Constantine

PC
pridal ace 17.9.2006 o 13:37 pod používateľské recenzie

7.6


Hry podľa filmov nebývajú nejak extra kvalitné, sú aj výnimky, ale je lepšie, keď sa hra filmom len inšpiruje. A pokiaľ ide o film, ktorý je nakrútený podľa komixu, tak je to síce záruka vysokej predajnosti ale aj celkovej priemernosti a hrôzostrašného ovládania, keďže sú vyvýjané na všetky možné aj nemožné platformy. Poďme sa teda pozrieť na herný osud Johna Constantina a rozhodnime, či si zaslúži pekelné muky, očistec alebo vynášanie do nebeských výšin.
Ako som už napísal Constantine je hra podľa filmu, čiže príbeh s filmom sedí, prípadne rozvíja niektoré veci, ktoré boli vo filme len spomenuté. Pre tých z vás, ktorí nevedia o čom to celé je sa to tu pokúsim trocha ozrejmiť.
Ako iste viete na Zemi, žijú démoni aj anjeli v ľudskej podobe. Žijú si tu kľudne v pokoji a mieri, ale sem-tam sa niektorému zachce porušiť toto krehké prímerie. Žijú tu ešte takzvaní half-blood, čiže poloviční, napoli anjel/démon a napoli človek. Všetci takto žijú bez toho aby o tom ktokoľvek vedel a ľudia si pokojne spolunažívajú s démonmi...Existujú však aj jedinci, ktorí dokážu tieto bytosti odhaliť, často paranojici s rôznymi psychyckými poruchami. Jedným s tychto "šťastlivcov" je aj John Constantine, notorický alkoholik s pokročilou rakovinou pľúc....Ale pekne od začiaktu: John ako malý často videl veci, ktoré ostatní ľudia nie. Mával nočné mory, nikto mu neveril a dali ho na liečenie. Už mu z toho hrablo a pokúsil sa o samovraždu, dostal sa do klinickej smrti a následne na chvíľu do samotného pekla. A keďže pekelníci majú také pravidlo, že kto už tam raz bol, tak ten tam musí zostať začali ho prenasledovať. V mladom veku sa dal na chlast a fajčil nejednu krabičku denne. Keďže samovražda je smrtelný hriech a znamená zatratenie (sám videl čo ho čaká), uzavrel s Bohom dohodu, že bude dozerať na toto krehké prímerie a posielať démonov do pekla, ak by bola šanca na vykúpenie. takto pracoval pokojne už dlhšiu dobu spolu so svojimi spolupracovníkmi (kňaz, maník na démonické sily a jeho mladý nasledovník) až kým nenastala zvláštna zhoda udalostí. Našla sa Kopia osudu, tá, ktorú vrazili Ježišovi do boku na kríží a má schopnosť priviesť na svet Satana juniora. Démoni začali útočiť na ľudí a vteľovať sa do nich a jedna žesnká skočila bungee bez lana bez akéhokoľvek dôvodu. Náš hrdina v tom zacíti problém a tak neváha a púšťa sa do akcie...Do príbehu sa ešte zamieša sestra tej skokanky a policajtka, do ktorej sa náš hrdina zahľadí. Nejdem prezradzovať všetko, zahrajte alebo pozrite dobrý film. Je natočený podľa komixu Hellblazer, ale značne sa líší, zatiaľ čo v komixe bol hlavným hrdinom blonďák, tu je to Keanu Reeves (v hre plne licencovaný, čiže xicht a hlášky) a komix sa odohrával v Londýne a nie v Meste Anjelov - Los Angeles. Hra má s filmom aj spoločné scény, animácie medzi jednotlivými levelmi sú kvalitné, rozvýjajú príbeh a hneď prvá s vyhánaním démona z dievčaťa je pôsobivá a presná kópia tej istej z filmu. Tak dosť bolo vecí okolo príbehu, poďme ďalej...
Na pobitie toľkých démonov treba samozrejme aj nhejaké náradie. Tu sa rozlúčte so striebornými guľkami, krucifixom a dreveným kolíkom, je 21. storočie a tomu musí odpovedať aj arzenál. Začínate klasicky "na férovku", Keanu je silák a pravý hák postačí na menšieho démona (samozrejme keď má na ruke boxer), neskôr prídete k mojím obľubeným. Je to pištoľ Witch´s Curse a strieľa kamene z cesty do Damašku. Aby jej samej nebolo smutno, tak nájdete aj jej dvojičku a v duálnej verzii, je na niektorých nepriateľon najplatnejšia. Teraz trocha odbočím, ako som naznačil, tak na každý druh nepriateľa platí niečo iné, k nim sa ale vrátim neskôr. Samopal Krucifikátor v tvare kríža strieľa kolíky z tiel mučeníkov veľkou rýhlosťou a kolíky sa dajú použiť aj viac krát. K srdcu vám určite prirastie aj posvätná brokovnica v tvare kríža s ohromnou silou. Plameňomet Dračí dych (POZOR, nie ten alkohol, ktorý vznikne zvarením rumu s bielym vínom v pomere 1:3) budete požívať asi menej. Posvätná kuša pltí skôr na váčších nepriateľov a do diaľky, keďže šíp má veľký dolet. Namiesto granátov sú tu fľaštičky so svätenou vodou, ktoré spália démonom v ľudskej podobe kožu a tak ich môžete odhaliť. Potom taký divný chrobák, ktorý strašne piští a to paralizuje démonov. Krematórium by určite ocenilo vašu ďalšiu zbraň, je to Sväté svetlo, po spustení spáli všetkých démonov v dosahu na prach. Ak chcete zobrať vystrelené kolíky, tak musíte aktivavoť ďalšiu Johnovu schopnosť, True Sight. S ním môžete vidieť démonov, skryté dvere a iné skryté blbosti a aj vystrelené šípy a kolíky. John samozrejme ovláda ako správny vyháňač aj rôzne zaklínadlá. Tie sú teleportačné, obranné a útočné. Medzi útočné patria zoslanie blesku, roju, ovládnutie mysle nepriateľa, tak aby útočil na vlastných. Obranné vytvárajú štít, vyženú démona z človeka, premenia na kamennú sochu...Kúzlenie ovládate na číselnej časti klávesnice a je to dosť zložité, ale stačí trocha praxe a už kúzlite so zatvorenými očami. To teleportačné je len jedno a je to prvé kúzlo, ktoré ovládate. Prenesie vás do pekla, to je veľmi dobre spracované a trochu mení vašu predstavu o ňom, je to vlastne značne pozmenený a zničený tento svet v plameňoch, v ktorom sa skrývajú veci, ktoré tu nenájdete a potrebujete pre ďalší postup v hre, takže návšteve pekelníkov sa nevyhnete. Cesta späť už ale taká jednoduchá nie je, musíte nájsť miesto kde sa nachádza nejaká voda a iba z tohto miesta môžete späť. Pri kúzlenie sa vám mína mana alebo ako to len chcete volať, takže budete musieť šetriť na chvíle, keď to potrebujete, kúzla sa učite postupne od ľahších k ťažším, tak ako to napísal Komenský v Didactica magna.
Nepriatelia sú rôznorodí, obyčajní démoni, lietajúci démoni, veľkí, malí démoni...potom sú tu half-breeds, na tých už treba trocha viac úsilia. Démonov je všehovšudy 12 druhov, to je myslím dosť, hlavne, keď bývajú vo veľkom počte. Najsilnejší sú bossovia, hmyzácky démon (nejdem tu písať postup ako na nich, len prezradím, že na každého platí iná taktika, iné zbrane a kým na to prídete, tak to aj chvíľu potrvá), najhorší half-breed, Archanjel Gabriel (!!!) - pozor naňho, je to ženská a samotný Luciferov synček Mammon.
V hre prechádzate rôznymi prostrediami, aj keď niekedy pôsobia, že sú bez štipky inovácie a sú rovnaké, nie je to tak. Zbierate rôzne artefakty ako Pekelnú Bibliu....a všemožné bonusy, ktoré odomykajú v menu bonusové materiály ako Artworky, obaly z komixov, info na čítanie a veľa veľa iných.
V pekle určite budú aj nejaký inteligenti, ako inak si vysvetliť, že vám pekelníci do cesty postavia toľko logických puzzlov. Niektoé sú ťažšie, iné zas ľahšie, nikdy však nezabudnem na hádanku so svietnikmi, tá na mňa vážne zapôsobila a zahral by som si ju ešte aj teraz, po roku od prejdenia hry veľmi rád.
Technické spracovanie nepoteší. V dobe vydania bolo priemerné a teraz je už slabé, avšak ak nieste závislý na grafických orgiách, tak vám to vadiť nebude. Dá sa na to pozerať a hlavné postavy sú animované celkom pekne. Zvuky sú totožné s filmom a soundtrack je vynikajúci. Za zvukovú stránku hry jednoznačne 10 bodov.
Fyzika v hre skoro nie je a myslím, že John ani nedokázal normálne vyskočiť (za to ovládal rôzne matrixovské úskoky), ale ani to nevadí a zistil som to až po prejdení, keď som sa nad tým zamýšľal.
Najväčší zápor je však hracia doba. tá sa pohybuje niekde okolo 6-8 hodín, keď sa vám darí a hráte na jednej z ľahších obtiažností.
Zhrnul by som to takto: tento zmetek má škaredú grafiku, strašné ovládanie, málo zbraní (ako pre koho), krátko sa to hrá, ale tak dobre, že si ani neuvedomíte, že ste na konci. Táto hra vás chytí a už nepustí. Hrateľnosť je vynikajúca a aj replayabilita stále poteší a vždy nájdete niečo nové aj napriek lineárnemu postupu. A dokonca aj tie zápory, ktoré som spomínal nie sú strašné. Grafika sa pozerať dá, na ovládanie si časom zvyknete, neprítomnosť fyziky nespoznáte, len tá hracia doba ju strašne zhadzuje.


Vrele odporúčam

Hru rozhýbete teraz na hocijakej priemernej mašine. Hýbe sa to svižne od GF 4MX 440 a to už je čo povedať,
Ram stačí aj 256
procesor môže byť pod 2 Ghz
Hra sa predáva aj lokalizovaná v češtine.

napísal ace 17.9.2006



Páči sa mi!

7.6
CONSTANTINE

PS2

Vývoj: Bits Studios / SCi Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 3. 2005
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk