NHL 2008

E-A Sports, its all about money!

PC
pridal jimmyboy 25.7.2009 o 19:06 pod používateľské recenzie

3.0


Kde bolo tam bolo, na PC existoval hokej. Ľudí bavil, masy boli spokojné, vývojari profitovali. Intro bolo naplnené zábermi z hrania, malo skvelý hudobný podmaz a geniálny strih. Skvelá hratelnosť, videorozhodcovia a každoročne prichádzali vylepšenia a nové nápady. Príbeh ako z rozprávky, všetci sa čoraz viac tešili na ďalší a ďalší ročník...

But something went terribly wrong....

Mnohí zbystrili už pri vysadení intra a nacapení "Its in the game" z úst známych hokejistov. Keby som vedel ako to celé dopadne, tak by som bol vďačný aj za to málo, pretože zjednodušenie na chabý nálet loga okorenený perfektne nahovoreným voice-overom, za ktorý by sa nehanbili ani terminátori, transfomeri a iné živé plechy, im jednoducho nezožeriem. Neviem čo za brainstorming panovoval v kancelárii keď prišli s týmto nápadom, veď čo viac človeka nabrúsi a zvýši v ňom očakávania na hru, dáky trápny zostrih z hrania nedajbože s hudbou? Nie nie. Ideme na to po americky, stačí logo a jeden Američan, čo má testosterónu viac v hlasivkách ako tam dole.

Trošku som sa nechal uniesť, intro nerobí hru hrou tak poďme naspäť k téme. Ten krásny hokej nám teda pomaly začal stagnovať. Tupá AI, opakujúce sa animácie a brankári, ktorí špinia meno ich povolania (na nich si ešte zgustnem neskôr) a mnoho iných chýb znepríjemňovali hráčom život a robili im z hry peklo. Tu na scénu prišlo EA a povedalo si, nakoľko počúvalo komunitu a záležalo im na jej dobre, že namiesto toho, aby sa to čoraz viac zhoršovalo, tak to proste nechajú tak, nič nebudú meniť, peklo peklom ostane a požmýkajú pár zákazníkov kým sa ešte dá a žerú im to. To by sa možno ešte dalo ospravedlniť tým, akí su v EA babráci a podobne, no na konzolách začali vychádzať nové ročníky s next-gen hrateľnosťou a top-notch prevedením a páni ukázali, že keď chcú, tak to ide. Týmto krokom sa EA vysmialo všetkým PCčkárom do tváre, ukázalo riť a s hurónskym smiechom nám popri tom aj stihli predať nový ročník ich "hokeja".

Čo mi ale vadí najviac? EA hru opustilo v takom štádiu, ako keď vidíte polorozpadnutú mačku na ceste, ktorej už pár áut vysvetlilo ako sa veci majú. Neverím, že tieto nové ročníky (všetko v tomto článku sa vzťahuje hlavne na NHL 2008 a 09) prešli akýmkoľvek betatestingom. Veci, ako že pred každou hrou musím znovu nastaviť klávesy, pretože hra si ich v síce v menu zapamätala a sú nastavené správne, no fungovať začnú až keď ich znovu premapujem, či až stupídne nastavovanie hry, kde sa musím naklikať ako dement aby som posunul jedno nastavenie z ľava do prava, alebo ultra-citlivé menu v hre, kde som rád keď mi na jedno stlačenie hra nepreskočí všetky ponuky a nezastane tam kde som začal, sú len špička ľadovca. Človeka to znechutí už pred hraním, ale samotný gameplay by to ovplyvniť nemalo. Mimochodom, ešte naspäť k tomu betatestingu, nemôžem uveriť, že vývojári túto hru pri jej vývoji aj hrali. Pretože dať na jednu klávesu poke check (vypichnutie puku) a wrist shot (strela zápästím) je úplny nonsens a idiotizmus. Konečne vypichnem puk súperovi, v zlomku sekundy nestíham zareagovať na to, že už puk mám a bác, puk letí dakam do neznáma a celá scénka sa môže zopakovať.Toto všetko sú viac-menej veci technického rázu, takže ako sa správa samotná hra?

Strach a hrôza. AI? V EA to musí byť cudzie slovo čo nikto nikdy nepočul. Hráči sa hýbu po lade stále rovnako, po pár zápasoch sa dá 5 hráčov obísť s prstom v zadku a druhou rukou hrajúc NHL na X-Boxe. Spoluhráči stojaci v offiside-e, neschopnosť zachytiť poriadne prihrávku na modrej (na hru na tejto čiare úplne zabudnite, pre hráčov neexistuje a sami nevedia prečo ten rozhodca pískal). Taktiež sú schopní sa s kamennou tvárou uhnúť príhrávke či odignorovať útočiace mužstvo v prečíslení, keď idú striedať. Bác, zapne sa script, vypne sa mozog a on si korčuľuje rovno na striedačku a nič sa nedeje.Svet gombička. EA samozrejme o tejto prapodivnej dementnej "inteligencii" vedia a je im taktiež jasné, že proti počítaču by zvládla uhrať dobrý výsledok aj opica, takže si to ošetrili spôsobom im vlastným, "z extrému do extrému" (toto spojenie si zapamätajte, ďalej už len "ZEDO"). Počítač sa v istom momente proste rozhodne naštepiť vám pár gólov a tak sa aj stane, nemôžete s tým urobiť vôbec nič. Akcia, gól, akcia, gól, gól, hattrick, gól.. Potom už vám neostáva nič iné len strielať nacvičené góly, o ktorých proste viete, že taktiež padnú. To vám je tiež špecialita tejto hry. One-timer = gól. Naznačenie strely a wrist shot = gól. Strela zápästím do opačnej strany bránky voči smeru vášho pohybu = gól. Ja chcem sakra poriadny hokej a nie hru, kde to padá jedným jediným spôsobom a iný typ gólu vidíte raz za uhorský rok. Aj o tomto v EA vedia. A opäť prichádza na rad ZEDO. NHL 2004 - stačilo zaútočiť na bránu z boku a nasmerovať si to na ňu rovnobežne s bránkovou čiarou a bác, gól. Páni sa pochlapili a fixli to. Tentokrát už hráč netrafí nech aj zaútočí na úplne prázdnu bránu. Puk ani len nešuchne konštrukciu brány, letí do Tramtárie, v horšom prípade sa odrazí od mantinelu, čo ihneď využije protihráč a ten môže krásne sám zaútočiť na bránu, pretože moji sú ešte stále v ich útočnom pásme, a pokročilá inteligencia a prepracovanosť tejto hry im nedovolí túto informáciu vo co vlastne go spracovať načas.

Dobre, hráči sú ako z Komjatnej a ich inteligencia sa pohybuje v rozmedzí mínus nekonečno až nula, no čo s brankármi? To vám je asi najväčsie prekliatie tejto hry. Budete trieskať do stola, driapať si vlasy a rozbíjať počítač, keď uvidíte to divadielko. Útočiaci hráč naznačí strelu, v tom sa brankárovi zrúti celý svet,
podlomia sa mu kolená a útočník môže s prehľadom vyvesiť ukážkový gól. Iná situácia, strela na bránu od modrej, brankár to vyrazí pol metra pred seba, a pozerá sa na ten puk ako keby to bol nový spasiteľ a čaká na zázrak. Medzitým samozrejme hráč prikorčuľuje, a nakoľko sa bránkári riadia zásadou "raz
chytím a dosť!", tak je z toho automaticky gól. Všeobecne brankári vyrážajú strašne veľa striel, pričom len mizivé percento z nich by neboli schopní s prehľadom chytiť. Kostrbaté animácie, neschopnosť poriadne chytiť strelu bez vyrazenia, ich občasné zaspatie pri jednej z tyčiek, či totálna bezbrannosť voči one-timerom z nich robí to najhoršie, čo sa dá vidieť. Raz za čas, keď je puk pred brankárom, si milý gólman zmyslí, že ho vypichne a trošku ho popostrčí pred seba. Nie len, že títo s prepáčením kreténi nie sú schopní chytiť puk čo je pol metra pred nimi a len sa naň pozerajú, ale aj keď už je puk dosť blízko tak brankár doň sám od seba štuchne a poposunie ho trošku pred seba, pritom ho nezaujíma, či sú pred ním súperovi nabrúsení útočnící, on si ide svoje. Celkovo brankári pôsobia pribrdzeným dojmom, ich reakcie a pohyby sú ako z inej dimenzie.

Sila NHL ale vždy spočívala v hraní proti živým ľuďom. Hra proti počítaču po čase omrzí, a tak ako je to v každej hre s MP, ak sa chce človek zlepšovať a vychytávať muchy, tak do MP proste ísť musí. Ale čo nespravilo EA? Úplne zrušilo akékoľvek lobby, možnosť hrať vo väčšom počte než v dvojici a preč je taktiež chat z hry. Ako to vyzerá v akcii? Host vytvorí hru, objaví sa mu tabuľka, že hra čaká na súpera, súper sa napojí, vyberú si teamy, dresy a hrajú sa. Nič viac, nič menej, počas hry neexistuje žiaden spôsob ako by sa mohli hráči dorozumievať, takže žiadna sláva. Prečo EA odoberá z hry niečo, čo funguje, ľuďom to tak vyhovuje a nie je žiaden dôvod to okresávať?

V EA Sports sa proste vyfarbili a ukázali, ako pristupujú ku zákazníkom a ako strašne idú po peniazoch. Nevadili by mi opakujúce sa animácie, ani to, že 20x za hru vidím ten istý body-check, či že na striedačke je 9 hráčov. Omrzím aj grafické spracovanie, nech je Ovechkin aj černoch, ale chcem sa hrať pri tom všetkom hokej a nie paródiu tváriacu sa seriózne. Z tejto hry asi najviac cítiť, s akou drzosťou dokáže EA pristupovať ku nám, hráčom. Každoročne len zmenené súpisky hráčov, logo a menu. Tým to hasne. Komentátorov už počúvam 4-5 rokov tých istých a veru sa nové vetičky nenaučili. V hľadisku to tiež vyzerá vždy rovnako, predstavte si plný štadión s nafukovacími Ančami, ktorí majú namiesto tváre jeden veľký ružový fľak. Nepresné, hlúpe animácie, je mi až na smiech keď vidím v highlightoch (na konci hry, po vyhláseni 3 stars), 4 tie isté zahnania sa hokejkou len tak do priestoru, a hra vám to servíruje ako najväčšiu bombu pod slnkom...

Hodnotenie možno neodráža tón recenzie, tie 3 body sú za relatívnu zábavu počas prvých pár zápasov a bavenie sa na niektorých scénkach čo hra predvádza. Milí tajtrlíci tam v EA, moje peniaze za toto čo predvádzate nikdy nedostanete, som dokonca rád, že ste túto frašku ukončili a prosím, nech mi nikto nehovorí, že to takto skončilo kvôli pirátstvu. Mess with the best, die like the rest.

"Plusy"

+jediný hokej pre PC
+ktorý už ani neychádza
+humor

Mínusy

-AI
-brankári
-animácie
-grafické spracovanie
-hrateľnosť
-menu
-bugy,bugy,bugy
-soundtrack
-EA Sports logo na začiatku
-za túto hru chcú peniaze

napísal jimmyboy 25.7.2009



Páči sa mi!

3.0
NHL 2008

PC
PS2
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / EA
Štýl: Šport
Dátum vydania:  2007
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19766)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk