Syndicate

V modernej dobe sa ťažko presadzuje nová FPS v roli outsidera, podarilo sa to Syndicate?

PC
pridal eXzi 4.3.2012 o 9:45 pod používateľské recenzie

8.0


 

Kill or Be killed ...

 

Aj takto by šlo špecifikovať, nový počin od štúdia Starbreeze. Tvorcovia FPS zo sveta Riddicka a tiež prvého The Darkness, na tento rok prichystali pomerne zaujímavú FPS z prostredia vojny medzi megakorporáciami, ktorej korene sú, ale na počudovanie prevziaté z rovnomennej taktickej stratégie z roku 1993. Dej Syndicate sa odohráva v blízkej budúcnosti (takže apokalypsa v 2012 sa nekonala) konktrétne v roku 2069. 

 

Pokiaľ ste hrali originálnu predlohu, čo ja bohužiaľ nie ... išlo o boj medzi Syndikatmi z klasického 2D izometrického pohľadu, niečo na štýl X-comu. Nová hra okrem faktu, že viacmenej vykráda prostredie a názov prichádza, ako akčná strieľačka z vlastného pohľadu.

 

 

Bullet in your head

 

Dej sa točí, okolo vojny a vy ,ako člen korporácie EuroCorp dostávate za úlohu riešiť elimináciu vašej konkurencie. Nič nové pod slnkom. Agent Kilo (s váhou to nema nič spoločne, i keď predstava by to bola naozaj vtipná) je teda pracant, ako sa patrí. Každodenná rutina v podobe zabíjania oponentov a nevinných civilov je jeho šálka kávy.

 

Aby toho nebolo málo, požičal si od Jensena z Deus Ex aj super nadupané schopnosti, ktoré sa realizujú v podobe čipa, implantovaného v jeho hlave. (Bohužiaľ by to Kilo vs Jensen asi neprežil). Dart 6 je technológia umožňujúca externé ovládanie prístrojov a techniky na diaľku. (Nie deti, niečo podobné doma neskúšajte). V podstate ide viacmenej o hackovanie terminálov, ale aj nabúravanie sa do hlavy iným osobám. 

 

Vďaka tejto šikovnej vecičke, tak agent Kilo zvláda svojim nepriateľom prikázať, aby spáchali sebevraždu, odzbrojovať ich, či prípadne im zmagoriť mozog tak moc, aby sa pridali kratkodobo na jeho stranu. (Nedoporučujeme používať politikom, vzhľadom na katastrofálne následky). Schopností sú iba 3 pričom o každej vás bude informovať, krátky "Tutorial" v podobe tréningu medzi levelmi. Používanie schopností odčerpáva adrenalín, ktorý dopĺňate, strieľaním, performovaním melee killov, alebo rozpútaním masakru na nepriateľoch či civilistoch.

 

Okrem špeciálnych schopností, máte k dispozícii aj menší arzenál zbraní. Okrem zbrane vykradnutej z Resistence, ktorá lockne nepriateľa a umožní vám strieľať riadené projektily, za zmienku nestojí skoro nič. Rotačný guľomet, Stinger, pár druhov samopalov, odstrelovacia puška (úplne nahovno mimochodom) a klasické pištolky. Každá zbraň má 2 módy streľby a tým to dáko hasne. Žiadne vylepšovanie sa nekoná, nosíte 2 a tým končíte. Za zmienku stojí fakt, že nedostatkom munície trpieť rozhodne nebudete.

 

Dart chip activated!

 

Dart čip môžete prekvapivo modifikovať, extrakciou čipu z nepriateľov (bossov) a určitých NPC. Po prehraní animácie, dostanete možnosť vylepšiť 1 vlastnosť v strome talentov, ktorých je dokopy 20. Popravde, nevidím v tom, žiadny prínos. Hra nemá až, tak vysokú obtiažnosť a tak talenty, sú viac bonbónik, ako užitočné. Bezproblémov by ste celú hru prešli aj bez nich a v podstate mi pripadajú, viac ako cheaty.

 

Kombináciou zbraní a schopností sa pred vami, vytvoria zaujímavé možnosti. Okrem už spomínanej manipulácie priamo s nepriateľmi, funguje čip aj ako, nástroj na hacking prístrojov. Kryjú sa nepriatelia za posuvným pultom? Preč s ním! Serie vás obranná vežička? Hacknite si ju pre seba! Ma na sebe nepriateľ obranný štít? Za okamihje dole a môžete pokojne doňho kropiť ďalej. Možnosti je veľa a používanie hackovania na riešenie postupu ďalej je vcelku príjemná vec.

 

Nepriateľia majú slušnú AI, ktorá dokonalé pozná pojem "Crush him" :) Skrývajú sa, sem tam sú náznaky kooperácie a vydržia dosť. Občas sa s nimi objaví, špeciálny druh nepriateľa, ktorý vám bude rušiť schopnosti, či vás drtiť palebnou silou. Možnosti, krytia sa za prekážky (vcelku podobné Fear 3) budete mať vždy a prípadný protiútok nepredstavuje teda žiadný problém.

 

 

Dumb & Dumber

 

Doposiaľ to vyzeralo, že hru prevažne chválim, viac menej sa tu nájde zopár zádrheľov. Sú nimi prevažne bossovia, ako aj celkový dojem boja s nimi. Kedže hra vyšla v tomto roku (2012), človek by naozaj asi čakal trošku viac. Pasáže s bossmi niesú peklo, pretože by boli ťažké. Sú otrasné, lebo si s nimi nikto nedal moc práce. Celému boju chýba pointa. Neviete prečo vlastne ten týpek na Vás z vlaku vyskočil, kdo to je, zistíte až z logu (ako zív) a samotný boj je, skoro vždy ťažký tunel v strieľaní, kdo s koho. 

 

Sem tam náznaky zmeny síce sú, ale je to šialene málo, proste "pif paf boom".

Chýbajú "quick time" eventy, ktoré by to aspoň okorenili. AI bossov je na úrovni poleno a fight nezachráni, ani fakt, že občas budete musieť použiť vaše hackerské schopnosti. Celé to pripomína nešťastných bossov z Deus Ex HR. Proste nič extra a viac menej otáznik, prečo vlastne ich treba popraviť (mimo toho, že je to konkurencia, alebo že chcete vybrať ich chip z hlavy, na uplne zbytočný upgrade) mi fakt nenapadá.

 

Show me some action

 

Gameplay, až na bossov pôsobí fajn. Hra sa netvári na žiadnú ultra realistickú FPS. Hrá sa príjemne a človek pri tom, nachvíľu vypne a pritom zabudne, že relatívne krátku kampaň zdola za 2 večeri možno aj skôr. Príbeh (Uwe style ftw) ktorý tu vôbec nehrá prim, je tu nato, aby sa proste nepovedalo. Je taký niaký a bezduchý. Žiadny Deus Ex sa nekoná a to aj napriek faktu, že ide o cyberpunk prostredie, čo vám bude neustále pripomínať, doslova megalománské mrakodrapové sci-fi prostredie. Chcem tým povedať, že postavy sú tu niečo, ako naši politici. Aby sa nepovedalo. Nezáživný a nazaujímavý. 

 

Dark & Light

 

Audiovizuálna stránka hry neprekvapí, no nieje to ani žiadna katastrofa. Design prostredia neurazí, niekoľko pekných efektov sa nájde a hra, ako celok pôsobí ok. Poteší aj nenáročnosť enginu, ktorý bezproblémov utiahne aj minimálna konfigurácia.

 

Aby ste sa pri hraní, aspoň trochu odpútali od zvuku neustálej streľby a kriku, hraje vám do uší dubstepovo ladená hudbička, ktorá sa k hre celkom hodí. Vďaka bleskovým loadingom pri, ktorých vám hra po skončení levelu, vyhodí tabuľky a grafy (čo pripomenie blížiace sa voľby naších "sra ... ehm politikov") s vyhodnotením (štatistiky o zabitiach a pod) sa do hry dostanete bleskurýchlo a vo vašej zbesilej akcií môžete pokračovať, veselo ďalej.

 

 

Záver

 

Syndicate je v podstate nadpriemerná budgetová FPS za plnú cenu "kek", ktorá nič neinovuje, na nič svetoborné sa nehrá a hraje sa výborne. Zo záporov by som vybral nezaujímavý príbeh, postavy, bossov a kratkosť, aj keď to už akosi býva bežnou praxou.

 

Hrou prefrčíte za pár hodín a jediným spestrením, môže byť aspoň kooperatívný multiplayer. Pokiaľ nemáte čo napráci, prípadne už ste všetko čo máte na disku vynerdili :) môžete si čakanie na niektorú z peciek spríjemniť touto pekne spracovanou FPS.

 

Syndicate Out.

 

 

Plusy

 

- Nenáročné a vizuálne priťažlivé spracovanie 

- Kyberpunkový nádych sa nestratí

- Využiteľnosť prostredia vo vlastný prospech

- Príjemná hrateľnosť

- Slušná AI až na bossov

 

Mínusy

 

- Bossovia vcelku

- Otrasný príbeh ala Uwe

- Kratkosť 

 


napísal eXzi 4.3.2012



Páči sa mi!

8.0
SYNDICATE

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / Starbreeze
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24.2. 2012
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19577)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk