Batman: Arkham Knight

Temný rytier sa vracia po štyroch rokoch od svojich pôvodných tvorcov z Rocksteady Studios, aby uzavrel ich netopieriu trilógiu. Tento krát so zvýšeným ratingom, v ešte väčšom Gothame a kryť chrbát mu bude jeho legendárny Batmobil. Stal sa teda tento nový hrateľný prvok dobrou voľbou alebo omylom ? Odpoveď na otázku a omnoho viac sa dočítate v tejto recenzii.

PS4
pridal Gam_er 7.7.2015 o 19:47 pod používateľské recenzie

9.5


Temný rytier sa vracia po štyroch rokoch od svojich pôvodných tvorcov z Rocksteady Studios, aby uzavrel ich netopieriu trilógiu. Tento krát so zvýšeným ratingom, v ešte väčšom Gothame a kryť chrbát mu bude jeho legendárny Batmobil. Stal sa teda tento nový hrateľný prvok dobrou voľbou alebo omylom ? Odpoveď na otázku a omnoho viac sa dočítate v tejto recenzii. 

 

Príbeh

Zdá sa, že maskovaný Bruce Wayne tentokrát čelí svojej najväčšej hrozbe. Dej začína deväť mesiacov po kremácii Jokera, ktorého cesta skončila tragicky v Arkham City.  Na scéne je nový zloduch Scarecrow, ktorý ohrozuje Gotham svojim neurotoxínom. Mesto je evakuované a jediní zostávajúci obyvatelia sú záchranné zložky, policajti, zločinci a Batman. Scarecrow však zďaleka nie je jediným problémom.  Flashback nám ukáže, že Joker pred smrťou transportoval svoju chorú krv do nemocníc Gotham city a vpichol ju aj samotnému Batmanovi. Následkom toho sú štyria infikovaní príjemcovia, ktorí sa začnú fyzicky a psychicky meniť na Jokera. Ten veril, že práve Batman, ktorému sa počas celej hry bude v mysli zjavovať, je jeho najlepším nasledovníkom. Okrem toho je mesto plné po zuby vyzbrojených dronov a armády. Tú riadi nemilosrdný Arkham Knight pracujúci pre Scarecrowa, prahnúci po Batmanovej smrti. Podobne ako v predchádzajúcich dieloch, ani tu príbeh nehrá druhé husle. Je temný, prináša kvalitné zvraty, emotívne a silné momenty, podškrtnuté výbornou hudbou, pripomínajúcou Zimmerovu tvorbu. Každá postava pôsobí jedinečne. Záporáci sú krutí, sebavedomí a nemajú problém svojimi hláškami hráča vyprovokovať. Počas príbehu stretneme viacero známych postáv ako napríklad Jim Gordon, Penguin, Two-Face, Nightwing, Lucius Fox, Riddler či Catwoman. Niekoľko z nich bude môcť hráč aj ovládať čo je jasným kladom. 

Príbeh

Okrem hlavnej príbehovej línie sú k dispozícii vedľajšie misie. Dokážu upútať a väčšina z nich má pokračovanie. Napríklad ide o záchranu uneseného tímu hasičov, z ktorých je každý na inom mieste. Teda je táto úloha rozdelená na viacero misií (záchrana jedného hasiča= 1 misia). Medzi úlohami si hráč môže slobodne vyberať. Je teda len na ňom, či po prejdení jednej časti vedľajšej misie bude pokračovať v úlohe ďalej, alebo si vyberie hlavnú dejovú linku, či inú vedľajšiu misiu. 

Hrateľnosť

Batman si zachováva kvalitnú hrateľnosť podobne ako jeho predchodcovia. Vývojári z Rocksteady Studios sa však neboja svoju hru posúvať ďalej, takže nie je núdza ani o novinky. Tento rok priniesli najväčšiu zmenu v podobe hrateľného Batmobilu. Ten bude hráčovi v mnohých úlohách nápomocný. Vozidlu je prispôsobená celá herná mapa a okrem budov prakticky nenájde prekážku. Všetko naokolo je totiž zničiteľné. Disponuje dvoma režimami: pursuit mode a battle mode. Ten prvý slúži na rýchlu prepravu, počas ktorej si vie pomôcť boostom, ktorý sa automaticky dobíja, podobne ako dusík v sérii NFS. V tomto režime auto trpí nedostatkom v podobe horšej ovládateľnosti, najmä v zákrutách. Tak sa mi v úvode hry často stávalo, že som vrazil do budovy či nevybral zákrutu. Pursuit mode vyžaduje cvik a po čase hrania si s ním budete rozumieť lepšie. Tá pravá zábava a dobrý pocit z Batmobilu začína po prepnutí do bojového módu. Vtedy sa vozidlo jemne a hlavne ultra rýchlo transformuje. Ponúka kanón doplnený o rotačný guľomet a najsilnejšou zbraňou sú rakety. Tie sú však k dispozícii len po dobití či počas prenasledovania. Batmobil je v tomto režime pomalý ale zato výborne ovládateľný. Dokáže sa vyhnúť nepriateľským strelám. Tie sú naznačené hneď po zameraní zelenou čiarou, tiahnúcou sa od hlavne kanónu nepriateľského dronu, či inej vyzbrojenej mašiny. Ak čiara pretne Batmobil, sčervená a máte okamih na to aby ste sa vyhli, inak strela nepriateľa opustí hlaveň a je na najlepšej ceste trafiť vás. Počas vyhýbania sa aktivujú trisky, ktoré vás prakticky hneď vymŕštia na stranu. Je to naozaj skvelé riešenie a prestrelky v Batmobile budú baviť.  Vozidlo si vie Batman kedykoľvek privolať a je ovládateľné aj na diaľku. Okrem strieľania a prenasledovania auto dokáže odstraňovať míny, po priblížení nepriateľov vyšľahať elektrickým prúdom, alebo hákom trhať či ťahať prekážky. Batmobil je aktívne zapájaný do deja hry, čo je pri väčšine misii s ním super. Problémom je však keď vám ho autori vnucujú pri úlohách kde by nemusel byť. Nútia vás ním robiť manévre (napr. skákanie po strechách), ktoré môžu byť pri nie príliš vydarenom jazdnom modely nočnou morou niektorých hráčov. 

U Batmana nechýbajú tradičné gadgety, no priestor dostanú aj nové. Medzi ne sa radí napríklad hlasový synthesizer, ktorý umožňuje Batmanovi napodobniť cudzí hlas. To sa hodí v prípade otvárania dverí hlasom, či vydávania rozkazov nepriateľským jednotkám. Tie môžete hlasom ich veliteľa poslať na kontrolu nejakého miesta a tam  ticho zlikvidovať. Bojový systém neprináša žiadne zásadné zmeny. Veď načo prudko meniť niečo čo dobre funguje ? Hrateľnosť osviežuje DualPlay systém, kedy vám pomáha ešte jedna postava (najčastejšie Nightwing). Medzi postavami si viete prepínať a boj zakončiť spoločným finálnym úderom oboch postáv. Ďalej pribudli nové kombá a animácie pohybov. Nepriatelia sa dokážu vyhnúť vášmu útoku, či rozbehom vás schmatnúť na zem. Batman môže napríklad zobrať nepriateľom pálku a tou bojovať. Vie na nich zhodiť reflektor, alebo odhodiť ich do elektrického vedenia. Tieto takedown útoky sú však k dispozícii len na vybraných miestach. Veľmi podarenou novinkou je tzv. Fear Multi-takedown. Ten využijete v prípade, že sa nepozorovane dostanete k skupinke nepriateľov. Z nich jedným tlačidlom viete poslať k zemi hneď troch. Celá likvidácia je veľmi efektná. Zachovaný zostal aj systém upgradov. Za body si viete vylepšovať bojové pohyby, brnenie, gadgety a Batmobil, ktorý neskôr vie napríklad hackovať drony. 

Grafika

Batman Arkham Knight beží na PS4 v rozlíšení 1080p pri 30 snímkoch za sekundu. Rovnako ako jeho predchodcovia, využíva upravený Unreal Engine 3. Aj keď sa nejedná o žiadne grafické orgie, Batmanovi  to v tomto engine stále sekne a hra vyzerá dobre. Mesto aj napriek tomu, že bolo v úvode hry evakuované pôsobí živo. Po uliciach vidieť zločincov, autmobilové naháňačky, obrnené transportéry a vo vzduchu lietajú drony či vzducholode. Na grafickej stránke najviac upúta skvelé nasvietenie. Mesto je obrovské a hýri tými správnymi farbami. Na okolitý svet sa pozerá veľmi fajn. Dobrú atmosféru dotvárajú aj vedľajšie úlohy, ktoré sú podarené. 

Špeciálne by som vyzdvihol daždivé počasie. Kvapky dažďa stekajú po Batmanovom obleku, mokrý plášť sa efektne leskne počas letu, pričom naň dopadajú lúče svetiel. Veľmi dobre sa tvorcom vydaril aj dizajn Batmanovho auta. Pekný grafický kabát dopĺňa vynikajúca hudba a dobrý dabing postáv, i keď Alfrédov hlas, ktorý budete počuť z vysielačky často, mi po čase prišiel trochu otravný. Podaril sa aj dizajn misií, ktorý mi pri predchádzajúcich dieloch miestami prišiel stereotypný. Tu sa nič také nekoná a miesta na ktoré sa pozrieme sú pestré (filmové štúdio, vzducholoď, GCPD, WayneTower...). Počas hrania som nezaznamenal žiadne výrazné frame dropy ani iné chybičky, čiže si Batman 30fps stabilne držal. Stretol som sa však s jedným bugom, počas súboja s Arkham Knightom kedy sa môj súper zasekol. Každopádne optimalizácia čo sa PS4 verzie týka dopadla skvele. 

Harley Quinn Story Pack DLC

Po prvý krát v sérii nám bolo umožnené zahrať si za túto blonďatú kópiu Jokera, formou predobjednávkového bonusu. Toto DLC prináša skvelú hrateľnosť a pekné animácie (napr. sukňa Harley). Čo sa však obsahu týka nedá sa čakať kvalita pôvodnej hry. Harley Quinn Story Pack DLC sa odohráva pred pôvodnou hrou a ide v ňom o záchranu Poison Ivy, ktorá je uväznená. DLC vrcholí súbojom s bossom ktorým je Nightwing. Harley má vlastný bojový štýl, baseballovú pálku a tri vlastné gadgety. Ide o dymovnicu ktorá spôsobuje smiech, hraciu krabičku ktorú natočí a dokáže odpáliť podobne ako Batmanov explosive gel, a nejaké vystreľovacie lano, ktoré nepriateľa na istý čas spúta. Okrem toho má aj pohľad podobný Batmanovmu detective módu. Príjemným spestrením je šialený mód, kedy je Harley nesmrteľná a dokáže jedným tlačidlom nepriateľa odstaviť. Ten je k dispozícii na obmedzenú dobu. Bolo zaujímavé zahrať si za Harley, no veľkým mínusom tohto DLC je, že končí skôr než začne. Je naozaj kratučké a aj neskúsený hráč by ho mal zhltnúť do pol hodinky, čo je obrovská škoda. 

Scarecrow Nightmare DLC

Toto DLC je exkluzívnym obsahom pre majiteľov Playstation 4. Pravdepodobne sa jedná len o časovú exkluzivitu. Scarecrow Nightmare DLC pozostáva z 3 challengeov. V nich je na čas potrebné prejsť Batmobilom úsek trate, na konci ktorej vás čaká súboj s dronmi a samotným Scarecrowom vo veľkosti XXL. Hráčov ktorí majú radi výzvy v Batmanovom svete, toto DLC môže potešiť aj napriek svojej krátkosti. 

Záver

Batman Arkham Knight je skutočne najlepším dielom série. Ponúka strhujúci príbeh zakončený skvelým finále, dobrú hrateľnosť, výbornú atmosféru a audiovizuálnu stránku. Niektoré misie mi v pamäti utkvejú ešte dlho. Ako príklad uvediem prepad GCPD, s výborne nasvietenou súbojovou scénou v podzemných garážach. Napadá ma ich naozaj viac, no z dôvodu spoilerovania sa tu o nich zmieňovať nebudem. Osvedčené herné princípy z predchádzajúcich dielov fungujú stále, novinky sú vítané (Batmobil, Dual play režim, gadgety...). Herný zážitok kazí len horší jazdný model vozidla v pursuit móde a tiež môže vadiť nanucovanie auta pri niektorých úlohách. Taktiež mi je za tvorcov ktorí sa snažili ľúto odfláknutia optimalizácie pri PC verzii. V konečnom dôsledku Arkham Knight predčil moje očakávania, výborne som sa pri ňom zabavil až je škoda, že sa jedná o posledný diel od Rocksteady. Warner sa značky vzdať nehodlá, tak uvidíme čo nám v budúcnosti ešte pripraví. Fanúšikovia predchádzajúcich častí budú nadšení, ale hru by som odporúčal aj novým hráčom, ktorých jej obsah čo i len trochu zaujíma. 

 

PLUSY:

  • príbeh, plný silných aj nečakaných momentov
  • hrateľnosť, ktorú osviežujú nové herné mechanizmy (Batmobil, dualplay...)
  • atmosféra
  • hudba
  • štylizácia misií 
  • dĺžka hry, ktorú predĺžujú zaujímavé vedľajšie úlohy

MÍNUSY:

  • horší jazdný model Batmobilu 
  • dva otravné a zle vyvážené súboje vo vozidlách s Arkham Knightom 

 


napísal Gam_er 7.7.2015



Páči sa mi!

9.5
BATMAN: ARKHAM KNIGHT

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18410)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk