Starcraft 2: Heart of The Swarm

Kam ďaleko dokáže hru posunúť datadisk? A je to ešte vôbec datadisk, alebo je to úplne nová hra?

PC
pridal life28 21.3.2013 o 19:12 pod používateľské recenzie

9.0


Starcraft 2: Hearth of the Swarm patrí k hrám, ktoré očakávali státisíce, možno aj milióny fanúšikov, aj keď vo svojej podstate ide len o datadisk k pôvodnej hre. Tá vyšla v lete 2010 a živo na ňu spomínam ešte aj teraz. HotS však nie je datadisk v pravom slova zmysle, dokonca ide o také množstvo zmien a vylepšení, ktoré im môžu závidieť aj iné herné série, ktoré vychádzajú rok, čo rok.

Bez originálneho SC2: Wings of Liberty si ale HotS nezahráte, či ide len o marketingový ťah, alebo je to pre dobro hráčov je otázne. HotS totiž naviaže na udalosti hneď po dvojke, kedy je Sarah Kerrigan zachránená so ľudskej podoby vďaka artefaktu Xel´naga. Ďakovať za to môže Jimovi Raynorovi, ktorý bude aj teraz hrať dôležitú rolu a bude hlavným motivátorom činov Kerrigan.

Tento krát mieri Kerrigan svoju pomstu na Arctrusa Mengska, diktátora Terranov, ktorý podľa všetkého môže za nepríjemné udalosti z Wings of Liberty, aj Hearth of the Swarm. Sarah, ako kráľovná čepelí znova využije roje Zergov na pomstu, aj záchranu Jima. Vďaka kampani tak nahliadnete do útrob druhej rasy a získate obrovské množstvo poznatkov o fungovaní Zergov, ktorí vám prirastú k srdcu viac, ako Terrani z WoL. Je teda isté, že tretia časť ságy – Legacy of the Void bude zameraná na Protossov.

Znova sa môžete tešiť na rozsiahlu kampaň zloženú z 27 misií, z ktorých je zhruba štvrtina nepovinná a slúži len na vylepšienie vašich jednotiek. Kampaň dohráte za približne rovnaký čas ako WoL, aj keď je pravda, že HotS prináša oveľa viac obsahu, či už v kampani, alebo mimo nej. Medzi cestovaním na rôzne planéty si totiž vždy môžete pokecať s ostatnými účastníkmi, hlavne pomocníkmi Kerrigan, ktorí sa starajú o chod obrovskej lode Zergov – Leviathana, alebo o chod celej rasy.




Z týchto rozhovorov získate ďalšiu kopu informácií o tom, čo sú Zergovia za rasu, ako sa dokážu vyvíjať, prispôsobovať a aké majú ciele. Zhruba tretinu kampane strávite zbieraním posíl na rôznych planétach, misie vás zavedú napríklad na domovskú planétu prvých Zergov vôbec, či na planéty kráľovien, o ktorých lojálnosť budete bojovať. Každá misia je iná a nikdy sa nestane, že by sa dve po sebe idúce opakovali. Stereotyp je niečo, čo kampaň HotS nepozná a úlohy sú veľmi nápadité, zaujímavé a veľmi zábavné. Jedným časom budete na zamrznutej planéte čakať, kým búrka zmrazí nepriateľské jednotky, aby ste mohli zaútočiť, v ďalšej misii budete zase nenápadne infikovať celú základňu, či zbierať biomasu z iných druhov, a dokonca sa posadíte za kormidlo obrovského Hyperionu v arkádovej vesmírnej strieľačke.

Starcraft 2 je jedna z mála stratégií, ktoré pretlačili príbeh a podali ho tak, že sa z neho stal jeden z najdôležitejších faktorov.

Misie striedajú skvelé rozhovory a tiež prestrihové scény, či už tie v engine hry, alebo renderované, všetky vyzerajú skvele a atmosfére pridávajú priam filmový nádych. Starcraft 2 je jedna z mála stratégií, ktoré pretlačili príbeh a podali ho tak, že sa z neho stal jeden z najdôležitejších faktorov. Umenie Blizzardu pripraviť epické scény medzi tým, ako sa kráľovsky zabavíte v každej z misií sa len tak nevidí.




Počas kampane je v evolučnej miestnosti pripravených niekoľko vedľajších misií, vďaka ktorým si vylepšíte postupne každú hlavnú jednotku. Tie už nie sú tak zábavné, našťastie sú krátke a slúžia prakticky na vyskúšanie dvoch variant evolúcie, z ktorých si vyberiete. Kampaň je celkovo podaná výukovou metódou a do hry sa vžije aj úplný nováčik.

V evolučnej miestnosti môžete tiež každej svojej jednotke prideliť jednu z troch špeciálnych schopností, ktoré urobia súboje ešte zaujímavejšie a u každého hráča vyzerať inak. Stromu schopností sa dočkala aj samotná Kerrigan, kedy so zvýšením levelu prichádzajú aj nové schopnosti. Na výber je ich dosť na to, aby ste vyšli z každej situácie. Ich ovládanie je vďaka použitým klávesom priam detsky jednoduché a v zápale boja nebudete mať problém ovládať roj Zergov a Sarah samotnú zároveň. Blizzard proste stavil na využitie klávesových skratiek. Počas boja je možné označiť celú skupinu rôznych jednotiek, pričom klávesou TAB si prepínať len medzi rovnakými druhmi a rýchlo tak použiť ich špeciálne schopnosti.

Body skúseností pre Kerrigan získate aj plnením vedľajších úloh počas misií, ktoré vám tiež na oplátku odomknú nejaký ten achievement. Dizajnéri z Blizzardu ich pripravili tak, aby ich plnenie bolo zábavné, nenáročné a zároveň boli aj nejakou výzvou.




Epická a dynamická kampaň vysype na hráča to najlepšie, čo hra po hrateľnostnej stránke ponúka a často budete prekvapení, ako skvele sa dá spracovať real-time stratégia a eventy prebiehajúce na mape. Do hry vám totiž často zasahuje niekoľko faktorov, ktoré naopak prekabátite jednotkami, či určitou schopnosťou. HotS prináša nové posily a budovy pre každú z rás, niektoré však uvidíte len v multiplayeri.

Po skončení kampane, ktorá vás navyše k znovuhrateľnosti prinúti nie len zaujímavými achievementami, ale aj voľbami, môžete zamieriť do sekcie výziev. Tie sú stavané na princípe obrany troch miest, kde treba poctivo rozdeliť dostupné jednotky na tri rôzne vlny nepriateľov. Aj vďaka pomocníku jednoducho spoznáte nepriateľov a ich slabiny, na základe počtu stratených jednotiek vás potom hra odmení medailou.

Znalosti si potom môžete preniesť do multiplayeru. Problémom môže byť fakt, že nováčik si proti ostrieľaným hráčom veľmi neškrtne a zvyčajne dostane na prdel skôr, než si vybuduje dostatočnú armádu, alebo obranu. Nováčik má však k dispozícii tri tutoriály, ktoré ho prevedú základnými technikami, ktoré si neskôr môže vyskúšať proti AI. Ak si stále neveríte, zamieriť môžete do multiplayeru, ktorý nebude rátať vaše štatistiky do globálneho rebríčka (unranked).

Replay zápasu vám umožní si pozrieť, ako sa správal váš oponent.

Hra ponúka možnosti pre tých, ktorí sa chcú Starcraftu venovať aj profesionálne, prináša funkciu Replay zápasu, kde si môžete prezrieť znova všetky zápasy, ktoré ste odohrali na ranked, alebo unranked nastavení. Znova prehrať si môžete nie len zápas z pohľadu spectatora, ale aj z pohľadu protihráča a sledovať kam klikal a čo robil. Do replayu môžete tiež dokonca zasahovať a vyskúšať si scenár, ako by hra teoreticky vyzerala, keby ste urobili to, alebo ono. Vďaka tomu sa môžete naučiť techniky od ostatných.




Nechýbajú ani arkádové módy od užívateľov – stovky minihier rôznych štýlov, ktoré väčšinou podporujú aj multiplayer. Môžete si tak zahrať stredovekú stratégiu, či vesmírny letecký simulátor v bitkách proti ostatným hráčom alebo kartové hry. Možností je fakt veľa a nudiť sa nebudete, či už hráte sami, alebo s priateľmi.

Blizardí perfekcionizmus je cítiť z každého menu, z každej ikony a ovládacieho prvku.

HotS prichádza s kompletne pozmeneným užívateľským prostredím (aktualizácia aj pre WoL) ktorý považujem za to najlepšie, čo v hrách môžete vidieť. Blizardí perfekcionizmus je cítiť z každého menu, z každej ikony a ovládacieho prvku. Hovorím o perfektne zarovnaných oknách, textoch, upozornení a rôznych ďalších prvkov, ktoré sú na obrazovke. Priamo z menu sa dostanete k priateľom, k tvorbe vlastnej skupiny, k achievementom aj do globálnych chatovacích miestností. Plusom je aj to, že v nastaveniach nájdete obrovské množstvo možností, ako si užívateľské prostredie a notifikácie nastaviť podľa seba.




Grafika a zvuky sú znova na špičkovej úrovni a Starcraft si zachováva svoj špecifický art-štýl. Pochváliť treba hlavne dabing Kerrigan, ktorá svojou charizmou chytí nejedného hráča. Áno, ide o vizuálne príťažlivú hru, hlavne v prípadoch, kedy máte nadvládu nad stovkami malých Zerglingov, ktorí ako mor obliehajú nepriateľské budovy. Nad HW nárokmi ani netreba polemizovať, už stredne výkonný počítač ju zvládne na maximálne nastavenia, s menšími si poradia aj staré notebooky.

Zaujímavý je však spôsob inštalácie hry. Pri digitálnej verzii je potrebné stiahnuť len jednu štvrtinu (z celkových 10 Gb) na to, aby ste ju mohli hrať. Pred každou misiou sa vám však bude len krátko naťahovať mapa zo serveru a to platí aj o videách. Tie sa prehrávajú priamo zo serveru a ich kvalita je nízka. Odporúčam samozrejme stiahnuť celú inštaláciu a vychutnať si nádherné renderované scény.

Čo dodať, Heart of the Swarm tvorí s Wings of Liberty jeden bezchybný celok, ktorý možno pokladať za najlepšiu real-time stratégiu dekády. Novinky, dynamickú a zábavnú hernú náplň ktoré „datadisk“ HotS priniesol sú hodné peňazí nie len fanúšikov, ale aj začiatočníkov, ktorí k stratégiám až tak blízko nemajú. Herná náplň je totiž skoro bez stereotypu a dizajn misií je priam geniálny. Príbeh a dokonalé umelecké spracovanie hry a prostredia chytí za srdce takmer každého. Na hodnote pridáva hlavne multiplayer, kráľ elektronických športov, a množstvo možností, ako sa v ňom zdokonaľovať. Jedna z najlepších kúp roka.

Recenzovaná verzia: PC

 

Hodnotenie

Plusy: príbeh a náhľad do útrob Zergov, vylepšenia jednotiek a Kerrigan, zábavná herná náplň, rôznorodé misie, grafika a ozvučenie, možnosti multiplayeru, achievementy, bezchybné užívateľské prostredie

Mínusy: nezaujímavé evolučné misie, nejde o standalone, nepodarený matchmaking

Verdikt: HotS robí Starcraft ešte prístupnejší pre nových hráčov a dvojku vylepšuje po každej stránke, avšak stále nie je dokonalý. Nie je to len datadisk, je to real-time stratégia, ktorej kampaň momentálne nemá konkurenciu.


napísal life28 21.3.2013



Páči sa mi!

9.0
STARCRAFT 2: HEART OF THE SWARM

PC

Vývoj: Blizzard / Blizzard
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 12.3. 2012
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk