Batman: Arkham Asylum

Batman sa vracia...na naše monitory. Gotham City ma opäť problémy, a skúste hádať kto ich vyrába ? Ak ste si tipli Jokera, uhádli ste. Ak ste zvedavý aké atrakcie tu nájdete, čítajte ďalej :)

Xbox360
pridal p3x0 28.8.2009 o 18:10 pod používateľské recenzie

9.5


Batman sa vracia...na naše monitory. Gotham City ma opäť problémy, a skúste hádať kto ich vyrába ? Ak ste si tipli Jokera, uhádli ste. Tento mierne strelený klaun v ružovom obleku, zelenými vlasmi a (debilným) úsmevom nám pripravil malú prehliadku po Arkhame. Ak ste zvedavý aké atrakcie tu nájdete, čítajte ďalej :)


Ako už v úvode bolo spomenuté Joker bude hlavným záporakom najnovšieho batmana. Celá zápletka sa bude odohrávať na ostrove Arkhamu neďaleko Gothamu. Batman ,ktorý je na obvyklej pochôdzke mesta a "pokojným" dozeraním poriadku dostane varovanie a na oblohe sa objavuje logo netopiera. Vie, že je zle a rýchlo sa náhli pomôcť ľudom Gothamu. Dochádza ku konfliktu medzi Jokerom a netopierim mužom. Batman ako obvykle vyhráva, ale tentokrát sa mu podarí Jokera zajať, a tak si toto duo vyrazí do blázinca, aby tam jeden ostal už naveky. Ale kde sa vzal tu sa vzal, Joker v hlave plán už mal... Nachystal si pre pána Wayna malé prekvapenie, v podobe pasce, ktorú starostlivo pripravoval dlhé mesiace. V sanatóriu vypukne vzbura, väzni sa dostanú von za pomoci klauna a hopla, hlavný hrdina ma plné ruky práce. Zhruba takto by sa dal načrtnúť príbeh batmana, ktorý ale môžme ospravedlniť, predsa len je to komix, žiadny román zo zapeklitou zápletkou.

Takže netopier je odhodlaný, tak ako stále čeliť zlu a šialenca polapiť a dať mu do držky. To síce vyzerá jednoducho, ale Joker ma relatívne mocných spojencov, akoby aj nie, veď každý okrem presonálu v tomto ústave netopiere z hĺbky duše nenávidí. A tak sa na stranu zla pripájajú Bane, Poisonous Ivy, Harley Quinn, Scarecrow a ďalší aby sa netopiera navždy zbavili. Ale aby batman neostal sám ako prst, pomáhajú mu zamestnanci sanatória, ako napríklad ochranka, doktori, ošetrujúci personál, a jeho aniel strážny s výstižným menom Oracle (veštec). Tá batmana zásobuje rôznym infom cez vysielačku, ako napríklad čo sa deje v meste, ako sa mení situácia v na ostrove atď. To by ale netopier stále čelil veľkej presile, preto ma v rukáve parádne hračky. Patria sem bumerangy, pištoľ, ktorá vystreľuje háky, mašinka, ktorá odomyká energetické polia, vybuchujúci gél, batmobil a tak podobne. Tak ako postupom času získavate nove pomôcky na boj proti zlu, tak sa aj hlavná postava zlepšuje. V tomto prípade tu možno hovoriť o akomsi RPG systéme kde dostávate XP body za vedľajšie úlohy, či efektné kombo alebo nájdenie Riddlerových (pán Otáznik ak sa nemýlim) bonusov. Za každý level si môžte potom vybrať novú schopnosť. Tie sa delia na útočne bonusy (nove kombá, väčšia sila úderov...), obranné (sem patrí len postupné vylepšovanie brnenia), technické bonusy (zlepšujú vaše pomôcky, bumerangy, ich zvýšenie počtu...) a špeciálne bonusy (tu patria veci, ktoré nemožno zaradiť do predošlých skupín, nové kombá atp.). Príjemný pocit vyvoláva, že sa môžte dostať takmer kamkoľvek pomocou pištole s hákmi. Takže nebudú to len gargoylovské sochy kam sa háky zaseknú. Dokážu to aj na hociktorej hrane položenej vo vyššej výške. Tiež preleziete mnoho vetracích šácht a zboríte aj niekoľko stien.

Ale väčšinu nepriateľov nebudete strieľať, je to predsa komix pre deti. Ale zato ich treba poriadne zmlátiť. A to doslova do bezvedomia. Boje prebiehajú veľmi jednoducho. Pomocou Xka útočíte a Y slúži na protiútoky, na papieri to vyzerá ľahko ale naraz pobiť desať bláznivých svalovcov dá občas zabrať. Hlavne na najťažšej obtažnosti sú aj traja jednoduchý panáci značný problém. Nehovoriac o titánom nakazených jedincoch. Tí zlý ale na batmana nebudú taký dobrý ako on na nich. Vyzbrojený zo začiatku päsťami, neskôr palicami a nakoniec útočnými puškami, brokovnicami a ostreľovačkami sa vydávajú oproti svojej záhube. Boj s ozbrojeným chlapíkom = istá smrť. To je spôsobené tým, že nečelíte len jednému, ale celej tlupe po zuby ozbrojených utečencov. AI tu simuluje solídnu tímovú robotu ale ani jedinci sa nedajú zahanbiť. Vydesení pred nahnevaným netopierom pričom poznajúc osud svojich kolegov nervózne našľapujú po nekonečných chodbách a občas sa stane, že sa z ničoho nič strhnú a pošlú dávku olova len tak do tieňa, alebo sa obzerajú a pozorne sledujú okolie. O slovo sa hlásia aj stealth prvky, kde treba občas zataktizovať vyčkávať na ten správny moment a krátkym procesom eliminovať jedného zloducha po druhom.

Po Arkhame sa môžte ľubovolne pohybovať, k čomu aj budete nútený. Totiž počas celej hry treba pendlovať tu a tam medzi budovami komplexu, ale úlohy sú to aspoň zaujímavé. Tak napríklad, zastavenie čerpacích púmp aby sa otrávena voda z ostrova nedostala do mora, hľadanie protilátky na jed, prenasledovanie Jokera, záchrana personálu či útek pred Scarecrowovými halucináciami, na nudu nebude teda vôbec čas. Graficky je na tom hra veľmi dobre, ostré textúry bez debaty, nechýbajú najnovšie efekty, reálne tiene, či fyzika o ktorú sa stará havok. Výbuchy majú čo do seba, bump mapping vám ukáže aj zdanlivo neviditeľný plyn a vánok rozhýbe Waynovu plachtu na chrbte. Animácie a modely postáv majú tiež co povedať a boju sú jednoducho oku lahodiace. Ale občas je dobre aj stokrát počuť ako raz vidieť. Preto ani zvuky nezaostávajú, je to proste špica počúvať Jokerove dementńe kecy v rozhlase, a dabing postáv ani nepotrebuje komentár. Samozrejme ako výbuchy a iné maličkosti zo zvukom súvisiace sú samozrejmosťou. Príbeh zaberá približne 50%-60% dokončenia hry, ostatné percentá tvoria bonusy tak ako aj napríklad v GTA. Za ich zber ale nebudete odmenený len približovaním sa k magickej stovke, v menu sa potom odomknú poznámky o niektorých postavách z hry, na ktoré ste narazili a potom ešte taká výstava, kde si môžte prezrieť ich detaily z každej strany.

Táto milá hra inšpirovaná komixom je premňa do značnej miery prekvapením. Hra sa zo začiatku tvári ako čistokrvná tunelovka pričom ide len o množstvo zbitých nepriateľov. No nieje tomu tak.... Po jej otestovaní namňa vybalila postupne všetky tromfy s klaunovho rukáva. Rôzne úlohy, bezchybná grafika a rôznorodá náplň hry rozhodne má čo ponúknuť a dáva aj solídnu hraciu dobu na normálnej obtiažnosti, ktorá zaberie 3,4 poobedia dlhšieho hrania. Preto smelo do toho, rozhodne sa oplatí skúsiť to.

napísal p3x0 28.8.2009



Páči sa mi!

9.5
BATMAN: ARKHAM ASYLUM

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Eidos / Rocksteady Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 28.8. 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19492)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk