Half-Life 2

Konečne je to tu – Combine dostanú čo im patrí!

Xbox360
pridal F1REFLY 31.7.2009 o 11:25 pod používateľské recenzie

9.5


Valve, to je ten autor ktorým to všetko začalo. Jeho milujeme, jemu vďačíme za úžasný počin Half-Life 2 a jeho skvelých epizód na Xbox 360 a PC a PS3. Len vďaka nemu sme mali možnosť zahrať si jednu z najlepších hier všetkých čias. A prečo sú vlastne Half-Life 2 a jeho epizódy tak silno a horlivo velebovaným herným zjavom? Preto lebo Valve dokázal to, čo sa podarí málokomu – skĺbiť skvelý, priam fantastický príbeh, dynamickú akciu a skvelé hlavolamy spolu so zložkami jazdenia do takej úžasnej hry že by to snáď nedokázal každý. Ale Valve to dokázal.

Začnem príbehom, lebo on ma tak silno nadchol že to už nevydržím držať v sebe – všetky tie zážitky, emócie, a skvelé vyvrcholenia a odhalenia. Príbeh Half-Life 2 začína 10 rokov po udalostiach jednotky. Ale čo hlavný hrdina za tých 10 rokov robil? A o čo vlastne pôjde tu, v City 17, kam sa Gordon Freeman vezie vlakom? City 17 je niekde na Ukrajine, a jeho situácia nie je veľmi dobrá, utláčanie od Combine (bezpečnostných jednotiek) a vláda istého diktátora známeho z jednotky ako Administrator. A ešte k tomu využíva technológie na ovládanie ľudí. Zjavne to nie je dobrý vládca mesta a miestni ho nemajú veľmi v láske. Veď prečo by potom vzniklo rebelské hnutie. V tomto meste však máte nájsť ľudí z Black Mesa ktorým ste prišli pomôcť. Čo z toho však nakoniec vznikne? Úžasný boj za slobodu, plný emócií a aj zrady a priateľstvo bude hrať veľkú rolu.

Vyskytne sa však hneď po vašom príchode problém. Administrátor alias Dr. Wallace Breen – miestny vodca a tyran ako podľa mňa je jeho presné označenie, vás vyhlásil za človeka ktorý chce ukázať „falošnú tvár“ slobody. Prenasledujú vás Combine a vám nezostáva nič iné – len útek. Ale práve toto popudenie proti vám skupinu rebelov, bojujúcu proti tyranovi, dostatočne nažhaví na revolúciu a chcú vzdorovať. A vás si, ako inak zvolia za vodcu.

Okrem rebelov tu však stretnete mnoho známych tvári ako Vanca spolu s jeho dcérou Alyx, či doktora Kleina pracujúceho na teleporte. Dokonca stretnete aj strážnika pracujúceho ako dvojitý agent Barneyho – toho stretnete v oblečení Combine (aj mu celkom sadne). Záhadnou postavou je však stále G-Man – muž pre ktorého ste v jednotke pracovali. Myslím že je záhadou aj pre samých autorov. Zjavne ešte stále nechce prerušiť váš vzťah.

Z postáv tu budú aj jednooké monštrá, ktoré sú na strane rebelov a pomáhajú pri výskume. Sú celkom sympatický a sem-tam sa s nimi stretnete. Bude tu aj doktora Moosmanová ktorá však... nič neprezradím. Je tu aj pár zábavných postáv ako kňaz s brokovnicou ktorý vám pomôže ujsť z jednej dediny zamorenej príšerami, či mechanický „Dog“ ktorý slúži Alyx. Ten je tiež sympatický, ale určite nie pre Combine. Radšej nech ho nerozzúria, lebo minule na nich zvalil dodávku a nedopadlo to práve príjemne, aspoň nie pre Combine.

Na Half-Life 2 snáď ani nenájdem chybu, pretože som chcel začať nejakými mínusmi aby som to mal rýchlo za sebou a nemusel ich spomínať ku koncu, no po dohraní som zistil že žiadne mínusy zrejme nebudú spomínané. Half-Life 2 je totiž skvelá a epická hra s príbehom hodným skvelej knihy a filmu.

Dostal som sa už cez príbeh (ten som opísal len zbežne lebo ja ho celý jednoducho nedokážem opísať), postavy a žiadne mínusy a musím povedať že tak veľa prostredí aké navštívite v Half-Life 2 navštívite v hre málokedy. Skutočne hra nebude pre vás ani na okamih stereotypnou. Zo začiatku sa budete potulovať po typickom malomestskom prostredí plnom zaprášených panelákov, oslepujúceho slnka, detských ihrísk a postupne sa tak prepracujete až k vodným kanálom kde prejazdíte celý čas všetko vodným skútrom. Skončí to skvelým a možno trochu frustrujúcim bojom s bossom v podobe otravného vrtuľníka. A ešte sa dostanete napr. do Ravenholmu, odľahlej dedinky kde stretnete spomínaného kňaza ktorý vám z nej pomôže ujsť (do Ravenholmu sa totiž nedostanete chcene). Zatiaľ čo v týchto pasážach skôr pôjde o jazdenie a prekonávanie prekážok a strieľanie tak pasáže potom sú už také adrenalínové a atmosférické že nebudete dýchať keď sa na vás napr. vrhne bojová loď a vy máte obmedzený počet torpéd a pritom stojíte na okraji jedného veľmi veľkého železného mosta plného panelov a trámov (ak len trochu vybočíte z trámu čaká vás nepríjemný pád). Variabilita prostredí je skrátka nedozerná. To asi dokáže len Valve.

Misie spríjemňujú aj skvelé a inovatívne nápady autorov, napr. v jednej misii sú chrobáci s klepetami usadení pod pieskom a je ich tak veľa že najmenšie pohnutie pieskom znamená smrť. Preto pomocou Gravity Gunu (vysvetlím nižšie) musíte ukladať rôzne porozhadzované objekty pred seba aby ste sa tak dostali na najbližší kameň.

Samozrejme, na ceste naprieč krajinou a mestom narazíte na tých ktorý vám v ceste prekážajú. Väčšinou zo začiatku budete stretávať klasických Combine s elektrizujúcimi obuškami a potom ich vystriedajú Combine s efektívnymi samopalmi, ktoré si od nich odnesiete, až po rôzne druhy ďalšej útočiacej pliagy. Narazíte aj na zombie ktorý sa len oháňajú rukami no dajú sa rýchlo zastaviť. Stretnete aj veci ktoré ich robia zombíkmi a to malé lietajúce vecičky a tučné – budú ich dva druhy, zatiaľ čo prvý bude aj neškodný lebo vám bude iba málo uberať zo života, druhý je už úplne smrtiaci, zostane vám po jeho útoku jedna života, ktorý sa síce doplní, ale za ten čas musíte ísť preč od nepriateľov aby vás nedorazili. Ešte stretnete aj chrobákov s klepetami ktorý vám neskôr aj pomôžu vďaka vecičke ktorú keď vlastníte tak vám neublížia lebo ju majú radi. A ak tú vec hodíte do nepriateľa tak ho jednoducho zožerú. No a prekvapením pre nepozorných budú dlhé lepkavé jazyky príšery prisatej na strope a čakajúcej keď si jazykom vytiahne svoju obeť k ústam.

K nepriateľom patrí AI a tá je úžasná, nepriatelia sa vás snažia dostať silou mocou a nezastavia sa pred ničím, hádžu granáty, vypaľujú z brokovnice náboje aj počas nabíjania a udierajú vás pažbou ak ste pri nich. A sú samozrejme aj pozorní. Sledujú okolie a najviac sa mi páčila časť kde ste chodili na bugine a museli ste okolo ich tábora prejsť, likvidovať som sa ich snažil po jednom no skoro ma odhalili vďaka skvelej AI. Tá samozrejme aj reaguje podľa zvolenej obtiažnosti. Odporúčam hrať na normálnej, vtedy je to najlepší zážitok.

Spomínal som aj niekde hore hlavolamy. Tými sa to v Half-Life 2 jednoducho hemží. Spočiatku budú jednoduché typu napr. dostaň sa pod most kde sú vojaci (je ich veľa a zabili by vás, ale riešenie je jednoduché, iba nechápavých nenapadne že stačí hodiť horiaci sud (výbušný) pod most a ten vybuchne. Neskôr budete musieť rozriešiť kam vlastne máte ísť keďže rozloha levelov je veľká a je tu tak veľa objektov že vás nenapadne kam ísť. Niekedy musíte aj čosi odkryť (nejaký objekt) aby sa vám uvoľnila cesta a napr. niečo zničiť alebo nechať vybuchnúť. Časom sa budú hádanky stále sťažovať a vás už potom pri tých ťažších napadnú aj také veci aké by vás napr. v prvom levele nenapadli a väčšinou vás napadnú preto že pri Half-Life 2 sa vám už všetky možnosti budú javiť správne. A funguje to.

Zbrane. Práve nad nimi sa budete rozplývať. Zo začiatku budete mať iba kyjak na udieranie. Neskôr získate pištoľ a samopal, až sa prepracujete k brokovnici a pár druhom skvelých zbraní ako kuša vypaľujúca energetické náboje, samopal vypľujúci aj energetické gule alebo skvelý raketomet, ktorý je azda jediným riešením proti útočným lodiam. Budete mať aj revolver ale ten je tak ako brokovnica najlepší len na blízko. Z menších zbraní budete mať ešte granáty. Tie sú účinné pri strojoch naprogramovaných na strieľanie a ak sú ďaleko stačí im hodiť jeden granát a spadnú. No a dostanem sa teraz asi k najlepšej zbrani akú hra ponúka. Alebo aj aké ponúkajú videohry? Asi áno. Gravity Gun je totiž skvelá zbraň. Ak by ste ju nemali tak nevyriešite množstvo fyzikálnych hádaniek ktorých hra obsahuje pretože Gravity Gun funguje na fyzikálnych a gravitačných zákonoch, priťahuje a odstreďuje od seba všetky menšie predmety a väčšie dokáže odbiť pomocou lúča ale nepritiahne ich. A verte mi, nie je lepší pocit ako keď si pílu pritiahnete k sebe a odpálite ju do zombíka ktorého efektne rozštvrtí napoly.

Fyzika funguje na jednotku. Predmety sa rozbíjajú, padajú a musíte dávať pozor aby ste nerozbili niečo čo vám ináč mohlo poslúžiť, ja som raz rozbíjal všetky krabice a potom som zistil že som to nemal robiť lebo som po nich mal vyskákať na jedno miesto. Ale celkovo fyziku využijete aj na boj s nepriateľmi. Napr. do nepriateľa hodíte matrac ktorý bol na železnej posteli. Neublíži mu, no keď do neho hodíte už takú drevenú krabicu alebo sud alebo výbušný sud, buďte si istí že jeho fyzické zdravie nezostane bez zmeny.

Grafika a zvuk je dobrá, na vtedajšie pomery je vysoko nadpriemerná a očarí aj teraz keď už Source Engine nie je veľmi používaný. Nasvietenie je skvelé a zvuk všade perfektne pasuje (do pasáže v akej sa nachádzate). Zvuky zbraní a nahovorenie je tiež skvelé. Animácie postáv efektné a vynikajúce. Obzvlášť sa mi páčilo nahovorenie Alyx, jednoducho perfektné.

Záverečným verdiktom mi už len ostáva povedať jedno: to že bol vydaný Orange Box aj pre Xbox 360 bolo od Valve skvelým krokom a tým dali mnohým hráčom možnosť okúsiť fantastický boj za slobodu a úžasný príbeh, neľutujem že mám Orange Box, som naopak veľmi šťastný, lebo vďaka nemu majú možnosť všetci okúsiť skvelý príbeh Half-Life 2 spolu s jeho epizódami na ktorých recenziu prinesiem. Takže vám už len želám príjemné hranie a odporúčam kúpu tohto skvelého balíku. Pretože tak úžasnú hru stretnete len málokedy a Half-Life 2 je ukážkový prípad.

Plusy:
+ skvelý príbeh
+ variabilita prostredí
+ fyzika, Gravity Gun, zbrane, nahovorenie
+ grafika a hudba

Mínusy

- niektoré súboje sú frustrujúce


napísal F1REFLY 31.7.2009



Páči sa mi!

9.5
HALF-LIFE 2

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Valve / Valve
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16.11. 2004
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18426)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk