GTA V

Kráľ sandboxových akcií prichádza...

Xbox360
pridal Boss Marťas 15.9.2013 o 14:02 pod používateľské preview

Tento rok sa urodilo už veľa kvalitných titulov a veľa nádejných hier je ešte stále pred nami. Veľa ľudí je ohromených z novej značky Watch Dogs, ale ešte predtým príde medzi nás skutočný kráľ openworld akcie. Nie je to nič iné ako pokračovanie známej hernej série Grand Theft Auto 5. Po prvom trailery som zostal v rozpakoch. Má vôbec ešte táto séria vôbec ešte niečo zaujímavé priniesť? Pretože po vydaní štvrtého dielu vzniklo veľa podobných hier, pri ktorých som sa bavil viac než u GTA 4, napr. Sleeping Dogs. Chlapci s Rockstaru sa však pochlapili a rozhodli sa pre razantné zmeny v sérií.

Traja mušketieri

Rockstar Games veľa informácií o príbehu tají a má k tomu určite dôvod, pretože teraz v hre nebude príbeh len jedného hrdinu, ale rovno troch. Tým prvým bude Michael, ktorý mne osobne pripomína Tommyho z Vice City. Michael je chlapík v najlepších rokoch, ktorý bol v minulosti najlepším lupičom. Momentálne si užíva zaslúžený dôchodok a figuruje v programe na ochranu svedkov. Dalo by sa povedať, že si žije ako kráľ. Ale, aby to nemal v živote také jednoduché tak manželstvo s Amandou nemá jednoduché, pretože ho neustále štve a jeho dve decká – Jimmy a Tracey si robia čo sa im zachce. Michael inak žije obyčajný nudný život vo svojom luxusnom apartmáne v Los Santos. Druhou postavou je černoch Franklin, ktorý má rád rýchle autá a je to pouličný lupič, ktorý mi pripomína  CJ zo San Andreas. Mňa osobne najviac zaujala tretia postava, ktorým je bývalí armádni pilot Trevor, ktorý už v minulosti s Michaelom pracoval. Žije v obyčajnom prívese v slipoch a medzi spoločnosť moc nechodí čo je na ňom aj vidieť. Ale verte mi čím menej o ňom viete tým lepšie, pretože je to šialenec ako ja.

Medzi hrdinami bude možné kedykoľvek prepínať a o ostatné dve sa postará umelá inteligencia. Každá postava má svoj vlastný charakter a starosti a tak s každou zažijete niečo iné. Ak budete chcieť tak celú hru môžete prejsť len s jednou postavou, ale tým prídete o kopec zaujímavých momentov a prísť o zážitky s Trevorom na pláži ako sleduje babenky by bola škoda. Výber postavy si vyberiete v upravenom menu a behom pár sekúnd(na štýl Google Maps) sa prevtelíte do danej postavy. Hlavní hrdinovia majú radi peniaze a tak sa celý príbeh bude točiť hlavne okolo bankových lúpeží. Bankovú lúpež sme zažili už v minulom diele, ale tu to bude oveľa komplexnejšie. Každú lúpež bude nutné dobre naplánovať. Bude nutné vybrať miesto, kde lúpež vykonáte, získať oblečenie, masky a nesmie chýbať rýchly útek s tučnou korisťou, pretože polícia vás uniknúť len tak nenechá. Na niektoré lúpeže bude nutné získať nejakého odborníka, napr. šoféra alebo hackera, ktorý sa dostane do sejfu s peniazmi. Bude na vás či zaplatíte skutočnému odborníkovi alebo nejakému zelenáčovi čo sa celkovo prejaví na samotnej lúpeži. Každú lúpež bude možné urobiť viacerými spôsobmi medzi ktorými nebude chýbať aj tichý postup.     

Ako miniete získanú koriť bude len a len na vás. Michael sa bude chcieť určite postarať hlavne o rodinu. S Franklinom siahnete po nejakom drahom aute a s Trevorom môžete zájsť si urobiť nejaké tetovanie. Rozhodne sa zíde nákup lietadiel, zbraní na ďalšie lúpeže. Nebudú chýbať rôzne nemovistosti, napr. domy, byty, garáže atď.

Prekopaný systém akcie

Akčná zložka vo štvrtom dieli bola oproti predchodcom určite lepšia, ale oproti iným hrám zaostávala a v nevhodných chvíľach začala blbnúť aj kamera. Tohto problému sú si vývojári vedomí a tak v piatom dieli prekopali celý akčný systém, ktorý bude oveľa dynamickejší a lepšie ovládateľnejší. Nebude chýbať oveľa lepší krycí systém a prestrelky vám budú pripomínať tie z Maxa Paynea 3 alebo Red Ded Redemption. Nie je náhoda, že sa týmito hrami stoja rovnakí vývojári. Mierenie rovnako ako minule bude v troch režimoch – voľné mierenie, s miernou asistenciou a plnou, klasický auto-aim. Čo sa týka zdravia tak sa doplní automaticky, ale našťastie len na 50% a zvyšok doplníte lekárničkou alebo jedlom ako minule. Čo sa týka arzenálu tak očakávať môžeme klasické zbrane od pištolí, samopalov, brokovnice a nejaké to RPG. Dôležité je však, že taraz si budete môcť danú zbraň upraviť podľa seba a tak si môžete namontovať laserové mierenie, tlmič, väčší zásobník a pod. Hra bude obsahovať aj nový systém pre rýchle tasenie zbrane, podobný tomu z Red Ded Redemption, ale vždy bude záležať na tom, ktorú postavu budete ovládať. Michael je opatrný a rýchly pri presune z krytu do krytu, Franklin čaká na vhodnú chvíľu, kedy z krytu začne protivníkov likvidovať no a Trevor ten sa s tým neserie a rozpúta hotové peklo a aby toho nebolo málo tak nebude chýbať zostrelený vrtuľník alebo nejaké to auto. Na hrdinoch majú byť postupom času vidieť aj drobné zranenia z bojov, je to síce len drobnosť ale poteší.

Ja mám rád chaos a čo ty?

Každá postava bude mať svoje záľuby a schopnosti, ktoré budete postupne počas hry vylepšovať rovnako ako v San Andreas. Bude možné vylepšiť svoju silu pri bitkách, ovládanie lietadiel, áut alebo lepši pohyb pod vodou. Každá postava bude mať danú nejakú tu schopnosť ale to čo vie napr. Trevor bude možné naučiť aj Franklina ak sa budete snažiť. Trevor je napr. z našej trojice najlepší pilot, Franklin vie dobre ovládať rýchle športové autá a Michael vie dobre jazdiť na aute a lietaniu sa vyhýba ako čert krížu, pretože to dobre nevie. Ako som už spomínal bude možný aj tichý postup tak by nemali chýbať ani tiché útoky, ktoré oživia akčnú hrateľnosť.

Každá z postáv ale bude mať danú nejednu špeciálnu schopnosť. S Michaelom bude počas prestrelky možné spomaliť čas, aby lepšie zamieril(čistý Max Payne). Franklin bude takisto môcť spomaliť čas behom riadenia auta, aby lepšie zvládol ostrú zákrutu a Trevor keď chytí záchvat tak predvedie nejaké tie smrteľné chvaty pri boji na blízko. Každá zo schopností ale bude mať svoje obmedzenie a tak nebude možné ich používať neustále a tak bude nutné si rozmyslieť, kedy danú schopnosť pri postave použijete.      

Najväčšia herná plocha od R*

Rockstar Games si dával vždy záležať na zapracovaní obrovského a uveriteľného virtuálneho sveta, v ktorom sa budete voľne pohybovať. Ich engin dokáže zvládať obrovský herný svet s minimom nahrávacích obrazoviek čo je na výkon súčasných konzol doslova zázrak. Herný svet, ktorý vytvorili má byť najväčší v histórií ich hier, čiže oveľa väčší než ten z Read Ded Redemption a už ten bol riadny macík. Hra sa bude odohrávať v meste Los Santos, v ktorom spoznáte niektoré miesta zo San Andreas a vráti sa aj niekoľko známych gangov ale veľa sa tam toho zmenilo. V horách narazíte na rôzne zvieratá, ktoré môžete loviť a v každej oblasti budú ľudia žiť odlišným životom. Los Santos je domovom gangstrov a Vinewood(Hollywood) je plný celebrít a na púšti narazíte na gang motorkárov. Svoju premiéru budú mať aj psi, ktorí vám určite pomôžu ak vás niekto napadne a naopak keď pôjdu po vás tak to nebude žiadna sranda. Čo sa týka hustoty obyvateľstva tak ich má byť oveľa viac než v štvrtom dieli a majú plniť oveľa viac činnosti, aby nepôsobili umelo. Ak už teraz niekomu ukradnete auto alebo vytiahnete zbraň tak okamžite budú mobilmi volať políciu. Ako bude fungovať systém polície nie je isté, ale mne osobne ten v štvrtom vôbec nesadol, pretože tam polícia podvádzala a tak sa v danej zóne niekedy objavili z ničoho nič. Bol by som rád, ak by sa vrátil klasický systém z predchodcov. Na záver som si nechal more, na ktoré ste mohli na skútri či lodi vyraziť už aj minule a potápanie nechýbalo ani v San Andreas, ale tu sa R* opäť prekonal. Každá loď bude obsahovať potápačskú kombinézu a tak budete môcť preskúmavať podmorský svet, ktorý má byť rozmanitý. Narazíte na rôzne potopené lode, rôzne skryté jaskyne a spoločnosť vám budú robiť ryby a bude si treba dávať pozor na žralokov, ktorým sa vaša prítomnosť nie vždy môže páčiť.     

       

Ja mám rád sex a čo ty?

Hra bude obsahovať veľa vedľajších aktivít ako sme už od tejto série zvyknutý. Nebudú chýbať nelegálne závody, skoky s padákom a nebudú chýbať rôzne minihry, kde bude novinkou joga, golf, tenis. Vykradnúť bude možné bankomat, rôzne obchody alebo benzínovú stanicu. Nebude chýbať kaderníctvo, kúpiť si nejaké nové oblečenie a ani strelnica, kde vylepšíte svoje schopnosti. Každá z postáv má mať aj vlastný bankový účet tak vždy budete vedieť, ktorá postava má aký podiel. Nebude chýbať ani známy servis „Payn-n-spray“, kde zmeníte farbu svojho auta, kolesá, poznávaciu značku. Fanúšikovia tunningu sa majú rozhodne načo tešiť.

Grand Theft Auto Online

Vo štvrtom dieli mal svoju premiéru multiplayer, ktorý bol pomerne úspešný. V piatom dieli sa rozhodol zájsť ďalej a celá multiplayerová časť pripomína skôr MMO než obyčajný multiplayer. Na túto časť by bol vhodný celý jeden článok a tak si povieme len pár slov. Grand Theft Auto Online bude súčasťou GTA V a bude využívať jeho herný svet, ale hráčom ponúkne nový obsah. GTA Online ponúkne svet pre 16 hráčov, ktorý si okrem vzájomných vrážd užijú aj iné veci. GTA Online bolo na pláne už pri vývoji GTA III ale vhodná doba nastala až teraz. GTA Online bude dostupný ale až od 1.októbra 2013, kedy sa multiplayer odomkne malým patchom.

V GTA Online si každý vytvorí vlastnú postavu a začne sa zabávať. Každý hráč bude môcť mať vlastný byt, do ktorého si môže pozvať svojich priateľov a zahrať si napr. tenis alebo zájsť do striptízového klubu. Môžete sa spolu vydať na lov, spustiť sa z hory s padákom, zazávodiť si a takisto s priateľmi prepadnúť banku ako v kampani. Ak vás niekto zabije tak prídete o všetku hotovosť, ktorú budete mať u seba tak bude rozumné ukladať peniaze do banky. Nebude problém na nejakého hráča vypísať odmenu.

GTA Online vyzerá fantasticky a povedal by som, že veľa hráčov sa skôr teší naňho než na samotnú kampaň. Má to naozaj obrovský potenciál, ktorý R* určite maximálne využije.

Hra za všetky prachy

Grand Theft Auto V údajne stálo 265 miliónov dolárov a je to na nej aj vidieť. Nemá zmysel sa baviť o grafike. Je jasné, že nemáme čakať grafické orgie, ale na druhej strane je zázrak ako dobre hra vyzerá pri výkone dnešných konzol. Hra momentálne vychádza pre Xbox 360 a Plastation 3, kde bude nutná inštalácia u obidvoch konzol. Ja sám som zvedavý ako mi hra bude bežať, pretože mám obavy, že pri takom rozsahu to niekedy bude problém. R* ohľadom PC verzie mlčí, ale tu je zbytočné sa nad tým pozastavovať, pretože R* u GTA vždy vydal PC verziu o pol roka tak na jar 2014 sa teším, pretože okamžite kúpim PC verziu, na ktorej si hádam tento krát dajú viac záležať a nebude nutné ju opravovať patchami ako pri štvrtom dieli a samozrejme očakávam aj vylepšenú grafiku. O prípadných verziách pre chystaný Xbox One a Playstation 4 R* takisto mlčí.

Grand Theft Auto vyzerá byť „Hrou Bohov“. Ponúkne obrovský svet, tri postavy, kopec vedľajších úloh a od hrania budete odchádzať naozaj veľmi ťažko. Nebudem tu zbytočne omieľať ďalšie ódy, pretože o všetkom sa presvedčíme o pár hodín.           


napísal Boss Marťas 15.9.2013



Páči sa mi!

GTA V

PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One
PS5
PS5

Vývoj: Take 2 / Rockstar North
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17.9. 2013
 15.3. 2022 (,Xbox Series X|S,PS5)
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk