Deus Ex: Human Revolution

Budúcnosť ľudstva je na dosah

PC
pridal REAPERAPO 3.5.2013 o 6:53 pod používateľské recenzie

9.5


Musím sa priznať že Deus ex: Human revolution bola mojou prvou hrou zo série Deus ex, no zapôsobila na mňa vďaka svojmu príbehu, stealth prístupu a mnohým ďalším veciam natoľko, že momentálne to napravujem a začal som hrať prvý diel a snáď časom napíšem recenziu aj na neho, no teraz zatiaľ rozoberiem tento diel.

Píše sa rok 2027 a ľudstvo je na pokraji novej technologickej revolúcie, ktorá by sa dala aj nazvať novou evolúciou ľudského druhu keďže sa jedná o vylepšovanie ľudí implantáciou rôznych technológii do ľudského tela nazývané  augmentovanie. No nie každý s vylepšovaním súhlasí a tak vznikajú rôzne demonštrácie, či dokonca aj teroristické útoky skupín ľudí, ktorí sú proti augmentácii na podniky, ktoré sa augmentácii venujú. Jedným z podnikov, ktorý je Sarif industries, najväčší podnik, ktorý sa venuje augmentáciam a je to firma, ktorá zamestnáva hlavnú postavu- Adama Jensena ako šéfa ochranky, ktorý je bývalým členom jednotky S. W. A. T. Počas jedného z teroristických útokov na centrálu Sarif industries bude Adam vážne zranený a tak bude musieť podstúpiť nedobrovoľnú augmentáciu. Po 6 mesiacoch od útoku sa Adam vracia na scénu aby zistil kto stál za útokom a z akého dôvodu zaútočil na centrálu Sarif industries. Počas púte hrou si budete  spájať všetky informácie, ktoré postupom hry získate a aby ste ich postupom hry spojili do jedného celku.




V hre nájdete niekoľko lokalít a hra sa bude odohrávať prevažne v Detroite, kde má firma Sarif industries svoju centrálu a v ktorom strávite väčšinu herného času, no navštívite aj Čínu a to konkrétne mesto Hengsha, ktoré má svoje vrchné a dolné mesto. Vo vrchnom meste žije hlavne elita mesta, no v dolnom meste nájdete v podstate spodinu mesta, nájdete tu bordel, nočný klub zvaný Hive a kopu rôznych drobných obchodíkov, ktoré sú naukladané tesne vedľa seba. Spodné mesto sa skladá z celkovo troch častí do ktorých sa postupne pozriete. Naproti tomu Detroit je pomerne bohaté mesto, kde má firma Sarif industries ako som spomínal svoje sídlo. Okrem nej navštívite v Detroite aj miestnu policajnú stanicu, poprípade navštívite bývalú továrenskú štvrť teraz zvanú Derelict row a ktorá je osídlená gangmi, ktoré po vás pôjdu, len čo vás zbadajú. A to je len pár oblastí, ktoré v hre navštívite a ktoré sú v podstate základnými oblasťami hry. Okrem spomenutých oblastí navštívite mnoho ďalších oblastí, ale tie nechám na každého hráča osobitne aby ich preskúmal. V každej z oblastí, z ktorých každá má svoju osobitú atmosféru sa môžete voľne pohybovať, plniť vedľajšie úlohy, alebo len tak skúmať svet, keďže hra vás v podstate k tomu sama núti, aby ste hľadali rôzne cesty ako splniť úlohu, ako sa dostať na určité miesto atď. Hra vás za objavovanie rôznych ciest dokonca odmeňuje v podobe skúsenostných bodov, ktorých keď nazbierate dostatok na postup na ďalšiu úroveň postavy.

Skúsenostné body získavate okrem spomínaného hľadania ciest aj za hackovanie počítačov, čítaním elektronických kníh, rôznych správ, elektronický diárov, omračovaním, respektíve zabíjaním nepriateľov, no za zabíjanie dostanete menej skúsenostných bodov ako len za omráčenie. Pri postupe na ďalšiu úroveň získate jeden praxis bod, ktorý môžete získať aj kúpou v niektorej z LIMB kliník a ktorý môžete využiť na zlepšenie niektorej z vašich vlastností. Môžete si vylepšiť vašu silu, schopnosť vidieť cez steny, nosnosť, ak ste akčnejšie ladený hráč, tak sa môžete zlepšovať v presnosti so zbraňami, odolnosť, atď, no na druhú stranu ak chcete byť tichý zabiják, poprípade chcete len ľudí omračovať a nechcete spúšťať alarmy, proste ak ste zvolili stealth postup hrou, tak môžete vylepšovať napríklad hlučnosť vášho postupu, znížiť možnosť detekcie pri hackovaní, alebo sa môžete spraviť neviditeľným, vďaka čomu môžete prejsť nepozorovane okolo nepriateľa. Je to len na vás aký prístup v priebehu hry zvolíte, no ale aj keď si zvolíte stealth prístup, tak sa v hre vyskytne zopár pasáži kedy už budete donútený chytiť zbraň a začať strieľať ostrými. Tými pasážami sú súboje s bossmi, ktorých budete musieť poraziť, no ale aj tu sa dá v niektorých prípadoch vyhnúť strieľaniu, len treba trochu použiť hlavu a použiť predmety ako napríklad výbušné sudy, ktoré sa v danej lokalite nachádzajú a ktoré vám pri porážke bossa môžu pomôcť. Okrem vylepšovania vašich vlastností môžete vylepšovať aj vaše zbrane kde si môžete do zbrane napríklad pridať tlmič pre tichší postup hrou, zväčšiť kapacitu munície.




Jednou zo základných častí hry je aj hackovanie, bez ktorého sa v hre prakticky nezaobídete, keďže vďaka nemu sa môžete dostať do oblastí kam nemáte prístup, môžete sa dostať k informáciám, ktoré vám môžu pomôcť pri plnení úloh, alebo vám len pridajú ďalšie informácie, ktoré sú síce pre príbeh a pre úlohy nepodstatné, ale môžu vám pomôcť získať bližšie informácie a zaujímavosti o svete v ktorom ste sa v hre ocitli, čo len zvyšuje uveriteľnosť herného sveta.

Počas vášho postupu hrou stretnete rôzne postavy, z ktorých takmer každá má svoj vlastný osobitný príbeh, svoju osobitnú minulosť, ktorá ich trápi, svoj vlastný osud, čo dodáva na uveriteľnosti herného sveta. Mnohé z týchto postáv so sebou nesú nejaké bremeno, poprípade niektoré postavy  ponúkajú zaujímavé vedľajšie úlohy. Niektoré postavy sú osoby z Adamovej minulosti z čias, keď pôsobil vo  S. W. A. T. a tieto postavy vám poskytnú často zaujímavé informácie o Adamovej minulosti.




Grafická stránka hry už nie je na tom najlepšie, hoci sú do hry implementované DX 11 efekty akým napríklad je teselácia.  Síce prostredie najmä vďaka svojmu grafickému štýlu vyzerá úžasne, ale detaily postáv, to už je niečo iné. Postavy, teda hlavne ich tváre, nevyzerajú moc dobre, i keď niekoľko hlavných postáv je vzhľadom k ostatným postavám, ktoré stretnete hre na tom omnoho lepšie čo sa týka ich vzhľadu. V hre sa vyskytujú aj CGI scény, v ktorých grafika vyzerá o čosi lepšie, kde na tom o čosi lepšie hlavne postavy, ktoré vyzerajú detailnejšie. No na druhú stranu grafická stránka nie je na tejto hre nie je to najdôležitejšie, ale tým je príbeh, takže slabá grafickú stránku môžeme čiastočne ospravedlniť.

No ale v čom hra vyniká je zvuková stránka a to hlavne hudba, kde si  vypočujete elektronické tóny, ktoré sa do hry absolútne hodia, a to hlavne v akčnejších pasážiach. Dabing je kapitola sama o sebe, ktorý je až na pár výnimiek v podstate špičkový a vyniká hlavne dabing hlavnej postavy, čiže Adama, ktorého chrapľavý hlas sa doslova hodí, dokonca výborne hlasy majú aj niektoré ďalšie postavy ako šéf spoločnosti David Sarif, pilotka Maliková, expert na počítače a technológie Frank Pritchard a mnoho ďalších postáv.

Celkovo je Deus ex: Human revolution hrou, ktorá zaujme každého, od akčnejšie ladených ráčov až po hráčov zaujímajúcich sa o stealth hry alebo o príbeh. Naopak takých hráčov, ktorí sa zaujímajú o grafickú stránku hry je možné, že ich okamžite odradí vzhľad hry, ale tí ktorí to hre odpustia, získajú kvalitný hráčsky zážitok.

Plusy:

Príbeh

Atmosféra

Soundtrack

Stealth systém a hackovanie

Zápory:

Pre niekoho možno grafické spracovanie


napísal REAPERAPO 3.5.2013



Páči sa mi!

9.5
DEUS EX: HUMAN REVOLUTION

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk