Prey

Vstúpte spolu s Tommim do krásneho kozmického sveta.

PC
pridal dannyd14 17.3.2013 o 11:08 pod používateľské recenzie

9.5


Prey nie je hrou pre každého. Niekomu sa môže zdať príliš náročná, druhému nezáživná a inému zas ako vykorisťovanie slávnej série Half-Life, ktorá sa zrodila v roku 1998. Predovšetkým, prey bola navrhnutá pre hardcore hráčov či pokročilejších hráčov, ktorí už majú nejaké tie dovednosti so žánrom sci-fi, pretože tu budete musieť využívat väčšie logické myslenie pri rôznych pasážach. Hra bola vydaná v roku 2006 firmou 2K Games zožala veľký úspech a pozornosť od hráčov. V porovnaní s Half-Life, alias tvrdý oriešok, je to jeho zjednodušená forma, ale veľmi zaujímavá a rafinovaná. 

 

Predstavenie začína krátkou " vtipnou " scénou na záchode, kde sa vám predstavý hlavná postava Domasi Tawodi (známy aj ako Tommy), automechanik z rodu Cherokee a aj bývalý vojak, ktorého už nebaví život v bare jeho lásky Jen, s ktorou by niekam ďaleko ušiel. Popri rozhovore sa poprechádzajte po miestnostiach (vystrihnuté ako z Maxa Paynea), zagemblite si, popočúvajte drsnú metallicu, pretože sú to posledné chvíle strávené v pokoji. Nasleduje totižto ukážka ako z filmu Vojna Svetov od Stevena Spielberga. Invázia mimozemšťanov. Zlá predtucha i predstava. Únos Tommiho, Jen a Enisiho (Tommiho starý otec) prebehne rýchlo a efektívne.

 

Rozlúčte sa s matkou Zem, pretože dej je zasadený do vesmírneho prostredia na mimozemskej lodi menom Sphere. Nastáva hororové peklo, z ktorého takmer niet úniku. Trýznenie, experimentovanie s ľuďmi a brutalita, akú ste doposiaľ nevideli. Keďže ste vycvičený vojak, sklony k vraždám sú tým jediným, najlepším riešením a predsa zabíjanie neľudských jedincov nie je zločin. Jediným želaním Tommiho je zachrániť svojich najbližších, zabiť pohyblivé veci na blízku a utiecť z tohto mizerného šialenstva.

 



Šťastie sa na vás aj hore usmialo, pretože sa vám podarí pri výbuchu oslobodiť. Začínate s netradičnou výzbrojou, hasákom, ktorý je len dočasnou ofenzívou proti nepriateľom. Neskôr ho vystriedajú i živé, mimozemské zbrane, po našom brokovnice, granátomety a iné zaujímavé veci. Dočkáte sa aj granátov v podobe neškodných pavúkov, ktoré sa nachádzajú takmer všade. Rod Cherokee disponuje neobyčajným javom, s ktorým vás zoznamí Enisi v nebi. Je to duchovná schopnosť, kedy sa premiestnite s duše človeka do duše ducha (vedie vás pri tom vták Talon) a rozhodne sa bez toho nezaobídete v niektorých situáciách. Táto funkcia slúži na prechod cez miesta, kam by ste sa ako človek nedostali, napríklad zelektrizované dvere či tzv. skrytá cesta. V tomto stave máte pri sebe aj luk, ktorý je účinný na nepriateľoch (irónia osudu), ale treba s tým zachádzať opatrne, pretože tým pádom sa znižuje hodnota tejto sekundárnej energie. Zvláštnou horúcou novinkou (s ktorou som sa nikde predtým nestretol a je fakt úžasná) je, že po zabití sa ocitnete v nebesách, kde okolo vás letia modré a červené vtáky. Môžete buď čakať kým vás hra vráti na presné miesto, kde ste skonali alebo pomocou luka strieľať do vtákov a doplniť si tak život či energiu, čo je rozhodne užitočnejšie. 

 

Hádam je každému jasné, že gravitácia vo vesmíre neplatí. Dôkazovým materiálom v hre sú pohyby po schodoch dole hlavou alebo obrátenie miestnosti, ktoré sa dá prispôsobiť jednoduchou metódou, ktorú už nebudem prezraďovať. Pri prechádzaní misie vám budú robiť spoločnosť aj portály, tajné vstupy do druhého koridoru, ktoré sú výborným spestrením pre kozmos. Môžu byť umiestnené na ceste, na krabici a sú to vlastne aj brány do ďalšieho levelu. Nebudú to však len prechody dnu a von cez portál, ale aj presúvacie brány, kde už treba použiť vašu schopnosť. Stačí správne umiestniť živú figúru, prevteliť sa a siahnuť ako duch po ovládacom paneli, potom už sa len vrátiť späť do svojej koži. Samozejme, že presúvať sa budete nielen vnútri, ale aj vonku v kozmickom okolí. Na presun vám bude slúžiť tzv. lietajúci prístroj, v ktorom je aj umiestnený guľomet. Má svoju životnosť, takže v kritickom stave sa vráťte rýchlo na špeciálne miesto, kde sa prístroj úplne obnoví. 

 



Nepriatelia, respektíve mimozemšťania sú rôznorodí. Spočiatku sú to len slabé, štvornohé príšery, ktoré vystriedajú už obozretnejší dvojnohí mimozemšťania. Môžu po vás kedykoľvek striehnuť, pretože okrem toho, že sú tu doma, vytvárajú práve oni portály a jedinou nádejou na prežitie je rýchla akcia či reakcia, uhýbanie, inak vás ľahko pošlú tam hore. Pomocou jedného zásahu z odstreľovačky to je jednoduché pre nich, ako aj pre vás. Zoči-voči sa postavíte aj proti silným bossom, pričom sa naskytne aj situácia, kedy nemáte žiadne náboje a musíte tak utekať a čakať, kým sa naplnia náboje v primárnej zbrani enemákov. 

 

Slabou stránkou hry je celkom dosť veľká odolnosť nepriateľov a náboje padajú jedna radosť. Dokonca sa stáva, že pri trochu razantnejšej zbrani sa natrápite s muníciou, kým konečne padnú. A keď padnú, vyzbierajte po nich energiu na doplnenie schopnosti. Aj keď sa to zle hovorí, je tu ešte, bohužiaľ, jedno mínus, ktoré často škrípe a tým je práve umelá inteligencia nepriateľov. Akoby toho nebolo málo, záporáci sú nielen odolní, ale vidia cez telesá. Uvediem aj príklad. Ste skrčený za krabicou, snažíte sa napadnúť nepriateľa potichučky, ale on si vás všimne skôr než zaútočíte a to aj z veľke vzdialenosti. 

 



Čo však musím určite poznamenať, je nádherná grafika a ostré textúry, za čo si výrobcovia z Human Head Studios zaslúžia obrovský aplauz a hlbokú poklonu. Je možné si to veľmi dobre všimnúť hneď na začiatku v bare, kde sú rôzne priehľadné objekty, jukebox, plagáty atď. Jednoducho všade kde pozriete nie je skoro nič skomolené. Najviac ma však uchvátil engine id Tech 4, použitý aj v Doom 3, vďaka ktorému sa reálne pohybujú digitálne hodiny nad barom alebo sa pri pustení vody naplní umývadlo až po okraj. Taktiež tu žiaria aj geniálne soundtracky, ktorých výber je síce malý, ale potešia aj nezáujemcu drsnej metallici. Vo vesmíre sa už stretnete väčšinou s rozhovorom medzi človekom a mimozemskou rasou, čo je tiež podarené. 

 

Prey je aj napriek malým nedostatkom stále veľmi kvalitná hra, ktorá si nezaslúži košom a pre milovníka sci-fi žánru je to povinnosť. Hra vás od začiatku upúta technickými prvkami na Zemi, neskôr sú to mimoriadne vymoženosti a hlavne solídny dej. Akcia, napätie, gore, to všetko je ako z filmu. V súčasnosti sa pracuje na Prey 2, na ktorom sa podieľa znovu firma Human Head Studios spolu s Bethesda Softworks a podľa videí a screenshotov môžeme vydedukovať, že má ponúknuť širšie možnosti, otvorenejší svet a nového hrdinu. Nuž, čo viac dodať? Už len to, že sa máme na čo tešiť.

 

+ Podmanivý, vesmírny svet                                                    - AI nepriateľov je okatá

+ Vymoženosti                                                                             - Nepriatelia sú silno odolní

+ Technická stránka hry 

+ Antigravitácia

+ Má byť pokračovanie

+ Súboje s bossmi


napísal dannyd14 17.3.2013



Páči sa mi!

9.5
PREY

PC

Vývoj: 3D Realms / Human Head Studios
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14.7. 2006
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19866)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk