Mafia 2

Som si takmer istý, že každý hráč už zažil mafiánske radovánky alebo aspoň počul nejakú tú chýru o hre Mafia.

PC
pridal aDQo2811 15.9.2010 o 10:39 pod používateľské recenzie

8.5


Som si takmer istý, že každý hráč už zažil mafiánske radovánky alebo aspoň počul nejakú tú chýru o hre Mafia. Ak nie tak vás s ňou trochu oboznámim. Myslím, že poznáte České štúdio Ilusion Softworks (dnes už 2K Games Czech), ktoré už má za sebou peknú históriu. V prvom rade tam nájdete vojnovú hru Vietcong a po druhé špičkovú a nezabudnuteľnú Mafiu. Teraz sa presuňme do mafiánskej rozprávky 30-40.rokov. Bol to príbeh mladého taxikára s menom Tommy Angelo, ktorý už asi pochopiteľne rozvážal ľudí z bodu A do bodu B a keďže takáto práca nie je finančná lahoda. No v jeden deň, jeden osudový deň, kedy sa k jeho autu dostanú dvaja muži s úmyslom ho prinútiť aby ich zaviezol do bezpečia. V opačnom prípade smrť. Samozrejme, že Tommy nebol žiadny „mäkkýš“ a vedel sa obrániť, no teraz mu neostalo nič iné ako poslúchnuť. Nasledovala naháňačka, pri ktorej sme úspešne utiekli nepriateľom. Netrvá dlho a Tommy sa dozvie, že tí muži, čo mu nasadli do auta sú mafiáni pracujúci pre dona Salieriho. Síce sa Tommy bál, že mu ublížia, no stalo sa presne naopak. Kumpáni sú Tommymu zaviazaný a prisľúbili mu finančnú odmenu a pomocnú ruku. Samozrejme, že Tommy ponuku neodmietol a s radosťou prijal peniaze, no všetky peniaze išli do rúk mechanika za opravy na taxíku. Po krátkej animačke sa ocitáme v typickom Tommovom dni. Najprv previezť pár ľudí a na koniec malá prestávka na cigaretku. Po pár vydýchnutiach má Tommy ďalšiu smolu. K jeho autu sa vrhajú mafiáni z minulej naháňačky a ničia mu auto. Následne Tommyho brutálne vytiahnu z auta a zahrajú si s ním na kopanú. Netrvalo dlho a Tommy vzdal svoje šance na výhru a tak sa vydal k Salieriho baru. S napnutými pľúcami a unavujúcimi nohami sa konečne dostavil k baru a poprosil o pomoc. Na Tommyho sa tento krát usmialo šťastie a okrem pomoci ho aj pribrali do rodiny. Zrazu sa karta obrátila na druhú stranu a Tommymu sa začalo dariť. Mal peniaze, mal všetko po čom túžil a mal aj svojho najlepšieho priateľa a zároveň člena rodiny. Popri Paulimu sa Tom pomaly zasvecoval do útrob mafie a zisťoval, že mafiánsky život nie je taký primitívny ako sa na prvý pohľad zdá. Každopádne sa prvá Mafia autorom vydarila a chladnokrvný príbeh, perfektný českí dabing, zábavné prestrelky a veľa ďalšieho ma proste unieslo. Odskočme nachvíľu od prvej mafie a pozrime sa na druhú.

Uvažujte nad tým aké to je sa narodiť chudý, bez jedla a poriadnej strechy nad hlavou. Navyše nie ste sám. Máte malú štvorčlennú rodinku. Dve deti a manželku. Mladého Vita a o rok staršiu Francescu. Život sa rúca dole vodou a jediná šanca na lepší život je presťahovanie do Ameriky. Presnejšie do veľkého mesta Empire Bay, ktoré je jedno z najkrajších a zároveň aj najnebezpečnejších miest na zemi. Váš život už konečne začal naberať smer a vy ste si vydýchli, že sa sťahujete do Empire Bay. Na prvý pohľad krásne a čisté mesto. Na druhý špatné a špinavé mesto. Ihneď po príchode do vašej štvrte ostanete znechutený a sklamaný. Len, čo ste sa konečne dostali z tej špinavej diery, nastáva ešte špinavejšia. Nad to všetko máte ešte veľké dlhy, ktoré treba splatiť, no z robotou na celý deň za 10 Dolárov si na to nezarobíte. Pomaly sa už nevenujete ani vlastným deťom a môžete len sledovať ako sa vaša dcéra stýka s grubiánmi.

Váš malý syn Vito nie je tiež žiadny svätec a tak sa spolu so svojim novým a najlepším priateľom Jeom vrhajú do rôznych výtržností a nelegálnych vecí. A to sa mu raz aj stane osudným. Prepady sú odjakživa nebezpečne a ešte nebezpečnejšie sú, keď policajt stojí rovno za rohom, no v tomto prípade je Vito ešte mladý a neskúsený a tak vylúpia klenotníctvo. Joe síce utečie ale Vito nie. V poslednej chvíli ho policajt chytí a zatkne. Vita mala čakať dlhá basa, no, keďže práve prebiehala druhá svetová vojna, tak dali Vitovi ponuku, „ktorá sa neodmieta“. A tak sa Vito dostane do vojny na Sicílií, kde sa narodil.

Nasledujúci priebeh sa odohráva na Sicílii, kde si po prvýkrát zahráme za sympatického Vita. Po zoznámení s ovládaním si už môžeme naplno misiu užívať. Len škoda, že v tomto prípade ide o krátku misiu. Po prebojovaný na druhé poschodie zasadáme za vojenský guľomet, kde si skúsime aj zbrane väčšieho kalibru. V nasledujúcej animácii uvidíme ako nemecký tank vystrelí priamo na Vita. Vito sa v poslednej chvíli vyhne istej smrti. Jeho družstvo už padlo skoro celé, no v tom prišiel miestny mafiánsky boss don Calo, ktorý ho zachránil v poslednej chvíli.

Po krátkej animačke už vystupujeme z vlaku idúceho do Empire Bay. Samozrejme, že Vito nečakal nikoho na uvítanie, no niekto sa predsa len našiel. Jeho najlepší kamarát Joe sa zjavil v kvalitnom obleku a najvýkonnejšom aute tej doby. Vito už vtedy tušil, že Joe si nezarába legálne, ale ako za jeho mladých čias. Nelegálne. Po krátkej jazde sa ocitáme v bare, kde Vito a Joe polemizujú o vojne. Joe už bol natešení, že Vito ostáva, no nepotešila ho informácia, že sa zranil a na zotavenie ho poslali domov na mesiac. Našťastie je Joe pravý kamarát a od takzvaného Giussepeho vybavil prepúšťacie papiere.

Vito je celý rád a už sa chystá vrátiť domov pozrieť ako si žije rodina. Po jazde taxíkom sa ocitáme v krásnom zasneženom prostredí. Presnejšie pri stánku s novinami, kde sa budeme môcť s predavačom aj porozprávať. Atmosféra sa musí vážne pochváliť a na to všetko tam hrá vianočná klasika. Ako sa vydávame s Vitom domov môžeme si všimnúť veľa detailov. Napríklad človeka, ktorý sa šmykne na ľade, postaví sa, opráši a ide ďalej. Hra je preplnená podobných detailov a tak si svet Empire Bay budeme môcť užiť v plnej kráse. Keď už konečne prídeme domov Vita privíta sestra Francesca a hlavne jeho mama. Po vychutnaní polievky si už konečne ideme ľahnúť do postele. Takto začína aj končí každá kapitola. Ráno vstaneme a môžeme sa najesť, obliecť, napiť alebo popočúvať rádio. A zase večer prídeme a unavení si ľahneme do postele. Pekný scenár, no nezaškodilo by trochu viac tvorivosti. Napríklad prespať pod mostom alebo podobne.

Vito ďalší deň začína rozhovorom s mamou, kde Vita upozorní, že sa už nemá stýkať s Joem. Vito prikývne, no vážne to nemyslí. Zjavne, keď sa budeme s Joeom stretávať neustále a dokonca aj u neho prespávať. Myslím, že už stačilo opisovania príbehu. Poďme sa teda pozrieť bližšie na zúbok.

Začneme protikladmi. Vývojári z 2K Czech sa rozhodne predviedli s perfektným príbehom, no nie je to až podozrivo málo (10 hodín). Pamätáte, keď nám vývojári hovorili, že si Vitove dobrodružstvá vychutnáme 25 hodín. Máme to brať ako splnené sľuby alebo za prosté klamstvo? Odpoveď záleží na hráčovi. Ste ochotní kúpiť si datadisk za 8€? Ste ochotní kúpiť si doslova orezanú hru?? Nie je to zbytočne vyhodených 1200sk? Ak vám prevažne vyšlo v odpovediach nie, tak ste pochopili dnešný biznis. Vývojári to berú ako poistku, keby hra mala malé predaje, no povedzte si na rovinu. Nie je to okrádanie poctivých hráčov?

Ako som už spomínal mesto priam oplýva detailmi. Dovolím si podotknúť ešte jeden príklad prepracovanosti. Peňazí je málo a tak sa Vito musí niekedy vrhnúť aj na lúpeže a keďže obchodov so zbraňami a oblečením je v hre dostačujúco, rozhodne sa bude dať z čoho vyberať. Stačí namieriť zbraňou na obchodníka a vykradnúť kasu. V opačnom prípade na nás obchodník vytiahne zbraň a bude nás chcieť zabiť. Ak ho zabijeme a vykradneme obchod, tak pri budúcom príchode veľmi nenakúpime. Pretože miesto otvorených dverí tam nájdeme iba policajné pásky s ohláseným miesta činu.

Pri svojom dome nájdete okrem tradičných vecí aj blízku garáž, kde sa pochopiteľne bude dať uložiť vozidlo. Stačí si ukradnúť príslušné auto, buď zničeným okna alebo vypáčením zámku. Ak okno rozbijete budete známi. Ak zámok vypáčite budete neutrálni, teda neznámi. Aby ste boli stopercentne neutrálni, potrebujete si zmeniť značky alebo prefarbiť si auto po prípade zmeniť kolesá. Okrem spomínaného bude mať každé auto dve úrovne tuningu. Prvá je základná. Tá nám jednoducho zlepší výkon auta a zrýchli ho o 30%. Druhá práve naopak zlepší riadenie a akceleráciu auta. Chýbajú mi rôzne nátery a nálepky. Veď jednak dodá to šťavu.

Po prejdený príbehu sa môžeme.... počkať...nastal problém. Po dokončení príbehu nie je, čo robiť. Ostáva nám len provokovať policajtov, no táto činnosť je až taká nudná, že to ani nie je zábavné. Doslova vidieť orezanosť možností a celkového mesta. Ak si v hre chcete sprístupniť rôzne vecičky môžete si ich kliknúť do googlu a nájsť potrebné veci. Google vám toho nájde plno a niekedy budete až prekvapení čo sa orezalo. Typickí príklad nájdete aj tu na Sectore. A síce voľná jazda, ktorá sa nachádzala aj v jednotke. Kde sú tie sľuby autorov hovoriace o veľkej interaktivite aj po dokončení hlavnej dejovej línie?? V celu sú sľuby pravdivé, no nie sú v hre sprístupnené. Ešte teraz si spomínam na Hot Coffe, ktoré sa že vraj nachádzalo už v pôvodnej hre, no nebolo sprístupnené. Nehovorím, že hry sa neorezávajú, no až takto brutálne (v prípade mafie) sa nevidí v každej hre. Kam napríklad zmizla misia, kde bol Vito v kostole s mamou? Je zlé, že hra nevyužila svoj potenciál, pretože mala možnosť sa stať hrou roka. Nebodaj mohla aj predbehnúť svojho predchodcu, no aspoň vidieť, že pojem „sľuby sa sľubujú blázni sa radujú“ je rozšírení viac, než sa na prvý pohľad zdá.

Ak ste očakávali neustálu akciu a napätie ste na omyle. V hre si poriadne zastrieľame len v skorších kapitolách hry, kde začína prihárať a prestrelky dostávajú šmrnc. Okrem skvelej atmosféry sa dá hovoriť aj o vydarenom cover-mode, ktorý je lepší než vo väčšine hier. Než sa vyberiete na akciu, treba vám aj poriadnu výzbroj, ktorú obstará večne naladený Joe. Arzenál zbraní je naozaj bohatí a zväčša sa tu objavujú klasiky z druhej svetovej vojny. Myslím, že nie som jediný komu v hre chýbajú ručné zbrane. Miesto pálky a boxera tu nájdeme MP45 a guľomet, ktorý je podľa mňa úplne zbytočný, keďže sa využije len dva rázy a to na veľmi nízku dobu. Čo sa dĺžky týka tá je postačujúca, no mohla byť dlhšia (9-12 hodín). Orezanosť hernej doby som už spomínal, takže sa nebudem opakovať. Sám som hru hral 13 hodín na najväčšej obtiažnosty na ktorej som sa neraz poriadne zapotil. Počas hrania som natrafil aj na playboyov a z celkového počtu 50 som ich pozbieral presne 20. Apropo okrem playboyov sa v hre nachádzajú aj takzvané zatykače, kde vidíme vývojárski tým.

Ak ste mali tú česť hrať prvú Mafiu určite ste obdivovali jazdný model, ktorý bol na svoju dobu vysoko nadčasový. Autori sa po tejto stránke na to nevykašlali ani po druhý raz a naservírovali nám umelecké dielo. Ak neviete o čom hovorím, trochu vám rozšírim informácie. Na výber budú tentoraz dva jazdné modeli. Na začiatku máte automaticky zapnutý arkádový jazdný model. Ten je skôr pre konzolových hráčov a tých na PC-čkách príliš nezaujme. Možno preto, že tento mód je príliš arkádový aj na slovíčko arkádový. Pochopiteľne už tušíte, že druhý jazdný model bude akási simulácia, ktorá beží na dobrom scenári. V studenej zime sa na ľade šmýka a na otáčkach sa musí dávať pozor. V lete je to o čosi lepšie a už sa nešmýka ako v zime. Síce to neznie zaujímavo, no je to zaujímavé. Tento model si obľúbia hlavne hráči, ktorým sa páčil aj ten v prvom diele.


A konečne sa dostávam k tomu, čo ma najviac na hre ohromilo. Hráči nehráči už asi tušíte, že to, čo ma ohromilo nebude nič iné ako grafika, ktorá je v tomto prípade fascinujúca. Hráčov využívaných FullHD rozlíšenie alebo presnejšie 1920x1080 a vyššie sa potešia vynikajúcimi textúrami a detailmi. Hráči, ktorí využívajú nižšie rozlíšenia sa dočkajú tak isto perfektného zážitku. Tiene sú tiež tromfami hry a sú realistické a plynulé. O fyziku hry sa tentoraz stará PhysX známa z Mirrors Edge alebo Metro 2033. Hardvérové nároky nie sú nijako kruté, len pri zapnutí PhysX sa hra málinko spomalí na úkor nášho počítača a FPS niekedy klesne aj pod 20 FPS, čo sa nedá nazývať plynulá hra. Novinkou v hre sú rádiové stanice. Podobne ako v Gta aj tu sa budú môcť naladiť viaceré stanice. Soundtrack obsahuje niečo cez 40 skladieb a niektoré sú vážne zaujímavé. Hra taktiež obsahuje český dabing a podobne ako aj v predchodcovi je nadabovaní výborne. Všetky hlasy sú nadabované perfektne, okrem Joea Barbara, ten má proste úžasný dabing známi z úst Homera Simpsona.

Som smutný, že hra na ktorú hráči netrpezlivo čakali 8 rokov sa nakoniec až tak nepodarí. Pre verných hráčov to je určite sklamanie. Ale prečo vlastne to sklamanie? Za všetko odpovedá jedna a tá istá odpoveď. Orezanosť. Proste orezanosť všetkého na čo si spomeniete, či sa už jedná o príbeh o mesto alebo možnosti. Hru zachraňuje veľmi podarený český dabing a nadpriemerné grafické spracovanie. Z hľadiska optimistického aj ako tak príbeh, no rozhodne nečakajte umelecké dielo ako v prípade prvej Mafie. Ešte spomeniem nedotiahnutý príbeh, ktorý som naschvál v recenzii nespomínal a odkladal som si ho až na koniec. Ostáva iba dúfať, že sa autori spamätajú a dokončia formou DLC jednak príbeh, mesto a všetko ostatné.

Dúfam, že sa vám recenzia páčila a ak áno, tak dúfam, že podobnú napíšem aj na budúce. Aďo

Plusy&Mínusy

+ Celkom obstojný príbeh
+ Nadpriemerné grafické spracovanie
+ Rádio stanice
+ Český dabing
+ Optimistický Joe


- Hra pôsobí nedorobene
- Hra je nedorobená
- Po dokončený hry nie je, čo robiť
- V celku krátke

Empire Bay. Drogy, ženy, chlast a zbrane
Čo mi do toho jedla asi dal?
Na čo sa tak pozeráš?
Proste Romantika
Tak na tri!
Ukážka PhysX

napísal aDQo2811 15.9.2010



Páči sa mi!

8.5
MAFIA 2

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Take 2 / 2K Czech
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 27.8. 2010
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19566)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk