GTA IV

GTA 4 - hra, ktorá dáva dôkaz že krajšie technické spracovanie nestačí

PC
pridal Pax 16.6.2013 o 9:21 pod používateľské recenzie

6.0


POZOR ! MOJA PRVÁ RECENZIA, TAKŽE TROCHA ÚCTY ! :-)

Pamätáte si na GTA San Andreas ? :-) Na tú zábavnú, rozmanitú hru ? Na tie zábavné naháňačka s policajtmi po lese a dedinách ? Na objavovanie toho obrovského rozmanitého sveta skrývajúceho rôzne záhady a tajomstvá ? Na hľadanie Yettiho alebo U.F.O ? Na tie zábavné postavy, ktoré občas zo seba vytrúsili nejakú tú peknú hlášku ? Asi 4 roky sa čakalo na poriadne pokračovanie, ktoré znova bude mať tú voľnosť a rozmanitý svet plný rozmanitých možností . Bohužiaľ ani jedno tu nenájdete . Pokúsim sa vám to v tejto mojej prvej recenzii nejako vysvetliť . Viem že za hodnotenie len 60% dostane moja recenzia nízke hodnotenia ale to mi je úplne jedno . Ja len chcem vyjadriť svoj názor na hru u ktorej nech sa snažísm sebeviac nedokážem pochopiť prečo sa všetkým ľuďom tak strašne ľúbi . Fúha, takže kde mám začať ?

Ešte som hru len kúpil a ani nezapal a už musím hovoriť negatíva . Ách bože :-( Áno je to tá neštastná inštalácia . Dlhá a zložitá . K hraniu som sa dostal až o pekný mesiac . Konečne sa mi ju podarilo zapať . A ďalší problém . Strašne to seká ! Musel som dať najnižšie detaily a aj znížiť rozlíšenie aby to išlo pekne . Spočiatku šok ! Reálna premávka v hre . A tie detaily ! Tam v parku zametá človek, tu zas čistiarske auto čistí cestu, ľudia sa rozprávajú, nosia nákupy, hrabú lístie a v pozadí stojí soch slobody ! Vau ! To je ale úžasné . Model poškodenia áut ma tiež veľmi prekvapil . Asi prvú polhodinu som sa královsky bavil : Naháňal som sa s policajtmy a strielal všetko čo sa na ulici hýbalo . To je ale haluz však ? Bohužial to je aj všetko čo sa dá robiť mimo misii . Po nejakej hodine hrania som začal zývať a už aj to dokonalé technické spracovanie na mňa nejako moc nepôsobilo . Sakra ! Čím to asi bude hmmm.........

Takže ideme už na samotné hodnotenie hry . Za najväčšie mínus hry považujem to nevýrazné a fádne mesto a hlavne aj to ako je všetko strašne čiernobiele . Absencia sýtejších, výraznejších farieb . Mi to pripadalo ako keby asi 80% textúr v hre bolo sivých . Takmer každá budova vyzerá rovnako a prostredia sú veľmi jednotvárne . Zatiaľ čo v GTA San Andresas ste podaktorý možno mali také svoje obľúbené miestečká kam ste radi chodievali, tak v tomto čiernobielom a jednotvárnommesto so obľúbite možno tak sochu slobody . V GTA San Andreas bol ten svet taký krásny a rozmanitý, že ste mali motivácu ho celý preskúmať . Tu to už neexistuje . Tu je len jedno obyčajné, nezaujímavé mesto . Zatiaľ čo len prvú hodinu hrania žasnete že aká detailná hra je tak postupne začne nudiť a neskôr už budete viac zývať ako sa zabávať .

V tomto svete chýba príroda . Chýbajú tu lesy, hory, lúky, polia a dediny, teda miesta, kde ste sa mohli poriadne vyblázniť . V Liberty City ale už takú zábavu nikdy nezažijete . Len v prvých okamihoch hry budete otvárať ústa, že aké parádne technické spracovanie ale bohužiaľ to je všetko . Hra vás nemotivuje mesto preskúmať lebo je proste jednotvárne a fádne, a tak jedinou zábavkou by mohli byť misie lebo jediná vec ako sa môžete v meste zabaviť je len zabíjanie chodcov a naháňačky s policajtmi . Bohužiaľ misie, ktoré sprevádza nevýrazný príbeh sú tiež nudné . Teda nie nejaké zlé ale v GTA San Andreas boli rozhondne zábavnejšie - útok na vojenskú základňu, zoskok z jedného lietadla na druhé , jednoducho v GTA IV už nenájdete také šialené misie .

Postavy sa tvária inteligentne a ani ich dialógy tiež nie sú nejaké zlé alebo nelogické . Ale bohužiaľ ani jednu si neobľúbite . Sú nevyrazné a len zriedkavu sa u nich obajví nejaký náznak po humore alebo vtipu . Ani situácie tu niesú také zábavné ako v GTA San Andreas . Príbeh - nevýrazný :-( Nieže by bol nejaký vyslovene zlý ale chýba mu šťava, nieje až taký dobrý ako v GTA San Andreas .

Grafika - grafika aj texrúry sú slušné, poteší pekné spracovanie dopravných prostriedkov a aj nábytku v domoch . Grafika stromov ale mohla byť lepšia . Bohužial po stránke sfarbenia je GTA 4 fádna . Spomínal som už, že farbám tu chýba sýtosť a neustále sa pozerať na čiernobiele prostredie nieje vôbec OK . A aj sfarbenie rastlín a stromov je fádne, chýba tomu život, všetko sa zdá byť také sterilné .

Vozidiel je v hre omnoho menej ako v GTA San Andreas . Chýbajú to bicykle, lietadlá , vrtulníkov a motoriek je tiež málo . Pokiaľ si myslíte že aj tu si pekne vytuníte auto tak máte smolu, žiadne tuningárne tu niesú . Zbrani je takisto omnoho menej . Napríklad v zbrane na blízko sú tu len dve (nôž a baseballka) zatiaľ čo v GTA San Andreas ich bolo kopu . Nenájdete tu ani plameňomet, bazuku, minigun, slzné granáty či odpaľovacie bomby . Padák by sa tu tiež šikol . Uprava postavy je minimálna . Žiadne holičstvo alebo tetovací salón tu nenájdete . V obchodoch je takisto veľmi malý výber nevýrazne vyzerajúcich oblečení . A to som vymenoval možno len zlomok veci čo v GTA IV chýba. Skrátka po všetkých stránkach menej rozmanitejšia a nevýraznejšia hra ako GTA San Andreas pri ktorom som sa asi 4 roky královsky bavil, zatiaľ čo toto ma asi po mesiaci prestalo baviť . Rockstar sklamal :-( Nieje to zlá hra ale už to neni ono :-(

Klady: + technické spracovanie

            + detaily na každom smere

Zápory: - málo rozmanitý svet s málo možnosťami

               - nevýrazné a fádne mesto

               - jednotvárne prostredia

               - čiernobiela grafika, absencia výraznejších a sýtejších farieb

               - nevýrazný príbeh a postavy

               - nedostatok humoru, chýbajú zábavnejšie situácie

               - nudné misie

               - zlá optimalizácia

               - chýba príroda (lesy, hory, lúky, púšte, dediny, atď.)

               - málo zbraní a dopravných prostriedkov

               - málo možností úpravy postavy

               - po cca 1-3 mesiacoch hrania omrzí - zatiaľ čo GTA San Andreas ma bavilo asi 4 roky 

GTA IV nieje zlá hra . Nieje to hlúpa hra, nieje to otravná hra . Je len fádna a nevýrazná . V mojej recenzii mi nešlo o objektivitu a nejde mi ani o to ako tu budete na mňa reagovať. Chcel som proste len napísať prečo sa mi táto hra nepáči a prečo mi príde taká nesympatická . Hru som moc kritizoval pretože som ju moc porovnával s GTA San Andreas a o to my v tejto recenzii išlo, pretože GTA San Andreas bolo omnoho lepšie a nechápem ako všetci ľudia môžu tieto dve hry porovnávať, keď je na 100% jasné, ktorá je lepšia . GTA IV je iste dobrá hra ale podľa môjoh názoru sa nezaradí po bok GTA San Andreas a nestane sa legendou . Ale ako hru na jedno zahranie doporučujem .

P.S. GTA V vyzerá nádejne :-)


napísal Pax 16.6.2013



Páči sa mi!

6.0
GTA IV

Xbox 360
PC
PS3

Vývoj: Rockstar Games / Rockstar North
Štýl: akčná adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 29.4. 2008
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17921)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk