Napoleon: Total War

Cisárov život na PC!!!

PC
pridal carny15 30.8.2010 o 13:45 pod používateľské recenzie

9.5


Liberte! Liberte! Liberte!


Takto znie víťazný pokrik francúzkych vojakov počas Napoleonských vojen. A práve týmto obdobím sa zaoberá zatiaľ posledná hra z dielní Creative Assembly Napoleon: Total War.
Ako každý hráč ktorý hral staršie diely Total War vie že základom celej hry bolá dlhá kampaň kde ste si mohli vybrať z viacerých frakcií a mali ste určený jeden ,,svetový cieľ ktorý znel napríklad obsaď 50 území do toho a toho roku,alebo znič tú a tú zem. Tento stereotyp sa trochu stratil pri Rome: Total War kde ste neobsadzovali celú Európu ale len Taliansko a iné krajiny ktorých brehy obmýva stredozemné more. No s ďalším dielom Total War sa táto odbočka od stereotypu stratila a zase sme obsadzovali ako divý. Ďalšia zmena, tentokrát zásadná nastala v roku 2008 keď CA vydali ďalší diel zo série, tentokrát Empire: Total War. Stále tu bol ten cieľ obsadiť všetko alebo nič ale konečne tu bolo aj niečo nové. Konečne sme tu mali príbeh. Áno konečne sme si mohli vydýchnuť a presedlať zo stereotypu na niečo nové. Novú kampaň, pozostávajúcu z 3 častí ktoré na seba nadväzovali rokmi a udalosťami ktoré sa stali v kapitole predtým. Ale ani toto netrvalo dlho a zase nás dostihol stereotyp. Ten nás pekne pomaličky znova napádal. Ale v roku 2009 prišla prekvapivá správa. CA sa rozhodli zase rozšíriť svoju sériu a vydali Napoleon: Total War.





Príbeh Napoleon: Total War je zasadený do ranného novoveku, presnejšie do konca 18.storočia a do začiatku 19.storočia. Príbehová kampaň je rozdelená do 4 kapitol. Hra nás prevedie cez severné Taliansko v ktorom budeme bojovať za slobodu Talianska a vymaníme sa z pazúrov Rakúska, ďalej vyskúšame jazdu na ťavách v horúcom Egypte kde si to rozdáme (myslím na bojovom poli) s Mamlukmi, porazíme Osmanskú ríšu a budeme zabraňovať v postupe  ziskuchtivým Britom a nakoniec zakotvíme napäť v Európe kde budeme čeliť Koalící ktorej hlavnou prioritou je zosadenie Napoleona a zbavenie francúzka od cisárstva. O tom sa rozhodne v samostanej kapitole kde sa postavia proti sebe armády Francúzka a Koalície. A kto odíde ako víťaz a kto ako porazený zaleží len na Vás a na vaších strategických schopnostiach.


Ale kapitoly niesú len o boji. V každej kapitole je určených viacero hlavných historicky presných úloh ktoré po splnení vedú ku úspešnému prejdeniu kapitoly. Hra ale obsahuje aj iné úlohy ktoré sú vedľajšie a niesú povinné ale ich plnenie vám zvyšujú prestíž medzi krajinami a spokojnosť vaších občanov. A práve spokojnosť občanov je dôležitým aspektom hry. Aj v predošlích dieloch totiž nastala situácia ak ste nekonali podľa prosieb občanov, museli ste skôr či neskôr čeliť rebélií. Ale v Napoleon: Total War tu nejde len o malú rebéliu. Tu ide o rýchlo sa šíriacu revolúciu. Naštastie táto revolúcia sa nekoná počas Napoleonovej kampane ale počas kampaní za Koalíciu. A už sa dostávame späť ku stereotypným kampaniam. Našťastie tu stereotyp tak rýchlo nehrozí kedže sa ocitáme v dobách Napoleonskych vojen a ozbrojený konflikt je na spadnutie. Preto musíte počas hry za niektorú z krajín stojacich proti Napoleónovi rýchlo mobilizovať svoje sily, veľmi rozumne uzatvárať spojenectvá alebo ich rušiť, lebo veľmi rýchlo sa môže stať že proti sebe poštvete polku Európy. Preto v kampani za Kofederáciu platí že prvou vecou s ktorou by ste mali začať je nájsť si hlavne silných spojencov. Pretože AI nepriateľov na vyšších obtiažnostiach dokáže narobiť pekné škody.





A dostaly sme sa ku najviac kritizovanej časti všetkých Total War. Je ním AI(umelá inteligencia). V predošlích dieloch Total War sa AI chovala rôzne. Občas len stála na mieste a nechala sa ničiť z diaľky a prehrať mohol len idiot.Ale z času na čas akoby niekto prepol AI a vojaci sa konečne žačali chovať normálne.Bojovali,útočili a nestáli na mieste ako soľné stĺpy. Bohužiaľ autori zrejme AI odstrčili na druhú koľaj a preto tupých vojakov čakajte aj v Napoleonovi. Ale ako som už spomenul vyššie AI na najvyššej obtiažnosti dá pekne zabrať.

Keď už sme pri tých bojoch,všetci hráči si pochvaľujú realisticky pôsobiace boje. Hra sa na bojisku ovláda veľmi príjemne, na ovládanie vám stačí len pár prstov. Skrátka ovládanie sa veľmi nezmenilo od Empire: Total War. Ak ste Empire hrali určite nebudete mať problém osvojiť si ovládanie v Napoleonovi. V predošlom dieli boli hlavnou novinkou a lákadlom námorné súboje. Desiatky lodí ktoré proti sebe stoja v ozbrojenom konflikte bola radosť ovládať. Boje boli velmi realistické a rýchlosť lodi sa menila podľa toho či ste plachtili po smere alebo proti smeru vetra. Samozrejme lodné súboje nemôžu chýbať ani v Napoleónovi. Tu pridali CA malé ale veľmi užitočné vylepšenie. Môžete opravovať loď počas boja. Ale tu si musíte dať pozor. Keď sa loď opravuje nemôže sa ani pohybovať ani útočiť alebo sa brániť.


Konečne sa dostávame ku najviac ospevovanej časti hry. Multiplayer. Keď už máte dosť ostreľovania nehybných cieľov, skúste to proti živím hráčom z celého sveta. Ak ste si mysleli že ste geniálny stratég budete často prekvapený ako vás živí hráči rozprášia ako nič ak nebudete uvažovať logicky. Pôjdem obsadiť ten kopec aby som získla výhodu alebo si počkám na nepriateľa a napadnem ho keď bude postupovať on?. Skrátka multiplayer preverí vaše strategické schopnosti. Máte na výber dostatok máp aby ste prišli nato aký štýl hra vám sadne. Multiplayer je jednoducho kvalitný. A samozrejme nemôžem zabudnúť na najnovšiu novinku v multiplayeri- Drop in battles. Ak hráte kampaň, a máte povolenú možnosť drop in, hra vám automaticky vyhľadá dostupných hráčov ktorý prevezmú úlohu nepriateľa a pekne vám okorenia váš postup kampaňou.





Ďalšou príjemnou novinkou je vylepšený engine z Empire: Total War. Grafika je kvalitná a ostrá, modely jednotiek vyzerajú úchvatne a hra má navyše perfektné efekty, výbuchy a dym z pušiek pekne zahaľuje celé bojové pole. Navyše stúpajúci dym vám zhoršuje viditeľnosť a kompliku situáciu. Engine je kvalitný a rýchly a není problém hru rozbehať na starších strojoch. Dokonca môj laptop je schopný rozbehať hru na medium na stabilnom framerate (15-20).


Ďalšiu vec ktorú musím vyzdvihnúť sú zvuky. Verte mi, streľba z pušiek, do toho výbuchy z diel a krik vojakov vytvárajú vynikajúcu atmosféru Napoleónskych bitiek. Taktiež hudobný podmaz má niečo do seba. Hudba je skvelá a Slovenský symfonický orchester ktorý vytváral hudbu taktiež pre Empire: Total War si zaslúži veľkú pochvalu.


Creative Assembly je známa svojími špičkovými stratégiami ktoré nám spestrujú život už 10 rokov. Každá stratégia bola svojím spôsobom originálna ale v posledných rokoch sme sa stretli s trochu nepriemným pocitom že to som už niekde videl. To ale Napoleon: Total War mení a hra vás vždy s niečim novým prekvapí. Kvalitná kampaň, multiplayer plný zábavy a rýchly engine robí pre mňa (a určite aj pre iných) stratégiu roku.


napísal carny15 30.8.2010



Páči sa mi!

9.5
NAPOLEON: TOTAL WAR

PC

Vývoj: SEGA / Creative Assembly
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26.2. 2010
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk