Mafia 2

Alebo ako sa zrodila legenda.

Xbox360
pridal niedy 14.9.2010 o 8:23 pod používateľské recenzie

6.5


Ambiciózne pokračovanie legendárnej Mafie je po rokoch konečne tu. Avšak namiesto titulu, ktorý mal resp. chcel svojho osem rokov starého predchodcu prekonať, zostal na pol ceste a hráčom sa dostalo riadnej rany pod pás.

Niečo naznačuje už úvodné menu hry čítajúce len štyri položky oproti bohatému menu prvej Mafie. Nuž čo, pustím sa do novej hry. Príbeh sleduje osud Vita Scalettu, ktorého rodina emigruje s prísľubom lepšieho života z rodnej Sicílie do Spojených štátov do mesta Empire Bay. Tu však prichádza kruté vytriezvenie z amerického sna. Otec rodiny musí drieť za pár dolárov v dokoch a väčšinu výplaty aj tak prepije. Vito sa teda už v ranom veku dáva na odvrátenú stranu zákona a to spolu s najlepším kamarátom Joe Barbarom. Jedna ich akcia v miestnom klenotníctve však nevyjde podľa ich predstáv a zatiaľčo Joeovi sa podarí utiecť, Vito je chytený políciou. Aspoň však má na výber - buď si posedí v chládku alebo bude hájiť záujmy svojej vlasti v armáde.

Vito si teda vyberá armádu a v roku 1945 sa dočasne vracia domov, do Empire Bay. Vita doma privíta jeho matka a sestra Francesca, ale aj dlhy jeho mŕtveho otca. Vito sa tak opäť raz dáva dokopy so starým dobrým kamarátom Joeom, ktorý sa medzičasom stihol vyšplhať v kriminálnej hierarchii a prihrá Vitovi prvú prácu. Dvojica postupom kampane šplhá stále vyššie a vyššie. Príbeh ponúka malé aj väčšie zvraty a aj nejaké tie prekvapenia, a i keď ani zďaleka nepôsobí jednoliato ale osekane, patrí k tomu lepšiemu čo na hráčov čaká v druhej Mafii. Ďalšie jeho rozpitvávanie by uškodilo a tak si poďme rozobrať ďalšie prvky hry.

Väčšinu herného času strávite jazdením vo vozidlách a jazdný model patrí k tomu lepšiemu čo Mafia 2 ponúka. Prakticky všetky vozidlá sa dobre ovládajú a dobre sedia na vozovke. Vozový park je, podobne ako v prvom dieli, dobový a do rúk sa vám môže dostať pomalý črep, luxusný športiak či truck. Rovnako ako v jednotke aj v druhom dieli má každé auto obmedzovač rýchlosti, pretože ani v dvojke nemôže chýbať polícia. S políciou však prichádza prvé veľké ale. Chová sa prapodivne. Raz môžete ísť plnou rýchlosťou cez mesto, naviac prechádzať na červené a nič. Inokedy prejdete na červenú a idú vás rovno zatknúť. Jej AI je až príliš agresívna a ak začnú strieľať, len ťažko sa ich zbavíte a pravdepodobne budete musieť kvôli smrti loadovať. Keď sa im snažíte ujsť, sú proste rýchlejší a dobehnú vás. Zlatá dobrá prvá Mafia, kde bola polícia poňatá realisticky. 

Keďže ide o akciu, pochopiteľne nesmú chýbať prestrelky. A keďže ide o modernú akciu hranú z pohľadu tretej osoby, nesmie chýbať systém krytia sa za prakticky akúkoľvek prekážku v hre. Systém krytia sa asi ani nedá pokaziť a aj v Mafii 2 funguje dokonale. Jedným tlačítkom (v xboxovej verzii tlačítko A) sa Vito prilepí za ľubovoľný objekt a už môžete bezpečne z úkrytu obstreľovať nepriateľov. Zamrzí strieľanie naslepo, ktoré sme si mohli vyskúšať s Nikom Bellicom v posednom GTA ale vyložene to nechýba. Či FPS, či TPS, každá dnešná ponúka hru bez lekárničiek s automaticky doplňovaným zdravím a áno, ani druhá Mafia nie je výnimkou. Vitovi sa zdravie dopĺňa automaticky, ale ak je takmer zabitý, na plné doplnenie sa budete musieť najesť / napiť / vyspať, inak si budete musieť vystačiť so žltým ukazateľom zdravia miesto zeleným.

Zbrojný arzenál okrem typického Thompsona 1928 tvorí napr. Colt 1911, samopal MP40 či niekoľko typov revolverov. Nechýba ani pumpovacia brokovnica, granáty či molotovov kokteil. Po škrtaní pravdepodobne zo strany 2K Games zostali zo zbraní na blízko len Vitove päste. Po vstupe do súboja (ktoré tým pôsobia umelo) má hráč na výber slabší a silný úder a krytie. Naviac zhruba v tretine hry prakticky strácajú význam. Naučíte sa kryť a útočít zo zálohy, v súbojoch tak vlastne nemôžete zomrieť.

Pri zbraniach ešte musím vypichnúť jednu vec, ktorá ma v dvojke irituje a to nemožnosť vytiahnuť zbraň v budovách, a to dokonca ani päste (!) . Namiesto toho sa vám dostane trápneho nápisu, že zbrane sa tu nemôžu používať. Takže v budovách nemôžete nikoho ani len udrieť. So zbraňami súvisia ešte mŕtvi nepriatelia, do ktorých po zabití nemožno strieľať a prestáva sa na nich uplatňovať fyzika hry. Áno, je to len drobný detail ale po dohraní GTAIV mi vadí, že sa po zabití zo živých nepriateľov stanú len textury, cez ktoré možno prejsť. 

K tým lepším stránkám patrí aj grafika, ktorá je (minimálne čo sa týka mňa) jednoducho úžasná. Všetko v meste hýri farbami, nič nie je jednotvárne, šedé. Xboxová demoverzia trpela nepríjemnými framedropmi preto som aj k plnej pristupoval pripravený a zmierený s tým čo som videl v deme. Plná verzia veľmi prekvapila, neustále si drží konštantný framerate a framedropy som nezaznamenal (alebo si už nepamätám :) ale myslím že naozaj nie) . Atmosféra mesta je taktiež úžasná, počas hry zaznamenáte aj zopár síce naskriptovaných, ale predsa situácií ako vystrihnutých zo života. Žena nadávajúca na svojho manžela neschopného opraviť auto, predávači predávajúci najnovšie noviny (ktoré síce nemožno kúpiť ale to je len detail :) ) či polícia, ktorá hľadá niekoho vo vašej bytovke. Poteší aj dobový hudobný doprovod v podobe či už troch hudobných staníc v aute alebo v cutscénach.

Patrí sa ešte ohodnotiť český dabing, ktorý sa viac-menej podaril ale zabíja ho nesynchronizácia (v niektorých prípadoch je nesynchronizácia totálna...) slova s ústami postáv a pôsobí umelo a neprirodzene. Nebyť tejto drobnosti , nemal by som mu čo vytknúť. Taktiež hlášky Joea a ďalších pri viac či menej úsmevných situáciách dokážu vyčariť úsmev na perách. Čo sa týka príbehových misií tak vytknúť sa dá len stereotypný začiatok - prebudenie, oblečenie, dostaň sa na miesto zrazu, dostaň sa na dané miesto, dokonči úlohu, vráť sa domov. Taktiež snaha o natiahnutie hernej doby ale niektorých hráčov môže zbytočne otráviť.

VERDIKT: Kampaň, ktorú väčšina hráčov dokončí za menej ako desať hodín sa 2K Czech snažili umelo natiahnuť maličkosťami - zbieraním playmatiek z Playboyov či wanted plagátov alebo detailmi typu: z tej sprchy po spustení tečie voda, ten záchod splachuje, to svetlo sa dá vypnúť / zapnúť. Za blbcov však nie sú hráči ale samotní 2K Czech. Hra mala obrovský potenciál, ale dobrý príbeh, ktorý síce ani zďaleka nepôsobí uveriteľne a fantastická a svojská grafika spolu so soundtrackom neprebijú drobné či väčšie chyby vývojarov (alebo vedenia 2K Games?) a tak Mafia 2 nie je ani zďaleka dôstojným nástupcom svojho o osem rokov staršieho predchodcu.


napísal niedy 14.9.2010



Páči sa mi!

6.5
MAFIA 2

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Take 2 / 2K Czech
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 27.8. 2010
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19566)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk