LEGO Star Wars

PC
pridal luk 4.8.2007 o 16:54 pod používateľské recenzie

8.5


Keď som bol malý, rád som sa hrával s mojimi obľúbenými skladačkami: Chewa, Lego.Ešte dnes mám všetky stále doma a niekedy sa k ním rád vraciam, či už to je s rodinnými príslušníkmi alebo bez.Keď som sa dopočul o tom, že sa chystá hra, ktorá spracováva jednu z mojich obľúbených skladačiek, tak som sa veľmi potešil.O to väčšie bolo moje nadšenie, keď ju štúdio Travellers Tales dokončilo. Po nainštalovaní na HDD a tiež aj po jej úspešnom prejdení vám musím skonštatovať, že: "rozhodne nebudete sklamaní."

Táto hra spracúva všetky 3 novodobé epizódy hviezdnych vojen a to: Epizóda 1: Skrytá Hrozba, Epizóda 2: Klonovaní útočia a Epizódu 3: Pomsta Sithov. Z týchto epizód si vyberá tie najvážnejšie okamihy a tie sú spracované veľmi pekne do súvislého príbehu. Chcete si prežiť bitku nad Corusantom v epizóde 3? Môžete. Alebo chcete vyhrať závody stíhačov v epizóde 1, či prebojovať sa s loďou klonov ku Dookuovi? Môžete. Máte toho veľa na výber. Vývojári si pre vás prichystali doslova základňu, niečo ako napr. v GTA vami kúpený dom. Je na planéte zvanej Coruscant a je to Dexterova jedáleň, ktorú sme videli v epizóde 2 . Okrem prechádzania levelov strávite nejaký ten čas aj v tejto jedálni, či už kupovaním rôznych rád, postáv, predmetov... alebo získavaním skladačiek. Samozrejmosťou je aj to, že z nej môžete vyjsť von, ale kto by čakal žijúci Coruscant a to, že budete môcť ísť aj niekam inam na tejto planéte, tak mám pre vás žiaľ smutnú správu. Pred Dexterovou jedálňou sa nachádzajú vami zložené hviezdne lode- viď. pár riadkov nižšie a taktiež občas sa tu konajú boje medzi lego postavičkami.

V každom leveli okrem plnenia príbehovej časti(primárna časť) by ste mali venovať pozornosť aj sekundárnej časti, ktorá predstavuje zbieranie skladačiek a kontajnerov, ktoré vám poslúžia na stavbu lodí(kontajnery) a kupovanie rôznych rád, predmetov, postáv. Skladačky, tak slúžia ako univerzálne platidlo. Zozbieraním maximálneho počtu kontajnerov v danom leveli(10), budete mať postavenú loď pre daný level. V leveloch sa ukazuje aj ukazateľ, ktorý, keď naplníte skladačkami získate časť k stavbe jednej špeciálnej lode. Zbieraním týchto vecí sa vám odomknú zatiaľ zamknuté štvrté dvere, ktorých obsah čaká len na to, aby ste ho videli a preto sa levely dajú hrať v dvoch módoch. Prvým je Story. Klasicky prechádzate level, zbierate, rozbíjate... všetko možné, máte obmedzený počet postáv- iba postavy kľúčové pre daný level a snažíte sa dostať na koniec levelu. Druhým módom, ktorý sa vám odomkne po absolvovaní toho prvého je Free Play. Ak sa rozhodnete všetko pozbierať, a tým si bližšie dostať k odomknutiu zamknutých štvrtých dverí, tak tu budete ako doma, vyberiete si postavu, za ktorú chcete hrať, plus vám hra pridá ďalšie vami kúpené postavy a hor sa do boja. Toto môžu vyskúšať všetci nadšenci, ktorý majú chuť si dôkladne prejsť každý level niekoľkokrát znovu, ostatným stačí nazbierať, čo najviac skladačiek. Autori napr. týmto chceli, aby levely neboli len o prebojovaní sa zo začiatku až na koniec levelu. Ďalšími takýmito vecami sú napr. zbieranie skladačiek ukrytých na rôznych miestach, otváranie dverí robotmi, skladanie rôznych vecí, využívanie rôznych schopností postáv... Hra je preplnená kopou rôznych animačiek pri ktorých sa zasmejete.

V hre sa nachádza takmer každá postavička zo sveta prvých troch epizód Star Wars. Každá lego postavička má svoje unikátne vlastnosti. Jediovia môžu používať silu a svetelný meč a taktiež majú celkom vysoké skoky. Kloni sa môžu svojou zbraňou(špeciálny hák na zbrani) dostať na neprístupné miesta ostatným postavám, taktiež môžu svojimi strelami zabiť nepriateľov, ale majú zase malé skoky. Kráľovná a senátorka Amidala, alebo kapitán Panaka, títo všetci plus ďalší dokážu robiť to isté ako kloni. Droidi sú tu len na to, aby strieľali po všetkom možnom. Droideky tiež. Generál Grevious má síce 4 svetelné meče, ale neovláda silu. Má tiež vysoké skoky, ale JarJar si svoju zlatú medailu drží v hrsti. JarJar má tiež veľmi vysoké skoky, ale nedokáže bojovať. Tripio sa dokáže nabúrať do terminálu a tým napr. otvoriť dvere a taktiež nedokáže bojovať. Ak narazíte na dvere, ktoré dokáže otvoriť len robot, tak sa vám na termináli ukáže obrázok daného robota, ktorý ich dokáže otvoriť. To isté ako Tripio dokážu aj roboti R2 a R4, ale títo dvaja majú aj rakety, s ktorými doletíte aj na také miesto, kde už Jar Jarove sily nestačia a taktiež sa môžu brániť paralyzovaním nepriateľov. Malý Anakin a Boba(klon Jango Fetta- syn) sa dokážu cez ventilačnú šachtu dostať na miesta kam sa ostatní nedostanú. Obyvatelia planéty Geonosis majú síce zbrane dvoch druhov a môžu lietať, ale ich dolet je veľmi malý. V tomto bodujú roboti R2 a R4 a niekedy aj Jango Fett, ktorý má dve zbrane v rukách a rakety na chrbte.

U Jediov a Sithov autori výborne vymysleli používanie sily a svetelného meča a preto tu žiaľ napr. blesky alebo absorbovanie nie sú. Každý Jedi alebo Sith môže premiestňovať rôzne veci, skladačky na hrou určené miesto, môže skladať rozbité veci, odhadzovať vojakov a ďalšie. Ale ak by ste čakali kopu síl aké sa napr. objavili v KOTOR-ovi 2 , tak vás sklamem. Ďalším pozitívom je boj so svetelným mečom. Nejakú chvíľu mi trvalo, kým som zistil, že šípkami alebo a, s, w, d môžete urobiť niekoľko netradičných pohybov svetelným mečom a tak sa napr. môžete dostať cez nepriateľa, ktorý na vás zbesilo útočí a tým ho zasiahnuť. Čakal som, že AI postáv tu bude najväčšou chybou. Nie, práve naopak! Postavy intuitívne reagujú na vaše pôsobenie v hre. Potrebujete stlačiť naraz 2 tlačidlá, aby sa vám otvorili dvere? Tak vy stlačte jedno a druhý spoločník to urobí tiež. Pri boji sa vás snaží kryť, ale niekedy sa na vás vykašle, aj keď ste mu nič neurobili Čo si, ale neodpustíte je to, že sa postavy občas zasekávajú o nejaké plošinky a prekážky, konkrétne vám to asi najviac bude liezť na nervy v leveli Count Dooku v epizóde 2.

Je veľká škoda, že táto hra nemá Multiplayer. To by bola pažba! Namiesto toho ako také malé zadosťučinenie vám ponúka možnosť zahrať si hru pre jedného hráča s niekým ďalším, či už to je rodinný príslušník alebo kamarát. Singleplayer sa samozrejme dá prejsť aj bez toho, aby ste potrebovali ďalšiu osobu k hraniu a zaberie vám takých cca 13 hodín, a ak sa rozhodnete, že si chcete odomknúť zamknuté štvrté dvere, tak sa ten čas vklude zvýši aj o niekoľko hodín. Ak by ste čakali, že hru budete ovládať s myškou, tak ani nečakajte. Hra je plne naprogramovaná na hranie na klávesnici a niekedy je veľký problém( spoločne aj s občas zlou kamerou) nájsť niekde nejakú plošinku na, ktorej sa nachádzajú skladačky alebo kontajnery. Hudobný doprovod ponúka niekoľko krátkych skladieb, ktoré sa veľmi často opakujú a ktoré vám niekedy budú kaziť zážitok z hry.

Veľmi zaujímavo tu je spracovaný systém života a lekárničiek. Váš ukazateľ života má 4 srdiečka, a keď vás niekoľkokrát zasiahnu a kvázi vás zabijú, tak v skutočnosti sa len rozpadnete ako skladačka a o malú chvíľu ste naspäť zložený v hre. Veľké plus a myslím, že to takto je najmä kvôli tomu, aby si to aj malé deti mohli zahrať.(cca 6 ročné a hore)

Grafické spracovanie je na peknej a veľmi prepracovanej úrovni. Najviac sa mi páčila detailnosť postáv a rôznych ďalších objektov z Lega ako napr: stromy nepriatelia predmety..., Stále sa presvedčujem, že SM 2.0 zatiaľ nevychádzajú z módy. Hru som v pohode rozbehal na najvyšších detailoch v rozlíšení 1280x1024 pri nejakých 70 fps- merané v programe Fraps.

Hardwarové nároky sú prijateľné všetkými gamermi, so silnejšími, či slabšími PC strojmi

Minimálne Hardwarové nároky: CPU 1GHz, 256MB RAM, grafická karta 32MB (GeForce3/ATI Radeon 8500 a vyššie)

Optimálne Hardwarové nároky: CPU 2,4GHz, 512MB RAM, grafická karta 64MB (GeForce FX/ATI Radeon96xx a vyššie)

Optimalizácia enginu vyšla opäť na jednotku. Hra vyšla okrem PC aj na PS2 a Xbox.

Lego Star Wars je jednou z mála hier, ktoré sa snažia naplno osloviť nielen detské, ale aj dospelácke publikum. A aj oslovila. Myslím, nie naopak viem, že takýchto dobrých hier nie je veľmi veľa, a preto by aj táto hra nemala chýbať vo vašej zbierke gamerských titulov. Túto hru by som odporučil ľuďom všetkých vekových kategórii.


+ grafika
+ hw nároky
+ schopnosti rôznych postáv a ich vysoký počet
+ boje so svetelným mečom a používanie sily
+ herná doba
+ je vhodná pre všetky vekové kategórie
+ vtipy a animácie
+ systém zdravia

- soundtrack
- ovládanie nemusí sadnúť každému
- v niektorých miestach zlá kamera


Spomínané dvere
Obi- wan a sila
Fight, Fight, Fight!
Tak poď ty zmrd!
Jéé, Camino
To ti neprejde
Toto bude nejakú tu chvíľu trvať
Joo, poďme nakupovať!
Jedna z 18 lodí

napísal luk 4.8.2007



Páči sa mi!

8.5
LEGO STAR WARS

PS2

Vývoj: Eidos Interactive / Travellers Tales
Štýl: akčná adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 4. 2005
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk