Colin McRae Dirt 2

Ak patríte medzi bláznov, ktorým jazdenie na klasických okruhoch (hoci len virtuálne) nezvýši tep ani na úroveň vedomia a namiesto vône spálenej gumy prilepenej na asfalte máte radšej zvuky blata špliechajúceho na všetky svetové strany, tak mám pre vás jeden dobrý tip – Colin McRae Rally Dirt 2.

PC
pridal mino_79 15.5.2010 o 1:56 pod používateľské recenzie

9.0


Pripravte si suché ponožky, aspoň 3 sady nových stieračov a ak ste Kimi Räikkönen, tak aj kvalitnú lopatu na vyhrabávanie sa zo snehu... :-) Pardon! Tú v tejto hre bohužiaľ nebudete potrebovať. Dokonca ani dáždnik vám nebude chýbať, zato pár dobrých gumákov si nezabudnite pribaliť.

Ale poďme poporiadku. Dirt 2 má svojskú festivalovú atmosféru, na ktorú si ortodoxní simulátoristi budú musieť cez škrípajúce zuby zvykať. Začína to už konzlovým menu, ktoré je riešené akoby first person pohľadom vás samých v koži jazdca, pričom „základňu“ tvorí váš obytný príves. V každom kúte nájdete niečo pre seba, na stenách visia plagáty s odkazom na multiplayer, vedľa v kúte si môžete pozrieť svoje osobné štatistiky a progres v zdolávaní achievmentov, ale najviac vás určite bude zaujímať váš pracovný stôl s mapou kontinentov a lokáciami všetkých možných podujatí. Na začiatok máte len jednu ponuku, ktorú musíte prijať. Postupom v hre sa vám na mape zobrazia ďalšie lokácie a preteky, z ktorých si môžete ľubovoľne vyberať. Jedinou podmienkou je vlastnenie auta so zodpovedajúcim výkonnostným upgradeom.

A tu sa dostávame k podstate progresu v kampani... Za absolvované preteky a konkrétne umiestnenia v nich dostávate skúsenostné body, ktorými si zvyšujete osobný level a za ktoré vám na mape pribudnú vždy nové preteky. Zároveň ale dostávate aj finančnú odmenu, a za nazbierané peniaze si kupujete nové autá a hlavne upgradujete ich na vyššiu úroveň. Úrovne upgradu sú tri: Rookie, Pro a All Star. Takisto úrovne všetkých pretekov sú takto odstupňované, čiže bez auta s konkrétnym upgradeom si takúto úroveň nezajazdíte. To je pri hre značne motivujúci prvok a núti vás to čím skôr a čím viac zarobiť, aby ste sa dostali na ďalšie miesta.

Tých je v hre neúrekom, aj keď po čase zistíte, že aj napriek dostatočnému množstvu lokácií je počet tratí dosť malý. Pri napĺňaní kampane to vadiť nebude, lebo popri zmene prostredí a typov áut je tu aj dostatočná rôznorodosť druhov pretekov ako takých. Po prejdení kampane si ale určite tak ako ja obľúbite jednu sféru pretekov (u mňa rally a trailblazer) a tam zistíte, že počet tratí nie je nijak zvlášť oslňujúci. V každom konkrétnom mieste je v podstate len jedna dlhšia trať pre daný typ auta, ktorá sa opakuje v pár verziách – celá, rozdelená na 2 kratšie, prípadne sa jazdí v opačnom smere. Hra ale napriek tomu ponúka zábavu na dlhé hodiny, lebo prejdenie kampane vám zabierie dostatok času, hlavne ak si zvolíte nie najľahšiu obtiažnosť.

Každé z miest na mape ponúka určitý počet pretekov s konkrétnymi cieľmi a každé je zamerané na určitý typ áut. Kým v Baja California je to skôr zameranie na veľké off-roady a buginy, v L.A., Japonsku a Londýne sú to rally cross autá, v Chorvátsku, Malajzii, Číne a Maroku si zajazdíte na rally autách, Utah je čisto zameraný na trailblazer. Keď sme už pri tom, pozrime sa bližšie čo tieto pomenovania vlastne znamenajú...

Rally – toto predstavovať zrejme netreba. Je to jazda z bodu A do bodu B s pomocou vášho co-pilota, ktorý Vás naviguje a v predstihu vám dáva vedieť aká zákruta práve nasleduje (no... občas sa mu podarí aj 5 minút po 12-tej, za čo by ste ho vašou dolámanou nápravou najradšej ubili, to ale bohužiaľ nejde) :D

Rally cross – to sú autá podobné rally autám, ale odľahčené o svetlá a celkovo sklenený materiál. Podstata rally cross pretekov je v pretekaní na uzavretom špeciálnom okruhu, ktorý je zmesou asfaltu a nespevnenej časti, pričom sa preteká koleso na koleso s ostatnými súpermi. Celé to má taký štadiónový nádych a divácky atraktívny formát. Adrenalínu, strkaníc a pokrčených plechov si tu užijete dostatok.

Trailblazer – sú tiež stroje podobné rally autám, ale špeciálne upravené na túto disciplínu. Najväčší rozdiel je v absencii co-pilota a teda ani sa nemôžete spoliehať na jeho poznámky. Je to tiež pretekanie na trase z bodu A do bodu B na čas, ale trate sú o poznanie širšie a rýchlejšie než trasy pre preteky rally. Musíte sa tam spoliehať na svoje reflexy a naučiť sa sledovať mapu, aby ste vedeli čo vás najbližšiu chvíľu čaká. Osobne sa mi táto disciplína zdala byť najväčšou výzvou, ale aj najviac má bavila. Autá už na pohľad vyzerajú dravo a rýchlo, trochu mi charakterom pripomínajú špeciály pre preteky Pikes Peak, aj keď nie sú vizuálne až také extrémne.

Stock Baja – sú v podstate sériové off-roady upravené na pretekanie. Zajazdíte si s nimi trasy cez otvorenú krajinu, pričom sa jedná o preteky s hromadným štartom a teda súbojmi s ostatnými súpermi na trati. Tieto trasy sú na pár miestach rozdelené do dvoch smerov, takže si časom zvyknete využívať skratky a získavať tak pomocou nich cenný čas.

Raid T1, Pick-up Buggie a Buggie- sú si dosť podobné terénne špeciály, prvé sú autami na spôsob špeciálov pre rally Dakar, druhé sú už vlastne  buginy, ale s karosériou pripomínajúcou sériové modely a tretie čistokrvné buginy s minimalistickou karosériou a obrovskými tlmičmi.

V rámci absolvovania kampane vás čakajú aj špeciálne disciplíny... Pri rally crosse ale aj iných pretekoch koleso na koleso sú to preteky na konečné umiestnenie, alebo Last man standing – keď po určitom čase vypadne vždy posledný v poradí a kto zostane na trati najdlhšie je víťaz, alebo Domination – kde nejde o konečné umiestnenie, ale o najlepší čas v danom úseku trate, pričom kolo je rozdelené na 4 úseky a víťazí ten, kto zaznamená najviac najrýchlejších úsekov. Pri tejto disciplíne sa mi osvedčilo dať na štarte ostatným polkolový náskok a potom si v kľude jazdiť svoje bez toho aby sa mi ostatní plietli do cesty. :-) Ďalej je tu v súťažiach rally disciplína Gate crasher, kde sa snažíte zostreliť z trate čo najviac polystyrénových kociek v čo najkratšom čase.

V rámci pokroku kampaňou si vás začnú všímať aj známe pretekárske osobnosti a stávajú sa postupne vašimi priateľmi. Na hru to nemá žiaden veľký vplyv a osobne sa mi nepodarilo ani so žiadnym z nich „rozhádať“ hoci som im neraz v súbojoch na trati porkčil plechy. Vystačia si s kritickým komentom na vašu adresu, ale inak nič. Zrejme ide len o dobrý pocit pre hráčov, aby im lichotila pozornosť celebrít tohto športu. :D Hlavnou tvárou medzi nimi je Ken Block, nechýba ale ani Travis Pastrana, ostatných poznajú len zasvätení a mne osobne ich mená nič nehovorili. :-)

Ak už ste hotoví s kampaňou, môžete skúsiť multiplayer, s ktorým ja osobne nemám skúsensti (som odjakživa zameraný na SP kampane). Takže dúfam, že mi odpustíte ak túto stránku veci z recenzie vynechám. (beztak je dosť dlhá) :-)

Ďalšou možnosťou je pustiť sa do zdolávania súťaží na vyššej obtiažnosti. Ja osobne som väčšinu kampane prešiel na strednej obtiažosti – serious – ktorá bola aj trochu výzvou, ale zároveň som sa vyhol zákysom. Neskôr som to už skúšal na extrémnej a hadrcore obtiažnosti a to už je iná káva.

Týmto sa dostávame k ovládaniu, ktoré musím iba pochváliť. Simulátoristi budú iste frfľať, ale ovládanie v Dirt 2 je veľmi pohodlné a zároveň neuráža jednoduchosťou. Na nižšej obtiažnosti sa môže zdať, že dostať sa do problémov je takmer nemožné, ale len čo na vyššej obtiažnosti pocítite tlak zo stany súperov a ste nútení začať riskovať, začne aj utešene pribúdať vrakov vo vašej štatistike. :-) Iste, ovládanie je trochu arkádové, ale zároveň sa dá spraviť aj pekný karambol a pocit z rýchlosti auta aj straty kontroly nad ním je úplne špičkový. Chybou je jedine model poškodenia, ktorý je taký kompromisný. Vizuálne je spracovaný dobre, ale s reálnym vplyvom na jazdné vlastnosti je to horšie. Aj tu však hra ponúka len to, čo jej autori od nej požadovali. Na druhej strane pôsobí trochu rušivo, že pri pomerne vážnych kontaktoch dochádza len k miernemu vplyvu na jazdné vlastnosti, pri čelnom náraze so stromom alebo skalou vo vyššej rýchlosti už k totálke (ktorá sa dá na nižších obtiažnostiach odvrátiť použitím flashbacku a vrátením času späť). Ale napr. ak sa vám podarí otočiť auto do 20-tich kotrmelcov, môžete po chvíli pokračovať vo väčšine prípadov bez poškodenia. Čiže model poškodenia je hádam jediným rušivým momentom v inak dokonale namixovanej zmesi simulácie a arkády.

Ďalším plusom je optimalizácia ovládania, už dávno som sa nestretol s pretekárskou hrou, ktorá by sa dala tak prirodzene ovládať či už na klávesnici alebo gamepadom. To je dnes svetlá výnimka medzi titulmi, ktoré si bez vytrhania vlasov zahráte už len s volantom a jej veľké plus pre oslovenie širokej masy  hráčov, nie iba zažratých pretekárov.

Ku grafike... tá je jednoducho skvostná... zrejme ešte dodnes najkrajšia racingovka na trhu. Či už efekty svetla, prostredia, alebo kvalita objektov sú na špičkovej úrovní. Úroveň detailov okolia trate je nevídaná, okolité priestranstvá by pokojne mohli posúžiť ako mapy pre kvalitnú FPS-ku. :-) Modely áut sú triedou samou o sebe a za takými dokonalými krivkami bledne závisťou aj Monica Bellucci. :D Čerešničkou na torte je pohľad z kokpitu, ktorý jednak lahodí oku, ale je aj výzvou na jazdenie, hlavne kvôli nádherne spracovanému efektu vody na čelnom skle. Ten je taký návykový, že sa budete zmietať medzi radosťou z reálneho pocitu vlhka (nemyslím na nič neslušné) :-) a frustráciou zo straty orientácie, ktorú spôsobuje. Vzdávať sa ho ale budete len ťažko.

Skrátka vyzerá to celé super a čo je rovnako dôležité, aj sa to super hýbe. Na to čo sa deje na monitore si hra naozaj nepýta veľa a na mojej konfigurácii som si pokojne mohol dovoliť dať všetko na full, iba odlesky áut a detaily stromov som mal na stredných nastaveniach (čo však nijako z atraktivity vizuálu neubralo) a hýbalo sa to v pohode na 50-60 fps. Takže za optimalizáciu grafiky a ovládania 10/10.

Zvuky si tiež zaslúžia pochvalu - dotvárajú atmosféru, ako chytľavý rockový soundtrack v menu a replayoch, tak aj zvuky áut počas jazdy. Niet im čo vytknúť.

Moje hodnotenie... posledný Colin ponúka kvalitnú rally zábavu tak pre ostrieľaných hráčov žánru ako aj pre príležitostných hráčov, pričom nikoho z tohto spektra neurazí a každého má čím osloviť. Celé to podáva v skvelom technickom spracovaní a pútavej kampani. Ako každá hra, aj táto má pár chýb... nevyvážený model poškodenia, upgrade áut je skôr niečím ako kupovaním licencie na pokročilejšie preteky (chýba mu technická špecifikácia  zmien na aute a ani vizuálne sa rozdiel neprejaví) a nakoniec nízky počet tratí pre konkrétne preteky (kto by čakal sériu dlhých rýchlostných skúšok pre rally autá, ten bude trochu zaskočený).

Celkovo však hra ponúka všetko to, kvôli čomu bola vytvorená a tak v rámci tohto pohľadu je moje hodnotenie 9/10.

Hráčom zameraným na výsostne realistické podanie tu bude vadiť viac vecí (od jemne arkádou líznutého jazdného modelu a hrubých možností nastavenia auta, cez príliš efektné prostredia a typy pretekov až po celkovú atmosféru hry) a asi tomu uberú z hodnotenia minimálne zo 2 body. Takým odporúčam vrátiť sa k Richard Burns Rally a čakať kedy k nám dorazí niečo na ten štýl v podobne podarenom technickom spracovaní ako toto. Zatiaľ je však myslím kráľom medzi rally zabávačmi Dirt 2.

Takže niet na čo čakať, ako sa vraví... Najlepší jazdci nemajú muchy nalepené na čelnom, ale na bočnom skle. ;-) Drift on!

Plusy

+ kvalita a svižnosť grafiky

+ optimalizácia ovládania

+ pútavá kampaň a chytľavá atmosféra

+ zabaví vás na týždne

Mínusy

- nevyvážený model poškodenia

- chýbajúci sneh a dážď

Zaplnená mapa veru poteší
3D menu na konzolový spôsom neruší ani na PC
Efekt vody na čelnom skle je vizuálnym zážitkom
Grafickému spracovaniu niet čo vytknúť
Toto už nerozchodíte... ak nemáte v zálohe flashback :-)
Autá z kategórie trailblazer sú "nadupané"
Nádherné scenérie krajiny...
Zopár možností nastavenia auta pred každým pretekom
Rally cross je zábava
Zajazdíme si aj v noci
Buginy sú dosť prudké a neposlušné
Chorvátske serpentíny
Spolujazdec občas nestíha
Pravá festivalová atmosféra pri prejazde cieľom
Správny smer môže ušetriť čas...
Ešte sme nevyschli a už zasa... :-)
S touto bonusovou strelou prekonáte všetky svoje osobáky.
Japonské ulice...
Nebojte sa štuchancov, inak ich budete len inkasovať
Skoky patria k Rallycrossu

napísal mino_79 15.5.2010



Páči sa mi!

9.0
COLIN MCRAE DIRT 2

PC
PS3
PSP
Xbox 360
Wii
DS

Vývoj: Codemasters / Codemasters
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 8.9. 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19566)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk