Deus Ex: Human Revolution

Dlho očakávaný návrat série ktorá kombinuje to najlepšie z akčných hier a RPG.

PC
pridal Rolash1 8.9.2012 o 15:45 pod používateľské recenzie

9.5


Možnosť výberu. Mnoho hier ju poskytuje vo svojom hernom obsahu, ale povedzme si na rovinu, koľko hier ju má na takej úrovni aby aj niečo výraznejšie ovplyvnila? Myslím že prsty na rukách a možno pár na nohách by nám stačili. To ale nie je problém Deus Ex. Deus Ex je akčná, stealth špionážna hra s prvkami RPG ktorá vám umožňuje prekonať prekážky ako uznáte za vhodné. Zoberme si trebárs úvodnú misiu. Už pri lete vo vznášadle s vaším šéfom vám hra napovie ako sa vlastne hrá. Sarif, o ktorom si povieme neskôr, vám dá nevinnú otázku typu, vbehneš tam a všetkých postrieľaš alebo ani jeden terorista nebudete vedieť prečo vlastne umrel? A takto sa vlastne hrá celá hra. V hre nemusí zomrieť ani jeden človek čo určite poteší všetkých pacifistov, samozrejme okrem bossov ale aj tí sa dajú niekedy prekabátiť a zložiť jednou presne mierenou ranou. Chce to ale poriadnu dávku nervov, pretože AI síce nie je  excelentná ale dokáže narobiť problémy a neraz som od nervov po x-tom odhalení postrieľal celú miestnosť. 

Hra sa odohráva v roku 2027 a prebieha boj ľudí s augmentáciami, ľudia s technológiou vylepšení, na čele so Sarif Industries a ľudí bez augmentácií na čele s Williamom Tagartom a jeho organizáciu Humanity Front. V strede toho všetkého je ex-swat Adam Jensen ktorí je augmentovaní po útoku na Sarif Industries. A tak vás hra vlastne vrhá do deja. Adam pomaly odkrýva všetky úlomky pravdy ktoré na konci krásne do seba zapadnú.

                                                    Adam Jensen je drsňák čo určite pocítia aj jeho nepriatelia.

Po útoku na Sarif Industries zomiera mnoho vedcov vrátane Megan. Adam sa preto vydáva na dlhú cestu za odhalením pravdy a toho komu môže ďakovať za to že je teraz na pol človek a na pol stroj. Časom v hre preskúmate také lokácie ako Šangaj, svoje domovské mesto Detroit a mnohé iné lokácie ktoré vyzerajú naozaj tak, ako by mohli vyzerať v budúcnosti. Human Revolution výborne viaže vzťahy vlády, tlače a veľkých biznismenov čo dodáva príbehu nepríjemnú dávku reálnosti. Nepríjemnú z toho pohľadu, že budúcnosť je v Deus Ex je dosť ponurá ale reálna. Príbeh dopĺňajú aj rôzne skryté e-knihy alebo PDA a e-maily ktoré poskytujú rôzne informácie ako heslá, prístupové kódy a tak ďalej. Dosť často však obsahujú iba obyčajné rozhovory medzi kolegami.

Vizuálna stránka hry je dobre spracovaná. Vývojári sa pohrali s farbami a hlavne časté používanie zlatej a čiernej má za následok pútavé vizuálne kontrasty. Mestské uličky sú veľké na preskúmanie ale nie obrovské, dosť však nahnevá celkom dlhý loading. Na PC sa hra hrá primerane, ale stále vyzerá trochu zastaraná. Ale tu je prípad kde dobrý art design prekonal technológiu ktorá ho vykresľuje. Hra je hlavne o miestach a ľuďoch a odvádza skvelú prácu tým aké ponúka prostredia a charaktery. Dobre spracované sú aj animácie a predelové sekvencie. Hlavne teda animácie kde Adam nenápadne omráči alebo zabije jedného alebo dvoch (s príslušným vylepšením) nepriateľov. Avšak pri výrazy tvárí postáv pri rozhovoroch by mohli byť lepšie.

A tak budete vykonávať hlavné aj vedľajšie úlohy v týchto mestách kde sa bezdomovci chúlia okolo  horiacich barelov a bezpečnostné firmy zastrašujú miestnych obyvateľov. Tu musíte nájsť odpovede pre smútiacu matku, ponížiť zbabelého vraha a vyhľadať nebezpečného hackera. A vo väčšine prípadov splnenie úlohy závisí na vašom štýle hrania. V priebehu hry môžete nájsť alebo kúpiť na čiernom trhu pištole, útočné pušky, brokovnice, revolvery a ďalšie zbrane. V hre je asi toľko nábojov ako na Slovensku pracujúcich rómov takže aj týmto vás hra vedie k nenápadnému postupu. Keď budete postupovať hrou ďalej, budete dostávať praxis body na odomknutie nových vylepšení. Napríklad vyšších skokov, možnosti pádu z rôznej výšky bez zranenia, videnia cez steny a veľa iných vecí ktoré vám uľahčia hru. Streľba v hre je urobená fajn. Systém krytia funguje výborne ale aj s rôznymi vylepšeniami kože a armoru ste stále dosť krehký a zomriete rýchlo. 

                                                       Zabi tohto, vybav hento a potom prídi za mnou pre ďalšie úlohy.

Keďže je to špionážna hra tak k hre určite patrí aj hackovanie. Môžete hacknúť dvere, počítače, bezpečnostné systémy, kamery ale aj strážnych robotov ktorých môžete preprogramovať tak aby bojovali za vás čo je veľmi užitočná vec pretože sa ani nenazdáte a robot pre vás vyčistí celú miestnosť. Hackovania je však strašne veľa a rýchlo prichádza stereotyp. Ku koncu hry budete mať hackovania po krk a už ho budete používať iba tam kde to bude potrebné.

Hra nemá len jeden koniec ale rovno viacero koncov, nebudem vám o nich nejako veľa hovoriť aby som vám nezobral zážitok z hry ale poviem vám že koncu nemám čo vytknúť a hra sa oplatí prejsť do konca. Hru dohráte približne za 20 hodín ale mne to trvalo niečo cez 35 hodín.

Deus Ex: Human Revolution je hra ktorá si zaslúži svoje hodnotenie. Má výborný príbeh a celé to zaváňa realitou. Mestá sú krásne svojou ponurosťou a art design tu naozaj prekonal technológiu ktorá ho vykresľovala. S Adamom Jensenom sa dokonale stotožníte. Budete prežívať jeho pocity z augmentácie, zo straty priateľky a vyhodenia zo SWATu. Jediná nevýhoda hry je opakované robenie toho istého, postrieľať alebo omráčiť nepriateľov a ísť ďalej a tak stále dokola. Tiež niektoré textúry nie sú dokonale vykreslené a modely áut vypadajú hrozne aj keď sú len doplnkov do herného sveta a nedá sa s nimi nič robiť. Takéto menšie chybičky krásy vás však nesmú odradiť od hry akou ej Deus Ex. Mohli by ste naozaj prísť o veľký zážitok.

Plusy:                                                                                                         Mínusy:

+príbeh a rozhovory                                                                                 -AI niekedy hnevá

+svet budúcnosti a jeho spracovanie                                                  -opakované robenie toho istého

+obtiažnosť                                                                                               -animácie tvári postáv pri rozhovoroch

+stealth prvky v hre


napísal Rolash1 8.9.2012



Páči sa mi!

9.5
DEUS EX: HUMAN REVOLUTION

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk