Mafia 2

Mafia. Jedinečná česká hra, ktorá sa dokázala stáť legendou. Skvelá hrateľnosť, prepracované mesto a vynikajúci príbeh Tommyho Angela ostane v pamätiach ešte dlhú dobu. Ako si ale viedol druhý diel?

PC
pridal Kemachi 22.9.2010 o 12:36 pod používateľské recenzie

5.0


Mafia. Jedinečná česká hra, ktorá sa dokázala stáť legendou. Skvelá hrateľnosť, prepracované mesto a vynikajúci príbeh Tommyho Angela ostane v pamätiach ešte dlhú dobu. Vďaka úspechu tejto hry sa začal písať scenár pokračovania. Od toho času ubehlo dlhých 8 rokov. Osem rokov čakania na Mafiu 2.Oplatilo sa však naozaj čakať?

  

Príbeh sa odohráva v typickom mafiánskom meste 40.-50. rokov Empire Bay, kde je cítiť vplyv New Yorku, či Chicaga. Hlavný hrdina Vitorio Scaletta sa sem dostáva zo Sicílie už ako dieťa. Ako rastie jeho najlepším priateľom sa stáva Joe Barbaro, s ktorým robia výtržnosti za čo Vitovi hrozí väzenie, no vďaka vojne sa ocitá späť na rodnej Sicílii, kde bojuje proti Mussolinimu. Po návrate domov ho Joe zvedie pod vidinou bohatstva k organizovanému zločinu. Toľko k deju.

 Empire Bay je typickým povojnovým mestom USA

Samotné mesto Empire Bay je skvelo prepracované, rozlohou dostatočné (možno až priveľké na túto hru) s mnohými rôznorodými štvrťami. Atmosféra 40., resp. 50. rokov je vykreslená naozaj dobre, čomu napomáha aj súdobá hudba v rádiách. V prvej časti hry sa hráč oboznámi so zimnou verziou mesta, viac pochmúrnou atmosférou, ktorá súvisí s prebiehajúcou vojnou, pričom po meste je vidieť autá z konca 30. až začiatku 40. rokov. V druhej časti hry sú ľudia už otvorenejší a veselší, mesto hrá viacerými farbami, jazz v rádiách strieda rock, objavujú sa výkonnejšie autá. Mestu ale predsa len treba niečo vytknúť. V niektorých štvrtiach som si pripadal ako by som bol medzi klonmi. Napríklad afroameričania mali len zopár tvárí. Predavač na benzínke musí mať nejaké raketové auto, keď stíha sám obsluhovať zákazníkov na všetkých pumpách v meste. Pri tom koľko času mali vývojári na hru si mohli urobiť čas aj na to, aby nahodili viac rôznorodých tvárí do Empire Bay.

  

Ako som už povedal mesto je rozlohovo veľké, no na hru akou je Mafia 2 by stačilo aj ďaleko menšie. Mnoho lokácií je nevyužitých, iné navštívite len raz, či dva krát, aj keď je vidieť, že v pôvodnom scenári mala byť ich úloha väčšia. Hlavný dej je v podstate bez akýchkoľvek odbočiek a misie sa zväčša držia predpísanej šablóny. Ráno vstanete, zdvihnete telefón, idete na miesto, dozviete sa o úlohe, nasleduje akčnejšia časť kapitoly, kde si aj zastrieľate a potom sa vraciate domov opäť ľahnúť si do postele. V hre sa navyše vyskytuje niekoľko postáv, ktoré sa len mihnú a zas zmiznú, a pri ktorých je cítiť, že ich úloha mala byť zrejme väčšia. Scenár finálnej verzie hry vôbec nevyzerá na 8 rokov vývoja a je to vidieť aj na finálnom playtime. Ten je vrátane cut-scén a jazdy po meste len mizerných 10 hodín na ťažkej obtiažnosti. Len tak mimochodom, celý vývoj Mafie 2 od čias, keď sa začal písať scenár zabral 7000x dlhšie. Celých 8 rokov očakávaní pre 10 hodinovú hru, ktorá navyše nepôsobí ako finálny produkt.

 V meste natrafíte aj na strážcov zákona

Škrtov v pôvodnom scenári bolo priveľa. Uvediem len niektoré veci, ktoré mali byť súčasťou pôvodne 700 stranového scenára (Mafia: The City of Lost Heaven mala scenár o 400 stranách). V prvom rade, prvá kapitola nemala byť iba krátka 10 minútová misia. Dokonca je na internete možné nájsť mapu sicílskeho mesta San Celeste, kde sa kapitola odohrávala, čo svedčí o tom, že pôvodne sa plánoval aj voľný pohyb po tomto mestečku. A pamätáte si na chlapíka, čo vám zachránil na konci misie život? Pamätáte si vôbec ešte jeho meno? Ak ste hru prešli a vaša odpoveď na druhú otázku znela nie, možno by vám viac utkvel v pamäti ak by sa vývojári držali pôvodného scenára bez škrtov. Okrem tohto mal mať Vito v priebehu príbehu aj nejaký ten románik. Chýbajú sľubované funkcie ako doprava prostredníctvom nadzemky, či taxíka a mohol by som pokračovať.

 

Postavy sú, ako som už naznačil, vykreslené dosť plytko a v podstate som si k žiadnej nenašiel bližší vzťah ako tomu bolo pri hlavnej postave prvej hry Tommymu Angelovi, či jeho "parťákovi" Pauliemu. Do konca hry som vlastne ani nevedel meno dona (hlavy rodiny), pre ktorú pracujem. Jediná postava, ktorá mala správnu charizmu bol Leo Galante. 

Český dabing nie je najhorší, pri cut-scénach je ale vidieť, že primárne sa vývojári zamerali na angličtinu, čomu zodpovedá aj mimika tváre, hlavne teda úst. Decentné nahovorenú jednotku vystriedala nadávkami preplnená dvojka, tvrdý jazyk však predsa len k mafiánom patrí.

  

Okrem príbehu sa hra snaží predĺžiť váš pobyt v meste zbieraním časopisov playboy a wanted plagátov. Ja osobne nevidím motiváciu pre ich zber. Behom hry som pozbieral len 4 časopisy a doteraz neviem čo to vlastne ten wanted plagát je a ani som nemal dôvod to zisťovať.

 Behom hry si užijete efektné výbuchy

Čo by to bolo za mafiu, keby ju nesprevádzali dobové autá. Na výber je hneď z niekoľkých desiatok modelov klasických amerických áut, nechýba medzi nimi ani Chevrolet Corvette, či Ford Thunderbird. Pochopiteľne z licenčných dôvodov sa nachádzajú pod pozmeneným názvom. Samozrejmosťou v hre je aj polícia dohliadajúca nad dodržiavaním zákonov. Jej umelá inteligencia však nie je na vysokej úrovni a nie sú trestané priestupky ako prechod na červenú, ktorý vzhľadom na časté výčitky od Joea, či Henryho mal byť pôvodne trestaný. Polícia môže proti hráčovi použiť 4 rôzne prostriedky od blokovej pokuty cez zatknutie a použitie zbraní až po automatické zbrane a brokovnice a to v závislosti od spáchaného činu. Polícia môže vyhlásiť aj pátranie, pričom sú dve možnosti. Pátranie po aute založené na značke (ŠPZ-ke) alebo pátranie po Vitovi, kde ho identifikujú pomocou oblečenia. V Empire Bay sa preto nachádzajú aj autoservisy a obchody s oblečením, kde je možné sa prezliecť, resp. zmeniť značku auta a tým sa vyhnúť ďalším problémom s políciou.

 

Okrem už spomínaných možností ako príbeh a zbieranie plagátov a časopisov už hra neponúka žiadne ďalšie možnosti hry (DLC nerátam). Chýba dokonca možnosť voľnej jazdy prítomnej v jednotke. Ono tam tá možnosť vlastne je, len vývojári ju z neznámych dôvodov uzamkli. Ešte mi nedá aby som nespomenul obtiažnosť. Hru som si už pri prvom spustení zapol na ťažkú, lebo som predpokladal, že ako väčšina dnešných hier bude až príliš zľahčená. Bohužiaľ som mal pravdu. Prejsť hru na ťažkej obtiažnosti, ktorá by mala byť výzvou, nie je vôbec namáhavé, čomu dopomáha aj prítomný autohealing.

Bitiek si užijete viac než dosť

Celkovo Mafia 2 určite nie je titulom, ktorý sme dlhé roky netrpezlivo očakávali. Po ôsmych rokoch sa k nám dostala príliš krátka a príliš ľahká hra pôsobiaca nedokončeným dojmom, ktorý nezachráni ani krásna grafika a ani prepracované Empire Bay (také mesto by si zaslúžilo aj lepšiu hru). Ďalší mínus musím pripísať za nepodarené premostenie medzi príbehom jednotky a dvojky, zdá sa akoby ho tam vývojári dali narýchlo, len aby tam bolo o čom svedčí niekoľko nepresností. Za nevyužitý potenciál, ktorý táto hra nepochybne mala ju hodnotím len priemernou známkou – 5/10.


napísal Kemachi 22.9.2010



Páči sa mi! (+1)

5.0
MAFIA 2

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Take 2 / 2K Czech
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 27.8. 2010
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19836)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk