Far Cry 3

Trochu netradičná recenzia singleplayeru a tradičná recenzia multiplayeru a kooperácie vám odhalí, čo sa skrýva na tropických ostrovoch Far Cry 3.

PC
pridal life28 10.12.2012 o 21:54 pod používateľské recenzie

9.5


Milujem zábavu, svojich priateľov, všetky tie hlúposti, čo spolu robíme a toto mala byť naša najlepšia dovolenka! Rook Island je nádherný, posiaty možnosťami, o akých sme ani nesnívali. Hlavne Grant a Riley majú super nápady, od popíjania chlastu na pláži sme sa rozhodli vyskúšať všetky športy, ktoré tento raj ponúka. A namotať sa dali aj baby, vidieť Lizu na vodnom skútri bolo super, konečne sa dostala z toho stereotypu a zhonu pre jej budúcu kariéru.




Možno to bolo až príliš ideálne. Až príliš krásne na to, aby sa niečo neposralo. A to tým najhorším spôsobom, akým si len viete predstaviť. Netušili sme, že ostrov je plný pirátov a obchodníkov s ľuďmi, nešťastím sme sa dostali do ich pazúrov, zbili nás, zviazali a pripravili na predaj. Šťastena bola pri mne a podarilo sa mi utiecť do tmavej džungle, ale môj brat…to nezvládol. Volám sa Jason Brody, a toto je môj príbeh.


Utiekol som len s odretými ušami, džungľou ma štvali ozbrojení piráti aj psi, vlastne ani neviem, ako som odtiaľ vyviazol živý. Zachránil ma Dennis, ktorý vo mne videl niekoho, kým nie som, natlačil mi do ruky peniaze a poslal ma kúpiť zbrane. Mestský chlapček, ktorý mal plno za ušami z toho, že na neho strieľali, má zabíjať ľudí? Bol som rozhodnutý pre jedno, zachrániť mojich priateľov a toto bola jediná cesta. Stal sa zo mňa zabijak, domorodci ma prijali medzi seba a Dennis ma všetko naučil. Spravil zo mňa bojovníka Rakyatov.


Zistil som, že ostrov je obrovský a jeho objavovanie nie je vôbec jednoduché. Našťastie mi ženská, ktorá predáva zbrane (fakt, tá stará baba má pod pultom celý arzenál) ponúkla výhodný obchod. Ak jej zapnem staré rádiové vysielače na ostrove, môžem si do mapy zakresliť okolie a ona mi na oplátku dá nejakú tú zbraň zdarma. Nikdy som nechcel po nikom strieľať, ale zapáčilo sa mi to.



Neostávalo mi nič iné, len na tie vysielače vyliezť a odhaliť okolie, v ktorom som sa aktuálne nachádzal. Vďaka tomu som našiel dôležité miesta, jaskyne, starobylé ruiny, výzvy kmeňa Rakyatov, aj pozostatky z druhej svetovej vojny. Práve to dáva okoliu jedinečnú atmosféru, ostatky Japoncov, ktorí tu kedysi obsadili ostrov, sú na každom rohu.


Tí nie sú problém, však sú už po smrti, celý ostrov majú pod palcom piráti, ktorých riadi ten zmrd, Vaas, prisahám, že po tom, čo svojich priateľov oslobodím, ho zabijem. Vaas, to je sviniar a šialenec až do špiku kostí, ale dnes už viem, že je to len poskok toho Hoyta, ktorý celý biznis s predajom ľudí riadi. Našťastie aj ja som si získal priateľov a nie som v tom sám. Okrem Dennisa mi pomôže Dr. Earnhardt, u ktorého môžem svojich priateľov schovať, aj Citra – akási vládkyňa kmeňa Rakyatov.
  
Síce je Dr. Earnhardt prefetovaný narkoman, dal mi recept na niečo, čo mi má v boji pomôcť. Jasné, sú to drogy, ale tieto sú fakt úžasné. Zo zeleného listu si môžem vyrobiť ampulky, ktoré mi zregenerujú zdravie, z červeného a žltého zase drogu, ktorá mi zosilní zmysly a môžem tak vidieť pohyb nepriateľov, aj zvierat. Dokonca existujú aj prípravky, vďaka ktorým vydržím dlhšie pod vodou alebo mi to zvýši stabilitu pri streľbe. Možno som vo výhode oproti ostatným, ale to, čo ma robí silnejším, sú tetovania.


Tetovania si nezaslúži každý, len pravý bojovník. Ja som svoju silu dokázal a Dennis ma zasvätil do sily týchto znamení, ktoré môžem získať len za skúsenosti. Tetovania a schopnosti sú rozdelené do troch skupín, tetovanie žraloka, volavky a pavúka. Tie znázorňujú moje schopnosti v prudkom boji, schopnosti spojené s prírodou a prípravou mojich receptov aj výcvik pre tichý postup. To je ten, ktorý som si obľúbil najviac, no všetko záleží od situácie. Nikdy neviete, do akej šlamastiky sa dostanete, preto je dobré sa pripraviť.



Ostrov posiaty pirátmi môžem oslobodiť len jedným spôsobom, postupným obsadením ich kľúčových stanovísk. V každom z nich nájdem len niekoľko protivníkov, takže mi to nikdy nerobí väčší problém. Hlavne po tom, ako som sa vybavil skvelým lukom a schopnosťou zabiť protivníka nožom potichu. Celý kemp vyčistím bez toho, aby ma niekto uvidel, alebo privolal posily, takže naši ľudia ho môžu potom obsadiť. Občas tam majú piráti uväznené zvieratá, divoké a nebezpečné, prečo ich teda nepustiť? Ak sa trafím do klietky, zviera nie len že utečie, ale roztrhá všetkých na kusy. To si nemusím míňať ani šípy, ani náboje.
Tieto stanoviská potom využívam na rýchly presun ostrovom, v každom z nich navyše mám automat na nákup zbraní a nábojov, takže nikdy som so zásobami nemal problém. V kempoch je tiež nejaká práca, úlohy vyvesené na nástenke, dá sa na nich skvele zarobiť. Niekto vypíše odmenu za hlavu nepriateľa, iní zase túžia po trofeji z ulovenia vzácneho zvieraťa. Milujem lov, a je jedno, či na ľudí, alebo na zvieratá, pri oboch sa neskutočne bavím.
  
Príroda je totiž nádherná a v džungli trávim podstatnú časť života. Nelovím zvieratá len pre zábavu, ale ich kožu fakt potrebujem na výrobu nového vybavenia. Ani len prachy by som nemohol mať, keby som si nevyrobil peňaženku. Z rôznych kožušín zvierat som si musel vyrobiť puzdrá na zbrane, náboje, výbušniny aj injekcie, no hlavne batoh, do ktorého si dávam všetky úlovky, rastliny, aj cennosti, čo ukradnem. To je ešte vpohode, že mi trvá, kým zistím, čo vlastne na výrobu potrebujem, ale ten totálny bordel v batohu by som si mohol odpustiť.


Keď už mám všetku výrobu ukončenú a najlepšie veci mám zo vzácnych kožušín, nemusím sa tak venovať lovu, ako kedysi, čo je škoda. Po ostrove behá viac ako 15 zvierat a všetky dokážem uloviť. Príroda žije aj bezo mňa a často krát sledujem tigra, ktorý loví diviaky. Najviac ma vie potrápiť stádo bizónov, medveď, leopard, alebo svorka divých psov. A už som schytal aj od krokodíla, varana komodského a poštípali ma aj hady. Nebyť mojich protijedov, asi by som neprežil.
  


Džungľu milujem aj preto, že mi ponúka tak veľa možností v boji. V kríkoch sa dokážem schovať pred ľuďmi aj zvieratami (okrem psov, tie ma vždy vyňuchajú) a dokážem obliehať základňu bez toho, aby ma niekto spozoroval. Ak náhodou potrebujem odviesť pozornosť, hodím kameň, alebo podpálim celé okolie.
Plameňomet som si zamiloval, jeho ničivá sila sa prejaví až potom, čo podpálite obrovské plochy. Oheň sa rozšíri aj na stromy a budovy a uškvarí všetko, čo sa v nich nachádza. A to nie je jediný spôsob, ako niečo zachvátiť požiarom. V obchode so zbraňami sa medzi špeciálnymi kúskami nachádza aj pištoľ na svetlice, a ja sám si dokážem vyrobiť ohnivé, aj výbušné šípy. A to nerátam ďalšie devastačné nástroje, akými sú molotovy, granáty, C4, raketomet a guľomety.


Zbrane nemením často, mierne som si ich upravil, aby som sa vedel nájsť za každých podmienok. Na zbrane sa dajú väčšinou dokúpiť vylepšenia v podobe tlmiča, mieridiel, rozšíreného zásobníka alebo maskovania. Tá zelená mojej útočnej puške naozaj pristane. Vylepšené mieridlo som si dal aj na luk, čo z neho robí dokonale smrtiacu zbraň na akúkoľvek vzdialenosť. Chce to len trochu cviku. Nesmiem zabudnúť ani na môj foťák, ktorý nosím stále so sebou, vďaka nemu si viem zaznamenať pozíciu nepriateľov.

Aby som sa pomstil, dokončil, čo som začal, vypravil som sa na južný ostrov. Konečne som našiel padák, už som myslel, že ho na ostrovoch nikto nemá. Ten sa mi zíde, pretože s tým rogalom som buď musel pristáť, alebo skočiť do vody. Rogalá sú na vyvýšených miestach, takže sa pohodlne a rýchlo dostanem tam, kam potrebujem. Po ceste autom, alebo štvorkolkou to zas taká sranda nie je, a po strmších kopcoch proste nevyjdem. Ešte som sa naučil využívať laná, po ktorých sa spustím, keď sú v okolí, často krát je to spôsob rýchleho úniku.




Aj takýmito spôsobmi sa dostanem na neprístupné miesta, na ktorých nájdem nie len zásoby, ale aj relikvie, staré listy a špeciálny výzvy, po splnení ktorých vytesali moje meno do kameňa. Schválne, či ma niekto prekoná. Škoda, že za to nie sú prachy. Ešte že sú tu obyvatelia a ich problémy, väčinou potrebujú len niečo pozbierať, odfotiť a nájsť, hlavne že dobre platia. Aj keď pomaly zisťujem, že peniaze nemám na čo utrácať, poker, aj stávky vo vrhaní nožom sú fajn, ale stále nič, kde by sa točili veľké peniaze.
  
Viete čo vám poviem, tento sasraný ostrov mi zobral mojich najbližších, no som dosť silný na to, aby som si ich zobral späť. Zobral moju osobnosť a úplne ma zmenil. Je zo mňa bojovník a ako bojovník si ho naozaj užívam. Je to tu nádherné, krásna zeleň, hustá tráva, žijúci podmorský svet a ani počasie nie je na škodu. Mám to tu rád a chcem tu stráviť ešte nejaký ten čas. Nové výzvy si ma časom nájdu.


Recenziu kooperatívnej a multiplayerovej časti už budem viesť v tradičnom duchu, a to len zľahka.


Vývojári z Ubisoftu stavili na dva prepracované kooperačné a kompetetívne módy, ktoré by mali hráčov držať pri hre dlhšie, než tých 25-30 hodín v kampani. Koperačný režim samotný ponúka sériu misií, ktorých prejdenie potrvá minimálne štyri hodinky. Ten je sprevádzaný príbehovým pozadím, kde partia štyroch bývalých zabijakov pôjde po krku kapitánovi, ktorý chcel zapredať loď pirátom a obchodníkom s ľuďmi. Počas kooperačných misií sa naskytuje niekoľko kompetetívnych eventov, kde so spoluhráčmi budete napríklad súťažiť o najvyšší počet zabití. Všetky body sa spočítavajú a odomykajú nové položky. Od dôb prvého Far Cry ide o príjemné navýšenie hodnoty hry, aj keď musím skritizovať nepríjemné vlny spawnujúcich sa nepriateľov alá COD.
  
Multiplayer prináša 5 herných módov a ďalšie dva bonusové, v ktorých sa hrá na užívateľmi vytvorených mapách. Obrovská škoda, že neexistuje server browser, pretože aj po vybratí užívateľskej mapy môžete len dúfať, že vás pripojí do rozumného lobby kde budú ľudia. Samotné módy sú viac menej klasické, nadvláda, tímový deathmatch, ohnivá búrka a vysielač kombinujú obsadzovanie vlajok a strategických miest.




Nechýba ani systém špeciálnych akcií, ktoré môžete spustiť pri získaní určitého počtu bodov. V menu nájdete nastavenia triedy, schopností, úpravy zbrane aj tetovanie, všetko otvárate veľmi rýchlym levelovacím systémom. Špecialitou sú dekódovacie zariadenia, po zápasoch totiž získate buď rôzne disky, USB alebo počítače, ktoré môžete dekódovať. Trvá to pár minút a odomknete si tak nové zbrane a vybavenie. Multiplayer ničím neohúri, je však zábavnejší ako posledný Medal of Honor. Minimálne pri niektorých momentoch, kedy si môžete navoliť víťaznú kameru po ukončení zápasu, alebo zahaliť polovicu  mapy do plameňov v móde Ohnivá búrka.
  
Hru nám dodáva Playman s češtinou na PC verzii, tá vychádza so systémom Uplay, ktorý v tomto prípade nie je na škodu. Zahráte si aj v offline móde, no pripojenie vám zaručí odmenu za achievementy v podobe uplay bodov, za ktoré si do hry kúpite špeciálnu zbraň, alebo bonusovú misiu. Držitelia bonusovej edície navyše dostanú v kampani prídavok Lost Expeditions so 40-timi minútami nového obsahu.


Far Cry 3 je rozhodne jedna z najlepších FPS roka a bez výčitiek by som jej tento titul daroval. Splnila všetko, o čo sa pokúšala nepodarená dvojka, otvorila masívne ihrisko, na ktorom sa stále niečo deje a stále je čo robiť. Najlepšie na tom je, že aj také obsadzovanie nákladní sa stáva zábavným vďaka stealth prvkom, ktoré vám hra servíruje. Príbeh je slabší, užiť si ho môžete len vďaka perfektným hereckým výkonom a dabingu, no možno sa od neho odkloníte až príliš pre hodiny strávené na ostrove. Pri správnom dávkovaní akčného príbehu a potulkami po okolí si možno začnete všímať aj nelogické momenty, ktoré príbeh servíruje.

Pochvaľujem hlavne grafiku a zvuky (pocit z prírody a zvierat je bezchybný), ktoré sú na veľmi vysokej úrovni a okrem zvláštneho spôsobu vykresľovania objektov nie sú na hre vidieť známky portu z konzol (tým netvrdím, že by sa z PC nedalo vyťažiť viac). Pohľad na tropický zelený ostrov mi pripomenul prvé momenty v Crysise, ktorý týmto spôsobil malú revolúciu. Zmeny počasia, hustá tráva a ďaleký dohľad si pochopiteľne berú daň v náročnosti na hardvér, preto by mali o hre premýšľať len majitelia stredne silných počítačov.




Určite si ale všimnete pár nepríjemných detailov a chybičiek, ktoré neobišli ani Far Cry 3. Napríklad podpálite trávu, alebo chatrče, ale keď oheň uhasne, zmení sa len textúra. Hre mnoho nehovorí ani fyzika a drvivá väčšina postáv vo svete nerobí absolútne nič. To sú ale dizajnérske chyby, ktoré by vaše hranie nemali znepríjemniť.

Plusy: Grafika, šialené postavy, zvieratá a žijúci svet, stealth, kooperatívny režim, dizajnérske nápady, editor máp

Mínusy: Len klasický multiplayer, nemožnosť vypnúť HUD, pár grafických nedorobkov

Verdikt: Skvele dávkovaná porcia stealth a akcie s originálnym námetom v Singleplayeri, ktorá sa odohráva v žijúcom sandboxe na obrovskej rozlohe. Nikdy ste si tropický ostrov neužívali tak, ako vo Far Cry 3. Silný ašpirant nie len na titul roka, ale aj na titul open-world FPS tejto generácie konzol.

napísal life28 10.12.2012



Páči sa mi!

9.5
FAR CRY 3

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 30.11. 2012
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18397)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk