Metro Last Light

Návrat do Metra, kde budúcnosť je stále neistá

PC
pridal REAPERAPO 17.10.2013 o 14:27 pod používateľské recenzie

9.5


Po úspechu prvého dielu Metra v roku 2010 mám 4A Games  iba pred pár mesiacmi priniesla pokračovanie, ktoré sa opäť bude odohrávať v Moskovskom metre a rovnako ako v prvom diely aj tentoraz to bude boj o prežitie.

 

Príbeh druhého Metra začína presne tam, kde v prvom Metre skončil koniec, pri ktorom ste zničili všetkých Temných a spolu s nimi aj najväčšiu hrozbu posledných zvyškov ľudstva. No ale ako sa ukázalo eliminácia temných nebola úplná a jednému sa podarilo prežiť genocídu tohto druhu. A tak je Artyom vyslaný rangermi aby ukončil to v čom zlyhal a zabil posledného a tým raz a navždy odstrániť Temných z povrchu zemského.  No ako počas lovu na temného Artyom zistí, posledný z Temných je ešte len dieťa a navyše počas tohto lovu skončí Artyom a Temný v rukách nacistov. Artyom počas svojho nie príliš dlho pobytu u nacistov zisťuje, že v Moskovskom metre sa schyľuje k vojne. Vojne, ktorá môže rozhodnúť o osude mnohých ľudských životov, ktoré obývajú Moskovské metro a je iba na Artyomovi, aby našiel Temného a metro ukrátil od hrozného osudu, ktorý by posledné zvyšky ľudstva čakal v prípade nepriaznivého vývoja vojnového konfliktu. Počas pátrania po nájdení temného a zastavovaní vojny vám hra v niektorých pasážach ponúkne možnosť voľby a v tej chvíľu bude iba na vás, ako sa zachováte.

 

Počas cesty za nájdením Temného a záchranou ľudstva Artyom opäť navštívi početné stanice metra, ktoré budú rovnako ako v predošlom diely opäť prekypovať životom, keďže na každom kroku budete vidieť ako sa obchodníci budú snažiť predať svoj tovar, starčeka zabávajúce deti tieňovým divadlom, alebo ľudí čakajúcich v rade na vystúpenie v divadle na stanici Bolšoj. No oproti predošlému dielu strávite o čosi menej času v temných tuneloch metra a a čosi viac času strávite na povrchu, kam sa dostanete oproti prvému dielu výrazne skôr a kde budete mať výraznejšiu slobodu pohybu oproti tunelom a navyše budete môcť pozorovať postupné roztápanie sa ľadu a tým pádom aj začiatok opätovného hýrenia farbami, vďaka pomalému ukončovaniu nukleárnej zimy.

 

Výraznou obmenou prešiel stealth postup, ktorý v prvom Metre prakticky nefungoval, keďže nech ste robili čokoľvek, tak vás vždy vypátrali. No tu už je to inak, skrývanie funguje bezproblémovo a mnohí hráči budú radšej hrať týmto štýlom ako akčným, ktorý je oproti Metru 2033 tiež vylepšený a tak nehrozí, že by boli problémy so zásahmi nepriateľov.

 

To čo zostalo pri starom je systém munície, kde muníciu vyrobenú pred vojnou v metre používate v obchodnom styku na nákup potrebných vecí ako je munícia, zbrane, filtre do plynovej masky a po novom aj vylepšenia do zbraní, ktorých kúpa je prakticky zbytočná, keďže kvalitne vylepšené zbrane, muníciu a „peniaze“ väčšinou nájdete u mŕtvol, ktoré padnú vašou rukou. Hľadanie munície bude rovnako ako v predošlom Metre opäť nutné, keďže munícia je vzácna a bez nej ste hlavne proti mutantom doslova bezmocní.  Rovnako ako v predchádzajúcom Metre aj tu musíte svoju baterku pravidelne dobíjať, inak vaše svetlo bude postupne slabnúť. Rovnako aj sa pri blízkom styku s nepriateľom poškodzuje plynová maska a tú treba tak pri každom poškodení meniť, lebo inak je prakticky nepoužiteľná. No pri maskách pribudol jeden detail a to že sa sklá môžu zašpiniť a tým pádom si špinu z masky budete musieť zotierať.

 

Zmenou prešli aj zbrane, kde tentokrát môžete pri sebe nosiť až 3 ľubovoľné zbrane, čiže ak by ste chceli, tak môžete pokojne mať pri sebe aj po tri samopaly, pištole, či brokovnice, no to by bolo nepraktické, keďže poväčšine samopaly používajú rovnakú muníciu a tá by vám mohla dôjsť. A tak vám nezostáva nič iné ako len mať rôzne druhy zbraní aby ste mohli byť pripravení prakticky na všetko. Okrem samopalov, brokovníc a pištolí váš arzenál budú dopĺňať granáty, z ktorých budete mať dva druhy a to klasické výbušné a zápalné, no k dispozícii budete mať aj vrhacie nože, ktoré rovnako ako v predchádzajúcom Metre môžete využiť pri tichom postupe hrou.

 

K mutantom ako sú nosoľudia a lietajúci démoni na ktorých ste v predošlom Metre mohli naraziť  pribudli vo vode žijúce granáty, netopierom podobné tvory, ktoré na Vás budú vysielať vyvinutejšiu formu echolokácie, ktorá vás môže čiastočne omámiť, obrovské pavúky a škorpióni, ďalej do hry pribudli aj bossovia ako napríklad nejaký druh zmutovaného medveďa, ktorý bude na vás útočiť spolu s mladými a tvor podobný prerastenému garnátovi. 

Grafická stránka sa síce oproti prvému Metru opäť o niečo posunula, no kým prvý diel, ktorý bol  vydaný v roku 2010, nemal prakticky žiadnu konkurenciu, no u druhého dielu to neplatí, hoci stále sa jedná o grafickú špičku. Ohúria vás opäť na jednotku spracované prostredia metra, alebo aj nádherné scenérie vonkajších priestorov, kde sa budete môcť kochať vracajúcou sa zeleňou do ulíc Moskvy.  No hra nanešťastie moc nevyniká tvárami postáv, ktoré sú značne slabšie vymodelované, no našťastie nekazia celkový dojem z hry. Vylepšená bola aj optimalizácia hry, vďaka čomu hra beží o niečo lepšie ako predchádzajúci diel.

 

Zvuková stránka hry je rovnako ako v predchádzajúcom Metre opäť na špičkovej úrovni  a navyše rovnako ako pri prvom Metre aj tu sa oplatí pre čo najlepšiu atmosféru zapnúť ruský dabing, pri ktorom budete mať autentickejší zážitok putovania Moskovským metrom. Zvuky zbraní sú opäť kvalitne spracované a rovnako neurazí ani herný soundtrack, ktorého si veľa síce neužijete, ale aj to málo čo tu je, tak je spracované na vysokej úrovni.

 

Celkovo hra vylepšila niektoré neduhy, ktoré trápili prvý diel ako bol súbojový systém a stealth pasáže, mierne vylepšená bola grafika, ktorá je opäť o čosi vyššej úrovni, opäť kvalitný ruský dabing, prírastky medzi monštrá a zbrane a kopa ďalších vylepšení, ktoré robia z nového Metra jednu z najlepších tohtoročných hier.


napísal REAPERAPO 17.10.2013



Páči sa mi!

9.5
METRO LAST LIGHT

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Deep Silver / 4A Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17.5. 2013
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19874)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk