GTA IV

Rockstar Games nám znovu naservírovali hru, ktorá sa zapíše do dejín histórii hier. Prečo? Skúste skombinovať dokonalú mestskú akciu a adventúru a čo z toho vznikne? Akčná adventúra.

PC
pridal aDQo2811 11.5.2010 o 13:19 pod používateľské recenzie

9.0


                      Plusy                                                          Mínusy
      -Grafické spracovanie                                      -Otrasne zoptimalizované

      -Liberty City                                                     -Dlhá inštalácia

      -Niko

      -Rádia vo vozidlách

      -Príbeh

      -Bohaté možnosti

Na začiatok

Rockstar Games nám znovu naservírovali hru, ktorá sa zapíše do dejín histórii hier. Prečo? Skúste skombinovať dokonalú mestskú akciu a adventúru a čo z toho vznikne? Akčná adventúra. A o, čo vlastne by malo ísť v takej akčnej adventúre? O príbeh hodný filmového spracovania a k tomu nevyprchávajúcu zábavu. A akým smerom sa vydala gta séria? Presne týmto. Už od začiatku série bola zábava na vrchole a to všetko okoreňovalo aj veľa vtipov. No, zásadný prevrat nastal vtedy, keď sa prešlo zo strategického pohľadu na pohľad z tretej osoby. A prospelo to sérii? Určite áno. Ak ste hrali Gta San Andreas, presnejšie predchodcu tohto skvostu, tak ste určite spozorovali napínavý príbeh a zaujímavé možnosti hlavnej postavy. Tentoraz sa vracia jeho pokračovanie v plnej sile a snaží sa ho predbehnúť. Podarí sa mu to?


O čo tu vlastne ide?

Náš nešťastný Niko sa vracia do Ameriky s pocitom, že mu tam bude lepšie než v Rusku, no opak je pravdou. Jeho brat Roman mu natrepal do hlavy to, že sa mu tam žije nad úroveň, že má veľkú vilu a v nej veľa báb a v jeho garáži má samé drahé mašiny, no nie je to až taká pravda ako si Niko myslel. Roman žije v malom bite plného švábov a hmyzu a k tomu si zarába tím, že má taxikársku službu. A navyše má Roman samé dlhy a dlhy. A tak sa náš Niko dostáva do poriadnej kaše.

Celý tento guláš okoreňuje aj hromada vtipov a plno humoru, síce hra už nemá taký komixový štýl, ako San Andreas, ale hru to nijak neposunuje na úroveň vážnej hry bez štipky humoru. Autori určite premýšľali nejaký ten piatok nad celou štruktúrou príbehu a rozhodne ho neodflákli, práve naopak. Všetko do seba zapadá ako rubíková kocka. Dokonca sa môžete v hre rozhodovať a podstúpiť tím závažné zmeny v príbehu. Ako v každej poriadnej strielačke, si poriadne zastrieľame, niektorý herný hrdinovia nie sú zvyknutý na zabíjanie, ako v nejednej hre. Roman nevie, že Niko sa vrátil len kvôli nemu do Ameriky, ale aj preto, že jeho jednotku niekto vo vojne zradil a Niko sa dozvedel, že býva presne tam kde Roman presnejšie v Liberty City. Keďže Niko bol vo vojne, tak je zvyknutý na zabíjanie, čo pre neho nie je žiadny problém.

Liberty City

Autori sa značne inšpirovali mestom a presnejšie New Yorkom, škoda, že ho nemohli aj tak nazvať, miesto toho ho nazvali  Liberty City. Veď určite by si mesto taký názov zaslúžilo a to aj preto, že v meste nájdeme rôzne pamiatky, čo sú aj v skutočnosti v New Yorku a o tom svedčí napríklad aj socha slobody alebo námestie Times Square. Okrem otvorených priestorov si dakedy zastrieľame aj vo vnútorných obydliach. Autori presne odhadli New York a všetko, čo k nemu patrí. Ulice sú plné ľudí a áut, veľké letiská a samozrejme policajti a zlodeji sú na dennom poriadku, ako aj v skutočnosti.

Určite každého poteší, že po tomto senzačnom meste sa budeme môcť previesť na aute alebo motorke, po prípade na helikoptére alebo lodi. Keď som sa už dostal k dopravným prostriedkom, tak nemôžem nespomenúť rôzne modely áut, ktoré sú väčšinou kópiu reálnych áut. Veľká škoda je to, že veľa možností oproti predchodcovi vynechali. Napríklad taká úprava vozidiel, alebo sa pekne previesť cez celý ostrov na stíhačke. Ale zas je prijemná správa, že tieto veci nevynechali na darmo, vyhradzuje to veľa iných možností. Napríklad realistické stvárnenie búračiek, alebo konečne krycí systém, ktorí v hre veľmi chýbal. Aj kvôli tomuto sú tentoraz prestrelky živé, ako nikdy predtým


 

Arzenál zbraní

Zlou je zas to, že oproti predchodcovi vynechali veľa dobrých zbraní. Ako napríklad raketomet alebo plameňomet, ale to všetko vynahradzuje perfektné stvárnenie zbraní. Síce tu veľa zbraní chýba, ale stále je to slušný počet, ktorý siaha až po väčšie číslo než 20. Dobrou správou je aj to, že funkcia zbraní je tentoraz veľmi realistická, tím napríklad myslím kombináciu AK47+ vodič v aute= hlasné zatrúbenie a veľká krvavá škvrna na čelnom skle.

Zaujímavé možnosti

Tých je tu veľmi veľa, tak ich teraz pekne vymenujem. Ako aj v predchodcovi tu máme možnosť kúpiť nový dom, alebo získať nejaký od priateľa. Tentoraz tu nemáme garáž, ale len príjazdovú cestu na odloženie auta. V novom a krásnom dome máme veľkú ponuku možností. Môžeme si ľahnúť spať, pozrieť čo je nové v televízii, ísť na internet a následne surfovať, ako aj v skutočnosti. Pri niektorých misiách dokonca využijeme niečo, ako zoznamku, kde sa zoznámime s cieľom, ktorý máme zabiť, prehovoríme ho na stretko a potom už len ,,bam“. Na zoznamke si môžeme nájsť aj priateľku, ktorú môžeme pozvať na večeru, do klubu a podobne. Aby sme sa našej priateľke páčili, tak potrebujeme mať aj dobre oblečenie a tak si môžeme do obchodu zbehnúť pre nové tepláky. Oproti San Andreas je táto zložka značne orezaná. Ostatné si nechám pre seba, ale určite sa budete vyžívať v tej kreativite ktorú podáva táto hra.

Hrateľnosť

Ovládanie je proste božské. Ani pri tejto zložke my nedá neporovnať túto zložku s predchodcom. Ovládanie auta alebo motorky nemá chyby a určite si ho užijete. Hlavne jazdenie po zadnom je dokonalý zážitok a následne ,,tresnutie“ o zem a okamžitá smrť vás uchváti v plnej miere. Veľmi dobrým zlepšením je, že konečne nemusíme ísť cez žltú šípku do budovy ale stačí len prejsť cez dvere a oni sa otvoria. Dokonca môžeme na vozidle prejsť do hociktorého obydlia či už vlastného domu alebo nemocnici.


Fyzika

Toto je asi najvyspelejšia časť celej hry. Fyzika objektov funguje veľmi dobre, keď nabúrame do brány na motorke tak odletíme 2 metre dopredu, ak narazíme do človeka na ulici tak odletí do výšky a rôzne sa vrtí, konečne to nie je tak ako v San Andreas, ak neviete tam to bolo tak, že keď sme zrazili nejakého človeka tak sa automaticky skoval pod auto. Proste, ak budete niekde počuť, že fyzika v gta 4 je otrasná tak namietajte.

Dobrý či Zlý?

Hra nám žiadne zábrany nekladie, keď chceme zabiť tam toho tak ho zabijeme, keď budeme chcieť kúpiť tento dom tak ho kúpime. A tak isto to platí aj o rozhodovaniach v príbehu, môžeme byť zlí a chladnokrvne zabíjať alebo môžeme dať aj druhú šancu. Rozhodnutie je len na tebe.


Multiplayer

konečne spravili aj plnohodnotný multiplayer a je veľmi dobrý. Jediným mínusom je to, že to nejde na neoriginálnej hre. Ale mne to neprekážalo, veselo som hral z mojej krásnej originálky. Ale mám aj dobrú správu, že vraj istá skupina programátorov pracuje na neoficiálnom multiplayeri do hry, ktorý sa bude podobať tomu zo San Andreas. Dobrou správou je, že to pôjde aj bez originálnej hry, takže zas budú servery preplnené hráčmi ako pri San Andreas. Hru môžu hrať naraz  až 16 hráči. Hra mutliplayerom sa rozdeľuje na viaceré módy nájdeme tu:

Free mód- V tomto móde budeme normálne behať po meste a zabíjať ostatných.
Deatmach- V tomto móde budeme zabíjať tú druhú stranu, všetci proti sebe.
Team Deatmach- To isté ako Deatmach, ale budeme bojovať v tímoch.
Policajti a Zlodeji- V tomto móde sa rozdelia hráči na dva tímy, na policajtov a zlodejov, zlodeji sa budú snažiť dostaviť na určité miesto a policajti ich pri tom zastaviť.
Dovez auto V tomto móde sa budete predbiehať v tom, kto bude mať väčšie skóre za dovezené autá.


Hudba

Na hudbu tu narazíme podobne, ako v predchodcoch, pomocou rádia. Rockstar Games spravili výbornú prácu a najlepšou stanicou je asi Vladivostok, tu si vypočujeme rôzne Ruské skladby. Každý fanúšik hudby si tu nájde niečo svoje. Tí ktorý majú radi latinsko americké skladby si isto nájdu svojho favorita. Tí ktorý majú radi tvrdý rap, pre tých tu tiež niečo je, proste Rockstar Games v tomto nemá konkurenciu.


Zvuky

Zvuky v tejto hre sú asi najreálnejšie aké som kedy v hre počul. Všetko sa chová, ako v skutočnosti, keď narazíme s autom do steny tak počujeme ako nám bachnú sklá, keď zatrúbime na aute tak počujeme reálny zvuk trúbky. Proste tejto zložke nemám čo vytknúť.


Grafické Spracovanie

Grafické spracovanie je naozaj úchvatné, ale na úkor veľkých požiadavok na hardvér. V tej dobe asi tú hru nikto nerozbehal na úplnom maxime, ale teraz v pohode. Keď si dáme grafické možnosti na low tak grafika pôsobí doslova strašne. Viď rozmazané textúry a podobné veci. Miesto toho mohli ponechať kvalitu aj na nízkych detailoch a možnosť vypnutia tieňov, ktoré všetko len zbytočne zaťažujú.

Záverečný verdikt

Celkovo je Grand theft Auto 4 vynikajúci počin. Majstri v Rockstar Games zas predviedli, že vo svojom remesle nie sú ani z ďaleka najhorší a vedia spraviť kvalitnú hru. Ak si hru chcete kúpiť, tak odporúčam si rovno kúpiť aj datadisky Episodes from Liberty City, za výhodnú cenu 900sk.

čo čumíš vole?!

napísal aDQo2811 11.5.2010



Páči sa mi!

9.0
GTA IV

Xbox 360
PC
PS3

Vývoj: Rockstar Games / Rockstar North
Štýl: akčná adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 29.4. 2008
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk