NHL Eastside Hockey Manager 2005

PC
pridal panther21 25.8.2005 o 10:19 pod používateľské recenzie

7.0


Po roku Tu máme opäť jeden kúsok od firmy Sigames ktorá je na poli manažérov už ostrieľaným matadorom, tak sa poďme pozrieť ako dopadol jej najnovší počin. Minulý rok vyšiel prvý kúsok zo série hokejových manažérov NHL Eastside Hockey Manager (EHM). Každý fanúšik hokeja a manažérov obzvlášť sa teda tešil konečne na niečo nové po záplave futbalu. Po odohratí pár sezón ale postupne prichádzalo sklamanie pretože taktické možnosti na ovládanie mužstva boli veľmi obmedzené a v samotnom zápase často ani úplné prekopanie taktiky neviedlo k ničomu. Ďalším veľkým mínusom bolo to že Európske súťaže boli len akosi do počtu k NHL. Takže ak ste zrovna nechceli trénovať Detroit Red Wings ale napr. Slovenský Martin hra bola o polovicu slabšia. Hra mala aj ďalšie mínusy ale tie si rozoberieme porovnávaním s tohtoročnou verziou.

Čo ponúka ročník 2005?

Takže hneď po prvom spustení vám do očí udrie podobnosť s iným titulom SIgames s Football Managerom 2005. Grafika sa oproti minulej verzii zmenila radikálne, a pre mňa osobne k lepšiemu. Po nastavení si všetkého možného v preferences si móžte vybrať či budete hrať sami alebo to skúsite po internete proti ostatným. Nech ste sa rozhodli akokoľvek najprv vás čaká výber konkrétnej súťaže. Na výber máte z 11 Európskych štátov a samozrejme zo štátov Severnej Ameriky. Po výbere ligy a nasledovnom načítaní vás čaká voľba týmu. Tu troška zamrzí že česká Tipsport extraliga a slovenská ST extraliga nemajú druholigové súťaže aj keď napríklad Veľká Británia áno. Hoci druholigové ba aj treťoligové týmy v hre sú kompletne obsiahnuté hrať sa za ne nedá. Opak vás ale čaká v Kanade a USA kde sú nižšie dokonca aj juniorské súťaže vytvorené s maximálnou precíznosťou.

Nechajme to ale tak zvoľme si tým a poďme hrať. Po voľbe týmu vás hra hodí rovno do vody v podobe množstva tabuliek, štatistík, súpisiek a podobne. Musím tento rok autorov pochváliť pretože celú obrazovku prekopali a urobili po vzore už spomínaného FM 2005 takže všetky možnosti sú prehľadne usporiadané a dostupné už z hlavnej obrazovky čo minulý rok nebolo a k niektorým veciam sa bolo treba pracne preklikávať. Prvou novinkou ktorú si po začatí hry všimnete je akýsi predsezónny camp kam si môžete pozvať vašich hráčov, juniorov a čo je dôležité aj hráčov bez zmluvy čiže vami vytypované posily. V campe ich môžete jednoducho rozdeliť do dvoch až štyroch mužstiev a tieto budú medzi sebou hrať.

Po každom zápase si potom môžte pozrieť jednotlivé štatistiky ktoréhokoľvek hráča. Príjemnou vecou je to že po skončení campu vám hlavný coach oznámi ktorí z hráčov sa vám do mužstva hodia a ktorí nie. Výber ale záleží na vás. Ďalšou vecou ktorá bola dosť zmenená je scouting. Princíp ostal rovnaký čiže pošlete scouta buď vytypovať nejakého hráča v určitej lige alebo poobzerať vášho najbližšieho protivníka. Lenže ak scout narazí na výnimočného hráča okamžite vás upozorní a podá vám veľmi dobrý report kde o tomto hráčovi nájdete takmer úplne všetko. Myslím že takto dobre nemal scouting urobený ešte žiaden manažér.

Oveľa väčší dôraz je kladený aj na tréning hráčov bez poriadneho tréningu vám hráči nebudú v tretej tretine stíhať a dajú sa takto stratiť aj vyhraté zápasy. Pred samotným zápasom je treba nastaviť taktiku. Môžte sa buď poradiť s trénerom ktorý vám zloží jednotlivé päťky alebo ´môžte robiť všetko manuálne. Nastavenie taktiky ostalo uplne nezmené všetko je ako minulý rok ALE konečne máte pocit že sa hráči podľa tejto taktiky aj správajú, pretože v minulej verzii ste mohli zvoliť aj veľmi zlú taktiku a v pohode ste zvíťazili. Teraz ale môžte hrať napr. za Pardubice ale ak spravíte v taktike chybu aj Jihlava vás kľudne porazí.

K nastaveniu taktiky nemám čo dodať tento rok je to dobré. V samotnom zápase máte viac možností ako ho sledovať. Buď len textovom móde alebo v grafickom prevedení kedy vidíte čo ktorý hráč práve na ľade robí. Grafický mód je výraným krokom vpred ale k dokonalosti mu veľa chýba. V prvom rade je pohyb hráčov po ľade veľmi trhaný čo nerobí dobrý dojem. Bohužiaľ túto vec neopravuje ani patch takže si na to zrejme budeme musieť zvyknúť. Mňa však táto vec odradila natoľko že som opäť prešiel k textovému módu. V samotnom zápase môžte ovplyvniť vlastne všetko a konečne to má aj nejaký vplyv takže ak prehrávate 0-3 po prvej tretine po zmene taktiky nieje problém súpera poraziť. Výrazne tento fakt prispieva k hrateľnosti pretože minulý rok sa mi zdalo že výsledky zápasov sú dielom akejsi náhody. Celkovo však prvý dojem z hry je viac ako dobrý.

Poďme sa však pozrieť na chyby hry.

Veľmi vážnou chybou je opäť nevyváženosť Amerických mužstiev a Európskych mužstiev. Zdá sa že autori berú Európske ligy len do počtu a vyzerá to akoby tam boli len do počtu. Našťastie aspoň atribúty hráčov už niesú náhodne generované ako v minulom roku. Aj tak však veľa vecí chýba. Oproti minulému dielu už naše ligy nemajú fotky hráčov naproti tomu v Amerike aj ten najposlednejší junior fotku má... Ale to je len kozmetická chyba. Oveľa väčšou je to že v Európe máte veľký problém s financiami. Príjmy zo vstupného sú maličké a keď do mužstva vezmete dvoch-troch hráčov okamžite ste v červených číslach a z tých sa hrabe veľmi ťažko. Autori zabudli aj na to že sa v Európe hrajú nejaké poháre a tak ak by ste hľadali Kontinetálny pohár. Alebo nebodaj hokejovú obdobu ligy majstrov hľadáte zbytočne. Ak však hráte NHL táto chyba sa vás absolútne netýka. V NHL je všetko urobené ako má. No a hlavne chýbajú tie druhé najvyššie súťaže neviem prečo sú nehrateľné keď je na ne kladený až taký dôraz že dokonca aj súpiska nášho klubu HK 95 Považská Bystrica sedí uplne do detailov. Na takýchto veciach sa však dá popracovať a verím že v budúcnosti sa to napraví.

No keďže ako všetci vieme sezóna 2005/2006 sa v zámorí pre stávku nehrala tak to autori riešili tak že hra začína sezónou 2004/2005 a súpisky sú teda aktuálne k tejto sezóne. Avšak keď si nainštalujete patch 1.2 súpisky budú aktualizované a bude vás čakať podpisovanie zmlúv s voľnými agentami tak ako sa to deje teraz. Aj tak však budete hrať sezónu 2004/2005 čo je troška nereálne ale aj tak to poteší. Veľa klubov NHL totiž nemá kompletný káder ani na jeden zápas takže musíte podpisovať veľmi rýchlo. Nieje potom problém priviesť ani hviezdu typu Forsberg do slabšieho klubu. Európske súpisky sa neaktualizujú ale to sa asi dalo čakať.

Sumár

Celkovo môžme povedať že NHL EHM 2005 ponúka kvalitnejšie spracovanie hokejového trénovania ako minulý rok. Ale veľmi rýchlo omrzí pretože absencia pohárov je značná. Vo FM 2005 aj keď už vyhráte ligu po štvrtý raz môžte mať stále motiváciu v Európskych súťažiach tu nie. Jedinou útechov je tu potom reprezentácia. Dokonca je možné trénovať samostatne aj reprezentácie do 20 rokov. Kúpa tejto hry je teda na vás. Fanúšikom manažérov ju odporúčam ako predkrm pred FM 2006 lebo dlhšie vám nevydrží. Pozeral som sa však na ňu z pohľadu trénera Európskych mužstiev ak vás láka NHL pridajte si k hodnoteniu 10 percent.


napísal panther21 25.8.2005



Páči sa mi!

7.0
NHL EASTSIDE HOCKEY MANAGER 2005

PC

Vývoj: SEGA Europe / Sports Interactive
Dátum vydania:  2005
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
| Top hry rokov 90-tych
[pridal PrecedaVlasť 30.4.2024 0]
6.0
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20254)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk