FIFA 11

Najlepší virtuálny futbal pod slnkom.

Xbox360
pridal niedy 2.7.2011 o 23:03 pod používateľské recenzie

9.0


Časy, kedy japonská futbalová séria Pro Evolution Soccer od Konami vládla a rok čo rok za sebou nechávala arkádovú sériu od EA, sú dávno minulé. S príchodom súčasnej generácie konzol sa karta obrátila, EA upustili od arkády a vsadili na simuláciu. Výsledkom bolo oživenie stagnujúcej série a zadupanie japonského konkurenta do tak hlbokej zeme, že už po ňom ani pomyselný pes neštekne.

Aktuálny ročník (nutné podotknúť, že konzolovej: FIFA 11 PC = FIFA 10 X360 / PS3 + update súpisiek) série FIFA  si trúfam označiť za najlepší virtuálny futbal, ktorý som kedy hral. A aj teraz, zhruba 3 mesiace pred vydaním ďalšieho ročníku má stále čo ponúknuť. EA už tradične do nových ročníkov zakomponováva hŕstky noviniek a ani FIFA 11 nie je výnimkou. Jednou z nich je Pro Passing - síce mi spočiatku liezla na nervy ale míľovými krokmi posúva hru k realite. Časy, kedy ste nepresné prihrávky spočítali na prstoch jednej ruky (aj na najvyššej obtiažnosti) sú preč. Presnosť, resp. úspešnosť prihrávky záleží od viacerých faktorov - poloha a hodnotenie daného hráča, a predovšetkým potom od dĺžky stlačenia tlačítka a nasmerovania analogu smerom k hráčovi, ktorému chcete prihrať. Ja osobne som si pár dní zvykal, spočiatku mi hru úplne znechutila ale človek si skôr či neskôr zvykne. Naviac sa významne podieľa na radikálnom redukovaní divokých prestreliek z minulosti (6-3, 8-2 a ďalšie hokejové výsledky - stávali sa mi hlavne vo FIFE 10) .

Ďalšou novinkou, ktorá môže mnohých hráčov osloviť je možnosť hrať za brankára - a to samozrejme v režime Kick-Off či v kariére. Mňa osobne táto novinka moc nezaujala, ale občas som pri nej v úvodnej aréne nejakú tú 10minútovku strávil. Prispelo k tomu hlavne jednoduché ovládanie - ľavý analog tradične obstará pohyb brankára po ihrisku a pomocou pravého analogu vyťahujete efektné zákroky aké môžeme vídavať u skutočných špičkových strážcoch svätyne.

FIFA 11

Obrovských zmien doznal režim kariéry, kde si môžete vybrať z ďalších troch možností - hrať za jedného hráča (Be a Pro), klasický manažerský mód a posledná možnosť je hrajúci tréner (kombinácia dvoch predchádzajúcich).  Prvá uvedená možnosť ma nezaujala rovnako ako aj posledná, približne 100 hodín čistého herného času som potom od vydania hry strávil práve manažérskym módom, ktorý je už klasicky hlavným lákadlom hry (multiplayer neberiem do úvahy, konzolu k sieti pripojenú nemám). Vyberiete si teda svoj obľúbený tím zo slušne pokrytého zoznamu líg a už máte pod kontrolou zjednodušené vedenie, žiadny komplexný mód à la Football Manager sa teda (u mňa jednoznačne našťastie) nekoná. Avšak aktuálny ročník predsa len posúva manažerský mód vpred. Konečne nemôžete mať každého hráča, na ktorého si ukážete prstom. V hre sa vyskytuje úzka skupinka hráčov, ktorých sa vám za žiadnu cenu nepodarí kúpiť, pretože EA konečne vzali do úvahy lojalitu niektorých hráčov k svojmu klubu. Teda žiadny Messi v Blackburne sa už nikdy opakovať nebude, ak si chcete s druhým (naopak top hráč sveta sa nechá zlákať do akéhokoľvek špičkového celku - a myslím, že to vcelku odpovedá realite) najlepším hráčom sveta zahrať, musíte hrať za Barcelonu, ani gigantický plat 1 milión libier týždenne argentínskeho virtuóza nezlomí. Do tejto úzkej skupiny hráčov okrem spomenutého Messiho patrí Schweinsteiger, Rooney, Lahm či Thomas Mueller.

Ku priblíženiu k realite prispieva aj nemožnosť kúpiť hráča, ktorý do svojho klubu práve prestúpil (čiže zabudnite na Oezila, Torresa či Ibrahimovića), musíte si na jeho prestup počkať 2 sezóny, to isté potom platí aj o hosťovaní. Taktiež absurdné vyjednávanie o prestupoch známe z minulých ročníkov je minulosťou. Nestačí len zlomiť materský klub hráča pekne našponovanou sumou, súhlasiť musí aj daný hráč, ktorému taktiež musíte ponúknuť vyšší plat ako je jeho trhový, inak môžete na hviezdnu akvizíciu zabudnúť. V každom klube získate určitý finančný obnos, ktorý sa tradične drží reality - čiže za Manchester City či Real Madrid máte k dispozícii desiatky miliónov libier, za skromnejšie tímy typu Newcastle či Valencia sa budete musieť uskromniť s pár miliónmi. Samozrejme si môžete prilepšiť predajom  niektorých hráčov, prípadne ak sa vám sezóna vydarí (=splnenie cieľov sezóny, záleží na obtiažnosti), vedenie klubu vám rado pár desiatok miliónov uvoľní. 

Presuňme sa už ale k hraniu samotnému. Hra celkovo mi oproti minulosti opäť pripadá o niečo pomalšia a aj na nižších obtiažnostiach náročnejšia. Ako som bol pri FIFE 10 zvyknutý prejsť cez ihrisko bez menších problémov až k bráne súpera a skórovať, vo FIFE 11 je to náročnejšie. Vďaka vyššie uvedenému systému Pro Passing budú vaše prihrávky omnoho častejšie zlyhávať a miesto útočenia sa budete musieť rýchlo vracať dozadu aby ste odrazili protiútok súpera. Minulosťou je už aj definícia slabý súper - nezáleží či hráte proti papierovo slabšiemu súperovi, aj taký Wigan či Wolverhampton vám spoľahlivo zatopí, a občas sa mi aj stalo, že súpera typu Manchester United som robil 4-0, ale potom som stratil body za zbytočnú remízu 2-2 s West Hamom. Všetko hrané na najvyššej obtiažnosti (Legendary) . Menšou novinkou sú aj nové špeciálne vlastnosti hráčov, ku ktorým netreba nič dodávať - spomeniem napríklad Distance Shooter, Playmaker, Speedster, FK Specialist či Complete Midfielder. Ale priznám sa, že na najvyššej obtiažnosti som nepostrehol, že ovládam superhviezdu a bez menších problémov ma o loptu pripravil rovnako Lahm, ako aj nikto s overallom 69. Zamrzí aj veľmi okaté podvádzanie umelej inteligencie, pretože góly inkasované ku koncom oboch polčasov vám vypijú kopec nervov, rovnako ako aj vyložene trápne porážky typu 0-2, pričom súper má jednu (áno, JEDNU) strelu na bránu a vy ho zasypete niekoľkými desiatkami ale gól jedoducho nedáte. Priznám sa, že momentálne kvôli tomuto musím riešiť kúpu nového ovládača, pretože FIFA 11 ma dokázala zlomiť a ovládač žiaľ letel, a stal sa nefunkčným.

FIFA 11

Verdikt: Celkovo ku hre okrem načnutého podvádzania nemám žiadne výtky, ale jednu ešte musím spomenúť. Keďže som až chorobný perfekcionista, nebavilo ma hrať ďalej za Southampton. Dostal som sa s ním z tretej do druhej a napokon aj do Premier League. Zmysel ďalej to pre mňa nemalo keď som si cez replay všimol, že moji hráči majú na rukávoch stále logo League One. Absolútna maličkosť, ale to by si to nemohla všimnúť moja osoba :) . Inak ide ale o najlepšiu futbalovú hru, ktorú si môžete zaobstarať a fakt, že ma ako prvá hra v živote (hry hrávam odhadom tak 12-13 rokov) donútila k menšiemu nervovému skratu a nenávratnému zničeniu ovládača to len podtrhuje poriadne hrubou čiarou. Za podvody AI musím strhnúť body (hore uvedený nevychytaný detail do úvahy neberiem, 99% hráčov si ho nevšimne) ale výsledkom je výborných 90%.


napísal niedy 2.7.2011



Páči sa mi!

9.0
FIFA 11

PC
PS2
PS3
PSP
Xbox 360
Wii
DS

Vývoj: EA / EA
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 1.10. 2010
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19817)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk