GTA IV

Bol San Andreas skutočne vrchol GTA série, po ktorom sa už naozaj nedá nič nové ponúknuť? Dočítate sa v recenzií

PC
pridal Eduardo 30.7.2009 o 21:18 pod používateľské recenzie

9.0


Všetko sa to začalo bratrancom Romanom. Vy, ako hlavná postava nového pokračovania legenádrnej a mimoriadne úspešnej série GTA, imigrant Niko Bellic, prichádzate do Liberty City aby ste zabudli na vaše problémy z vojnovej minulosti a aby ste začali žiť skutočný americký sen. Veď koho by nepresvedčila kopa e-mailov od bratranca, podľa ktorých je obklopený peknými ženami, preváža sa na luxusných autách najvyššej kvality a žije v dome, ktorý by mu mohol každý závidieť. Po dorazení do prístavu vás privíta Roman v nie práve najtriezvejšom stave a ani nie práve najšportovejšom aute. Ale to nieje tak dôležité. Veď stále nás čaká pekný dom a ešte krajšie ženy. Príchodom do Romanovho bytu ale zisťujete, že jeho veľký americký sen je skutočne len snom, ktorý v jeho prípade bude len veľmi ťažké zmeniť na realitu. Po krátkej chvili sa totiž dozvedáte, že má veľké problémy kvôli dlhom z gemblerstva a že ho jeho šéf nemá zrovna v láske. Takže z pôvodne plánovaného oddychu a užívania si života sa stáva pomáhanie bratrancovi s jeho problémami do ktorých vás neraz zatiahne. Vitajte vo svete GTA IV

Nojanovšie pokračovanie vám dá hneď z úvodu pocítiť, že na veselý postup hrou a celkový pristup k príbehu z predchádzajúcich dielov môžete zabudnúť. GTA4 sa snaží vykresliť skutočný život amerického mesta bez akéhokoľvek prikrášľovania. Dočkáte sa veľkých zvratov, zopár nie práve najjednoduchších rozhodnutí v štýle Mass Effectu a veľmi, teda aspoň pre mňa, nečakaného konca, ktorý závisí na vašich konaniach a rozhodnutiach. Konce sú celkom dva, pričom ani jeden z nich sa nedá nazvať happy endom. Neznamená to ale, že si neužijete veľa zábavy. Práve naopak, zábavy je stále kopec. Užijete si kopu rozhovorov na ktorých sa nasmejete minimálne toľko, čo na predošlých dieloch. To isté platí aj pre náplň niektorých misií. Verte mi, že keď dostanete za úlohu sprevádzať v parku svojho teplého kamaráta počas športovania tak sa smiechu neubránite... teda vlastne to takmer pri každej úlohe s ním :) Celkovo je príbeh kvalitný a ako som už písal, poňatý dosť reálne a uveriteľne. Nenechajte sa preto hneď z úvodu odradiť trošku pozmeneným štýlom hry. To by ste prišli naozaj o veľa.

Ako to už v GTA sérií chodí, dočkáte sa rôznych, často veľmi originálnych misií, ktoré nenudia ani na chvíľu. Zo vzdialenej budovy budete dávať pozor na úspešnú výmenu zbožieho, naháňať sa na vrtuľníkoch, závodiť, vyhľadávať kriminálnikov cez policajné počitače, obraňovať čln od útočiacich nepriateľských člnov a vrtuľníkov, chodiť na rande a tak podobne. Na také ako stereotyp alebo nuda som za celých 50 hodín hrania ani nepomyslel. Veľkého vylepšenia sa dočkali hlavne pešie misie. Základ síce funguje rovnako ako v San Andreas, ale po novom nám pribudol veľmi prepracovaný cover systém, ktorý funguje veľmi kvalitne a dodáva prestrelkám filmovejší nádych. Dočkáte sa rôznych kotúľov a šúchačiek k stenám, ktoré ste mohli vidieť v hrách ako je Wanted: Weapons of Fate alebo Terminator Salvation. Keď už ste nalepení na stene, môžete sa vykláňať aby ste mali lepší prehľad pri prestrelkách a následne dokázali presnejšie zamieriť. Ale ani cover systém nieje práve to, čo robí prestrelky kvalitnejšími ako v iných third-person hrách. Je to nová technológia Euphoria.

Euphoria sa zaoberá prepracovanejšími animáciami, prepočítava také veci ako je rovnováha tela postáv a veľkú úlohu zohráva aj okolité prostredie. V praxi to funguje asi takto: Predstavte si nepriateľa kryjúceho sa za stenou, ktorý má za sebou popadané tehly z rozbitej steny a schodisko. V takomto prípade môžete zneškodniť nepriateľa aj jedným presnejším zásahom (samozrejme ak nepočítame zásah do hlavy). Stačí keď sa viac vykloní, jedna strela do ramena a už len sledujete, čo sa deje. Nepriateľ s bolesťami a nemotornou chôdzou zakopáva do popadaných tehál, nasleduje pád na schody pri ktorom mu z rúk vypadáva zbraň, jej dopad na zem sprevádza výstrel a s trochou šťastia udeľuje nepriateľovi smrteľný zásah. Toto je len jedna z desiatok situácií, ktoré môžete počas prestreliek alebo pästných súbojoch zažiť. Euphoria má vplyv na každú jednu postavu v hre, takže som si istý, že len samotné hranie sa s euphoriou vám zaberie niekoľko hodín. Strkanie ľudí do rýchlych okolo idúcich áut alebo na koľajnice pod prichádzajúci vlak naberá nový rozmer.

Ale späť k misiám. Okrem hlavných misií vás čaká aj kopa vedľajších. Vlastne ono sa často ani nedajú nazvať misiami, skôr takými minihrami. Podobne ako v San Andreas môžete chodiť s priateľmi zahrať bowling, súťažiť medzi sebou v hádzaní šipok, ísť sa spolu najesť do reštaurácie, alebo keď sa vám bude chciet (aj keď asi sa veľmi nebudete prekonávať), tak vám nič nebude brániť vybehnúť si do striptízového klubu, kde si môžete užívať pekné ženy a ich erotické tance. Čím viac im zaplatíte, tým pôsobivejšieho tanca sa dočkáte. Takže po prvom tanci neodchádzajte a skúste čo to spraví, keď si trochu priplatíte :) Ale skutočným klincom programu je možnosť ísť sa s niekým opiť. V spojení s Euphoriou sa dočkáte predstavenia, na ktorom som sa vždy neskutočne bavil, bez rozdielu, či to bolo prvý alebo desiaty krát. Jednoducho sledovať dvoch ožranov potácajúcich sa po chodníku, váľajúcich sa po zemi po zakopnutí do každej menšej nerovnosti je niečo neskutočné. Ešte keď vám do toho začne kamarát vyspevovať tak je dielo dokonané a každý musí uznať, že chalani z Rockstaru skutočne vedia, ako zabaviť človeka. Pri každej z týchto mini úloh získavate u priateľov rešpekt a ste stále väčší kamaráti. Neskôr, keď vedia, že vám môžu veriť, vám poskytnú ich menšie služby. Medzi ne patrí odvoz autom alebo vrtuľníkom, možnosť pripevniť na auto bombu alebo dokonca privolať kamaráta s autom, v ktorom má takú "menšiu" predajňu zbraní.

Tieto stretnutia a aktivity organizujete pomocou mobilného telefónu, ktorý dostanete hneď pri prvej úlohe s Romanom. Rovnako ako v realite, tak aj v tu hneď uznáte, že sa skutočne jedná o jeden z najlepších a najužitočnejších moderných zariadení súčastnosti. Veľkú úlohu zohrá aj pri hlavných misiách, kedy pomocou neho musíte informovať priateľa o prichádzajúcom nebezpečenstve, prípadne dostanete za úlohu fotiť ľudí na basketbalovom ihrisku a následne získanými fotkami hľadať určitú osobu. Taktiež budete mať možnosť zavolať na 911 a privolať si policajtov, sanitku alebo hasičov, podľa toho, čo práve potrebujete. Ale mobilom to nekončí. Novinkou v novom GTA su aj internetové kaviarne v ktorých si môžete cez internet nájsť napríklad novú frajerku. Okrem frajeriek budete dostávať rôzne maily, pracovné ponuky, budete si môcť prečítať najnovšie novinky o dianí v Liberty City a tak podobne. Jednoducho mobil a telefón budú hned po autách a zbraniach vašími najpoužívanejšími vecami. A to som si pri San Andreas hovoril, že nás už v GTA sérií nemá čo prekvapiť.

Ešte stále sa vám nezdá, že je GTA IV do posledného detailu prepracovaná hra? Nie? Že ešte stále môže mesto pôsobiť sucho a nudne? Ničoho sa nebojte! Vedľa spracovania života v meste v novom GTA pôsobia predošlé časti ako nepodarené, nudné hry v ktorých sa dokopy nič nedeje. Jednoducho keď uvidíte tie aktivity ľudí a takmer až dokonale fungujúci svet, tak sa vám k predchodcom bude len veľmi ťažko vracať. Často môžete spozorovať ako chlapík opravuje vedľa cesty motor pokazeného auta, prípadne vykladá nákup z kufra. Kriminálnici sa naháňajú s policajtami, pre ktorých po dolapení príde policajné auto a zločincov odvezú na policajnú stanicu. Môže sa stať, že sa chodec bude snažiť prebehnúť cez cestu, ale počas toho ho zrazí auto. Okolo idúci v tom momente vyťahuje telefón a volá sanitku, prípade budete počuť komentáre v štýle "Sakra, kde mám ten telefón aby som si to odfotila?" a podobne. Ale toto všetko neplatí len pre chodcov. Raz som sa stretol aj s prípadom, kedy sa dve autá zrazili, jeden vodič vytiahol z auta druhého vodiča a začali sa medzi sebou biť. Jednoducho život mesta je spracovaný priam majstrovsky.

Takto prepracovaný svet by nemohol fungovať bez kvalitnej umelej inteligencie. Ľudia na vás reagujú tak ako v skutočnosti. Keď rýchlo utekáte po chodníku, tak po vás všetci pokrikujú, že kam sa tak ponáhľate. Keď na nich namierite zbraňou, tak spanikária a s krikom utečú. Toto sa dá veľmi dobre využívať aj pri kradnutí vozidiel. Stačí sa postaviť pred auto, namieriť vodičovi na hlavu a vozidlo je hneď bez vodiča. Občas sa ale svojích nablýskaných miláčikov nechcu vzdať a tak sa radšej sklonia, dúfajúc, že ich necháte na pokoji. Či im na to odpoviete strelou do hlavy alebo im pomôžete s vystupovaním je už na vás. Pri prvej možnosti sa môžete dočkať veľmi nečakaných situácií. Napríklad raz ma nahánali policajti a ja som potreboval rýchlo auto. Za behu vyťahujem zbraň, mierim vodičovi na hlavu, ale kedže nemám zrovna veľa času, tak nedávam vodičovi ani možnosť opustiť vozidlo a udeľujem mu ranu medzi oči. A v tom sa to stalo. Mŕtvemu vodičovi padá noha na plyn, auto sa neovládateľne rozbieha v plnej rýchlosti oproti mne, odskakujem na bok a už len sledujem ako auto berie so sebou všetko čo mu stojí v ceste, vrátane policajta, ktorý ma ešte pred pár sekundami naháňal.

Ešte by som mohol veľmi dlho písať o rôznych situáciach, ktoré som zažil, ale nechcem vás zas pripraviť o všetky prekvapenia hneď pri recke. Poďme sa radšej pozrieť na technické spracovanie, ktoré je na veľmi slušnej úrovni. Dočkáte sa prepracovaných výbuchov, pekných odrazov od naleštených vozidiel, dynamických tieňov, ktoré sa plynule premiestňujú ulicami, striedania dňa a noci, kvalitnej fyziky a deštrukcie vozidiel a tak podobne. Bohužiaľ, teraz sa dostávame ku kameňu úrazu celého GTA IV... a keby len kameňu. Rovno celej hory. Aby ste si väčšinu z týchto efektov užili v lepšej ako minimálnej kvalite, budete potrebovať štvorjadro, výkonnú grafickú kartu a veľa gigabajtov ram. Zahrať si na plných detailoch je v podstate nemožné. Nie zrovna každý má v PC dvojgigovú grafickú kartu. Totiž na chod v plných detailoch si hra vyžaduje cez 1,5 Giga VRam, bez ktorej sa dočkáte nepríjemného swapovania. Ale ak máte výkonnejší počítač, tak vám nič nebude brániť v užívaní si vcelku slušnej grafiky aspoň v High (maximum je Very High) detailoch s medium textúrami.

Okrem kvalitného technického spracovania ponúka aj veľmi kvalitný zvukový doprovod. Kopa pesničiek vo forme rádia počas cestovania mestom v aute je pri GTA sérií klasika. Na svoje si príde snáď každý. Dočkáte sa kvalitného rocku, electra, rapu, klasiky alebo dokonca aj čisto ruského rádia (až na komentáre medzi pesničkami). Takže vám budú hrať kapely ako Ruslana, Marakesh, Queen, Black Sabbath, Unkle, Iggy Pop, Smashing Pumpkins, ZZ Top a podobne. Ale ak by sa vám náhodou nepáčili, tak vám nič nebude brániť hodiť si tam vlastné mp3 a počúvať svojích obľúbených interpretov. Hudba ale nieje všetko. Veľmi ma prekvapilo aj neskutočne veľa dialógov, pri ktorých sa aj hry ako je Mass Effect môžu hanbiť. Práve vďaka týmto dialógom vedľajšie úlohy ani náhodou neupadnú do stereotypu. Veď v podstate polovicu môjho hracieho času (tj. asi 20-25 hodín) zaberalo len vyvážanie sa s kamarátmi, kedy som sa vždy dozvedel nové veci o ich živote, o tom aké majú problémy, čo všetko zažili a podobne. Nikdy sa neopakovali. Dokonca aj počas hlavných misií, keď som opakoval nepodarenú misiu, sa počas prevozu kolegov menia rozhovory medzi postavami. Jednoducho dabing, diálogy a všetko okolo toho je zvládnuté na jednotku s hviezdičkou.

Ale ak je v GTAIV niečo naozaj nové, čo sa v sérií ešte nikdy neobjavilo ani okrajovo, tak je to multiplayer. Na to, že je to prvé GTA s multiplayerom, je veľmi dobre zvládnutý. Pred vstupom do MP si môžete nadizajnovať svoju postavu podľa vlastných predstáv. Vyberiete si pohlavie, účes, farbu vlasov, okuliare, tričko, nohavice a môžete sa pustiť do akcie. Čaká na vás celkovo 15 módov, ktoré zahŕňajú klasický Deathmatch a Team Deathmatch, závody na autách, na člnoch, alebo na motorkách, jedna coop misia, Cops n Crooks, kde medzi sebou bojujú policajti a mafiáni, Free Mode a kopa ďalších. Ešte pred vstupom do zápasu sa dá nastaviť hustota premávky, typ zbraní, ich počet a ďalšie veci, podľa ktorých si nastavíte zápas presne tak ako vám to vyhovuje. Multiplayer sa mi veľmi páčil a bavil som sa pri ňom minimálne tak dobre ako pri singleplayeri.

Tak a dostávame sa k záveru. Najnovší diel GTA série musím veľmi pochváliť. Škoda len tej horšej optimalizácie, bez ktorej sa jedná o takmer dokonalé dielo. Celkovo je ale port z konzol veľmi kvalitný. Ovládanie na myške a klávesnici si neviem lepšie ani prestaviť, PC verzia dostala možnosť nastaviť si niekoľkonásobne väčšiu premávku, takže na mŕtve mesto z konzolovej verzie rovno zabudnite. Taktiež máme vyššiu dohľadnosť a kvalitnejšiu grafiku. Nemôžem nespomenúť aj možnosť ukladania si niekoľko sekundového klipu. Takže na úplný záver len toľko, že ak máte dostatočne kvalitný hardvér, tak neváhajte. GTA IV rozhodne nesklamalo. Ponúkne dlhé hodiny skvelej zábavy, či už v singleplayeri, tak aj v multiplayeri. Nebyť tej optimalizácie, tak by som možno neváhal ani nad absolútnym hodnotením. Ale takto bohužial "len" 9 z 10.

plusy
- spracovanie života v meste
- veľa dialógov a výborný dabing
- soundtrack
- hrateľnosť
- euphoria
- mobil
- a ešte veľmi dlho by som mohol písať

mínusy
- optimalizácia
istota je brokovnica
ženy radšej na motorkách nevozte
výbuchov si užijete požehnane
Na nové modely je radosť pozerať
Na závody sa bez poriadneho auta neoplatí chodiť
Spracovanie mostov je špičkové
Aj interiér je veľmi kvalitne spracovaný
Bez motorky by to išlo len veľmi ťažko
Nezabudnite si priplatiť :)
práca ako každá iná
taxikári majú sezónu
Na maximálnych detailoch to naozaj nevyzerá zle

napísal Eduardo 30.7.2009



Páči sa mi!

9.0
GTA IV

Xbox 360
PC
PS3

Vývoj: Rockstar Games / Rockstar North
Štýl: akčná adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 29.4. 2008
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17926)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk