Need for Speed The Run

Naprieč Amerikou a občas i po vlastných

Xbox360
pridal Tohm4 4.1.2012 o 16:54 pod používateľské recenzie

6.0


Need for Speed je už skoro ako Dallas, čo býval v televízii. Pravidelne prináša nové diely a zdá sa, že tak skoro neskončí. A to je dobre, pretože medzi hráčmi má nesporne veľa priaznivcov, ktorí radi pred obrazovky ku každému dielu zasadnú podobne, ako to zvykli robiť naše mamy a staré mamy v prípade Bobbyho a JR Ewingovcov. Priznám sa, že som nehral úplne každý diel série (no videl som pár Dallasov) a najviac som si užil šnúru Underground a nadväzujúcich častí. Ak je tiež táto éra NFS vašou obľúbenou, The Run vás možno trochu sklame. Kráča skôr v stopách dielov z posledných rokov, ako Pro Street alebo Shift. To znamená, že z denných a nočných veľkomiest sa presúva viac do otvorenejších priestranstiev a na nekonečné diaľnice, aj keď dôjde i na závody v uliciach amerických metropol. Keď však budete chcieť voľne odbočiť z hlavnej cesty niekam do prérie, finito- žiadna voľná jazda sem a tam. Hra nasleduje koncept jednosmerného road tripu, kde sa z bodu A musíte rýchlo dostať do bodu B. No a k tomu pridáva i netradičné prvky.

 

Hra bola vyvinutá štúdiom BlackBox pod záštitou EA. Je postavená na engine Frostbite 2, ktorý sa do obrazoviek zahryzne veľmi pekne a nepustí, na herný svet je radosť sa dívať. Hlavne grafika širšieho prostredia a áut je atraktívna; vo videách nefigurujú herci, ale je tu použitý engine, pričom grafika postáv ani detaily nijak neurazia. Po tejto stránke je treba povedať, že séria napreduje a každý diel prináša krajší vizuálny zážitok. Zvuk a soundtrack sú tiež poctivé, tento krát počuť klasickejšie herné melódie so sláčikovými nástrojmi a elektronikou, no hrajú aj (post)rockové energické skladby a dokonca country (čo vytvára v niektorých častiach hry idylku stredoamerického vidieku- chýba už len traktor Zetor GT). Škoda, že sa v soundtracku neobjavili veci od známejších interpretov z hudobnej branže. Z autorádia v hre je ich počuť málo.

 

The Run je beh na dlhú trať. V roli Jacka Rourka, ktorý potrebuje získať balík peňazí a splatiť dlhy mafii, sa ocitnete medzi 300 ďalšími, ktorí štartujú závod naprieč celými USA v San Franciscu. Cieľ? New York a 25 miliónov dolárov. A po ceste mnoho známych amerických destinácií, ako Las Vegas, Aspen alebo Chicago. Spomínaný grafický zážitok umocňuje prostredie- zásahy počasia, nočné preteky striedajúce denné a iné vonkajšie vplyvy. Keď pri jazde v horách skončíte pod lavínou, nie je to až taká depresia, ak hovoríme o inovačnej stránke veci. Hra je rozdelená do 10 oblastí USA od západu na východ, v ktorých musíte postupne za sebou nechávať protivníkov, porážať ich v kľukatých úsekoch, vyhýbať sa polícii, alebo stihnúť jazdu za určitý čas. Okruhy, šprinty, drifty? Nie. Len jeden smer cez 4 časové pásma. Ostatné znamená wrong way.



Nezvyklou je v určitých častiach hry možnosť postaviť sa "na vlastné nohy", väčšinou v cut-scénach, keď Jack potrebuje zdrhnúť pred známymi z mafie, alebo policajtmi. Ovládanie je však zjednodušené, jednoducho priebeh týchto scén skôr len sledujete a sem tam ťuknete na tlačidlo pri nejakej akcii. V prípade závodnej hry je to však originálny prvok, ktorý prináša odreagovanie, preto ho beriem skôr ako plus. Príbeh, ktorý dáva pozadie neustálemu „behu a úteku“ hlavnej postavy, však už tak dobrý nie je a je tu skôr na ozdobu. Nie je už tak nápaditý, aký sa autorom podaril v niektorých predošlých dieloch (napr. Most Wanted). Dej nepomáha dostatočne vytvoriť dynamickú atmosféru hry, ktorú už dosť narúša ďalšia „inovácia“, a to checkpointy. Tých máte pri každom závode 5 a pokiaľ sa vám podarí vyletieť z dráhy, v rýchlosti čelne napáliť do prekážky, alebo nesplniť časový limit, idete znovu od toho posledného. Na jednej strane to ušetrí frustráciu z opätovného prechádzania už raz prejdených ciest, no má to jeden háčik. Ak sa vám stane, že nezvládnete jednu z prvých zákrut závodu, hra vám vezme jeden reštart a to pre hráča znamená dilemu: nechať si ten 1 z 5 reštartov vziať a riskovať jeho neskoršiu potrebu, alebo začať závod kompletne od začiatku. Menším zlom sa môže zdať práve nový začiatok, avšak táto alternatíva nie je automatická a prevedie vás znovu úvodným loadingom sekcie, čo po čase môže vadiť. Loadingov je v hre už aj tak viac než dosť, možno v žiadnom z iných dielov ste nemali toľko času si pri hre odpiť z kávy. Význam checkpointov ide do hája i v momente, keď v posledných metroch rozbijete auto a ani ste ešte žiadny reštart nepoužili- keď neprejdete cieľom prví, hra vás vráti na začiatok reštart nereštart, úlohu vyhrať ste proste nesplnili. Iná tragédia nastáva, keď si chcete počas jazdy zmeniť auto. Možné je to len na čerpacích staniciach (Shell), kde si pri zastavení môžete vybrať vozidlo, ktoré sa hodí na danú trať. Až na to, že ak závod reštartujete... voilá: sedíte v pôvodnom aute, ktoré ste použiť nechceli.

 

K dispozícii je celkom slušný vozový park. Nájdete tu väčšinu modelov, na ktoré ste zvyknutí i z predošlých dielov Need for Speed.  Vaše auto nie je na ceste samo. Okrem oponentov a áut bežnej premávky (alias mobilných prekážok) sú tu aj ďalší známi: polícia. Tá dokáže narobiť dosť problémov svojimi zátarasmi a aj jedno prenasledujúce vozidlo vás môže rezkým ťukom poslať mimo trať a k poslednému checkpointu, ak si nedáte pozor. Body do kariéry (ktoré zbierate kvôli vylepšeniam) získavate úspešnými manévrami a zničenými autami policajtov a občas mafie, čo vás prenasleduje. Takže za šikovnú jazdu dostanete odmenu.



Na autách zostáva po kolíziách viditeľné poškodenie, ktoré však neovplyvňuje samotnú jazdu, čo vyhovuje predovšetkým fanúšikom arkádového štýlu hry. Priaznivci tuningu zostanú sklamaní. Vylepšovanie vášho tátoša je viac menej automatické, väčšinou si môžete vybrať tak typ auta, ktorý vám má najlepšie sedieť na danej trati, k výrazným manuálnym úpravám nedôjde. Osobne mi však tuning vzhľadom na koncepciu hry až tak nechýbal. Je to predsa len rýchly pretek z jedného pobrežia USA na druhé, takže moc času na prácu v garáži nie je. Príbeh trochu odsudzuje hru k linearite, pretože každá minúta je pri honbe za prachmi dobrá, ale autori si tu sami zviazali ruky a nemohli ponúknuť komplexnejšiu zábavu. Popri inovačných prvkoch tiež pozabudli na osvedčené prostriedky, ako urobiť jazdu zaujímavejšou. Je škoda, že napr. speedbreaker (teda spomalenie času) tu nie je ako v iných dieloch na sprehľadenie situácie na ceste, prípadne nájdenie medzierky v policajnej barikáde.



Need for Speed: The Run je titulom, ktorý sa snaží priniesť do série a všeobecne do žánru niečo nové, no v hernej dynamike zaostáva a pre niekoho môže byť sklamaním. Na druhej strane prináša pekný grafický zážitok a atraktívne herné prostredie, v ktorom sa budete celkom dobre baviť za volantom, i na vlastných nohách. Ak práve nebudete sŕkať kávu pri loadingu.

 

 

 

+ grafické spracovanie

+ herné prostredie

+ crossover herných žánrov

+ vozový park

 

- systém checkpointov

- slabá herná dynamika

- absencia speedbreakeru

- linearita


napísal Tohm4 4.1.2012



Páči sa mi!

6.0
NEED FOR SPEED THE RUN

PC
PS3
Xbox 360
Wii

Vývoj: EA / EA
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 18.11. 2011
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19767)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk