Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena

PC
pridal Isaac Clark 16.5.2009 o 20:50 pod používateľské recenzie

8.8


Neplač, že zapadlo slnko, lebo slzy ti zabránia uvidieť hviezdy.
Albert Einstein

Vin Diesel a jeho temné a krvavé druhé ja Riddick má všetko, čo musí mať každý charizmatický hrdina. V každej situácii z neho prúdia hlášky z ktorých doslova strieka testosterón na všetky možné strany, má neuveriteľnú postavu, hriešne ostré ulaky pripravené na podriezanie ochabnutých krkov vysušených androidov, hlas z ktorého vlhne aj samotný Chuck Norris a bojazlivé deti sú už dávno ukryté pod svojími posteľami. Vin Diesel je v kurze, o tom netreba ani na jeden okamih pochybovať. Hra, ktorá nesie podtitul Assault on Dark Athena je taktiež skvelá ako on? Snáď mi klobúk z hlavy neuletí, keď poviem, že áno.

Snívajúci je človek, ktorý nachádza cestu iba pri mesačnom svite a jeho trest je, že vidí svitanie skôr ako zvyšok sveta.
Oscar Wilde

Moje meno je Riddick a svetlo má zo mňa strach. Určite si väčšina z vás pamätá na Riddickovo predchádzajúce dobrodružstvo, ktoré nieslo názov Escape from Butcher Bay, ktorá bola veľmi slušným prequelom. Jednalo sa bezpochyby o skvelé, temnou atmosférou prešpikované scifi s filmovým spracovaním a veľmi dobrým mixom nezabudnuteľných hlášok a stealth akcie. Dve spolupracujúce štúdia si na Riddicka tentoraz posvietili opäť a ešte veľkolepejšie. A že tomu nechýba originalita? Okrem vizuálne vylepšeného Escape from Butcher Bay, ktorý je obsahovo do posledného detailu prekopírovaný dostanete úplne nový epos Assault on Dark Athena v ktorom nájdete veľmi rozsiahly multiplayer, ktorý absentoval v pôvodnej hre. Ešte stále rozmýšľate nad kúpou? Nič z herného obsahu nie je ochudobnené, nič nie je oklamané. Tu je kúpa logická voľba.

Lepšie zažať sviecu, ako nadávať v tme.
Čínske príslovie

Musím podotknúť, že pokiaľ je pre vás pôvodný diel jednou veľkou neznámou, budete sa cítiť ako človek, ktorý práve zablúdil v lese. Nemáte šancu pochopiť, kto je vlastne hlavný záporák, takže skôr ako začnete hrať Athenu, odporúčam si v menu najprv zahrať staronový Butcher Bay prezlečený do nového kabátiku. O čom to vlastne celé je? Príbeh vás pohltí veľmi rýchlo a garantujem vám, že sa doslova budete tešiť na každú cutscénu a vďaka chytľavým hláškam sa vám ani raz nebude chcieť stlačiť čarovné tlačidlo. V hre je množstvo zaujímavých postáv v spojení s perfektným dabingom špičkových hercov (samozrejme Diesel drží pomyslenú pochodeň pevne v rukách) tvoria božské dialógy. S určitosťou vám poviem, že môžete sa tešiť na príbeh v ktorom je vrstvené klišé, agresívne osadenstvo, nádherná pláneta, klasické vyriaďovanie účtov, zachraňovanie, zlá kapitánka a mnoho ďaľšieho.

Nie je všetko zlato, čo sa bliští, nie všetci, čo putujú, sú stratení.
J. R. R. Tolkien

Temnota, svet bez akýchkoľvek známok stereotypu, výzvy, ktoré na vás doliehajú s neuveriteľnou údernosťou. Máte pocit, že sa v hre niečo začne opakovať? Nie. Vždy vás prekvapí niečim novým s čím ste sa ešte nestretli. V jednom momente putujete po temných chodbách a posielate na druhý svet potulujúcich sa androidov, aby sa hra následne zmenila na drsnú FPS akciu. Jeho drsné veličenstvo Riddick bude riešiť jednoduché hádanky, osedlá, respektíve ovládne diaľkovo ovládaných droidov skrátka všetko, čo hrdina krvavého charakteru robiť má.

Pravdepodobne naše oči musia byť umyté z času na čas slzami, aby sme zase mohli vidieť život s jasnejším pohľadom.
Alex Tan

Nie som žiadna padavka. Ja som lovec, nesmierne prefíkaný lovec. Dlhú dobu nevidíte žiadnu použiteľnú streľnú zbraň. Ich ofiálnymi vlastníkmi sú strážiaci droidi, ktorí ich majú napevno zvarené so železnými rukami, čo neumožňuje zbraň zobrať, ale jednoducho ho chytiť za kovovú konštrukciu a použiť jeho ruky k streľbe, eventuálne ho využiť ako funkčný štít. čo je celkom zaujímavá vychytávka. U tzv. chladných alebo, ak chcete zbraní na blízko je pomerne závažná vaša voľba, vzhľadom na to, s ktorou zbraňou urobíte väčší, teda skôr menší rámus. Po získaní ulakov je však tento problém okamžite vyriešený a môžete začať s hromadným masakrovaním, kde sa budú dorezané ksichty a podrezané hrdlá hromadiť ako huby po daždi. Adrenalínu v krvi nechýba, pohybujete sa v klaustrofobických chodbách, napäto natŕčate uši a nervózniete z každého nadbytočného zvuku. Riddick disponuje chirurgicky upravenými očami, vďaka ktorým vidí spoľahlivo v tme a taktiež je tu funkcia stealth módu v ktorom obraz s modrým nádychom dáva najavo ako je v danej situácii viditeľný. Obidve funkcie sú remeselne spravené vynikajúco, ale zapnúť nočné videnie v presvetlených priestoroch môže a to doslova oslepiť vaše drahocenné oči. Takže na toto pozor!

Naše rozhodnutia by nikdy nemali byť všeobecné, ale zamerané na niečo konkrétne, najlepšie na to, čo nám nejčastejšie leží v ceste.
Thomas von Kempelen

Problémom sa nikdy nevyhýbajte! Treba ich riešiť. Zvlášť pri tuhej bitke gigantických robotov sa viac ako zapotíte. Keď sa po čase naučíte účinne používať dostupný arzenál, hra vám poskytne ultimátnu zbraň a to Scar gun, s ktorým sa treba opäť ako školáčik v prvej triede naučiť strieľať. Scar gun je účinný nielen na nepriateľov, ktorých už nedokážete zničiť s klasickým arzenálom, ale je vhodný aj na riešenie rôznych puzzlíkov. Pasáže kradmého plíženia vystriedajú hádanky, následne sa dostanú k slovu pästné súboje s nepríjemnými žoldniermi, jednoducho povedané čaká na vás všetko okrem stereotypu. V Riddickovi ste neustále nútení učiť sa nové veci, či už riešenie jednotlivých miestností alebo boje s bossmi. Za veľkú devízu považujem to, že je odstránený problém, keď u iných hier hneď na začiatku odhalíte fígle, ktoré sa následne do konca hry nezmyselne opakujú. V Athene je tomu pravý opak a nemalou mierou k tomu prispela aj upgradnutá AI.

Nikdy nerozmýšľam nad budúcnosťou. Príde dosť skoro.
Albert Einstein

Spočiatku som sa nad umelou inteligenciou len posmieval, nepriatelia chodili po vopred naskriptovaných cestičkách a oklamal by ich aj susedov pes. To sa však veľmi šikovne vysvetlilo v príbehu tým, že droidi sú ovládaný diaľkovým ovládaním. Naopak, že by boli vyslovene hlúpi sa nedá povedať o žoldnieroch, ktorí sa objavili v záverečnej fáze hry. Mnohokrát ma ich prefíkanosť posadila na zadok, keď ma z ničoho nič napadli od zadu a nikdy som netušil aký bude ich nasledujúci ťah. Veľmi musím taktiež pochváliť s akým citom bol spravený dizajn jednotlivých úrovní. Dôraz je kladený na prispôsobovanie sa situácii a používanie rozmanitých taktík. Athena však nie je záležitosť pre príležitostných hráčov, čo je sčasti zlé a zároveň dobré. Mne osobne sa pocit po práve zdolanej úrovni zdal na nezaplatenie a o to tu ide predovšetkým.


Ak chceš upiecť jablkový koláč z ničoho, musíš najprv vytvoriť vesmír.
Carl Sagan

Od Butcher Bay sa vizuál posunul vpred a je to vidieť. Všetko je reálnejšie, plynulejšie a prirodzenejšie. Hmatateľný rozdiel je vidieť v modeloch postáv a v mimike aj keď ladnosti rozhovorov z Mass Effect sa vôbec nemôže rovnať. Zmena nastala v pästných súbojoch, ktoré urobili dojem a nenudili. V skratke grafika hry absolútne odpovedá dnešným štandardom. Všetko od A po Z bolo vypilované a zaslúži si veľký bozk na čelo.

Zľutovanie je pre slabochov. Nečakaj ho. Nikto ho nedostal.
Riddick

Assault on Dark Athena si ide po svojej béčkovej scifi lajne, nesnaží sa hrať na niečo umeleckého, ale ponúka krásny zážitok, ktorý je produktom skvelej práce. Zdá sa vám to sympatické? Mne tiež. Remake Butcher Bay je peknou a vcelku sentimentálnou spomienkou na známe lokácie a obľúbených, či neobľúbených nepriateľov. Celý komplex vám poskytne skvelú hrateľnosť, zábavu a dojem úžasne rozprávaného (aj keď jednoduchého) príbehu, ktorý všetko zlieva do jedného perfektne spracovaného herného zážitku.

Lepšie poznať odpoveď, ako žiť s otázkou.
Jason Q.

Klady

+ temná atmosféra
+ dokonalý dabing s dokonalými dialógmi a s dokonalými hláškami
+ dizajn úrovní
+ upgradovaná AI
+ hrateľnosť

Zápory

- nevhodnosť pre príležitostných hráčov
- HW nároky

VERDIKT

Strom o ktorý bolo postarané s veľkou predcíznosťou a citom pre detail. Pripočítajte si k tomu multiplayer, pôvodný útek z väzenia Butcher Bay na amfetamínoch, pretrepte a vyjde vám titul o ktorý by ste ani najmenšou náhodou nemali prísť. Riddick uderil v plnej sile a váhanie sa v jeho prípade trestá smrťou. Predsudky voči Vinovi Dieselovi sú v tomto prípade slzy, slzy, ktoré vám zabránia uvidieť hviezdy, hviezdy v podobe nového Riddicka.
Ulaky a pravé jatky môžu začať.
Nakoniec sa ukáže, že krvácať môže každý.
Ďaľší súboj
FPS akcia je viac ako drsná.

napísal Isaac Clark 16.5.2009



Páči sa mi!

8.8
CHRONICLES OF RIDDICK: ASSAULT ON DARK ATHENA

Xbox 360
PC
PS3

Vývoj: VU Games / Starbreeze Studios
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 27.3. 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19760)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk