Titanic: Adventure Out of Time

Aj napriek dnešným graficky a zvukovo prepracovaným hrám sa oplatí aspoň niekedy si zahrať starú dobrú klasiku, ktorej cieľom nie je práve vystrieľanie ozbrojených mužov s granátmi. Hru, ktorá má vynikajúco spracovaný príbeh, ktorý sa odohráva na dodnes zaujímavom mieste. Hra "Titanic: Adventure Out of Time" je takou hrou.

PC
pridal Luky3451 6.3.2011 o 9:35 pod používateľské recenzie

9.0


Popri dnešných akčných strieľačkách je pre niektorých celkom príjemnou záležitosťou zahrať si aj takú hru, ktorá síce nemôže ohúriť tak skvelou grafikou a predsa dokáže vyvolať obdiv a skvelý pocit. Stačí sa len vžiť do zaujímavého príbehu, ktorý sa navyše odohráva na palube azda najslávnejšej lode na Zemi, zaoceánskom parníku RMS Titanic.

Hra bola uvedená na trh 12. novembra  1996, vyvinutá dnes už neexistujúcou počítačovou spoločnosťou Cyberlix. Na trh ju v USA uviedla spoločnosť GTE Entertainment a v Európe spoločnosťou Europress.

Príbeh sa začína počas druhej svetovej vojny v Londýne, kde hlavná postava hry, Frank Carlson spomína na neúspech svojich dvoch najdôležitejších misií v živote. Jedna sa odohrávala na palube Titanicu v roku 1912 a druhá na vzducholodi Hindenburg, ktorá v roku 1937 zhorela a zabila 36 ľudí. Pri bombardovaní Londýna Nemcami ale dostane príležitosť zmeniť súčasnosť a zabrániť vojnám práve misiou na Titanicu.

Doslova sa presunie späť v čase na Titanic do chladnej noci 14. apríla 1912. Tu má za úlohu získať veľmi cenný obraz od neznámeho nemeckého autora Adolfa Hitlera a tzv. Rubáiyát Omara Khayyáma, čo je nesmierne vzácne dielo perzskej poézie. Carlson a jeho nadriadená Penny Pringleová(chybne umiestnená do druhej triedy) sa snažia zabrániť nemeckému plukovníkovi Zeitelovi získať obraz od neznámeho nemeckého umelca Adolfa Hitlera. Obraz v sebe totiž skrýva  tajný vojenský plán. Zistia, že Zeitel sa pomocou Vlada Demonica, člena srbskej organizácie „Čierna ruka“ kontaktuje s jej ďalším členom, Sashom Barbiconom, ktorý obraz má. A Zeitel mu za obraz ponúka práve Rubáiyát, ktorý chce Barbicon použiť na financovanie „Čiernej ruky“. A aby toho Barbicon nemal málo, pre istotu ukradne aj diamantový náhrdelník Carlsonovej bývalej priateľke Lady Georgii Lambethovej a nahradí ho falošným.

Zeitel cestuje do Ameriky pod zámienkou kontroly nemeckých ambasád spolu so svojim ochrancom, rakúskym milovníkom šermu, Willim von Haderlitzom. Ten ale v skutočnosti pracuje s vtedajším ruským cárom proti jeho odporcom, boľševikom. Vlastní zoznam mien týchto ľudí a jeho úlohou je dať ho cárovi. Nanešťastie pre Haderlitza, Zeitel zisti, kto v skutočnosti je a preto hozabíja.

Popri hlavnej misii má hráč možnosť plniť na lodi aj vedľajšie úlohy, ktoré mu v konečnom dôsledku môžu pomôcť získať všetky dôležité predmety. Pravdepodobne najdôležitejšou je úloha pomôcť  Shailagh Hackerovej, ktorá má problémy s rodinou Conklingových. S pánom Conklingom mala v minulosti pomer, čo ale zistila jeho manželka. Neskôr sa ale ukázalo, že Shailagh je tehotná a zhodou okolností pani Conklingová deti mať nemôže a preto vezme Shailagh jej dieťa.

Situácia sa vyhrotí po tom, ako Titanic narazí na ľadovec a začne sa potápať. Vtedy nastáva najnapínavejšia časť hry, kedy musí hráč do úplného potopenia parníka získať dôležité predmety a ak sa mu to aj podarí, stále ešte musí opustiť loď na záchrannom člne.

Hra má hneď niekoľko alternatívnych koncov. To, ako nakoniec Carlson uspel závisí len od toho, čo všetko sa mu na palube Titanicu podarilo získať. Obraz Adolfa Hitlera spôsobí, že Hitler sa nestane politikom, ale uznávaným umelcom. Rubáiyát zase nemôže byť použitý na financovanie „Čiernej ruky“ (čím nemôže dôjsť k útoku Gavrila Principa 28. júna 1914) a ak hráč získa aj Haderlitzov zoznam s menami boľševikov, nedôjde ani k prevratu v Rusku, vďaka ktorému by získali boľševici moc a so svojou totalitnou politikou by získali vplyv aj vo východnej Európe. Pokiaľ sa ale hráčovi nepodarí získať všetky predmety, dôjde k jednému  z alternatívnych koncov, kedy buď dôjde k prvej, prípadne druhej svetovej vojne, alebo v ktorom boľševici získajú  moc. Rovnako tak sa ale môže stať, že hráč nezíska viac predmetov a tak sa ani samotná história výrazne neprepíše a nedôjde len k jednej zo spomínaných udalostí.

A čo by to bolo za hru odohrávajúcej sa na Titanicu, ak by hráč nemal možnosť túto slávnu loď preskúmať. Počas plnenia svojich úloh, alebo počas ďalšieho módu hry „Túra po Titanicu“, môže hráč navštíviť takmer všetky miesta lode: počínajúc člnovou palubou, provu a kormu lode, cez Veľké schodište, Parížsku kaviareň, telocvičňu, kapitánsky mostík, či niekoľkých kajút prvej triedy, až po strojovne, miestnosti s uhlím, alebo s prevážaným nákladom. Na každom z týchto miest sa nachádzajú postavy, ktoré ovplyvňujú príbeh a s ktorými je možné komunikovať. Niektoré z nich navyše prezrádzajú aj zaujímavosti spojené s Titanicom.  A aby sa hráč na lodi vyznal, má vždy k dispozícií mapu lode, alebo sa môže opýtať so svojim osobným stevardom Smethellsom.

A aby pobehovanie po Titanicu nebolo len pobehovaním spojeným so získavaním informácií a cenných predmetov, môže si hráč aj zaboxovať, opravovať lodné stroje(dúfajme, že omylom nakoniec nepokazí nejaký ten stroj, ktorý potom nebude správne fungovať pri stretnutí s ľadovcom),  dekódovať správy(hoci dekodér buď nefunguje správne, alebo sa vtedy dekódovalo dosť čudnými metódami), či riešiť logické hádanky.

V už spomínanom špeciálnom móde hry „Túra po Titanicu“, kde má hráč možnosť sa prejsť celým Titanicom bez časového obmedzenia, sa tiež nachádzajú niektoré z herných postáv. Sú tri, no z internetu je možné stiahnuť si ďalšie, aj keď určite nám autori mohli ušetriť túto prácu a postavy pridať rovno do tohto módu. Postavy tentoraz vystupujú ako poskytovatelia informácií o samotnom Titanicu, počínajúc jeho stavbou až po jeho potopenie a titulky v novinách.

Na svoju dobu je hra kvalitne graficky prepracovaná a keďže bola vydaná v „tak dávnych časoch“, určite pofičí aj na tých menej výkonných počítačoch. Naopak, nevýhodou sú tie kvalitnejšie, obzvlášť počítače so 64 bitovým operačným systémom, hlavne Windows Vista a Windows 7 Ultimate.

Aj napriek vtedajšej a dnešnej dobe sa ale jedná o naozaj vynikajúcu hru, ktorú určite stojí za to minimálne vyskúšať,  alebo aspoň fanúšikovia „nepotopiteľného parníka“ by túto hru mali mať vo svojej zbierke. Rozhodne sa jedná o prepracovanú hru s vynikajúcou zápletkou a napätím.

Klady: príbeh, detailne spracovaná loď, rozsah hernej plochy, mapa, hudba, alternatívne konce

Zápory: nefunkčnosť na 64bitových OS, sem-tam nejaká nelogická chybička, nutnosť sťahovania postáv do „túry po lodi“




napísal Luky3451 6.3.2011



Páči sa mi!

9.0
TITANIC: ADVENTURE OUT OF TIME

PC

Vývoj: Europress, GTE Entertainment / Cyberlix
Štýl: Adventúra
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
| Top hry rokov 90-tych
[pridal PrecedaVlasť 30.4.2024 0]
6.0
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (0)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20241)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk