STALKER: Shadow of Chernobyl

26.Apríl 1986, Ukrajinou otriasol veľký výbuch 4. reaktora Chernobylu..

PC
pridal Bilingo 1.5.2011 o 12:38 pod používateľské recenzie

8.5


26.Apríl 1986, Ukrajinou otriasol veľký výbuch 4. reaktora Chernobylu. 12. Apríl 2006 Chernobylom otriasa ďalší masívny výbuch, v zóne začínajú vznikať divné anomálie a artefakty. Hlavne artefakty ktoré sa zvádzajú mnoho ľudí vstúpiť do zóny, no to ešte netušia že zóna im život zničí.


Príbeh


Hra začína tajomným nákladiakom idúcim po ceste, na tom by nebolo nič zvláštne keby vzadu neboli mŕtvoly. O chvíľu do nákladiaka udrie blesk ktorý ho prevráti. Na druhý deň pri vraku vyzerá byť každý mŕtvy, až na jedného na vás. Ocitáte sa pri nie príliš sympatickom mužovi v pivnici, ktorý keď vás prehľadá na vašom PDA bude jediná veta: „Zabi strelca“. A práve tu začína vaša púť, nemáte nič a dokonca ste stratili pamäť. Vychádzate von získavate vás prvý makarov a úlohu, postupne odkrívate tajomstvá a pátrate po strelcovi a jeho skupine. Vaše hľadanie sa môže skončiť po každom hraní rôzne nakoľko hra ponúka sedem rôznych zakončení.

Prvé kroky v zóne


Ako som už písal, začínate v pivnici, vyjdete von dostávate zbrane a prvú úlohu. Idete po ceste a neviete čo vás čaká, vystrieľate nejaký tábor. Cestou po odmenu vás napadne nejaká svorka psov alebo divých prasiat, to je tu na dennom poriadku. Získavate prvé peniaze a informácie, vaša púť začína.

PDA


Veľmi užitočná vecička. Máte v nej mapu, popísané úlohy, postavy, encyklopédiu a tabuľku podľa ktorej si môžete pozrieť najlepších stalkerov v zóne ako aj to kde ste umiestnený vy. Cez PDA s vami dokonca komunikujú aj NPC či už ide o žiadosť o pomoc alebo rady.

Atmosféra


Je jednou z najdôležitejších vecí v tejto hre. Vyvalí ju na vás hneď zo začiatku hry, keď vidíte všetky tie zničené domy, farmy, fabriky všetko to pôsobí ako keby tu niekedy naozaj žili ľudia. K atmosfére taktiež prispieva aj plynulé striedanie dňa a noci, zmeny počasia, poletujúce vtáky, radiácia, hudba a strašidelné zvuky to všetko dotvára tu hroznú atmosféru, pravdaže v tom dobrom slova zmysle. Hlavne v podzemných interiéroch, kde by sa atmosféra dala krájať. Keď si tak kráčate a zrazu počujete divné chrčanie, zrazu sa pred vami niečo mihne a zase zmizne, alebo na vás vyskočí taký pekný ujo s chápadlami namiesto úst neraz podskočíte zo stoličky. A dáte si radšej prestávku na niekoľko minút. A ešte je veľmi pekne zobrazené objavovanie anomálií, kedy pred seba musíte hodiť starú hrdzavú šrúbku ktorá keď na niečo narazí viete že tam nemáte ísť.

Grafika


To že hra bola vyvíjaná tak dlho je trochu vidieť. Aj keď hra nedosahuje grafiku takého crysisu stále sa je načo pozerať. Zo zapnutým dynamickým osvetľovaním je to nádherné. V noci sa blýska, čo robí skvelé tiene taktiež v noci keď stalker sedia pri ohni. Taktiež veľmi pekné modely postáv a detailné spracovanie sveta zničeného jadrovou katastrofou. Niekedy to všetko pokazí nejaký ten prepad pod textúru ale tých je len minimum. A hru ešte rozbehnete aj na starých PC ja som ju rozbehol na nízkych detailoch na 1gb ram, Geforce 6600 256mb, 1.6 ghz.

AI


V tejto hre je AI v niečom dobrá a v niečom nie. Niekedy vás prekvapí napr. keď vás veľká skupina psov napadne zatiaľ čo jeden alebo len malá skupina od vás uteká. Keď sa vás pri prestrelkách snažia obísť dostať vás zozadu. Vojaci hliadkujú na svojich pozíciách, zatiaľ čo stalkeri bojujú s banditami alebo s mutantmi. Na druhú stranu niekedy vás úplne ignorujú. Ak niekoho zabijú nechajú ho tak zatiaľ čo vi ho môžete kľudne obrať o jeho veci, nezbierajú zbrane aj keď sú oveľa lepšie než ich a taktiež nezbierajú artefakty. No celkovo je na tom AI celkom dobre.

Hra samotná


Hra má v sebe jemné RPG prvky ako napr. inventár, zbieranie vecí a ich následné predávanie, nakupovanie. Avšak nečakajte tu nejaké vylepšovanie schopností alebo nebodaj talenty, to v hre nie je. Inventár je tu urobený ako v málo v hrách ak niekde vôbec. Nedokážete tu uniesť desať zbraní, milióny lekárničiek a nábojov. Unesiete tu 50 kg. S ktorými ste schopný bežať, pravdaže unesiete aj o niečo viac ale to už nebudete taký vytrvalí, čo sa pri utekaním pred svorkou psov hodí. Takže sa so svojím  majetkom budete musieť hospodáriť. Veci sa našťastie dajú ukryť v rôznych debnách rozhádzaných po celej zóne, len nesmiete zabudnúť kde ste čo ukryli. V hre je aj radiácia ktorú musíte znižovať buď špeciálnymi liekmi proti radiácií, alebo starým dobrým ruským liekom, vodkou. V hre si musíte dať pozor aj na hlad a výdrž, výdrž sa dá obnoviť oddychom alebo energy drinkom a hlad nejakou tou konzervou a salámou. Do zbraní máte viac druhov nábojov až po špeciále ale veľmi ťažko dostupné. V hre sú aj obchodníci ale u tých budete kupovať len obväzy, lekárničky jedlo a nejaké tie náboje. V hre máte úplne voľný pohyb ktorý obmedzujú len všade prítomné nebezpečné anomálie. Trocha zamrzí načítavanie medzi oblasťami, ale kto vie či by hral bez nich nevyzerala horšie. V hre taktiež nachádzate cenné artefakty, ktoré majú ako pozitívne tak aj negatívne účinky a musíte vybrať vhodnú kombináciu, uvediem príklad: máte artefakt „Kvapka“ ktorý síce znižuje radiáciu ale zároveň aj výdrž. Druhý artefakt máte artefakt „Prskavka“ , ktorý výdrž pridáva, ich kombináciu získate zníženú radiáciu a druhý negatívny účinok vykryjete druhým. Tiež si tu zlepšujete vzťahy s inými stalkermi vplyvom čoho máte u ich lepšie ceny. Okrem hlavnej príbehovej línie sú tu aj bočné úlohy, no väčšinou ide stále o to isté, zabi stalker, nájdi artefakt, ubráň – doby pozíciu atď. Hlavný príbeh som prešiel asi za 20 hodín ale to som nerobil vedľajšie úlohy, ktoré hru možno predĺžia aj o polovicu.

Lokalizácia


Hra sa u nás dá kúpiť v kompletnej českej lokalizácií, len je škoda že naša postava je nemá ak nerátam videá. A niektoré mená vážne stoja zato. Len mi celkovo prišla lokalizácia trochu suchá, žiadne vulgarizmy a ak nejaké tak ich bolo veľmi málo (nemyslite si že mám potrebu aby sa v hrách nejako nadávalo ako napr. v mafii 2, ale trochu drsnejší jazyk by sa mi do zóny hodil).

Bugy


V hre na nejako veľa bugov nenarazíte. Ja som narazil len na pár, ako napr. som našiel stalkera sedieť v sude s ohňom, alebo stalker slobody nadával na vlastných (slobody je frakcie v hre) alebo že ma ignoroval vojak ale veľa toho nieje.

Výbava

V hre narazíte na veľký počet zbraní, ako sú napr. pištole, samopale, sniperky a dokonca aj raketomet. Pištole budete využívať len zo začiatku, nakoľko už na nich skrátka nebudete mať dosť miesta alebo ich vymeníte za dlhú zbraň. Vaše obľúbené kúsky si môžete okrášliť napr. o taký, tlmič, optiku alebo granátomet. Taktiež sa tu nachádzajú rôzne obleky, ktoré chránia buď pred radiáciou, popáleninami a mnoho ďalšími nástrahami, ale nájdu sa tu aj také ktoré vás liečia.  V hre sa taktiež nachádzajú tri druhy lekárničiek, a sú to obyčajná lekárnička na ľahšie zranenia, armádna lekárnička zastavuje aj krvácanie a napokon vedecká lekárnička ktorá aj znižuje radiáciu. Taktiež tu sú rôzne konzervy, salámy a rôzne pochúťky ktoré doplňujú zdravie, obväzy na zastavenie krvácania, protiradiačné drogy a vodka ktoré znižujú radiáciu. Trochu tu síce vadí že ak si vaše kúsky raz zničíte už ich neopravíte a musíte si ich kúpiť úplne nové.

Zhrnutie


Celkovo je to veľmi podarená hra. A aspoň nejaká zmena medzi dnešnými šesť hodinovými hrami a hrami za ramba. Teraz môžem povedať že to dlhé čakanie sa vyplatilo, a že najlepšie hry sú tie z východu. Takže šup vodku do seba, portiradiačný oblek a cesta do zóny sa môže začať.


Plusy +


-       Atmosféra

-       Grafika

-       AI (vo väčšine prípadov) 

-       Inventár a obmedzená hmotnosť

-       Hracia doba

-       Uveriteľné prostredie

-       Veľký počet vybavenia

Mínusy –


-       Málo drsná lokalizácia

-       Načítanie medzi lokáciami

-       AI (ale len málo kedy) 

-       Po čase stereotypné vedľajšie úlohy

 




















napísal Bilingo 1.5.2011



Páči sa mi!

8.5
STALKER: SHADOW OF CHERNOBYL

PC

Vývoj: THQ / GSC Game World
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 23.3. 2007
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19545)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk