Half-Life 2

Jedna z najlepších FPS všetkých čias

PC
pridal REAPERAPO 29.7.2013 o 22:20 pod používateľské recenzie

10


Keď prišiel v roku 1998 prvý Half-Life od Valve, bolo to ako blesk z jasného neba. Prvotina do vtedy neznámeho štúdia priniesla vtedy svieži vánok na pole FPS žánru hier. Na FPS žáner hry mal Half-Life kvalitný príbeh, priniesol kvalitný audiovizuálny zážitok, výborný level- design a kvalitnú umelú inteligenciu protivníkov, ktorí na rozdiel od konkurenčných hier len tupo nenabiehali vám pred mieridlo zbrane, ale aby vás dostali sa snažili schovávať za prekážky a nejako vás obísť. A tak akonáhle ohlásilo Valve pokračovanie, tak všetci očakávali opäť vynikajúcu hernú pecku. A podarilo sa im to? Ja si myslím že očakávania vysoko prekonali.

Druhý Half-Life zavítal na obrazovky našich počítačov v roku 2004 a opäť sa Valve podarilo stvoriť nestarnúcu legendu nielen FPS žánru, ktorá aj po rokoch má čím hráčov zaujať. Hra opäť priniesla vynikajúci príbeh, výbornú grafiku, výborné ozvučenie, výbornú umelú inteligenciu nielen protivníkov, ale aj vašich parťákov a mnohé ďalšie veci, ktoré si rozoberieme v recenzii.

Príbeh sa rovnako ako v prvom diely bude točiť okolo Gordona Freemana, vedca z inštitútu Black Mesa, kde počas jedného experimentu došlo k nehode a otvoril sa portál na planétu Xen a vy ste sa museli prebiť hordami mimozemských tvorov a vojakov, ktorí mali za úlohu postrieľať všetko živé, vrátane vedcov. Tentokrát sa ale ocitáme v meste City 17, ktoré sa nachádza niekde na Ukrajine a rovnako ako množstvo podobných miest na svete je ovládané vojskami Combine. Rovno po príchode do tohto mesta vidíte ako ľudia, ktorí prežili inváziu Combine sú doslova utláčaný a nemajú žiadnu slobodu. Jediný ľudia, ktorý majú ako- takú slobodu je Dr. Breen, ktorý sa vyhlásil akýmsi vládcom celého sveta a ktorého budete vidieť na každej obrazovke v City 17. Ďalšími ľuďmi, ktorý sú v podstate slobodní sú členovia hnutia odporu, ktorí ešte sa nevzdali vojskám Combine a títo ľudia vás budú sprevádzať hlavne v záverečnej fáze hry. Okrem nich vám budú na vašej ceste pomáhať aj dcéra vášho kolegu Dr. Eliho Vancea Alyx Vance, ktorá vás bude často sprevádzať, ďalej vás bude sprevádzať váš známy Barney Calhoun, ktorý vám dá aj vašu prvú zbraň a to vaše obľúbené páčidlo.




Okrem páčidla sa dostanete aj k rôznym druhom zbraní ako sú napríklad pištole, samopaly, brokovnica, kuša, raketomet, no najzaujímavejšou zbraňou bude Gravity gun, s ktorou, budete môcť odhadzovať alebo aj presúvať rôzne ťažké predmety a ktorá vám pomôže pri riešení mnohých logických úloh. Zdravie si budete môcť doplňovať buď lekárničkami, ktoré budete nachádzať všade, poprípade si ho môžete doplniť pri automate a s pancierom je to na rovnako, takže buď si ho doplníte energetickými článkami alebo si ho doplníte pri automate na to určenom.

Každá zo zbraní vám pomôže proti početnému zástupu rôznych druhov nepriateľov ako sú staré známe Headcraby z jednotky a ich jedovatí príbuzní, spolu s potvorou, ktorá ich nosí na chrbte a hádže ich na vás, ďalej zombie a ich šplhajúci, rýchly príbuzný druh, potvora Barnacle, ktorá prisáva zo stropu všetko čo jej príde do cesty a v neposlednom rade Antlioni, žijúci v piesku na pobreží. Okrem týchto druhov monštier narazíte aj na jednotky Combine, a z ktorých stretnete dva druhy- štandardné jednotky ozbrojené iba pištoľou a štandardným samopalom a v neskorších fázach hry sa stretnete aj so silnejšími jednotkami, ktoré budú vybavené silnejším druhom samopalu. Jednotky Combine budú podporovať helikoptéry, dropshipy, ktoré budú vysadzovať ďalšie jednotky Combine a vysoké Stridery, ktoré sa dajú zničiť len raketometom.

Pochváliť musím aj vynikajúci level- design, ktorý sa ľuďom z Valve vydaril na výbornú. A jedno či to je City 17, budova bývalého väzenia, či atmosférická oblasť mestečka Ravenholmu, kde budete vidieť smrť na každom kroku, ktorý tu urobíte. Všetky oblasti sú proste spravené geniálne, hoci sa v drvivej väčšine jedná o koridory. No nájde sa aj pár úsekov kde  zažijete mierne väčšiu voľnosť pohybu a to je väčšinou v pasážach, kde budete musieť ovládať nejaké vozidlo. Najprv sa stretnete so vznášadlom, v ktorom sa budete pohybovať po vodných trasách v okolí City 17 a spoločnosť vám budú robiť jednotky Combine a ich helikoptéry. Druhé vozidlo ktoré v hre použijete bude bugina, v ktorej sa budete pohybovať po piesočnatých plážach a zničených cestách a tentokrát sa k jednotkám Combine pridajú aj nebezpeční Antlioni.




Od vydania v roku 2004 už uplynulo síce niekoľko rokov, no napriek tomu je grafická stránka hry stále úchvatná a uvidíte to hlavne na detailoch postáv ako sú napríklad tváre a ich animácie, ktoré aj v dnešnej dobe stále patria podľa mňa medzi špičku a kvalitne spracovanej vode, za ktorú by sa nemusela hanbiť žiadna súčasná hra. Valve si dalo záležať aj na také drobné detaily ako je pohľad cez zväčšovacie sklo, cez ktorého pohľad vyzerá ako by ste cez neho pozerali aj v skutočnosti.

Za grafickou stránkou hry v ničom nezaostáva ani zvuková stránka hry. A jedno či sú to zvuky zbraní, zvuky motora vo vašej bugine, či dabing postáv, všetko je špičkovej úrovni. Dabing je vynikajúci, hlasy ku každej z postáv sedia perfektne, kde hlavne vyniká hlas Alyx. Jediná škoda je že Gordon je dosť mlčanlivá postava a za celú hru nepovie ani slovo, i keď za neho hovoria skôr jeho činy. Výborná je aj hudba v hre, ktorá sa vyskytuje najčastejšie v akčných pasážach a ktorá pridáva trochu šťavy do akcie.




Multiplayer bol vyvinutý pre Half-Life 2 až dodatočne a bol vytvorený v rovnakom duchu ako v prvom diely, čiže Deathmatch, ktorý je rýchly a zábavný.

Celkovo je Half-Life 2 hrou, ktorá sa stala už krátko po vydaní legendou FPS žánru vďaka svojej výbornej grafike, zaujímavému príbehu, výborne spracovaným postavám a mnohým ďalším veciam, vďaka ktorým ju mnoho hráčov zaraďuje medzi najlepšie hry všetkých čias, čiže nezostáva nič iné len ju odporučiť tým, ktorý o ňu ešte nezavadili.

Plusy:

Grafika

Zvuky a dabing

Level- design

Postavy

Príbeh

A. I. postáv

Mínusy:

Multiplayer bol vydaný až dodatočne


napísal REAPERAPO 29.7.2013



Páči sa mi!

10
HALF-LIFE 2

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Valve / Valve
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16.11. 2004
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk