Beyond: Two Souls

Beyond Two Souls je jednou z hier, ktorú som s napätím očakával od momentu keď bola táto hra ohlásená počas Electronic Entertainment Expo 2012. Mám rád veci medzi nebom a zemou a tak som túto chuťovku od tvorcov starého, dobrého Heavy Rain z Quantic Dream nemohol nechať nepovšimnutú. Tak nech sa páči, važení, poďme sa tomuto kúsku pozrieť spoločne na zúbky.

PS3
pridal Toky18 26.10.2013 o 10:55 pod používateľské recenzie

8.0


 

Postavy a príbeh

 

Ellen Page v úlohe Jodie bola podľa môjho skromného názoru vynikajúca voľba. Dievka je to milá, sexy so všetkým čo by mladá, príťažlivá žena mala mať. Plus s niečim navyše. Nie, nie je to tučné bankové konto jej ocka ( ktorého mimochodom nemá a nikdy ho nepoznala). To ,,niečo´´ je k nej pripútané od chvíle, čo si naša mladá slečna pamätá tento svet. Jodie sama netuší, čo presne to je. Nevie, či je to duša niekoho kto sa stratil cestou na druhú stranu, alebo len nejaká zvláštna, tajomná sila, ktorú nevie prečo dostala do vienka. Sila, ktorá jej umožňuje rôzne telepatické výstrelky a tiež schopnosť prevteliť sa do iných ľudí, či dokonca...zabíjať. A tak s týmto čudom, ktoré sa volá Aiden ide naša slečna životom, chvíľu ho má rada, aby ho o niekoľko minút preklínala ako jej strpčuje život a my ako hráči máme možnosť sledovať jej neľahký osud v 25 kapitolách, alebo ak chcete scénach rozličnej dľžky, od jej detstva, cez pubertu až po dospelosť.

 

Jodie ako malé osem ročné dievčatko vyrastá u náhradných rodičov a po určitom čase začne byť dôvodom ich vrások na tvári. Neide o známky v škole, ani o krádež prvých cigariet z ockovej tabatierky. Dôvod je oveľa vážnejsi a vy všetci už samozrejme tušíte, že tým pravým dôvodom sú nadprirodzené prejavi Jodie. Keď sa jej počas jednej nevinnej, detskej guľovačky takmer podarí zabiť susedovie fagana, zhrození rodičia sa rozhodnú vyhľadať profesionálnu pomoc. V tom momente sa stretávame s ďalšími dvoma hlavnými postavami hry , ktorými sú doktor Nathan Dawkins ( Willem Dafoe známy napr. z filmu Anglický pacient) a doktor Cole Freeman. Od tejto chvíle je naša mladá slečna v starostlivosti týchto dvoch pánov (viem, znie to trošku divne, až úchylne ) :-)

 

Ako to už v živote chodí, všetko sa musí skomplikovať. Jodie je povolaná do známej organizácie CIA, ktorá má o ňu samozrejme záujem, kde musí tvrdo trénovať (boj, uhýbanie a zakrádanie) a po tréningu je naša slečna so svojími schopnosťami pripravená slúžiť záujmom USA. Toľko o príbehu, keďže vás nechcem ukrátiť o zážitok z hrania prezradím len toľko, že Jodie počas svojho putovania navštívi rôzne miesta, niektoré viac a niektoré menej zaujímavé (zablúdime na púšť a dostaneme sa aj na morské dno)  a stretne niekoľko zaujímavých postáv, ktoré výborne dopĺňajú a rozvíjajú príbeh.

 

Ďalšou dôležitou ,,postavou´´ hry je samotný Aiden, ktorý vám počas hrania výrazne pomáha a niektoré úkony sa nedajú dokončiť bez jeho pomoci. Vďaka nemu dokážete otvárať zablokované dvere, vidieť posledné chvíle, ktoré zažívali nebožtíci pred smrťou, komunikovať s mrtvými, či prevteľovať sa do iných ľudí. Aiden je geniálny spoločník na rôzne párty keď máte chuť trošku vystrašiť svojích priateľov a dokáže byť nápomocný v prípade núdze, keď je Jodie bez strechy nad hlavou a bez jedla. Jednoducho povedané Jodie a Aiden tvoria vynikajúci tým a sú veľmi sympatická dvojica a mňa osobne veľmi pobavil žiarlivý Aiden :-)

 

Ovládanie

 

V prípade Beyond Two Souls ide viac o interaktívny film ako o hru takže samotné ovládanie je tomu prispôsobené a nie je nijako zložité, no bohužiaľ je jedným zo záporov tejto hry. Na otváranie dverí, alebo uchopenie rôznych predmetov slúži pravý analóg a vy ho vlastne len posúvate v smere, ktorý vám ukazuje biela bodka na obrazovke, čo funguje zhruba fajn, no nie úplne presne a stalo sa mi počas hranie niekoľko krát (príliš často), že postava nereagovala ako mala, ale namiesto toho sa napríklad otočila iným smerom.

Pri osobných súbojoch to funguje spomalením pohybov útočiaceho aj Jodie samotnej a vašou úlohou je pohnúť analogom v smere pohybu, čo tiež nebolo zvládnute veľmi dobre a ,vďaka´´ takémuto ovládaniu Jodie schytala príliš často niekoľko zbytočných rán, ktorých sa však báť vôbec nemusíte,pretože Jodie v hre nezomrie. Áno, čítate správne každý suboj dokopete do úspešného konca a smrti sa nemusíte obávať...

 

Ovládanie Aidena, naopak, funguje skvelo a nemal som s nim najmenší problém. Tlačítko s trojúholníkom vám umožní prepnúť na Aidena a pomocou analogov a tlačidiel R1 a R2 si lietate kam chcete, ale pozor... nesmiete sa od Jodie vzdialiť príliš ďaleko, pretože ju to oslabuje a ...hmm, nezomrie :-)

 

Vizuálna stránka a hudba

 

Krásne spracovaná hra (film) s výbornou nevtieravou hudbou, ktorá vie zaburácať keď treba. Na druhej strane som mal trošku problém s Jodie keď sa trošku zadýchala a musel som tlmiť zvuk na telke, aby si susedia nemysleli, že sa zase pozerám na porno :-)

Lepšiu grafiku na PS3 už očakávať jednoducho nemôžme, pretože je jedným slovom super. Dokonale spracované postavy a prostredie, to všetko je nádherne spracované a uveriteľné a miestami si skutočne budete myslieť, že sa pozeráte na film a nie na hru.

 

Zhrnutie a záver

 

Prekrásna hra, ktorá naplnila moje očakávania a v niektorých prípadoch ich dokonca predstihla (v prípade Aidena a Jodie určite), ktorú vrelo odporúčam každému hráčovi, pretože minimálne za vyskúšanie stojí a som presvedčený, že ak ju raz zapnete a začnete drtiť tak určite neprestanete kým neuvidite záverečné titulky.

 

 

+Pribeh, Aiden a Jodie, Prevteľovanie                                      - nie najlepšie ovládanie


napísal Toky18 26.10.2013



Páči sa mi!

8.0
BEYOND: TWO SOULS

PC
PS3
PS4

Vývoj: SCEE / Quantic Dream
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11.10. 2013
 27.7. 2019 (PC)
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19598)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk