Nintendo Switch - skúsenosti z používania

V prvom rade chcem upozorniť, že som nikdy nemal, žiadnu konzolu od Nintenda,

Switch
pridal radosquo 28.7.2021 o 7:16 pod používateľské recenzie

V prvom rade chcem upozorniť, že som nikdy nemal, žiadnu konzolu od Nintenda, ak teda nerátam Fake konzoly na "žlté cartridge", na ktoré sa stáli rady na jarmoku v Poľskom Nowom Targu. Čiže som viac-menej nevedel do čoho idem. 

Pred 4 rokmi som mal našetrené peniaze a rozhodoval som sa medzi Nvidia Shield a Nintendo Switch . A keďže som mal čerstvo nový Android box, rozhodol som sa pre Switch.
 
Ale bola to správna voľba?
Určite bola.
 
Nintendo Switch priniesol niečo nevídané - hybridnú konzolu. Konzolu, na ktorej si zahráte v pohodlí domova na TV, ale aj na cestách, zahráte si sami, lokálne s kamarátmi alebo aj online.

Krabica v ktorej sa Switch predáva je pomerne malá a obsahuje samotný handheld, dock, hdmi kábel, nabíjačku s konektorom USB-C, dvojicu joy-con ovládačov, 2 kusy strapov a grip (vysvetlím nižšie, pozn. autora) a samozrejme manuály.

Prvý dojem zo samotného handheldu nie je príliš pozitívny. Ide totiž o dosť vypasený, tučný tablet s dotykovým displejom s uhlopriečkou 6,2 palcov. Rozlíšenie displeja je 720p čiže 1280x720. Konzola je poháňaná čipom nVidia Tegra X1.Vnútorná pamäť na stiahnuté hry má len 32GB, z ktorých si ešte kúsok odhryzne operačný systém. Našťastie je tu slot na micro-SD karty. Na zadnej strane sa dá vyklopiť opierka a konzola tak pekne stojí na stole. Je ale dosť labilná a odporúčam radšej dokúpiť stojan. Spredu pod displejom sú stereo reproduktory. Tie hrajú naozaj silno a čisto. Na vrchnej hrane vľavo je tlačidlo pre zapnutie a vypnutie (prípadne zobudenie a uspanie) konzoly a nastavenie hlasitosti, vpravo je šachta pre cartridge s hrami, áno Nintendo sa vracia ku cartridgom. V pravom hornom rohu vedľa tejto šachty je aj 3,5" jack konektor pre pripojenie sluchátok. Nintendo Switch nepodporuje voice chat cez tento konektor. Slúži len na počúvanie. Pre voice chat vymysleli veľmi nepraktickú aplikáciu pre smartfóny, ktorá zatiaľ podporuje len pár hier a nebudem ju tu už viac spomínať. Na spodnej hrane je  uprostred len USB-C konektor, pre nabíjanie a prepojenie s dockom. Vľavo a vpravo sú potom už len koľajničky pre zasunutie joy-conov.

Samotné joy-cony sú z veľmi dobrých plastov, jemne drsnejší povrch dobre sedí v rukách. Pokiaľ však máte väčšie ruky alebo dlhšie prsty asi si moc pohodlne nezahráte. Joy-cony sú totiž maličké a rozmiestnenie ovládacích prvkov je príliš nahustené na seba. Pokiaľ prejdete na Switch z XBoxu a jeho ovládača, budete určite veľmi zmätení. Rozmiestnenie ABYX tlačítok je totiž poprehadzované v porovnaní s XBox Controllerom, ale dá sa na to zvyknúť. Joy-cony niesú len tak obyčajné ovládače. Nintendo ich totiž vybavilo novinkou, ktorú nazvali HD rumble. Ide o vibrácie, ktoré sú neuveriteľne presné a v prípade niektorých minihier cítite ako by sa vo vnútri ovládača prevaľovali guličky, a pod.
 
V prípade že hráte hru ktorá využíva pohybové ovládanie, a nechcete joy-cony hodiť o stenu, v balení nájdete 2 kusy strapov. Ide o lištu so šnúrkou, ktorú nasuniete na joy-con, následne šnúru navlečiete na ruky, zatiahnete a ovládače ostanú v bezpečnej blízkosti Vašich rúk. Pohybové ovládanie funguje maximálne presne, netreba žiadnu kalibráciu pre každú hru. Pravý joy-con okrem NFC pre amiibo obsahuje aj infračervenú kameru, ktorú zatiaľ využíva len pár drobných hier (medzi nimi napr. 1,2 Switch).
 
V čase, keď som kupoval Switch boli v ponuke len 2 farebné varianty joy-con ovládačov. Sivé a neon - červený a modrý. Dnes už kúpite aj ružový, zelený či žlté.

Ale je tu jedno veľké ALE. Veľké množstvo užívateľov Switchu (hlavne z prvých várok) hlásí chybu páčok tzv drifting. Tá spôsobuje, že aj keď sa páčky nedotknete, postava v hre sa hýbe niektorým smerom, prípadne počas hrania uvoľníte páčku no postava sa hýbe ďalej. Musím povedať, že tento problém ani mňa neobišiel, ale nie je to až také zlé ako zažívajú iní užívatelia. Občas, hlavne v Zelde, sa mi táto chyba objaví, stačí mi len ťuknúť do páčky do iného smeru a všetko sa vráti do normálu

V balení je aj dock. Ten slúži na pripojenie samotného switchu ku TV a nabíjačke. Ide o plastovú kolísku s logom Switchu. Ako som už spomenul handheld má displej s rozlíšením 720p, čiže 1280x720 bodov. Po vložení do docku je rozlíšenie obrazu  na TV 1080p, čiže 1920x180 bodov. Konzolu v TV móde môžete ovládať buď joy-con ovládačmi, prípadne si môžete dokúpiť Pro Controller. Nintendo Switch Pro Controller je klasický gamepad, dizajnovo veľmi podobný tomu z XBoxu. Tento ovládač sa veľmi dobre drži, je z pevných materiálov, podporuje HD rumble, NFC pre amiibo postavičky a všetky ovládacie prvky, ktoré nájdete aj na joyconoch. Nenájdete tu ale infračervenú kameru.

Pokiaľ ale nechcete investovať ďalších cca 60€ do Pro controllera, tak Nintedo do balenia konzoly pridal aj jednú srandičku. Nazvali to Grip a je to vlastne len plastová násada, do ktorej nasuniete joy-cony a vytvoríte si jeden veľký ovládač. Je to fajn drobnosť, ale nerieší to problémy s veľmi nahusto usporiadanými tlačítkami na joy-conoch. Tiež je škoda, že Nintendo nevyrobilo tento grip aj s možnosťou nabíjania joyconov zastrčených do gripu. S touto variantou prišli až Čínske e-shopy, napríklad na aliexprese to kúpite za pár eur. Celkovo je dnes na trhu už veľa rôzneho príslušenstva, pomocou ktorého napríklad ku konzole v docku pripojíte aj dualshock 4 z playstationu 4, sú tu rôzne púzdra, náhrady za pomerne veľký dock, drôtové aj bezdrôtové ovládače (pozor, len tie vyrobené Nintendom majú HD rumble a za to sa oplatí priplatiť)

Celkovo si myslím, že Nintendo Switch je revolučnou konzolou. Tam kde PSP pohorelo, Switch exceluje.
 
Čo sa týka hier, Nintendo sa inšpirovalo konkurenciou a okrem AAA titulov tu nájdete aj obrovské množstvo Indie titulov. Samozrejme nechýbajú first party tituly. Až na pár výnimiek sa ale jedná o remastery starších hier z predchádzajúcich generácií Nintendo konzol. Na tom nie je nič zlé, len keby Nintendo za tieto remastre nepýtalo plnú sumu. Za ceny okolo 59€ ale dostanete jedinečný zážitok z hier, ktoré si nikde inde nezahráte, ak teda nerátam pomaly napredujúci emulátor. Ak sa teda rozhodujete pre kúpu Switchu, musíte si rozmyslieť či Vám táto cenová politika bude vyhovovať. 
 
Nintendo spolu so Switchom spustilo vynovený eShop. Rozdelený je na niekoľko kategórií, kde si môžete nechať odporúčiť hru, prezrieť práve vydané hry, či prezrieť hry ktoré sa na konzolu chystajú. Nechýba záložka s rebríčkom najpredávanejších hier a tiež záložka s práve prebiehajúcimi akciami. First party hry sa tu ale v akciách objavujú len veľmi zriedkavo a zľavy na ne sa pohybujú len okolo 10 - 25%. Launch titulom kraľovala nová Zelda či Mario Kart 8 Deluxe. V pozadí sa zviezla aj hra 1,2 Switch. Pri nej sa ale skôr jednalo o tech-demo na ukážku možností joy-conov. Konkurencia takéto hry vydáva zadarmo (viď Astros Playroom na ps5). Nintendo si za 1,2 Switch vypýtalo plnú sumu. Čím ju nepriamo odsúdilo ku neúspechu. 
 
Našťastie je ale konzola zaujímavá aj pre third party vývojárov a tí už na konzolu priniesli porty svojich AAA multiplatformových hier. Spomeniem napr. Ubisoft, ktorý na Switch preportoval už niekoľko Assassins Creed hier a vytvoril tiež veľmi zábavnú Switch exkluzivitu Mario+Rabbids, 4A games na Switch priniesli prvé dve Metro hry a hovorí sa aj o tretej, Bethesda na Switch vydala dve posledné Wolfenstein hry alebo aj obe Doom hry + reedície Doom 1, 2 a 3. Podľa mňa je ale jednoznačne najzaujímavejší port hry Zaklínač 3. Ten sa naozaj podaril. 
 
Zvláštnym a celkom zaujímavým príslušenstvom ku Switchu je Nintendo Labo. Ide o kartónové príslušenstvo, ktoré si sami musíte poskladať. Následne do neho osadíte joy-cony a hráte pribalené hry. Aktuálne je k dispozícii viac variant. Ja som otestoval Vehicle kit. Ten už dostal podporu aj v iných hrách, napr. v Mario Kart 8 Deluxe. Labo tak ponúka 2 typy zábavy v jednej "krabici". Jedna pri skladaní tzv toy-conov a duhá priamo hraním hier. 
 
Je vidno, že Nintendo má ešte s konzolou veľké plány, svedčí o tom vydanie Lite verzie Switchu bez odnímateľných joy-conov a bez docku a teda aj bez možnosti pripojenia ku TV.
Dlho sa očakáva ohlásenie Pro verzie so silnejším hardwerom, no dostali sme zatiaľ len verziu s väčším OLED displejom. Nintendo nesklamalo. Svedčia o tom aj predaje, ktoré už dávno tromfli predaje predchádzajúcej generácie. 
 
Keď to mám po tých pár rokoch používania zhodnotiť, Switch má čo ponúknuť. Pokiaľ ale chcete hrať AAA hry v 4k a 60 FPS, Switch nieje pre Vás. Pokiaľ ale prekusnete cenovú politiku Nintenda a hľadáte trochu iný herný zážitok alebo chcete hrať hry na cestách Switch je tá správna voľba. 

napísal radosquo 28.7.2021



Páči sa mi! (+15)

NINTENDO SWITCH - SKÚSENOSTI Z POUŽÍVANIA

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk