekážal.
Aj keď sa prostredia obmieňajú a stále nachádzate vysokú variabilitu prostredí tak autori tiež mohli Mirrors Edge trocha predĺžiť, pretože 8 hodín je sakra veľmi málo, a ak si vezmete do úvahy že druhý raz už hru prejdete možno ani nie za dve hodiny tak je dosť zlé. Krátkosť je jej najväčšia chyba. Ostatné chyby sú už len zväčša kozmetické, niektoré textúry sa totiž dlhšie načítavajú ale to je v pohode aj tak nepresedíte celý čas za jednou stenou a nebudete sledovať ako rýchlo sa dotiahnu. Avšak niekedy vás to nepoteší. Možno niektorých hráčov nepoteší jej námet a nedostatok streľby či zbraní no ako som v úvode písal tak Mirrors Edge je FPS trochu inak, je zameraná na pohyby, beh, rýchlosť a je rozhodne kvalitnou hrou a určite by na vašom Xboxovom hardisku nemala chýbať kvôli tým pár drobným chybičkám. Aj tak je to úžasná hra.

Plusy
- grafika, hudba, hrateľnosť
- originalita (FPS tak trochu inak)
- variabilita prostredí
- optimalizácia ovládania, bojové pohyby
- módy Time Trial a Speedrun

Mínusy
- krátkosť
- niekedy nedotiahnuté textúry
- ak sa máte prebojovať cez väčšie skupinky nepriateľov a nemáte na výber tak môžui byť boje frustrujúce

Nemám čo dodať, Mirrors Edge je výnimočný a originálny zjav ktorý sa v hrách tak často nevidí! Blahoželám tomuto excelentnému veľdielu! Len tak ďalej DICE!

napísal F1REFLY 20.3.2009



Páči sa mi!

9.0
MIRROR'S EDGE

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / DICE
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14.11. 2008
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18394)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk