King Kong

"Film a hra si nikdy neboli tak blízko!"

PC
pridal BablAqUA 28.7.2009 o 22:51 pod používateľské recenzie

8.5


Po dokončení trilógie Pána prsteňov si Peter Jackson konečne mohol splniť svoj dávny sen. Natočiť remake filmu, ktorý ho v mladosti ovplyvnil natoľko, že jeho jedinou víziou jeho budúcnosti sa stala filmárčina. Jednalo sa o film King Kong z roku 1933. Mnohých fanúšikov Pána prsteňov sklamal tým, že ako ďalší projekt si zvolil práve remake tejto klasiky, no Peter mal predstavu o snímku v hlave už roky a jeho jediným problémom na zrealizovanie natáčania boli financie, s ktorými ale po trilógii o prsteni už nemal problém a nič mu nestálo v ceste splniť si svoj sen. A tak vznikol príbeh o prerastenej gorile na Ostrove lebiek a jeho osudovej žene.

Už zo samotného mena režiséra cítiť prachy a tak bolo jasné, že sa na jeho novom filme budú chcieť štúdiá nabaliť ako sa len bude dať. Hry podľa filmu v minulosti, čo sa kvality týka síce dostávali na hubu, ale predávali sa dobre. Preto oznámenie o pripravovanej hre na motívy filmu nespôsobili u hráčov žiadne veľké ovácie. Prvé screenshoty však pomaly začali spúšťať vlnu záujmu a ani sa tomu nedá čudovať. Krásne zábery z džungle plnej dinosaurov a rôznych monštier proti ktorým hráč stojí s obyčajným oštepom v ruke nepochybne zaujali mnohých a s ďalšími novinkami, screenshotmi a videami sa to už len a len stupňovalo... až kým prišiel čas a hra uzrela svetlo sveta.

Keďže je hra už pár rokov vonku, neprinesiem nič nové, keď napíšem, že hra mala ohromný úspech a jej kvality presvedčili aj zarytých kritikov. Koniec koncov, nič menej ako úspech sa už ani nečakalo, keď vysvitlo, že meno režiséra nie je na obale hry len tak pre reklamu. Sám Peter „Lotr“ Jackson sa na výrobe hry podieľal spolu s vývojármi jednej z najoriginálnejšej hry nového tisícročia, Beyond Good & Evil, ktorých si mimochodom vybral preto, lebo hru hral a veľmi ho zaujala :). Pod krídlami Ubisoftu, v spolupráci špičkových vývojárov a s dohľadom od samotného režiséra a scenáristu filmu, to proste nemohlo dopadnúť zle.

Príbeh zo začiatku kopíruje udalosti filmu, Carl Denham, neúspešný režisér získal mapu Ostrova lebiek, ktorý oficiálne ešte nebol objavený a keďže časy filmárčine veľmi nepriali, štúdio sa rozhodlo nefinancovať jeho pátranie po mýtickom ostrove. Carl je však pre vec tak zapálený, že neváha s malým filmovým štábom, na poslednú chvíľu zohnanou herečkou a scenáristom utiecť na lodi, vydať sa hľadať Ostrov lebiek. Až do chvíle kým ho nájdu sa udalosti striktne držia filmu, no ako náhle sa hlavnej postavy, scenáristu Jacka Driscolla zmocňuje hráč tak sa môžete tešiť nato, že všetko pôjde tak trochu inak...

Hráč začína nalodením na malú loďku, ktorou sa doplaví na breh. Už tu vidno to najlepšie na celej hre – atmosféra. Vy sa šplháte po rebríku na malý čln, zúri silná búrka, obloha je sivá, dážď vám zahmlieva pohľad, loď sa kvôli veľkým vlnám kolíše a vy sa môžete obzerať. Čln sa približuje k útesom, no kvôli búrke to nie je práve vyhliadková jazda, každú chvíľu vedľa vás spadne nejaký veľký kus kameňa zo skaly pri útesoch, situácia sa stále zhoršuje a čln sa stáva neovládateľným, nedá sa to zastaviť, náraz je nevyhnutný... obrazovka sa začierni. Zrazu počujete hlas, príjemný ženský hlas. Vy pomaly otvárate oči, no vidíte rozmazane. Pred vami niečo je. Po chvíli sa obraz zaostrí a vy vidíte krásnu tvár Ann, hlavnej ženskej postavy v pripravovanom filme, ako sa nad vami skláňa a pomáha vám vstať. To všetko pod vašou kontrolou.

Tento filmový feeling si užijete najmä vďaka absencii interfacu, ktorý si síce môžete v nastaveniach zapnúť, no tým sa zážitok značne zníži. Vďaka tomu vcíteniu máte po celú dobu hrania pocit, že sa pozeráte, resp. hráte film. Napríklad, v jednej časti hry zbadáte na moste pred vami svojich spojencov, ktorý pred niečím utekajú a kričia – Je to obrovské, pane bože, utekajte – a zrazu sa pred vami spoza skaly zjaví Tyrannousaurus Rex v celej svojej kráse. Vy sa spolu so svojimi spoločníkmi musíte dať na útek. Pohľad na T-Rexa je síce pekný, no ak si ho budete obzerať príliš dlho, uvidíte toho viac než by ste chceli. T-Rex zareve, obraz sa na chvíľu rozostrí a už sa k vám blíži. Nastáva útek a atmosféra je vybičovaná na sto percent, bojíte sa čo i len obzrieť, či vás náhodou T-Rex nedoháňa. Práve táto sekvencia bola aj v prvej hrateľnej demoverzii, no určite to nie je to najlepšie, respektíve mnoho silných momentov si v hre ešte užijete. Popravde, neskôr si budete hovoriť, čo bolo tak hrozné na JEDNOM T-Rexovi ;).

Takto by som mohol pokračovať ešte dlho a popísať vám mnoho skvelých scén, no najlepšie je si to vyskúšať na vlastnú päsť. Je jasné, že taká paráda aj niečo stojí a ak si chcete užiť King Konga na najvyšších detailoch, tak vám bude treba silnejší stroj. Hru síce rozbehnete aj na slabších počítačoch a hru si vychutnáte tiež, ale... veď to poznáte :). Pocit reálnosti máte aj vďaka systému zdravia. Keď sa do vás niečo zahryzne, tak obrazovka na chvíľu sčervenie, obraz sa spomalí a vy máte slabší prehľad o tom, čo sa pred vami deje, navyše tento pocit dezorientovanosti doplňuje krásna anjelská hudba, až by ste chceli aby to skončilo a vy by ste ju mohli počúvať ďalej. No ak sa vám podarí za týchto podmienok nepriateľa poraziť, tak sa hra vráti do normálu, hudba utíchne, a vy sa vraciate to krutého sveta Ostrova lebiek. Samozrejme, čím je nepriateľ väčší, tým ťažšie sa ho zbavuje. Výnimkou je T-Rex, ktorý keď vás raz uhryzne, tak už nepustí :).

Apropo nepriatelia... Peter mal pre film pripravených mnoho potvor, ktoré sa do neho nakoniec nedostali, a keďže by bola škoda ich modely vyhodiť do koša, tak sa na ne môžete tešiť v hre. A tá určite nie je pre tých, ktorí kvôli záchodovým pavúkom utekajú z miestnosti. Na začiatku hry sa totiž budete stretávať len s prerasteným hmyzom, ktorý je patrične odporný a keď vám do tváre skočí dvojmetrová stonožka, tak si nabudúce dva krát rozmyslíte, ako blízko si ich necháte prísť k telu. Podobne je to s veľkými pavúkmi, krabmi a podobnými potvorkami. Okrem nich vám budú život znepríjemňovať aj čím ďalej, tým väčšie „netopiere“. Avšak nie vždy ich musíte vyzabíjať všetkých. Stačí na oštep napichnúť menšieho červa, hodiť ho medzi potvory a tie sa už za hodenou návnadou rozbehnú a vy máte cestu voľnú. Samozrejme najzaujímavejší protivníci, dinosaury prídu až neskôr, no keď k vám z ničoho nič po prvý krát pribehne Deinonychus, veľký, rýchly, obratný a smrtiaci mäsožravec, ktorý vás schmatne za nohu skôr než poviete "Peter Jacksons King Kong: The Official Game of the Movie", tak vám ten prerastený hmyz začne pripadať celkom milý. Zvlášť si ich užijete keď im budete vzdorovať pod stádom Brontosaurov.

Samozrejme pocit bezmocnosti v najnebezpečnejšej džungli na svete by nebol taký intenzívny, keby ste mali pri sebe Thompson s neustále plným zásobníkom. Naopak. Strelné zbrane vám budú zhadzované z lietadla aj to len raz za čas a väčšinu hry sa budete musieť spoľahnúť na oštepy, či kosti, ktoré sú na každom rohu. Tie sa dajú aj zapáliť, ak je na blízku oheň, ktorý často využijete na podpálenie hustého porastu, cez ktorý by ste sa normálne nedostali. Ale späť k prvotnému využitiu oštepov. Zatiaľ, čo na malého Velociraptora (v skutočnosti neboli takí veľkí ako v Jurskom Parku ;) postačí jeden oštep, do väčšieho Deinonychusa budete musieť hodiť až štyri oštepy a ak proti vám stoja viacerí, tak to nie je žiadna prechádzka ružovým sadom. Do T-Rexa môžete vystrieľať aj štyri zásobníky Thompsona, no jediný efekt bude ten, že si získate jeho pozornosť. V hre budete mnoho krát len bezmocnou návnadou, ktorá musí utekať do bezpečia. Skrátka, tu človek nie je kráľom.

Tým je niekto iný a z názvu hry nie je ťažké domyslieť si, kto. Sám King Kong. Gorila o veľkosti dvojposchodového domu, sama na ostrove plnom nepriateľských monštier. Jeho prvé zjavenie na scéne je omnoho pôsobivejšie než vo filme, jediné, čo vám zostane je bezmocne sa prizerať, ako Kong odnáša vašu milovanú Ann. Keďže proti Kongovi by ste ako Jack nemali najmenšiu šancu, vývojári prišli s veľmi lákavou možnosťou – hrať za samotného kráľa ostrova. A o tom, že si tieto pasáže vychutnáte, snáď nemusí byť ani reč. Po dlhom boji o vlastný život v koži Jacka, vám v srsti King Konga prídu tvory, ktorých sa ako človek bojíte smiešne a ich zlikvidovanie je hračkou. A tak sa jediným rovnocenným nepriateľom pre Konga stáva T-Rex. V hre za kráľa sa pohľad presúva do third-person a hratelnosť je podobná ako v sérii o perzskom princovi. Kong šplhá po skalách, skáče, hojdá vo vysokých výškach, mláti dinosaury holými rukami alebo kmeňom stromu a po celý čas sa stará o bezpečnosť Ann, krehkého to tvora, ktorého musí často ochraňovať pred hladnými mäsožravcami. Avšak niekedy sa podobne ako v Jackovej koži bez nej Kong nezaobíde a musí s ňou spolupracovať keď mu napríklad stojí v ceste nejaká prekážka, ktorá sa dá len podpáliť.

Pravdepodobne každý pozná príbeh filmu a preto nikoho neprekvapí, že hra sa z Ostrova lebiek presunie aj do New Yorku. V ňom hráte bohužiaľ len za Konga. Bolo by zaujímavé si pozrieť Kongov masaker New Yorku z first-person pohľadu alebo z auta, no zrejme na to pri vývoji s fixným dátumom vydania nezostal čas a celá úroveň Veľkého jablka je oproti Ostrovu lebiek neporovnateľne slabšia. Našťastie táto úroveň tvorí maximálne 10 % hry aj menej, takže to z kvalít hry veľmi neuberá, no zamrzí. Ďalšou z devíz hry je skvelá zvuková stránka, nielen zvuky džungle, zvierat, počasia ale aj hudobná stránka sa viac než vydarila a aj vďaka hudbe sa mnoho krát vyšvihnete k skvelým výkonom.

Bohužiaľ, ani tejto hre sa nevyhli zápory. Okrem spomínanej úrovne v NY je hlavným mínusom hry jej krátkosť. Hru je možné prejsť za 5-6 hodín, čo skúsenejší hráči majú za jedno posedenie. Síce sú to hodiny plné skvelej zábavy a neskutočnej atmosféry, ale predsa len je to málo. V hre si môžete aj odomykať bonusy, v ktorých sú 2 celkom zaujímavé rozhovory (zvlášť ten s Peterom) a zvyšok artworky a trailer a hlavne alternatívny koniec, ku ktorému sa dostanete len v prípade ak hru rozohráte odznova a nazbierate 250 000 bodov. Celkovo ale hre toho nemôžem veľa vytknúť a musím len zhodnotiť, že King Kong jednoznačne kraľuje hrám podľa filmov a vďaka výnimočne pohlcujúcemu audiovizuálnemu zážitku sa nestratí ani v iných herných kategóriách.

King Kong je
- najlepšou hrou podľa filmu
- úžasný audiovizuálny zážitok na hranici filmu
- pre milovníkov dinosaurov/hmyzu/filmu/dobrých hier

King Kong nie je
- dlhý
- len ďalší doplnok k filmu
- pre arachnofobikov

napísal BablAqUA 28.7.2009



Páči sa mi!

8.5
KING KONG

PC
PS2
PSP
Xbox
Xbox 360
Gamecube
DS

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 17.11. 2005
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk