Xiaomi Mi5

V tejto recenzii sa pozrieme na mobilný telefón Xiaomi Mi5, ktorý je ešte stále zaradený medzi špičku na poli smartfónov aktuálne na trhu. Pri tomto telefóne sa jedná s najväčšou pravdepodobnosťou o ten najlepší smartfón v kategórii pomer/cena/výkon, aký si v dnešnej dobe možte zaobstarať.

Mobil
pridal F1REFLY 15.5.2017 o 11:25 pod používateľské recenzie

9.0


 

Xiaomi je značka, ktorú už dnes netreba asi nikomu predstavovať. Za 6 rokov pôsobenia na trhu si stihla získať srdcia mnohých priaznivcov elektroniky. Veľkú pochvalu si táto firma zaslúži aj pre to, že vznikla iba ako „nevinný“ startup, ktorý prerástol do gigantických rozmerov s miliardovými tržbami. Aj keď je Xiaomi bohužiaľ zamerané na svoju domovinu, teda Činu, kde primárne predáva svoje zariadenia, nedá sa mu okrem tohto veľa vyčítať. Aj napriek (zatiaľ) neoficiálnej distribúcii v iných krajinách vrátane Európy konkuruje aj tým najväčším gigantom na svete teda Applu a Samsungu, čím si aj vyslúžilo prezývku „čínske jablko“, ktorou sa dodnes prezentuje. Xiaomi však nevyrába iba telefóny. Za minulé roky stihlo na trh priniesť skvelé tablety, inteligentné kamery na štýl GoPro, routre, inteligentné náramky, hodinky, lampy, reproduktory, powerbanky, auto nabíjačky, slúchadlá a mnoho ďalšieho. Minulý rok dokonca začali s predajom svojho prvého notebooku Xiaomi Air v 2 veľkostných verziách. Tiež je tomu už nejaký, čo začali s výrobou celkom praktických vecí ako je napríklad elektrický bicykel či kolobežka, inteligentný varič ryže, rukavice s podporou ovládania smartfónu, ruksaky, šály, čiapky, atď. Xiaomi je asi jediná čínska firma, ktorá doslova útočí na všetky možné smery a odvetvia obchodu, respektíve trhu. Okrem iného ponúka aj klasické príslušenstvo ku svojim produktom alebo aj už asi všetkým známe tzv. gadgety, ktoré sú svojím spôsobom „mini doplnky“.

Dosť už o predstavovaní, poďme sa teda vrhnúť na recenziu tohto nadupaného smartfónu, ktorým je Xiaomi Mi5, konkrétne mnou recenzovaná verzia mala 64GB ROM a podporu 4G (international), čo vlastne v praxi znamená, že telefón podporuje aj európske LTE pásma. Odlišnosť v international verzii je aj tá, že pri zapnutí zariadenia máte na výber všetky jazyky sveta, nie len čínštinu a angličtinu.

Xiaomi na tomto telefóne pracovalo presne rok a pol, pričom po Mi4, ktorá mimochodom zožala obrovský úspech a ľudia v nedočkavosti očakávali ďalšiu beštiálnu pecku v spojení s dizajnovým skvostom.

No a stalo sa tak? Za mňa áno.

Ihneď po predstavení tejto novinky nielen na MWC 2016 v Barcelone vznikol úplný ošiaľ a každý fanúšik tejto značky to proste ako sa hovorí musel mať. Svedčia o tom aj desiatky miliónov predobjednávok a len pár sekundové predaje, keďže všetky dostupné kusy sa boli ihneď beznádejne vypredané.

BALENIE, KTORÉ NIJAKO ZVLÁŠŤ NEOHÚRI

Po predchodcovi Mi4 vo viacerých verziách ako je tomu aj u Mi5 zmizol oranžový eko kartón a nahradil ho klasický, úplne obyčajný biely s doplnkom loga Xiaomi a parametrov telefónu na zadnej strane. Vo vnútri balenia nájdeme okrem samotného zariadenia rýchlo nabíjačku s klasickým USB káblom, ktorý je už novšieho typu C, spinku na otvorenie SIM slotu a samozrejme klasické papiere v podobe manuálov, ktoré aj tak nikto nikdy nečíta. Balenie neponúka špuntové slúchadlá z dôvodu nízkej ceny zariadenia. Niekde sa holt muselo šetriť. Väčšina užívateľov má svoje vlastné, ktoré sú v mnohých prípadoch aj lepšie.

 

 

 

 

DIZAJN A KONŠTRUKCIA NA JEDNOTKU S HVIEZDIČKOU

 

Mi5ke sa v tomto smere toho nedá veľmi vyčítať. Okrem kvalitného skleneného spracovania z oboch strán ponúka aj elegantné hliníkové rámy, ktoré krásne lemujú a dopĺňajú celý tento dizajnový skvost. Zadná strana dostala po prvý krát aj 3D zahnutie, vďaka ktorému padne nádherne do ruky. Zariadenie dostalo pomerne kompaktné rozmery, ktorých čísla sú 144,6 mm na výšku a 69,2 mm na šírku. Hrúbka telefónu je iba neuveriteľných 7,3 mm za čo Xiaomi chválim. Váha sa aj napriek hliníku a sklu zastavila na celkom slušných 129 gramoch. Ochranné tvrdené sklo Gorilla Glass 4 na prednej aj zadnej strane zariadenia vrátane domovského tlačidla, ktoré okrem iného slúži aj ako skener odtlačkov je maximálne odolné a teda náhodné poškrabanie telefónu kľúčmi vo vrecku je takmer nemožné. Spracovanie je ako sa na vlajkovú loď patrí a v tomto smere sa telefón fakt nemá za čo hanbiť. Jediné mínus, ktoré by som však napriek všetkých pozitívam Xiaomi vyčítal je klzký povrch zadnej strany.

 

 

Mi5 na trh prichádza s celkom nezvyčajnou a v dnešnej dobe pomerne kompaktnou veľkosťou displeja, ktorého uhlopriečka je 5,15“. Pri vypnutom displeji telefón pôsobí ako bezrámikový, no v skutočnosti sa jedná o tzv. očný klam, pretože po rozsvietení je obkolesený tenkým, 1,9 mm rámom, čo je trošku škoda. Koniec koncov to vôbec nie je strašná hodnota a telefón tým určite nestráca na extravagancii.

 

 

Pri tomto modeli zvolilo Xiaomi hardvérové domovské tlačidlo z keramiky, pričom ako som už aj vyššie spomínal obsahuje skener odtlačkov prstov. Maximálny možný počet naskenovaných prstov je bohužiaľ obmedzený na 5. Domovské tlačidlo v Samsung štýle aj napriek tomu, že je hardvérové, môže byť v systéme prestavené a následne používané ako kapacitné. S týmto domovským tlačidlom susedia ďalšie dve čisto kapacitné, ktoré sú v štýle jednoduchej podsvietenej bodky, pričom podsvietenie je nastaviteľné, poprípade sa dá aj úplne vypnúť. V základe sú tieto dve tlačidlá nastavené tak, že na ľavej strane máte multitasking menu a na pravej zasa voľbu späť. Táto vec sa dá samozrejme taktiež jednoducho prestaviť v nastaveniach telefónu. Je možné si tieto akcie prehodiť na opačné strany alebo si tam pridať niečo vlastné, napríklad napravo fotoaparát a naľavo nastavenie budíka alebo blesk.

 

Nad displejom sa potom nachádza klasika v podobe predného fotoaparátu, reproduktoru pre hovory, senzor okolitého jasu a proximity senzor. Nachádza sa tu našťastie aj veľmi obľúbená LED notifikačná dióda, ktorá je veľmi výrazná. Okrem nej sa tu nachádza už len klasické MI logo výrobcu.

 

 

Rozmiestnenie ovládacích prvkov tak, aby k nim mal používateľ vždy komfortný prístup má Xiaomi zvládnuté na jednotku. Na ľavej strane kovového rámu sídli iba slot pre dve nanoSIM karty, pričom klasické tlačidlo hlasitosti vrátane tlačidla napájania nájdeme na druhej strane telefónu. Umiestnenie je veľmi pohodlné a pre každého ľahko dosiahnuteľné. Tlačidlá majú miernu vôľu (hýbanie), čoho sa vôbec nemusíte báť. Na spodnej strane telefónu sa nachádza už vyššie spomínaný USB type C, vedľa ktorého si našli miesto aj primárny mikrofón a hlasitý reproduktor. Hornú stranu zariadenia okrem 3,5 mm jacka a sekundárneho mikrofónu dopĺňa aj IR blaster (infra port), ktorý sa hodí na ovládanie akejkoľvek smart elektroniky.

 

 

Zadnú stranu telefónu zdobí okrem pochrómovaného loga výrobcu aj 16 Mpx fotoaparát so zafírovým sklíčkom vedľa ktorého sa nachádza duálny dvojfarebný LED blesk.

 

V mojom prípade bielej varianty zariadenia som okrem dosť šmykľavého povrchu nebádal žiadne ďalšie nepríjemnosti akými sú napríklad odtlačky prstov, či škrabance. V prípade čiernej verzie to bude asi o trošku horšie. Preto by som určite odporúčil nejaké ochranné púzdro.

 

 

 

 

DISPLEJ, KTORÝ MÔŽU OSTATNÍ LEN TICHO ZÁVIDIEŤ

 

Xiaomi si pre nás pri tomto modeli prichystalo krásny a žiarivý FullHD IPS (LCD) displej, ktorého netradičná uhlopriečka 5,15“ spadá v dnešnej dobe phabletofónov do akýchsi kompaktov. Rozlíšenie 1920x1080 pixelov ponúka hustotu 428 ppi, vďaka čomu je displej veľmi ostrý. Vďaka absencii zatiaľ absolútne nezmyselného 2K alebo 4K displeja je výdrž batérie oveľa vyššia. Okrem pestrých farieb sú na tom perfektne aj pozorovacie uhly a čitateľnosť na priamom slnku. Jas Mi5 dosahuje pri maximálke až 600 nitov, čo je veľmi slušné. Počas silného svetla sa vďaka proximity senzoru zvýši kontrast displeja a jednotlivé prvky tak budú ešte výraznejšie. Toto nastavenie sa dá kedykoľvek vypnúť v nastaveniach. Telefón dokáže ponúknuť okrem veľmi vysokej svietivosti aj veľmi nízku, čo sa vám bude hodiť najmä v noci. K tomu dopomáha aj veľmi užitočný čítací režim, ktorý z displeja odstraňuje modrú farbu a tým šetri vaše oči. Vyhnete sa tak narušeniu vášho spánku či namáhaniu a poškodzovaniu očí. Samozrejmosťou sú nastavenia teploty farieb, kde máte na výber z troch kontrastných režimov, ktoré sú už v predvolenom režime nádherné.

 

 

 

 

BRUTÁLNY VÝKON A DOSTATOK PAMÄTE

 

Pod útrobami tohto beštiálneho telefónu sa ukrýva aj napriek už ročnému pôsobeniu stále TOP hardvér, ktorého výkon je viac než dostatočný. Jedná sa stále o high-endového zabijaka, ktorý bol okrem iného vyhodnotený aj ako najlepší smartphone roku 2016 v kategórii pomer/cena/výkon.

 

Po neúspešnom prepadáku v podobe Snapdragonu 810 od firmy Qualcomm si musela firma napraviť reputáciu. Výsledkom bol Snapdragon 820, na ktorom makali o sto šesť. Tento procesor samozrejme dostala medzi prvými aj Mi5ka.CPU prináša hneď niekoľko inovácií, medzi ktoré patria napríklad úplne nové Kryo jadrá vyrobené už moderným 14 nm výrobným procesom, vďaka čomu dosiahli v Qualcomme až 2-krát vyšší výkon ako v prípade Snapdragonu 810 a to aj napriek použitiu 4 jadier. Vylepšenie dostala aj celková energetická spotreba čipsetu. Procesor je založený už na bežnej 64-bitovej architektúre, ktorý so sebou prináša aj nový grafický akcelerátor Adreno 530 - ktorý je podľa slov výrobcu až o 40% výkonnejší ako jeho predchodca.

 

 

Napriek 4 jadrám Snapdragonu 820 ho Qualcomm šikovne rozdelil na dve oddelené časti. Obidve sú zložené z dvojjadra, pričom jeden má takt 2,15Ghz a druhý zas 1,6Ghz. Prvé dvojjadro sa pridá k druhému v prípade potreby, pričom je určené na náročnejšie úlohy vrátane multitaskingu a hier, no a druhé dvojjadro je zas na menej náročnú činnosť, kde si vie vystačiť samo. Treba sa však dať pozor, že pri 32GB verzii telefónu je najsilnejšie dvojjadro iba 1,8Ghz a nie 2,15Ghz ako to je pri tomto 64GB modeli. Ak ste veľmi náročný používateľ, je tu možnosť zakúpenia si PRO modelu teda 4GB/128GB verzie. Avšak rozdiely vo výkone absolútne nepocítite. Mnou recenzovaná verzia mala 3GB/64GB, pričom RAM bežne ponúkala cca 1,5GB voľných. V spolupráci s CPU je mobil krásne plynulý, rýchly a nezaskočí ho ani žiadna náročnejšia úloha. Bleskové reakcie multitaskingu, teda prepínanie viacerých aplikácii ma v malíčku.

 

Asi ani netreba spomínať, že Mi5ka si hravo poradí aj s akoukoľvek modernou 3D hrou, ktorú jej naservírujete. Samozrejme, že sa po čase objavilo aj nejaké to menšie zahriatie zariadenia, no to už dnes nie je nič nové.

 

Test hrubého výkonu v AnTuTu je dnes pri recenzii telefónu klasika a konkrétne môj model dosiahol v tejto aplikácii niečo cez 140 000 bodov, čo ho zaradilo do momentálne TOP 10 najvýkonnejších smartfónov.

 

 

Čo sa týka vnútorného úložiska tak moja 64GB verzia mala čistú pamäť 53,8GB. Aj napriek absencii pár GB z dôvodu systémových súborov je to celkom slušná kapacita aj pre náročnejších užívateľov. Vnútorné úložisko, ktoré sa však už nedá ďalej rozšíriť okrem iného obsahuje aj najmodernejšie a najrýchlejšie pamäťové čipy typu UFS 2.0, ktoré sú oproti klasickým eMMC 5.0 oveľa rýchlejšie, čo človek pocíti hlavne pri prenose väčších súborov, najmä filmov z a do telefónu. Mi5ka podporuje aj OTG USB, čo v praxi znamená, že naň viete pripojiť akékoľvek USB zariadenia, ktorými sú okrem obyčajného USB sticku aj myš, klávesnica, gamepad, externý HDD, atď.

 

 

 

OPERAČNÝ SYSTÉM - NOUGAT V AKCII

 

Čo iné ako MIUI môžme nájsť v telefóne od Xiaomi? Mi5 prichádza s Androidom 7.0 Nougat, pričom verzia MIUI je 8.2.2. Priznám sa však, že tento systém mi veľmi nevyhovuje a preto som si ihneď po zrecenzovaní nahodil nový systém (custom ROM) menom Resurrection Remix v. 5.8.3 (Android 7.1.2 Nougat). Nechcem byť zlý, ale MIUI sa naňho absolútne nechytá.

 

Avšak, keďže je systém MIUI pre Xiaomi typický, budem recenzovať ten.

 

Kto nepozná systém MIUI, no pozná iOS alebo nadstavbu od Huawei EMUI, tak už asi vie, o čom tu hovorím. Systém je založený na jednoduchosti, no a to znamená, že nemá menu. Áno, všetky vaše aplikácie máte iba na vami vytvorených kartách plochy. Avšak vďaka tomuto je telefón veľmi rýchly, svižný a neseká. Nestalo sa mi počas testovania ani raz, že by zaváhal alebo niečo podobné. Multitasking je plynulý a reakcie telefónu sú aj pri záťaži fakt bleskové. Samovoľný reštart sa taktiež nekonal. MIUI pri verzii 8.2.2 s Androidom 7.0 tvoria dvojku, ktorá si medzi sebou veľmi dobre rozumie. Dopomáha k tomu aj fakt perfektnej optimalizácie výrobcu. Ak si myslíte, že len táto verzia je výborne spracovaná, tak ste na omyle. Xiaomi si dáva záležať na každej jednej verzii svojho MIUI a tak ak by ste siahli aj po staršej verzii 7.2.2, určite nebudete sklamaní.

 

 

Tento systém, respektíve telefóny od Xiaomi najnovšie prinášajú aj jedno mínus. Tým je uzamknutie bootloadera už skoro v každom modernejšom mobile od tejto firmy. A čo je to vlastne bootloader? Po lopate vysvetlené, je to časť kódu, ktorý sa spustí ešte pred operačným systémom. Je to niečo ako bezpečnostný zámok (ochrana jadra - kernelu). Keďže telefón funguje na podobnom princípe ako harddisk a teda má systémom vymedzené a určené názvy a miesta súborov, partícií tak je lepšie do toho nezasahovať, hlavne ak sa nevyznáte. V minulosti boli tieto telefóny odomknuté a užívatelia, čo nevedeli čo od radosti, hlavne tí neskúsení si poprehadzovali súbory hore dole, poprípade si tam nahrali nejakú romku, čím si tzv. „brickli“ svoj smartfón a hneď sa všetko v zariadení pokazilo. Xiaomi to teda vyriešilo jednoducho, uzamknutím. Avšak, zabrániť týmto individuám je jedna vec, no tá druhá je viac pre tých, ktorí radi experimentujú a teda používajú custom romky ako napríklad aj ja. Tí sa do toho poväčšinou vyznajú, no napriek tomu im nie je umožnené robiť ich pokusy. Pri Mi5ke zatiaľ zrejme bohužiaľ neexistuje žiaden spôsob ako tento zámok obísť alebo ho jednoducho („nelegálne“) a rýchlo odomknúť. Existuje však oficiálny spôsob priamo na stránke výrobcu, kde po kliknutí na možnosť odomknúť bootloader v mobilných nastaveniach budete následne presmerovaný na danú stránku s veľkým tlačidlom v strede s nápisom UNLOCK YOUR PHONE. Je to vlastne požiadavka o odomknutie. Po kliknutí na toto tlačidlo zadáte vaše informácie ohľadom telefónu, ktoré sa následne odošlú priamo k nim do centra. Do 24 hodín by vám mala prísť potvrdzujúca SMS s textom, že vaša požiadavka bola úspešne schválená a teda, že váš telefón bol odomknutý. V prípade záujmu o oficiálnu európsku, konkrétne CZ/SK verziu MIUI odporúčam stránku www.miuios.cz, ktorá je mimochodom oficiálna stránka tohto systému pre nás. Telefón sa už síce poväčšine predáva v medzinárodnej verzii, teda so všetkými už predinštalovanými jazykmi, no v prípade čínskej verzie, na ktorú môžte ešte stále bežne naraziť a ktorá má okrem dvoch jazykov aj absenciu Google Play obchodu, vám určite odporúčam stránku vyššie. Xiaomi si aspoň tieto nedostatky v systéme  kompenzuje pravidelnými aktualizáciami, ktoré väčšinou opravujú prevažne chyby a celkovú optimalizáciu. Pri prvom zapnutí sa môžte stretnúť s párom objemnejších updatov, ktorých inštalácia vám zaberie iba chvíľu.

 

 

Čo sa týka prostredia systému, najlepšie sa s ním zoznámite v praxi, teda pri kúpe Xiaomi telefónu. Z tohto dôvodu ho tu nebudem celý dopodrobna opisovať, pretože by to jednak zabralo dosť veľa času a jednak je to v podstate systém (nadstavba) ako každý iný. Vypíšem vám tu teda iba nejaké základné kľúčové funkcie a vychytávky.

 

Napriek kompaktnému displeju Mi5ky je v systéme možnosť nastavenia ovládania iba jednou rukou, čo v praxi znamená, že si viete vašu aktuálnu obrazovku zmenšiť na veľkosti 3,5“, 4“ a 4,5“. To príde vhod najmä vtedy, ak máte menšie ruky alebo sa vám len šmýka telefón, pričom neviete dosiahnúť do protiľahlého rohu. Systém ponúka aj detský režim, v ktorom môžte povoliť a zakázať aplikácie podľa vášho gusta. Tento režim je samozrejme chránený vami prednastaveným heslom alebo odtlačkom. Ďalej tu nájdeme režim hosťa, ktorý skryje všetky vaše osobné veci a informácie, akými sú napríklad fotografie, hudba, poznámky, nastavenia, správy a hovory. Samozrejmosťou je už aj veľmi známi režim nerušiť, ktorý ponúka nastavenie času, teda odkedy dokedy ho chcete mať zapnutý, poprípade manuálne zapnutie a vypnutie. Je možné ho nastaviť aj tak, aby stlmil úplne všetko alebo všetko okrem budíkov. Teda v prípade výnimky budíka budete mať stlmené zvonenia a zvuk všeobecných oznámení, hier, aplikácií + ich notifikácií, hudby, apod.

 


 

Zabezpečenie telefónu vzorom či heslom je dnes už bežné, no poďme sa pozrieť na stále viac a viac rozrastajúcu sa technológiu skenera odtlačku prstov. Ten funguje naozaj bezproblémovo a hlavne bleskovo. Stačí len jemné stlačenie domovského tlačidla a mobil je v sekunde odomknutý. Mi5 ma jeden z najrýchlejších a najpresnejších skenerov na trhu, vďaka čomu nestráca oproti konkurentom, ba naopak. Skener je poistený aj náhradným PINom alebo heslom v prípade, že vám skener neregistruje prst kvôli napríklad ošúchanej koži. Pri odomykaní zariadenia vo väčšine prípadov odomykaciu obrazovku ani neuvidíte, pretože vás privíta rovno domovská obrazovka. Tlačidlo tiež prichádza s dotykovou plochou a môže teda fungovať aj ako kapacitné tlačidlo domov. Ak by vám náhodou táto funkcia nevyhovovala, je možné ju kedykoľvek vypnúť. Tento snímač má na svedomí spoločnosť Synaptics, pričom už vtedy bolo možné uplatniť technológiu Sense 3D ID, ktorá prišla so Snapdragonom 820, čo by znamenalo, že skener by bol implantovaný priamo v displeji. Bohužiaľ túto technológiu Xiaomi nevyužilo. Ako som už spomínal, je možné pridať maximálne 5 odtlačkov prstov, pričom si môžte pridať aj 5-krát ten prst v prípade, že chcete zvýšiť presnosť odomykania. Teda ak ho nasnímate viackrát z rôznych uhlov, nebudete mať s odomykaním už nikdy žiaden problém.

 


 

Čo sa týka aplikácií, nachádzajú sa tu prevažne len tie užitočné a využiteľné. Nejedná sa teda v tomto prípade o žiaden zbytočný bloatware (nepotrebné aplikácie, ktoré nejdú odinštalovať). Nájdeme tu napríklad prepracovaného FTP manažéra, čistenie, optimalizáciu a antivírus v jednom, kompas, čítačku QR kódov, zabezpečenia a povolenia všeličoho možného a taktiež prehľadnú aplikáciu pre IR Blaster (infra port) v ktorom budete mať na výber z viacerých domácich elektronických zariadení.

 


 

 

 

VÝDRŽ BATÉRIE - MENEJ JE NIEKEDY VIAC

 

Aj napriek veľmi tenkej konštrukcii Mi5ky, ktorá činí len 7,6 mm sa Xiaomi podarilo vtesnať do smartfónu batériu o kapacite 3000 mAh. Áno, niekomu sa to môže zdať v dnešnej dobe málo, no ak zoberieme do úvahy „len“ 5,15“ displej a „len“ FullHD rozlíšenie + špičkovú optimalizáciu zariadenia, verte či neverte, dejú sa zázraky. Vďaka veľmi výkonnému no zároveň aj veľmi úspornému procesoru a výbornej optimalizácii je Xiaomi Mi5 schopný prekonať aj konkurentov s vyššou kapacitou batérie.

 

 

Výdrž batérie zariadenia je tak trošku individuálna záležitosť, pretože každý používa svoj telefón inak. Avšak ja sa tu momentálne pokúsim opísať postrehy pri mojom používaní. Mnohí ľudia vrátane mňa dnes určite používajú rôzne (sociálne) aplikácie, ako napríklad Facebook, Viber, Messenger, Skype, Steam, atď. To je asi najväčším žrútom batérie, ak neberieme do úvahy dáta, jas, hry a samotný systém. Môj bežný deň používania telefónu začína tým, že po zobudení sa mám telefón vždy nabitý na 100% aj napriek tomu, že som ho v predošlý deň úplne nevybil. Počas dňa samozrejme používam kopec aplikácií, ktoré už som aj vyššie spomenul. Keďže som cez týždeň väčšinu času mimo domova, dosť často využívam aj dáta (konkrétne 4G sieť) a v slnečné dni aj maximálny jas. Občas si samozrejme aj niečo zahrám, väčšinou trošku náročnejšie hry ako napríklad Bully, GTA: SA, Mortal Kombat, UFC, NFS: Most Wanted, WWE, Splinter Cell alebo Max Payne. Koniec koncov by som povedal, že sa jedná o celkom bežnú záťaž a úplne normálne používanie. Pri 100% nabitej batérii o 7:00 ráno a následnom vykonaní vyššie uvedených činností počas dňa, mi večer o cca 22:00 ostalo ešte stále okolo 50%+ z kapacity batérie, čo je si myslím celkom slušné. Keď si to zhrnieme, tak sa dá povedať, že Mi5ka vám vydrží jeden deň ľavou zadnou, avšak v pohode by vydržala aj tie dva alebo dokonca tri dni, no tu už by ste sa museli trošku viac obmedzovať v používaní svojho telefónu.

 

 

Ako sa hovorí, to najlepšie nakoniec. Xiaomi Mi5 disponuje novou technológiou rýchleho nabíjania, konkrétne Qualcomm Quick Charge vo verzii 3.0. Vďaka tejto funkcii sa batéria podľa uvádzania na stránkach výrobcu nabije z 0% na 100% za 40 minút. V realite to trvalo o trošku dlhšie (cca 60+ minút), no v prípade lepších výsledkov, respektíve ešte rýchlejšieho nabíjania už asi treba siahnuť po nejakej lepšej a kvalitnejšej nabíjačke ako po tej, ktorá sa nachádza v balení. Samozrejme, že tých najpomalších 10% je vždy v rozmedzí od 90% do 100%, kedy sa batéria nabíja pomalšie ako ostatné percentá, z dôvodu automatického zníženia prúdu a voltáže, teda šetrenia energie. Napriek tomu je rýchlo-nabíjanie veľmi spoľahlivé, rýchle a ničím extra neobmedzované. Nabíjanie je zabezpečené už vyššie spomínaným základným, oficiálne licencovaným adaptérom od Xiaomi ktorý je vcelku kvalitný, neprehrieva sa a s telefónom spolupracuje veľmi dobre. Samozrejme ponúka vyvážený elektrický prúd a voltáž s rôznymi výstupmi a to konkrétne 5V/2,5A | 9V/2A a 12V/1,5A. Tento adaptér sa predáva iba vo verzii US a teda v prípade objednania z Číny k nemu dostanete úplne zdarma EU redukciu.

 


 

 

 

FOTOAPARÁT V SPOLUPRÁCI SO SONY

 

Xiaomi Mi5 tentokrát výrobcovia osadili opäť už veľmi populárnym snímačom od spoločnosti Sony. Fotoaparát s modelovým označením Sony IMX 298 má 16 Mpx a okrem papierových špecifikácií sa môže pýšiť aj špičkovými reálnymi výsledkami. Pochváliť treba určite aj fakt, že kamera vôbec nevytŕča z konštrukcie telefónu. Napriek tomu je však pokryté veľmi odolným zafírovým sklíčkom. Snímač prichádza s clonou f/2.0, fázovým zaostrovaním a 4-osovou optickou stabilizáciou obrazu. Nájdeme tu napríklad aj vylepšenie obrazu pomocou technológie Deep Trench Isolation, ktorá slúži na izoláciu okolitého svetla, ktoré dopadá na pixely. Vďaka tejto technológie majú fotografie oveľa presnejšie farby. Qualcomm okrem Snapdragonu 820 priniesol aj nový 14-bitový obrazový procesor Qualcomm Spectra Image Signal Processor, ktorý taktiež dopomáha k reálnejším farbám a všeobecne lepšej kvalite výsledných fotografií. Nakoniec tu máme už len dvojtónový duálny LED blesk, ktorý vám bude nápomocný hlavne tme a zlých svetelných podmienkach. Reakcie fotoaparátu sú veľmi rýchle a to isté sa dá povedať aj o samotnom zhotovovaní záberov a automatickom ostrení. Fotografie sú za dobrých svetelných podmienok veľmi živé a prirodzené. Nájdeme tu aj kopec režimov, medzi ktoré patrí napríklad HDR, UbiFocus, OptiZoom, akcia, pláž, svetlo sviečky, ohňostroj, kvetiny, krajina, noc, portrét, nočný portrét, divadlo, západ Slnka, šport, sneh, podsvietenie, nehybná fotografia, najlepší záber, makro, rozšírená scenéria a oveľa viac. Samozrejme tu nájdeme aj klasiku v podobe manuálneho a automatického režimu. Ostrosť fotografií je aj v horších svetelných podmienkach veľmi rýchla a teda fotografie nestrácajú na kvalite, čomu dopomáha aj vyššie spomínaný OIS.

 

 

Samozrejmosťou, ktorá dnes určite nesmie chýbať na žiadnom modernom smartfóne je aj predný fotoaparát. Ten má síce „len“ 4 Mpx, no jedná sa o technológiu akú má aj HTC, teda ULTRAPIXEL snímač. Fotoaparát má úplne rovnakú clonu ako aj jeho väčší brat a teda f/2.0. Predná kamera disponuje aj nahrávaním s maximálnym rozlíšením 1920x1080 (FullHD). Nájdeme tu taktiež rôzne režimy, akými sú napríklad pekná tvár, zrkadlo, detekcia tváre, respektíve úsmevu apod. Kvalita výsledných fotografií je na veľmi vysokej úrovni.

 


 

Ďalšou a zároveň samostatnou kapitolou sú videá. Tie dokáže Mi5ka nahrať vo viacerých rozlíšeniach a to konkrétne v 4K@30FPS, 1080p@30FPS, 720p@30FPS a slowmotion v 720p@120FPS. Ostreniu dopomáha opäť 4-osová optická stabilizácia, ktorá sa stará o plynulý chod nahrávania. Kvalita videa vo všetkých rozlíšeniach je veľmi slušná, no zvuky sú občas mierne skreslené. Kamera ponúka taktiež množstvo režimov medzi ktoré patrí napríklad rybie oko, režim vodováhy, nočný režim, panoráma alebo klasický manuál, kde si viete nastaviť už bežné veci ako vyváženie bielej, ostrenie, čas expozície, ISO, atď. 

MULTIMÉDIÁ AKO SA NA VLAJKOVÚ LOĎ PATRÍ

 

Mi5ka má multimediálnu výbavu hodnú vlajkovej lodi, pretože uspokojí aj tých najnáročnejších užívateľov. Ponúka naozaj kvalitný a čistý zvuk ako zo slúchadiel tak aj z hlavného reproduktora. Maximálna hlasitosť zariadenia je tiež veľmi slušná. Nájdeme tu síce len základný, no veľmi prepracovaný ekvalizér, kde si každý audiofil príde na svoje. Okrem ekvalizéra tu nájdeme aj síce starší, no stále veľmi nápomocný Mi Sound Enhancer, ktorý využijete najmä pri počúvaní hudby cez slúchadlá. Pre videá je k dispozícii klasický prehrávač videí s podporou formátov ako sú napríklad MP4, M4V, MKV, XVID, atď. Z kodekov tu nájdeme v podpore aj najnovší H.265, H.264 či MPEG4.

 

Nakoniec tu nájdeme úplne obyčajnú galériu obrázkov, ktorej nevyhnutnou súčasťou je aj editovanie fotografií (efekty, orezanie, atď.).

 

 

KONEKTIVITY NA ROZDÁVANIE

NFC sa s príchodom Mi5ky vrátilo v plnej paráde no využiteľnosť v praxi je mimo Ázie bohužiaľ takmer nulová. Slúži teda len na prenášanie súborov medzi zariadeniami. Súčasťou výbavy je samozrejme aj široké spektrum antén k pripojeniu. K dispozícii je dual-band (2,4GHz/5GHz) Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, WiFi Display, Hotspot, Bluetooth 4.2 LE, USB Type-C 1.0, GPS s AGPS a GLONASS, štandardný 3,5 mm audio jack, IR Blaster či po novom aj technológiu VoLTE, ktorá zabezpečuje telefonovanie cez 4G LTE sieť. Táto funkcia však zatiaľ na slovenských LTE sieťach nefunguje. Príjem GPS signálu je naozaj veľmi dobrý. Svedčí o tom aj rýchly fix polohy, ktorý prebehne do pár sekúnd. S presnosťou je GPS taktiež na veľmi dobrej úrovni. Všeobecne je známe, že smartfóny s procesormi Snapdragon majú najlepšie a najpresnejšie GPS, čo platí aj v tomto prípade.

 


 

Aby Xiaomi nijako nevybočovalo z trendu smartfónov, vybavilo aj svoju Mi5ku dvojicou slotov pre nanoSIM karty, pričom oba súčasne podporujú príjem signálu 4G LTE siete. Stále však ide o dual stand-by DualSIM, čo znamená, že pri telefonáte cez jednu SIM kartu je druhá neaktívna. Čo sa týka 2G a 3G sieťových pripojení, s tými nebudete mať kdekoľvek na Slovensku žiaden problém, keďže smartfón podporuje všetky dostupné GSM a WCDMA pásma.

 

Telefonovanie prebiehalo počas testov úplne bezproblémovo a zvuk z hlavného reproduktora je pri telefonáte naozaj krásne čistý a hlasný. Vysokú kvalitu hovoru si bude určite pochvaľovať aj človek s ktorým práve budete volať, pretože mikrofón patrí taktiež k úplnej špičke na trhu a teda žiadne problémy s napríklad výpadkami tu absolútne nehrozia.

ZHRNUTIE, PLUSY A MÍNUSY

 

Na Xiaomi Mi5 sa rozhodne ten rok a pol oplatilo počkať. Výrobcovia si dali na tejto vlajkovej lodi naozaj záležať a na Mi5ke teda nájdeme len úplne minimum drobných, ba až nepodstatných chybičiek. Medzi najväčšie trháky Xiaomi Mi5 patrí jeho úplne špičkovo spracovaná konštrukcia s veľmi vydareným slim dizajnom. Dokonalosť mierne kazí iba klzká zadná strana, ktorej problém vyrieši akýkoľvek kryt. Pochvalu si určite zaslúži aj perfektný displej s veľmi živými farbami a výborným vyvážením maximálneho a minimálneho jasu. Najsilnejšou stránkou Mi5ky je hardvérová výbava, ktorá na čele so Snapdragonom 820, 3GB RAM (v prípade 64GB modelu) a výkonnou grafickou jednotkou Adreno 530 nastavili nový štandard pojmu mobilný výkon.

Výrobca výborne zapracoval aj na systéme spolu so svojou nadstavbou MIUI, ktorú dopĺňa Android vo verzii 7.0 Nougat a tým tvoria dokonale odladenú softvérovú dvojicu.

 

 

Výborne si vedie aj 16 Mpx fotoaparát od Sony, ktorý disponuje jednou z najlepších optických stabilizácií, aká bola kedy v smartfóne použitá. Určite chválim aj výdrž batérie, ktorá vzhľadom na kapacitu 3000 mAh dosahuje fakt výborné výsledky. Medzi výhody jednoznačne patrí aj veľmi rýchly snímač odtlačkov prstov a rýchlo-nabíjanie. Aby to nebolo čisto len o chválenkárstve, Xiaomi Mi5 má aj svoje „temné“ stránky. Za mínus považujem určite absenciu podpory 800 MHz LTE pásma (ktoré sa ma ale našťastie netýka, keďže bývam v centre mesta) a taktiež samotné Xiaomi, ktoré do systému pridalo ďalšie ochrany proti inštalovaniu custom ROM. Keďže root už nie je pár minútová záležitosť, pokladám to za mínus. Aj napriek tomu by sa tento krok od Xiaomi už v blízkej budúcnosti mal zmeniť k lepšiemu. To hádam najpodstatnejšie na záver je cena tohto skvostu menom Xiaomi Mi5. Za približne 200€ (64GB verzia) získate úplne bezkonkurenčný smartfón čo sa týka pomer/cena/výkon, ktorý sa môže hrdo porovnávať aj s tými najlepšími svetovo známymi zariadeniami ako je napríklad aj Samsung či Apple. Xiaomi napriek nízkej cene zariadenia opäť svetu dokázalo, že je jednoznačným lídrom na poli elektroniky zatiaľ však iba oficiálne na čínskom trhu.

 

PS: Pod článkom prikladám aj nejaké tie testovacie foto z telefónu.


napísal F1REFLY 15.5.2017



Páči sa mi! (+1)

9.0
XIAOMI MI5
+ Veľmi kvalitne spracovaná konštrukcia, nádherný IPS FullHD displej, obrovský výkon, perfektná výdrž batérie, svižný OS, výborný fotoaparát, cena (pomer/výkon)
- Klzkosť zadnej strany, absencia 800 MHz LTE pásma, absencia MicroSD slotu

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk